www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 16 kol 2025 07:06

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 03 lip 2009 07:33 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
Gospodine, pomozi mi da otvorim čitavo svoje biće tvojoj prisutnosti.
Okruži me svojom ljubavlju.
Neka se moje srce sjedini s tvojim.

Božjom milošću mi je darovan život u slobodi.
Slobodno uživam u blagodatima koje je On stvorio za mene.
Ljubljeni Gospodine, daj da mogu živjeti onako kako si ti zamislio,
s potpunim povjerenjem u tvoju nježnu brigu za mene.

Mk 12,18-27

Dođu k Isusu saduceji, koji vele da nema uskrsnuća, i upitaju ga: "Učitelju, Mojsije nam napisa: Umre li čiji brat i ostavi ženu, a ne ostavi djeteta, neka njegov brat uzme tu ženu te podigne porod bratu svomu. Sedmero braće bijaše. Prvi uze ženu i umrije ne ostavivši poroda. I drugi je uze te umrije ne ostavivši poroda. I treći jednako tako. I sedmorica ne ostaviše poroda. Najposlije i žena umrije. Komu će biti žena o uskrsnuću, kad uskrsnu? Jer sedmorica su je imala za ženu." Reče im Isus: "Niste li u zabludi zbog toga što ne razumijete Pisama ni sile Božje? Ta kad od mrtvih ustaju, niti se žene niti udavaju, nego su kao anđeli na nebesima. A što se tiče mrtvih, da ustaju, niste li čitali u knjizi Mojsijevoj ono o grmu, kako Mojsiju reče Bog: Ja sam Bog Abrahamov i Bog Izakov i Bog Jakovljev? Nije on Bog mrtvih, nego živih. Uvelike se varate."

Što mi želiš reći, Gospodine?

Zadnja rečenica iznosi ljudski problem. Nije važno koga ili koliko ljudi smo voljeli u životu; na međuljudske odnose u vječnosti gledamo kao dio tajne Boga i vječnoga života. Sve što znamo jest da je Bog - Bog živih i znamo da je Božja želja sada i u vječnosti da imamo život, život u punini.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 lip 2009 08:57 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Ljubi Gospodina Boga svojega... Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih(Mk 12, 28b-34)

Bože moj, tako često se pitam: ljubim li ja tebe istinski, svim srcem, svom dušom, svim umom, svom snagom?
Zahtijevaš da te ljubim i svim umom svojim.
Mislio sam da je ljubav u predjelima srca, da se tiče samo osjećaja.
Međutim, pitaš me o ljubavi u dubinama moga uma.
Jesi li ti, Gospodine, u mojim mislima, u mojim nakanama, u mojim planovima?
Jesi li ti, Gospodine, prvi u mojem umu, ljubim li te svim umom svojim ili ima u tajni moga razmišljanja mnogo toga što nije povezano s ljubavlju prema tebi?
U toj se zapovijedi ljubavi krije sav Zakon.
Neka tvoja ljubav i ljubav prema tebi zavlada u našim srcima, da bi iz njih mogla izrasti istinska ljubav i prema našim bližnjima.

Fra Zvjezdan Linić

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 lip 2009 10:33 
Odsutan

"Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti."
Evo me, Gospodine.
Došao sam tražiti tvoju blizinu.
Čeznem za tvojom moći koja liječi.

Mk 12,28-34
T
ada pristupi Isusu jedan od pismoznanaca koji je slušao njihovu raspravu. Vidjevši da im je dobro odgovorio, upita ga: "Koja je zapovijed prva od sviju?" Isus odgovori: "Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje! Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih." Nato će mu pismoznanac: "Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga - više je nego sve paljenice i žrtve." Kad Isus vidje kako je pametno odgovorio, reče mu: "Nisi daleko od kraljevstva Božjega!" I nitko se više nije usuđivao pitati ga.

Središnje mjesto koje zauzima ljubav u vjerskome životu stalna je Isusova tema. Židovska tradicija mnogih pokoljenja izražena je u formuli citiranoj u odlomku Evanđelja. Možemo se zaštititi malim vjerskim detaljima dok zanemarujemo prvenstvo ljubavi. Molitva i vjerska praksa u službi su ljubavi.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 lip 2009 08:32 
Odsutan

Ne uzdajte se u kneževe, u čovjeka od kog nema spasenja!(Mk 12,35-37)

Često smo mi jako skučeni pa drugoga i drugačijega doživljavamo kao neprijatelja umjesto kao nekoga tko nas nadopunjuje.
Samo ne trebamo zaboraviti da nismo bogovi nego smo Božja djeca.
Prema tome, nitko od nas nema sve, nema puninu.
Nemamo monopol na istinu iako imamo pravo na svoje mišljenje.
Samo smo suradnici istine kako to u svome geslu papinskom kaže naš sveti Otac Benedikt XVI.
Budimo suradnici istine u ljubavi
Znajmo rasti i nemojmo se dati ograničavati ničijom ograničenošću, niti pak druge ograničujmo vlastitom skučenošću.
Molimo Boga da nam u poniznosti otkrije vlastite granice kako bismo oslobođeni od njihovih pritisaka mogli ući i ulaziti u Njegovu neograničenost i kako bismo iz Njegove perspektive promatrali svijet i omogućavali da se kraljevstvo nebesko širi i produbljuje onako kako ga je On zamislio.

Fra Miroslav Bustruc/arhiva

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 lip 2009 08:05 
Odsutan

Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih.(Mk 12,38-43)

Imamo mnoga bogatstva koja možemo dati u zajedništvo, iako možda ne izgleda tako.
Imamo osjetljivost koju možemo istančati, poznanstva za produbiti kako bismo mogli konkretno pomoći, kako bismo našli način da živimo bratstvo.
Imamo ljubav u srcu koju možemo dati, srdačnost širiti, radost prenositi.
Imamo vrijeme koje možemo dati na raspolaganje, molitve, nutarnja bogatstva koja možemo dati u zajedništvo usmeno ili pismeno; no ponekad imamo i stvari, torbe, kemijske olovke, knjige, novac, kuće, prijevozna sredstva koja možemo dati u zajedništvo…
Možda gomilamo mnoge predmete misleći da će nam jednoga dana biti od koristi, a možda je nekome pored nas to hitno potrebno.
Kao što svaka biljka iz zemlje upija samo vodu koja joj je potrebna, tako i mi nastojmo imati samo ono što nam treba.
Još bolje ako povremeno primijetimo da nam nešto nedostaje; bolje je da budemo malo siromašniji nego malo bogatiji.
"Kad bismo se svi zadovoljili s potrebnim – govorio je sv. Bazilije – i dali višak potrebnima, ne bi više bilo ni bogatih ni siromašnih."
Pokušajmo i započnimo živjeti tako.
Isus sigurno neće propustiti da nam pošalje stostruko; imat ćemo mogućnost da nastavimo davati.
Na kraju će nam reći da to što smo dali nekome - njemu smo dali.

Chiara Lubich

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 lip 2009 12:58 
Odsutan

Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga(Mt 28,16-20)

Ti nam dopuštaš da uđemo u tajnu tvoga bića i otkrivaš nam se bogat milosrđem, bogat ljubavlju.
Otkrivaš da si osoba, da si troosoban, da si Otac, Sin i Duh Sveti.
Otkrivaš nam tajnu svoga bića da bismo mogli razgovarati s tobom, biti s tobom, osjećati tvoju blagoslovljenu blizinu.
Troosobni Bože, Oče milosrđa i ljubavi, smiri mi dušu u očinskom zagrljaju svoje dobrote.
Daj da ti moje srce može tepati poput djeteta.
Troosobni Bože, Sine Božji, Isuse, daj da u tebi i po tebi osjetim svu ljubav koja iz božanskog Srca izvire za mene.
Troosobni Bože, Duše Sveti, ražari me ljubavlju, prosvijetli me iznutra da bih bio sposoban doživjeti svu snagu božanske ljubavi i spasenja.
Ti si, Bože, troosoban, snažno prisutan, ljubavlju okrenut prema meni, prema svima nama!

Fra Zvjezdan Linić

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 lip 2009 12:31 
Odsutan

Mt 5,1-12

Ugledavši mnoštvo uziđe Isus na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:
"Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!
Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!
Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!
Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!
Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!
Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago vama kad vas - zbog mene - pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas!
Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!"

Ono što svijet drži kao tragično i isprazno Isus vidi kao blagoslovljeno: poniznost, žalost, blagost, mirotvorstvo i druge krjeposti. Isus je to sam živio, što je vidljivo i iz njegovih riječi i djela za vrijeme zemaljskoga života. On nas hrabri da živimo život blaženstava jer ih je i sam živio, jer je znao da je život dosljednosti i poštenja uistinu blagoslovljen život.

www.isusovci.hr

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 lip 2009 07:36 
Odsutan

Bog je sa mnom. Čak i više: Bog je u meni, on čini da ja jesam.
Na trenutak ću otpočinuti u Božjoj životvornoj prisutnosti
u mome tijelu, umu, srcu, u mom cijelom životu.

Malo je ljudi koji shvaćaju
što bi sve Bog mogao učiniti s njima
kada bi se predali u njegove ruke
i dopustili da ih oblikuje njegova milost. (sv. Ignacije)
Molim za milost potpunog predanja Božjoj ljubavi.

U prisutnosti Stvoritelja koji me ljubi,
iskreno promatram doživljaje proteklog dana,
vrhunce, dna i onu svakodnevnu osrednjost.
Mogu li uočiti gdje je Bog bio prisutan u svemu tome?

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mt 5,13-16

Isus reče mnoštvu: "Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze. Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima."

Dobrota koja sjaji prema van ne može se sakriti. Isusova je dobrota došla do izražaja čak i u tami patnje, i privukla dobre ljude. Božji dar svakome jest dar kojim izgrađuje zajednicu i slavi Boga. Sve što je učinjeno iz ljubavi učinjeno je na proslavu Boga jer nesebična ljubav i slavljenje Boga idu skupa.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 lip 2009 12:42 
Odsutan

Mt 5,17-19

Reče Isus mnoštvu: "Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom."

Isus poučava riječju i djelom, govoreći i čineći. Njegov je primjer života naš vodič i ohrabrenje. Postoji veza između onoga što govorimo i činimo i kada je ta veza jaka, i mi smo jaki u Božjemu kraljevstvu. Pozvani smo na iskrenost i dosljednost života.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 lip 2009 07:01 
Odsutan

Da bih ušao u nečiju prisutnost potrebno je da mu u iskrenosti priđem onakav kakav jesam.
U ovom trenutku, Bog je ovdje i očekuje me.
Bog mi uvijek prvi prilazi, želi me upoznati više od mog najboljeg prijatelja.
Zaustavit ću se na tren i pozdraviti Boga koji me ljubi.

Gospodine, stvorio si me da živim u slobodi.
Često olako prihvaćam taj dar.
Nadahni me da živim u slobodi koju si mi namijenio,
neopterećena srca i s potpunim povjerenjem u tebe.

Mk 14,12-16.22-26

Prvoga dana Beskvasnih kruhova, kad se žrtvovala pasha, upitaju učenici Isusa: "Gdje hoćeš blagovati pashu, da odemo i pripravimo?" On pošalje dvojicu učenika i rekne im: "Idite u grad i namjerit ćete se na čovjeka koji nosi krčag vode. Pođite za njim pa gdje on uđe, recite domaćinu: 'Učitelj pita: Gdje mi je svratište u kojem bih blagovao pashu sa svojim učenicima?' I on će vam pokazati na katu veliko blagovalište, prostrto i spremljeno. Ondje nam pripravite." Učenici odu, dođu u grad i nađu kako im on reče te priprave pashu. I dok su blagovali, on uze kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade im i reče: "Uzmite, ovo je tijelo moje." I uze čašu, zahvali i dade im. I svi su iz nje pili. A on im reče: "Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva. Zaista, kažem vam, ne, neću više piti od ovoga roda trsova do onoga dana kad ću ga - novoga - piti u kraljevstvu Božjem." Otpjevavši hvalospjeve, zaputiše se prema Maslinskoj gori.

U ovomu izvanrednom otajstvu euharistije, Gospodine, ti si postao dio mene, a ja dio tebe. Slavim euharistiju čineći to tebi na spomen: moja glad i žeđ nisu ništa drugo nego izričaj moje najdublje čežnje i želje - jedinstva s tobom.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]