www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 06 srp 2025 18:58

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 12 lip 2009 07:42 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
Što više vapijemo Gospodinu, to više osjećamo njegovu prisutnost.
Iz dana u dan, sve više i više, privuci nas svome nježnom Srcu.

Gospodine, stvorio si me da živim u slobodi.
Često olako prihvaćam taj dar.
Nadahni me da živim u slobodi koju si mi namijenio,
neopterećena srca i s potpunim povjerenjem u tebe.

Mt 5,27-32

Isus reče: "Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu. Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao. Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao.
Rečeno je također: Tko otpusti svoju ženu, neka joj dade otpusnicu. A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub."

Što mi želiš reći, Gospodine?

Imajući na pameti ove Isusove riječi, uključimo danas u svoju molitvu sve one koji imaju poteškoća u braku i obiteljskim obvezama. Molitva nije nužno vrijeme za duga razmišljanja o preljubu ili rastavi nego vrijeme u kojemu molimo za svjetlo, vodstvo i snagu za sebe i sve koje poznajemo, a koji imaju bračnih ili obiteljskih poteškoća.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 lip 2009 11:46 
Odsutan

Mt 5,33-37

Isus se obrati mnoštvu: "Čuli ste još da je rečeno starima: Ne zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve. A ja vam kažem: Ne kunite se nikako! Ni nebom jer je prijestolje Božje. Ni zemljom jer je podnožje njegovim nogama. Ni Jeruzalemom jer grad je Kralja velikoga! Ni svojom se glavom ne zaklinji jer ni jedne vlasi ne možeš učiniti bijelom ili crnom. Vaša riječ neka bude: 'Da, da, - ne, ne!' Što je više od toga, od Zloga je."

Isusova briga ovdje je govoriti Božju i jedino Božju istinu. U molitvi i razmišljanju, u razgovoru s drugima, Božji život i istina dublje ulaze u naš život. Naše "da" životu i u životu jest naše "da" Bogu. Ništa nije vrijedno tolika truda koliko Božja istina i smisao života koji nam je dan u Isusu Kristu.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 lip 2009 13:11 
Odsutan

Mk 4,26-34

I govoraše im Isus: "Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste - sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve." I govoraše: "Kako da prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske." Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao. Uvečer istoga dana kaže im: "Prijeđimo prijeko!" Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe.

Kraljevstvo Božje koje je jednom Isus svojim životom svjedočio, jednom započeto na zemlji, nezaustavljiv je proces. Pozvani smo surađivati s Kristom Gospodinom kako bi to kraljevstvo već ovdje zaživilo te se u potpunosti ostvarilo u zajedništvu s njime.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 lip 2009 06:50 
Odsutan

Gospodine, pomozi mi da otvorim čitavo svoje biće tvojoj prisutnosti.
Okruži me svojom ljubavlju.
Neka se moje srce sjedini s tvojim.

Mnogi u ovomu trenutku trpe strahote rata.
Prigibam glavu u znak zahvalnosti za vlastitu slobodu
i molim za sve zatvorene i zarobljene.

U čemu u svom životu trenutačno pronalazim nadu, ohrabrenje i rast?
Vraćajući se u mislima nekoliko mjeseci unatrag,
jesam li sposoban uočiti koje su to moje aktivnosti urodile bogatim plodom?
Ako sam uočio takva područja,
odlučit ću da im i u budućnosti osiguram prostor i vrijeme.

Mt 5,38-42

Obračajući se mnoštvu Isus reče: "Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš."

Postoje trenutci u životu kada nastojimo preboljeti neke rane ili žalovanje i pomoći nekome tko nas je povrijedio. Ne vidimo uvijek pozitivne učinke našega nastojanja. Pokušavamo nadvaladati male svakodnevne ljutnje i povrjede u obiteljskome ili društvenom životu. Drugdje Isus govori da trebamo biti osjetljivi i "lukavi kao zmije". Ovdje govori da naš prvi pristup treba biti davanje, ne odbijanje; otvorenost, ne zatvorenost.

Božja logika nije ljudska logika. "Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti," govori Gospodin preko Izaije proroka. Vjerovati Gospodinu i sav se predati Gospodinu, uraditi sve što Gospodin od nas traži, na znači da nam sve mora biti jasno i logično. Da je tako Noa nikad ne bi sagradio brod na vrh brda, a vode nigdje.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 lip 2009 06:52 
Odsutan

Mt 5,43-48

Poučavajući mnoštvo Isus će: "Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?"

Ove Isusove riječi mogu taknuti naše osjećaje da nikada ne mjerimo. Oprostiti neprijatelju jedna je od najtežih stvari u životu. Ogorčenost je razumljiva kada se prema nekome loše i nepravedno postupalo. Ono što znamo jest da što više mognemo oprostiti, to postajemo slobodniji. Primjer Isusove ljubavi i oproštenja na križu može nam pomoći da učinimo male korake na putu oproštenja u našemu životu. Ponekad nam i svijest da Bog voli i druge može pomoći da na druge gledamo s ljubavlju, tolerancijom i suosjećanjem.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 lip 2009 06:56 
Odsutan

"Stojim na vratima i kucam", kaže Gospodin.
Koje li divne povlastice da Stvoritelj i Gospodar svih stvorenja želi doći k meni!

Svim srcem prihvaćam njegov dolazak.
Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja: da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Mt 6,1-6.16-18

Isus reče: "Kada molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti. I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti."

Ovaj odlomak Evanđelja osvjetljava tri bitna elementa vjere: molitvu, post i dobra djela. Svaki od ova tri elementa stavlja nas u dodir s Bogom: molitva nas stavlja u otajstvo Božje ljubavi, post i samokontrola nas podsjećaju na ovisnost o drugim stvorenjima i o Bogu, a davanje potrebnima je davanje Bogu koji živi i siromašan je u siromašnima.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2009 07:03 
Odsutan

Mt 6,7-15

"Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani.
Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.
Vi, dakle, ovako molite: 'Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje!
Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji!
Kruh naš svagdanji daj nam danas! I opusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim!
I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!'"
"Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka."

Ako nismo oprostili nekome, bolje da ne molimo Očenaš.....

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 19 lip 2009 07:10 
Odsutan

Iv 19,31-37

Kako bijaše Priprava, da ne bi tijela ostala na križu subotom, jer velik je dan bio one subote, Židovi zamoliše Pilata da se raspetima prebiju golijeni i da se skinu. Dođoše dakle vojnici i prebiše golijeni prvomu i drugomu koji su s Isusom bili raspeti. Kada dođoše do Isusa i vidješe da je već umro, ne prebiše mu golijeni, nego mu jedan od vojnika kopljem probode bok i odmah poteče krv i voda. Onaj koji je vidio svjedoči i istinito je svjedočanstvo njegovo. On zna da govori istinu da i vi vjerujete jer se to dogodilo da se ispuni Pismo: Nijedna mu se kost neće slomiti. I drugo opet Pismo veli: Gledat će onoga koga su proboli.

U duhu gledam Isusa kako visi na križu. Izvršio je poslanje koje mu je povjerio Otac. I sada, na kraju, završni čin ljubavi iz kojega je rođen svatko od nas. Iz probodenoga Srca izviru život, sakramenti, Crkva.
"Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome!"
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 lip 2009 11:42 
Odsutan

Danas slavimo Bezgrješno Srce Marijino.
Bezgrješno Srce Majke naše, moli za nas koji se tebi utječemo.

Mt 6,24-34

Poučavajući mnoštvo Isus reče: "Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu. Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela? Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni? Nemojte dakle zabrinuto govoriti: 'Što ćemo jesti?' ili: 'Što ćemo piti?' ili: 'U što ćemo se obući?' Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova."

Poznati su nam mnogi izrazi iz ovoga odlomka. Isusova je poruka da ne budemo zabrinuti za mnoge stvari u životu. Isus ne prezire naše brige zbog novca, odjeće, obuće, stvari koje su nam potrebne za svakodnevni život. Samo nas upozorava na uzaludnost brige i nelagodnosti koje nam mogu obuzeti um i srce tako da ne možemo vidjeti što je uistinu najpotrebnije i najbitnije za naš život. Neka nam u tome pomogne primjer Marijina života.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 lip 2009 07:41 
Odsutan

Mt 7,1-5

Isus reče: "Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: 'De da ti izvadim trun iz oka', a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!"

Naš um može biti vrlo aktivan u suđenju drugih, a riječi su samo posljedice toga. To je dio naše ljudske naravi koja je sklona suđenju i osuđivanju. Isusove riječi naglašavaju činjenicu da nitko od nas nije savršen. Ono što često kritiziramo kod drugih, može biti i naš vlastiti nedostatak ili određena kvaliteta koju drugi posjeduje, a mi ne pa smo zato zavidni. Naš odnos prema Bogu, koji dijelimo s drugima, može biti vrata u svijet ljubavi gdje znamo svakoga, čak i one s kojima nam je teško uspostaviti nekakav odnos, i da te ljude Bog jednako voli.
www.sacredspace.ie

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]