www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 29 lip 2025 22:15

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 21 stu 2009 07:02 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Mt 12,46-50

Dok Isus još govoraše mnoštvu eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore. Reče mu netko: "Evo majke tvoje i braće tvoje, vani stoje i traže da s tobom govore." Tomu koji mu to javi on odgovori: "Tko je majka moja, tko li braća moja?" I pruži ruku prema učenicima: "Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka."
Što mi želiš reći, Gospodine?

* Sveta Marijo, majko Božja, moli za nas, grješnike, sada - u ovomu vremenu, današnjemu danu - i posebno u časovima straha od nepoznatoga - u času smrti. Prinesi moje molitve, ljubav i moju budućnost Bogu, mome ocu!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 stu 2009 08:28 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Gospodine ,hvala Ti što me danas vodiš da pohodim bolesnu sestru ,koja čeka da ju pozoveš ,k sebi ,pošalji joj i svećenika ,molim Te..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 stu 2009 07:27 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Jedna od kušnja obiteljskoga zdravlja jest mogu li članovi zajedno jesti? Obiteljski su obroci i zajedništvo kod stola u krizi. Stol može biti mjesto gdje dolazi do izražaja majčinska i očinska briga, gdje roditelji i djeca zajedno sjede, uživaju, raspravljaju, šale se, slušaju, "napadaju i bivaju napadnuti".
Pritisak na poslu vremenom postaje sve veći, brza hrana i televizija polako čine svoje pa imamo obitelji koje nikada ne blaguju zajedno. U nekim dijelovima svijeta djeca na brzinu zgrabe nešto iz hladnjaka i onda se prilijepe uz televizor.
Nije slučajno da je Isus u središte kršćanske obitelji stavio hranu, euharistiju. To je okrugli stol oko kojega obitelj uistinu živi skupa. Pokušaj barem jednom tjedno naći vremena i ne jesti brzo.

Bog je sa mnom. Čak i više: Bog je u meni, on čini da ja jesam.
Na trenutak ću otpočinuti u Božjoj životvornoj prisutnosti
u mome tijelu, umu, srcu, u mom cijelom životu.

U prisutnosti Boga koji me voli
promatram sve što mi se dogodilo protekloga dana,
od ovog trenutka unatrag, korak po korak.
Prisjećam se svega što je bilo dobro i lijepo, i zahvaljujem na tome.
Uočavam i sjene i pitam se što mi govore; molim za iscjeljenje, hrabrost, oprost.

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Iv 18,33-37

Nato Pilat uđe opet u dvor, pozove Isusa i upita ga: "Ti li si židovski kralj?" Isus odgovori: "Govoriš li ti to sam od sebe ili ti to drugi rekoše o meni?" Pilat odvrati: "Zar sam ja Židov? Tvoj narod i glavari svećenički predadoše te meni. Što si učinio?" Odgovori Isus: "Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta. Kad bi moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta moje bi se sluge borile da ne budem predan Židovima. Ali kraljevstvo moje nije odavde." Nato mu reče Pilat: "Ti si, dakle, kralj?" Isus odgovori: "Ti kažeš: ja sam kralj. Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine sluša moj glas."

Crveni je tepih za Isusa bio otrcan pod siromašne kuće, a kruna glavobolja koju je dobio od patnja svoga naroda. U Isusu kralju svi smo braća i sestre na sliku Božju. Bog je tako velik da smo svi kao on. Što to znači? Ovo je velik čin vjere u koji ćemo biti uronjeni sljedećih nekoliko tjedana: Bog postaje jedan poput nas, jedan od nas: rodio se, živio, trpio i umro kao većina ljudi. Stvarnoga Boga nalazimo među stvarnim ljudima.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 stu 2009 07:34 
Odsutan

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Lk 21,1-4

Isus pogleda i vidje kako bogataši bacaju u riznicu svoje darove. A ugleda i neku ubogu udovicu kako baca onamo dva novčića. I reče: "Uistinu, kažem vam: ova je sirota udovica ubacila više od sviju. Svi su oni zapravo među darove ubacili od svog suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sav žitak što ga imaše."

* Uzmi, Gospodine, i primi sve što imam i posjedujem. Sve si mi to dao i sada ti to vraćam. Daj mi samo svoju ljubav i milost - i to mi je dovoljno. Dovoljna mi je tvoja ljubav i milost.
sv. Ignacije Lojolski

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 stu 2009 13:15 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Slika

DAR SRCA

Kako se čovjek i danas zavarava u načinu darivanja i u pristupu ljudima! Izgleda da je ipak novac toliko zarobio ljudska srca da mnogi misle da se njime može sve riješiti. Koliko puta sam sreo roditelje koji su se tužili na svoje dijete, a vjerovali su da su mu sve dali, jer su mu osigurali materijalnu egzistenciju. Mnogi misle da su se odužili prijatelju ako mu prigodom kakve proslave kupe skupi dar. Kumovi kod krizme i krštenja često misle da im je glavna dužnost svome kumčetu dati što skupocjeniji dar. Koliko puta čovjek pomisli da je riješio sve obiteljske obveze ako uredno donese kući mjesečnu plaću.
A ipak, sve to može biti samo privid, može biti kulisa iza koje se krije netko tko se ne usudi darovati sebe, žrtvovati i otkinuti od svog vremena, svojih navika, svojih hobija, svojih prohtjeva. Roditelji će i danas radije djetetu kupiti skupo računalo ili video-kasete da se ono zabavlja, samo da ne moraju biti s djetetom, darovati mu svoje vrijeme. Zavaravamo jedni druge materijalnim darovima, možda i izravno novcem, ne usuđujući se dati iz svoje dubine nešto što bi nas istinski stajalo žrtve i ljubavi.
Današnje nas evanđelje izaziva na razmišljanje. Isus tvrdi daje sirota udovica ubacila u riznicu više od sviju. Bogataši su se razbacivali novcem i bučno ga ubacivali u hramsku riznicu. Mislili su da su time zadužili Boga jer su dali mnogo. Razmišljam pritom na mnoge naše situacije. I danas, kao i nekada, pokušavamo kupiti Boga. Ljudi kupuju svijeće, plaćaju mise, daju za crkvu, stavljaju svoj novac u milostinju. Pitam se, je li to katkada ipak ljudski pokušaj zataškavanja i privida? Nije li nam lakše dati i više novca za neku vjersku inicijativu negoli darovati sebe, okrenuti se Bogu? Nije li nam možda katkada lakše platiti misu, negoli biti kod mise, sudjelovati kod mise, biti dio te misne žrtve? Nije li nam katkada lakše kupiti svijeću i zapaliti je negoli proklečati u molitvi desetak minuta? Ne pokušavamo li i mi zavarati sebe i druge?
Sirota je udovica ubacila više. Jer Bogu nije do količine novca, nije mu do materijalnog znaka: Bog vidi srce i dar se krije u srcu. Rekao je po psalmistu: "Žrtve i paljenice vaše mi se ne mile; srce raskajano, skrušeno..." to je ono što se Bogu mili, što Bog vidi.
Sirota udovica ubacila je više, jer je otkinula od svog života, dala je sebe. U taj sitan znak ugradila je samu sebe. Bog je prisutan u razmatranju u ovom evanđelju. On, neizrecivo bogat, koji bi, tako i mi često volimo misliti, mogao odjednom riješiti sve naše probleme, koji bi mogao jednom riječju smiriti ratnu situaciju kod nas, koji bi mogao u tren oka ozdraviti nekoga koji strašno trpi, koji bi mogao u jednom času kazniti sve koji čine strašna zlodjela - taj Bog ne rješava na taj način svoju obvezu ljubavi prema ovome svijetu. On ne čini ono što bi tako lako mogao. On čini ono što je i za njegovo srce najteže: daruje svoga Sina, žrtvuje svoj žitak! Isus jednako tako, u svojem mesijanskom poslanju, daruje svoj žitak. Ne želi na jeftin način pridobiti pristaše i umnažati im kruh da ih zadrži uz sebe. On daruje sebe, on ljubi dokraja. Svoj je dar ljubavi ovjekovječio u sitnom materijalnom znaku, u komadiću kruha koji i danas hrani one koji u njega vjeruju, u pričesti. Tu je prisutna sva njegova ljubav, pa makar kako to nama izgledalo sitno. Jer, Bog gleda nutrinu i on daje iz dubine vlastitog srca.
Naša domovina treba darivatelja, treba ljude koji će znati dati i više od novca. Izbjeglice oko nas ne trebaju samo koji komad krpe, pa makar bio i nov, ne trebaju samo nešto novca, oni trebaju ono što će im ugrijati srce, dušu. To stoji daleko više, tu se traži vrijeme, traži se srce, traži se ljubav.
Možda još uvijek nismo shvatili poruku ove siromašne udovice. Ona je zadovoljila Božje neizmjerno srce: dala je sebe. Pa ma kako čovjek bio slab i malen, pa ma kako bio siromašan i ograničen - u Božjim očima, prema njegovim mjerilima, svatko može zadovoljiti, može darovati neizrecivo puno, tj. samog sebe.
Dan je Gospodnji. Pozvani smo na misu, da se u njoj uključimo u Isusov dar Ocu, u njegovu žrtvu: ne samo usputnim slušanjem, nego vjerom i ljubavlju, molitvom i žrtvom što izvire iz srca i duše.

Zvjezdan Linić

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 24 stu 2009 06:13 
Odsutan

Gospodine, pomozi mi da otvorim čitavo svoje biće tvojoj prisutnosti.
Okruži me svojom ljubavlju.
Neka se moje srce sjedini s tvojim.

Daj, Gospodine, da uvijek budem svjestan i zahvalan
za sva dobročinstva koja si mi udijelio.
Neka taj blagoslov uvijek dijelim s drugima.

da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Lk 21,5-11

I dok su neki razgovarali o Hramu, kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, Isus reče: "Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen." Upitaše ga: "Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?" A on reče: "Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: 'Ja sam' i: 'Vrijeme se približilo!' Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak." Tada im kaza: "Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba."

* Hram, lijep kakav jest i važan za život naroda, neće dugo trajati. Na drugome mjestu Isus će za sebe reći da je hram. Od ljudi je tražio da slušaju njegove riječi - novi hram govori o starome. Zajedno s Isusom, i često u molitvi, staro nestaje, a nalazimo novi život, novu ljepotu i poticaje na zauzetost.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 stu 2009 07:09 
Odsutan

Svima nam je potrebno da se malo odmorimo od svakodnevnih događanja.
I znamo da je našemu tijelu potreban odmor.
Kada se približimo tebi, Gospodine, naše srce i um nalaze osvježenje,
naš duh je ponovno uzdignut.

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Lk 21,12-19

Reče Isus: "No, prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja. Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti."

Gospodinova je riječ mač dvorezac koji razdvaja čak i obitelji. Različiti ljudi vide istinu na različit način. Molitva nam pomaže da ostanemo jaki, hrabri i vjerni. Naša ustrajnost zajedno s Božjom ljubavlju odnosi pobjedu u mnogim životnim borbama.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 stu 2009 05:51 
Odsutan

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Lk 21,20-28

Reče Isus svojim učenicima: "Kad ugledate da vojska opkoljuje Jeruzalem, tada znajte: približilo se njegovo opustošenje. Koji se tada zateknu u Judeji, neka bježe u gore; a koji u Gradu, neka ga napuste; koji pak po poljima, neka se u nj ne vraćaju jer to su dani odmazde, da se ispuni sve što je pisano. Jao trudnicama i dojiljama u one dane jer bit će jad velik na zemlji i gnjev nad ovim narodom. Padat će od oštrice mača, odvodit će ih kao roblje po svim narodima. I Jeruzalem će gaziti pogani sve dok se ne navrše vremena pogana. bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji bezizlazna tjeskoba naroda zbog huke mora i valovlja. Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja onoga što prijeti svijetu. Doista, sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi u oblaku s velikom moći i slavom. Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje."

U vrtlogu raznih vrsta razaranja, otkupljenje, novi život i radost, mogu biti vrlo blizu. Bez obzira kako nas život mogao plašiti Božja su briga i zaštita blizu. Isus se služi znakovima stvaranja kako bi to naznačio.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 stu 2009 08:22 
Odsutan

Zastajem na tren
i razmišljam o ljubavi i milosti koju Bog izlijeva na mene,
kako me stvara na svoju sliku i priliku, kako me čini svojim hramom...

Gospodine, stvorio si me da živim u slobodi.
Često olako prihvaćam taj dar.
Nadahni me da živim u slobodi koju si mi namijenio,
neopterećena srca i s potpunim povjerenjem u tebe.

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Lk 21,29-33

I reče im Isus ovu prispodobu: "Pogledajte smokvu i sva stabla. Kad već propupaju, i sami vidite i znate: blizu je već ljeto. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je kraljevstvo Božje. Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali moje riječi ne, neće uminuti."

U središtu raznih prirodnih, ekonomskih i drugih katastrofa Božja riječ nudi istinu i siguran oslonac. To je stijena na kojoj stojimo i na kojoj svladavamo sile zla u svijetu u kojemu živimo i u vlastitome životu. U Isusu postoji nešto što nikada ne prolazi, a to nalazimo u molitvi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 stu 2009 08:31 
Odsutan

Gospodine, tu si i uvijek čekaš na mene.
Neka nikada ne budem prezaposlen da ne bih mogao
naći vremena i biti s tobom.

Gospodine Bože, zahvaljujem ti na daru slobode.
Pomozi mi da taj dar koristim odgovorno. Slobodan sam birati.
Pomozi mi da izaberem da mogu nasljedovati tebe,
da živim kršćanskim životom brinući se za druge.
Pomozi mi da se sjetim onih koji su nesretni, potlačeni;
onih u zatvoru, onih koji nisu slobodni javno izražavati svoju vjeru.
Vodi me da uvijek i u svemu tražim tvoju volju, u svemu što se događa u mome životu.

Lk 21,34-36

Reče Isus svojim učenicima: "Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega."

* Molitva u nas ukorjenjuje najsnažnije želje, smiruje brige i daje ispunjenje koje ni pretjeran posao ni alkohol ne mogu donijeti. U molitvi možemo stati pred Sina Čovječjega ispunjeni Božjim Duhom. To u molitvi možemo tražiti.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]