www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 17 kol 2025 17:52

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 29 stu 2009 06:27 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Isus pokazuje kako pronaći dobro ondje gdje svi drugi vide loše. Glavni nam je primjer otac rasipnoga sina. Kada se sin vratio kući otac mu pada oko vrata i pripravlja slavlje. Slavlje nije radi sina ni radi ostatka obitelji. To je očev izričaj radosti, to je njegovo slavlje: "...tako je u nebu veća radost zbog jednog grješnika..."
Isus nas na ovaj način poziva da budemo savršeni: ako treba poći još komad puta, biti pretjerano velikodušan. To je utjeha savršenstva, rijetka na ovome svijetu, ali je Bog na djelu kada se dogodi.

Razmišljam na trenutak o Božjoj prisutnosti oko mene i u meni.
Stvoritelj svemira, sunca i mjeseca, zemlje,
svake molekule i atoma, svega što postoji, svega što jest:
Bog je u svakom otkucaju moga srca. On je u meni, sada.

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Lk 21,25-28.34-36

Kaza im Isus: "I bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji bezizlazna tjeskoba naroda zbog huke mora i valovlja. Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja onoga što prijeti svijetu. Doista, sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi u oblaku s velikom moći i slavom. Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje." "Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji." "Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega."
Što mi želiš reći, Gospodine?

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog Pisma:

* Isus se služi tradicionalnom židovskom simbolikom da opiše što će se dogoditi kada se pojavi konačni Božji sud. Kaže da će ljudi "ugledati Sina Čovječjega kako dolazi u oblaku". Oblak je simbol Božje prisutnosti. Isusova je poruka ispunjena nadom i pouzdanjem jer - za razliku od onih koji imaju razlog za strah od njegova dolaska - Isusovi će sljedbenici moći visoko uzdignuti glavu jer se približilo njihovo oslobođenje.
Isus me usrdno potiče da budem budan i da mi srce ne oteža životnim brigama. Koje su to životne brige koje me danas vuku prema dolje? Dok se pripremam na razgovor s Isusom, razmišljam: imam li snage pred njega u molitvi staviti sve svoje brige?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 stu 2009 08:43 
Odsutan

Isus pokazuje kako pronaći dobro ondje gdje svi drugi vide loše. Glavni nam je primjer otac rasipnoga sina. Kada se sin vratio kući otac mu pada oko vrata i pripravlja slavlje. Slavlje nije radi sina ni radi ostatka obitelji. To je očev izričaj radosti, to je njegovo slavlje: "...tako je u nebu veća radost zbog jednog grješnika..."
Isus nas na ovaj način poziva da budemo savršeni: ako treba poći još komad puta, biti pretjerano velikodušan. To je utjeha savršenstva, rijetka na ovome svijetu, ali je Bog na djelu kada se dogodi.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Mt 4,18-22

Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Isus dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: "Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!" Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim.

Petar, Andrija, Jakov i Ivan odustali su od unosna posla kako bi bili Isusovi vjerni sljedbenici. Od čega ja trebam odustati (ili što trebam riješiti) kako bih što vjernije nasljedovao Isusa? Koje su to ovisnosti u mome životu od kojih mi je teško odustati?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 pro 2009 07:16 
Odsutan

Dozivam u svijest da sam u tvojoj prisutnosti, o Bože.
I utječem se tvome nježnom srcu.
U trenucima slabosti ti si moja snaga.
U trenucima žalosti moj tješitelj.

Gospodine, daj mi milost da budem slobodan od ispada i pretjerivanja.
Ne daj da me zarobi želja za posjedovanjem i bogatstvom.
Očuvaj mi um i srce slobodnima da te ljubim i da ti služim.

Lk 10,21-24

U taj isti čas uskliknu Isus u Duhu Svetom: "Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin - doli Otac; niti tko je Otac - doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi."

Tada se okrene učenicima pa im nasamo reče: "Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!"

* Radovati se (klicati) u Duhu Svetome znači biti svjestan Očeve bezgranične i bezuvjetne ljubavi izlivene na mene.
Ima li trenutaka u mome životu kada sam osjetio takvu ljubav? Što me sprječava da tu ljubav osjetim danas?
Isus kaže: "Blago očima koje gledaju što vi gledate!" Učenici su "blaženi" jer su u Isusu počeli prepoznavati dugo očekivanoga Mesiju.
Mogu li izbrojiti blaženstva i milosti zahvaljujući Bogu za darove života i ljubavi?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 pro 2009 11:24 
Odsutan

Gospodine, dao si mi noć za odmor i san.
Neka u mojim budnim trenucima nikada ne zaboravim na tvoju dobrotu.
Pouči me da tvoj blagoslov dijelim s drugima.

Riječ: Mt 15, 29-37

Otišavši odande, dođe Isus do Galilejskog mora, uziđe na goru i sjede ondje. Tada nagrnu k njemu silan svijet s hromima, kljastima, slijepima, nijemima i mnogima drugima. Polože mu ih do nogu, a on ih izliječi. Gledajući kako su nijemi progovorili, kljasti ozdravili, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova. A Isus dozva svoje učenike pa im reče: "Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem. "Kažu mu učenici: "Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?" A Isus im reče: "Koliko kruhova imate?" Oni će: "Sedam, i malo riba." Nato zapovijedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košara.

Postoje trenuci u mome životu kada trebam lijek protiv prevelike zabrinutosti, sramote, ljutnje ili prekinuta prijateljstva.
Imam li volje staviti pred uskrsnuloga Isusa potrebu ozdravljenja i molim li ga za pomoć?
Isus izriče zahvalu prije lomljenja sedam kruščića i ribe.
Na čemu želim danas zahvaliti Gospodinu?

Gospodine, ime si moje urezao u dlanove svojih ruku.
Čak ako me i drugi zaborave, ti nikada nećeš.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada
i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 pro 2009 08:13 
Odsutan

Kad sam pozvan u zajedništvo s prijateljem,
jedva to dočekam i osjećam se počašćenim.
Kad me Bog poziva da provedem vrijeme u njegovoj blizini,
on želi da upoznam i osjetim njegovu ljubav.
U vjeri i nadi otvaram svoj razum i srce k Bogu,
i molim ga da mi pomogne da postanem još svjesniji njegove ljubavi i prisutnosti.

Molim za milost
da zaboravim na sve svoje brige,
da budem otvoren onome što Bog od mene traži,
da se prepustim vodstvu Stvoritelja koji me voli.

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Mt 7,21.24-27

Isus reče: "Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer - utemeljena je na stijeni. Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika."

Sveti Franjo Ksaverski temeljio je svoj život i misionarski rad na Istoku na čvrstoj stijeni vjere. Čovjek je u evanđelju molio: "Gospodine, vjerujem! Pomozi moju nevjeru!" Mogu li njegovu molitvu učiniti svojom?
Koje su to poplave koje umanjuju ili potkopavaju moju vjeru?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 pro 2009 08:24 
Odsutan

Na nekoliko trenutaka razmišljam o Božjoj skrivenoj prisutnosti u stvarima:
u elementima dajući im da jesu;
u biljkama dajući im život; u životinjama dajući im da osjećaju;
i konačno u meni, jer mi daje sve to i još više,
čini me hramom, prebivalištem Duha.

Čitam polako

Mt 9,27-31

Kad je Isus odlazio odande, pođu za njim dva slijepca vičući: "Smiluj nam se, Sine Davidov!" A kad uđe u kuću, pristupe mu slijepci. Isus im kaže: "Vjerujete li da mogu to učiniti?" Kažu mu: "Da, Gospodine!" Tada se dotače njihovih očiju govoreći: "Neka vam bude po vašoj vjeri." I otvoriše im se oči. A Isus im poprijeti: "Pazite da nitko ne dozna!" Ali oni, izišavši, razniješe glas o njemu po svem onom kraju.

U nekim pitanjima vjere pomalo smo slijepi. No, ako dopustimo Isusu da dotakne naše srce, pomoći će nam da jasnije vidimo put kojim nam je ići.
Slijepac je imao vjeru u Isusovu moć ozdravljenja. Jesam li ikada iskusio unutarnju Božju moć ozdravljenja?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 pro 2009 07:27 
Odsutan

Kada se osjećam zarobljenim i kada me sve pritišće,
pa čak i onda kada sunčeve zrake ne dopiru u prostoriju gdje se nalazim,
i tada, u mrtvoj tišini, moj duh je slobodan i nesputan.
U toj slobodi duha obraćam se tebi.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Mt 9,35-10,1.6-8

I obilazio je Isus sve gradove i sela učeći po njihovim sinagogama, propovijedajući Evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć. Vidjevši mnoštvo, sažali se Isusu nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: "Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite, dakle, gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju." Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć, uputivši ih: "Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putom propovijedajte: 'Približilo se kraljevstvo nebesko!' Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!"

U Isusovo vrijeme ljudi su vjerovali da su oni koji su bolovali od ozbiljnih psihičkih bolesti bili opsjednuti raznim "demonima". Čak i danas govorimo npr. o alkoholičarima koji su opsjednuti "demonom" pića.
Možda bi bilo dobro da analiziram svoje "demone".
Isusova radosna vijest bila je Božja ljubav i oproštenje izliveni na ljude kao što smo ti i ja. Kada volimo i opraštamo drugima, posebno siromasima i marginaliziranima, širimo radosnu vijest Božjega kraljevstva i Božje vladavine ljubavi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 pro 2009 08:19 
Odsutan

Sveto pismo ima smisla kada se susretne s onim što nije Sveto pismo u nama. Bog nas oblikuje i dodiruje iskustvom i po Svetome pismu - riječi Božjoj. Kada se stoga u molitvi osjetimo potaknuti bilo ushitom, bilo nekom smetnjom, dobro je zastati i zadržati se na tome pokretu, kakva ga već osjećamo. To je objava, Bog nam se objavljuje; stojimo na svetome tlu kao što je Mojsije osjetio prije iskustva gorućega grma na Sinaju. Bog je duh, nevidljiv i nedodirljiv. No, kada smo budni možemo osjetiti njegove učinke na nama.
To se može dogoditi i kada osjećamo potpunu osamljenost i tugu te posežemo izvan sebe: "Mora postojati nešto iznad toga." To se može dogoditi u zajedništvu i radosti kao što se dogodilo Petru za vrijeme Preobraženja ("Dobro nam je ovdje biti."). Može se dogoditi na mjestima molitve (Lurd), ili za vrijeme mise, ili svaki put kada molimo. U svim slučajevima to je dar, milost, obećanje, podizanje zastora. Za mnoge ljude zastor se rijetko podigao. Veliki mistik, sv. Ivan od Križa, napisao je: "Ljubav je plod vjere, tj. tame."

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Lk 3,1-6

Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, dok je upravitelj Judeje bio Poncije Pilat, tetrarh Galileje Herod, a njegov brat Filip tetrarh Itureje i zemlje trahonitidske, i Lizanije tetrarh Abilene, za velikog svećenika Ane i Kajfe, dođe riječ Božja Ivanu, sinu Zaharijinu, u pustinji. On obiđe svu okolicu jordansku propovijedajući obraćeničko krštenje na otpuštenje grijeha kao što je pisano u Knjizi besjeda Izaije proroka: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Svaka dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade! I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje.

Ivan je Krstitelj bio neovisni židovski prorok koji je propovijedao negdje oko 28. godine. Skupina Ivanovih učenika nastavila ga je štovati i nakon smrti pa su čak osnovali suparničku struju u ranome kršćanstvu. Ivan citira proroka Izaiju: "Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze." Slika koju Ivan koristi jest ona inženjera za ceste koji viče i izdaje naredbe za gradnju "kraljevskoga puta" za Gospodina.
U Došašću sam pozvan otvoriti kraljevski put prema mome srcu kako bi se Isus mogao ponovno u meni roditi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 pro 2009 07:21 
Odsutan

Na nekoliko trenutaka razmišljam o Božjoj skrivenoj prisutnosti u stvarima:
u elementima dajući im da jesu;
u biljkama dajući im život; u životinjama dajući im da osjećaju;
i konačno u meni, jer mi daje sve to i još više,
čini me hramom, prebivalištem Duha.

Gospodine, stvorio si me da živim u slobodi.
Često olako prihvaćam taj dar.
Nadahni me da živim u slobodi koju si mi namijenio,
neopterećena srca i s potpunim povjerenjem u tebe.

Lk 5,17-26

I jednog je dana Isus naučavao. A sjeđahu ondje farizeji i učitelji Zakona koji bijahu došli iz svih galilejskih i judejskih sela i Jeruzalema. A sila ga je Gospodnja nukala da liječi. I gle, ljudi doniješe na nosiljci čovjeka koji bijaše uzet. Tražili su da ga unesu i stave preda nj. Budući da zbog mnoštva nisu našli kuda bi ga unijeli, popnu se na krov te ga između crepova s nosiljkom spuste u sredinu pred Isusa. Vidjevši njihovu vjeru reče on: "Čovječe, otpušteni su ti grijesi!" Pismoznanci i farizeji počeše mudrovati: "Tko je ovaj što huli? Tko može grijehe otpuštati doli Bog jedini?" Proniknuvši njihovo mudrovanje, upita ih Isus: "Što mudrujete u sebi? Što je lakše? Reći: 'Otpušteni su ti grijesi' ili reći: 'Ustani i hodi?' Ali da znate: Vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe!" I reče uzetomu: "Tebi zapovijedam: ustani, uzmi nosiljku i idi kući!" I on odmah usta pred njima, uze na čemu ležaše i ode kući slaveći Boga. A sve obuze zanos te su slavili Boga i puni straha govorili: "Danas vidjesmo nešto neviđeno!"

Jedino Bog može opraštati grijehe. Zbog toga su farizeji i pismoznanci držali da Isus huli. Nisu propustili posljedicu Isusova čina: Isus si je pridržavao Božju moć da ozdravlja i oprašta grijehe koja je postala vidljivom u njegovim riječima i djelima.
Ne samo da je Isus opraštao grijehe nego je i svojim učenicima dao moć da čine isto.
Gdje mogu naći ili prepoznati tu moć na djelu?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 pro 2009 07:58 
Odsutan

Čitam polako

Lk 1,26-38

U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: "Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!" Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja." Nato će Marija anđelu: "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" Anđeo joj odgovori: "Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!" Nato Marija reče: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" I anđeo otiđe od nje.

To da je Marija "našla milost" biblijski je način govora da je određena da bude majka dugoočekivanoga Mesije. Marija je imala poseban položaj. Bila je bespomoćna i mlada u svijetu koji je cijenio dob; siromašna žena u svijetu u kojemu su vladali muškarci. Ljudima Isusova vremena biti "izabranica" Božja činilo se kao izokretanje normalnih očekivanja.
Odgovarajući pozitivno Božjemu glasniku, Marija je postala uzor vjernika i sluge, odgovorila je cijelim srcem na Božji plan spasenja.
Imam li ja Mariju za uzor odgovarajući na Božji poziv?

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]