www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 29 lip 2025 17:06

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 02 vel 2010 07:43 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Da bih ušao u nečiju prisutnost potrebno je da mu u iskrenosti priđem onakav kakav jesam.
U ovom trenutku, Bog je ovdje i očekuje me.
Bog mi uvijek prvi prilazi, želi me upoznati više od mog najboljeg prijatelja.
Zaustavit ću se na tren i pozdraviti Boga koji me ljubi.

Božjom milošću mi je darovan život u slobodi.
Slobodno uživam u blagodatima koje je On stvorio za mene.
Ljubljeni Gospodine, daj da mogu živjeti onako kako si ti zamislio,
s potpunim povjerenjem u tvoju nježnu brigu za mene.

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Lk 2,22-40

Kad se zatim po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu - kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! - i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića. Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun. Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu. Objavio mu Duh Sveti da neće vidjeti smrti dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega. Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče: "Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga." Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: "Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan - a i tebi će samoj mač probosti dušu - da se razotkriju namisli mnogih srdaca!" A bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu. Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.
Što mi želiš reći, Gospodine?

Ovi mi retci govore o Isusovoj obitelji. Isusa je po rođenju obvezivao židovski Zakon. Nakon osam dana je obrezan, što je bio znak Saveza s Bogom. Četrdeset dana poslije Isusova rođenja njegova majka Marija prošla je proces čišćenja u Hramu i prinijela dar predviđen za to: janje za bogate, a dva goluba za siromašne.
Gospodine, često se bunim protiv zakona i doživljavam siromaštvo kao nešto nevaljalo. No, ne želim biti zakon samome sebi. A siromaštvo se lakše podnosi kada se dijeli s tobom.
I mene su jednoga dana prikazali u tvome hramu-crkvi, na dan moga krštenja. Jesam li sretan zbog toga što se mogu nazvati tvojim djetetom i živjeti svoj krsni savez s tobom?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 vel 2010 08:18 
Odsutan

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Mal 3

Evo šaljem glasnika da put preda mnom pripravi. I doći će iznenada u Hram svoj Gospod koga vi tražite i anđeo Saveza koga žudite. Evo ga, dolazi već - govori Jahve nad Vojskama. Ali tko će podnijeti dan njegova dolaska i tko će opstati kad se on pojavi? Jer on je kao oganj ljevačev i kao lužina bjeliočeva. I zasjest će kao onaj što topi srebro i pročišćava. Očistit će sinove Levijeve i pročistit će ih kao zlato i srebro, da prinose Jahvi žrtvu u pravednosti. Tad će biti draga Jahvi žrtva Judina i jeruzalemska kao u drevne dane i kao prvih godina.

Ps 24

"Podignite, vrata, nadvratnike svoje,
dižite se, dveri vječne,
da uniđe Kralj slave!"

"Tko je taj Kralj slave?"
"Jahve silan i junačan,
Jahve silan u boju!"

"Podignite, vrata, nadvratnike svoje
dižite se, dveri vječne,
da uniđe Kralj slave!"

"Tko je taj Kralj slave?"
"Jahve nad Vojskama - on je Kralj slave!"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 vel 2010 08:00 
Odsutan

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Mk 6,1-6

I otišavši odande dođe Isus u svoj zavičaj. A doprate ga učenici. I kada dođe subota poče učiti u sinagogi. I mnogi što su ga slušali preneraženi govorahu: "Odakle to ovome? Kakva li mu je mudrost dana? I kakva se to silna djela događaju po njegovim rukama? Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama?" I sablažnjavahu se o njega. A Isus im govoraše: "Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu." I ne mogaše ondje učiniti ni jedno čudo osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj nevjeri.

* Isus se vraća u svoj kraj, u Nazaret, i susreće se sa skepticizmom unatoč svim čudima koja je učinio. Isusova mudrost i moćna djela bila su zagonetka za njegovu rodbinu i sumještane.
* Često govorimo o drugima i osuđujemo ih misleći da ih poznajemo, a u stvari ih ne poznajemo onako dobro kako to mislimo.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 vel 2010 08:24 
Odsutan

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mk 6,7-13

Isus je obilazio selima uokolo i naučavao. Dozva dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. I govoraše im: "Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo." Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.

* Moć nad zlodusima koju su učenici primili produljenje je Isusove vlastite moći. Ozbiljni radni uvjeti koje Isus postavlja služe da dvanaestorica moraju vjerovati u Boga, a ne u materijalna dobra, ako žele da njihovo poslanje uspije.
* Što me to zadržava da ne mogu putovati bez "puno prtljage"?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 vel 2010 08:21 
Odsutan

Ps 18

Savršeni su puti Gospodnji,
i riječ je Božja ognjem kušana.
On, samo on, štit je svima
koji se k njemu utječu.

Živio Jahve! Blagoslovljena hridina moja!
Neka se uzvisi Bog, spasenje moje!

Zato te slavim, Jahve, među pucima
i psalam pjevam tvome Imenu:

umnožio si pobjede kralju svojemu,
pomazaniku svome milost si iskazao,
Davidu i potomstvu njegovu navijeke.

Mk 6

Dočuo to i kralj Herod jer se razglasilo Isusovo ime te se govorilo: "Ivan Krstitelj uskrsnuo od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu." A drugi govorahu: "Ilija je!" Treći opet: "Prorok, kao jedan od proroka." Herod pak na to govoraše: "Uskrsnu Ivan kojemu ja odrubih glavu."Herod doista bijaše dao uhititi Ivana i svezati ga u tamnici zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa, kojom se bio oženio. Budući da je Ivan govorio Herodu: "Ne smiješ imati žene brata svojega!", Herodijada ga mrzila i htjela ga ubiti, ali nije mogla jer se Herod bojao Ivana; znao je da je on čovjek pravedan i svet pa ga je štitio. I kad god bi ga slušao, uvelike bi se zbunio, a rado ga je slušao. I dođe zgodan dan kad Herod o svom rođendanu priredi gozbu svojim velikašima, časnicima i prvacima galilejskim. Uđe kći Herodijadina i zaplesa. Svidje se Herodu i sustolnicima. Kralj reče djevojci: "Zaišti od mene što god hoćeš i dat ću ti!" I zakle joj se: "Što god zaišteš od mene, dat ću ti, pa bilo to i pol mojega kraljevstva." Ona iziđe pa će svojoj materi: "Što da zaištem?" A ona će: "Glavu Ivana Krstitelja!" I odmah žurno uđe kralju te zaište: "Hoću da mi odmah dadeš na pladnju glavu Ivana Krstitelja!" Ožalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika na htjede je odbiti. Kralj odmah posla krvnika i naredi da donese glavu Ivanovu. On ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka materi. Kad za to dočuše Ivanovi učenici, dođu, uzmu njegovo tijelo i polože ga u grob.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 vel 2010 08:27 
Odsutan

Kada se osjećam zarobljenim i kada me sve pritišće,
pa čak i onda kada sunčeve zrake ne dopiru u prostoriju gdje se nalazim,
i tada, u mrtvoj tišini, moj duh je slobodan i nesputan.
U toj slobodi duha obraćam se tebi.

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Mk 6,30-34

Uto se apostoli skupe oko Isusa i izvijeste ga o svemu što su činili i naučavali. I reče im: "Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo." Jer mnogo je svijeta dolazilo i odlazilo pa nisu imali kada ni jesti. Otploviše dakle lađom na samotno mjesto, u osamu. No, kad su odlazili, mnogi ih vidješe i prepoznaše te se pješice iz svih gradova strčaše onamo i pretekoše ih. Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu.

* S vremena na vrijeme dobro je, čak i važno, odvojiti se i povući na samotno mjesto i odmoriti se te nahraniti srce slušajući riječ Božju. Ljudsko je srce neumorno. Netko tu ljudsku glad utažuje zgrtanjem novca, slavom, nemoralom, težnjom za moći. Biti potpun čovjek znači tražiti. Ne tražimo samo hranu, činjenice ili stvari, nego smisao. Tražimo svrhu, motiv koji nas pokreće. Isus nam daje smisao, svrhu i motiv.
* Dok se korizma polako približava Isusov nas glas poziva da se povučemo na samotno mjesto.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 vel 2010 10:03 
Odsutan

Ps 119

Kako će mladić čistim sačuvati put svoj?
Čuvajući riječi tvoje.

Svim srcem svojim tebe tražim;
ne daj da zastranim od zapovijedi tvojih.

U srce pohranih riječ tvoju
da protiv tebe ne sagriješim.

Blagoslovljen si, o Jahve,
nauči me svojim pravilima.

Usnama svojim navješćujem
sudove usta tvojih.

Putu se propisa tvojih radujem
više no svemu bogatstvu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2010 09:11 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Kritičari kršćanstva govore o nama kao o onima koji samo blebeću ili mehanički ponavljaju molitve, brzo moleći krunicu, izgovarajući formule o Bogu bez uzdizanja srca i uma. Istina je da su se od početaka Crkve učile molitve kao što je Oče naš. Istina je, također, da sve molitve ne uključuju sam govor ili izricanje molitava. Oni koji su se odlučili za duhovni poziv često se skupljaju na zajedničku molitvu riječima kao što su Božanski časoslov ili krunica. No, oni, također, susreću Boga u tišini i samoći, u šutnji. Možda bismo na kraju mogli reći i ovo: da uvijek treba poznavati ono o čemu ili o komu se govori, a to vrijedi i za naše kritičare. Bez istinskoga poznavanja kršćanske vjere sve ostaje blebetanje.

Zastajem na tren, svjestan da je Bog tu.
Razmišljam kako sve oko mene,
zrak koji udišem, cijelo moje tijelo,
titra Božjom prisutnošću.

Pomozi mi Gospodine da budem još svjesniji tvoje blizine.
Nauči me kako da te prepoznam u drugima.
Ispuni moje srce zahvalnošću za sve one trenutke
kada si mi preko drugih ljudi iskazao svoju brigu.

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Lk 5,1-11

Dok se jednom oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše Isus pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo. Kada dovrši pouku reče Šimunu: "Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov." Odgovori Šimun: "Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže." Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše. Vidjevši to Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: "Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!" Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: "Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!" Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.

Nigdje drugdje se u evanđelju ne spominje da netko u susretu s Isusom i pozivom na nasljedovanje odmah prizna svoju grješnost. Kada je carinik Levi pozvan da bude učenik, odmah priređuje gozbu. Čudesni je ulov imao učinka na Petra kao što će i kasnije zatajenje opet u Petru probuditi kajanje.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2010 10:09 
Odsutan

Učitelju, Isuse!

Svi su se divili tvojoj riječi. Poučavao si mnoštvo. Znao si dotaknuti u ljudskim srcima ono što ih može ohrabriti i utješiti. Ti nisi učitelj kao drugi kojima je stalo samo da privuku što više učenika, da okupe oko sebe ljude. Ti želiš obogatiti čovjeka istinom.

Zato mi je uvijek žao, Isuse, kad te uspoređuju s drugim učiteljima i ideolozima. Ti nisi učitelj u nizu mnogih drugih. Ti si u punom smislu riječi Učitelj. Samo ti imaš riječi života vječnoga. Tvoja je riječ čista od svake sebičnosti i pruža čovjeku svjetlo za život u vremenu i vječnosti. Ti si jedinstveni Učitelj. Svojom riječju spašavaš narod i prosvjetljuješ sve koji žive u tami. Ti to možeš biti, budući da si ti jedini i imaš punu istinu. Stalo ti je do toga da svaki čovjek prihvati istinu i život. Ti si se zato i rodio i došao na ovaj svijet. Smatraš to važnijim i od samog svog života.
Pošto si ljude nahranio svojom riječju, želiš na poseban način biti prisutan i među svojim budućim učenicima. Izabrao si Petrovu lađu. Iz nje si govorio mnoštvu, u njoj si susreo Petra. Zašto baš njega, Isuse? Zašto baš takvog čovjeka koji se znao zapaliti, ali koji je znao i okrenuti leđa? Stavljaš ga pred prvu kušnju, Treba krenuti s lađom onamo gdje je more duboko i usred dana baciti mreže za lov. To je za ribara Petra besmisleno. Noć je vrijeme kad se lovi riba. Danju se to ne radi. Otuda i razumljiva Petrova opaska: "Svu noć smo se trudili i ništa ne ulovismo!"
Htio bih i ja pristupiti tebi, Gospodine, sa sličnim prigovorima. Već se dugo molim, a još se ništa nije dogodilo. Dulje vrijeme nastojim otkloniti jednu pogrešku i slabost, ali mi ne uspijeva. Pokušao sam sve da bih izbjegao svađu, ali mi ne ide. Nastojao sam se svim silama otrgnuti od grešne navike, ali mi ne polazi za rukom. Gospodine, toliko smo se trsili i ništa!
Međutim, Petar dodaje riječ koja izražava povjerenje: "Ali na tvoju riječ bacit ću mreže!" Da, Učitelju, na tvoju riječ.

Možda smo se do sada trsili vlastitim snagama, nošeni svojim umijećem, svojim razumom. Možda smo računali samo na svoje sile. Odsada ću to činiti na tvoju riječ, nošen tvojom blizinom i čudesnom snagom. Tebi ništa nije nemoguće. Rasprši, Isuse, sve naše sumnje. Uzmi naš umor i klonulost. Uzmi, Gospodine i Učitelju, sva naša razočaranja koja nas katkad sputavaju i vode u besmisao, Daj da sve činimo oslanjajući se na tvoju riječ. Petar je doživio čudo. Neka se i nama dogodi isto. Samo nas čudesna snaga tvoje ljubavi može izdići iznad svega onoga što nas zarobljava u okove očaja i besmisla. Na tvoju riječ, Isuse, moguće je pobijediti zlo i mržnju. Na tvoju riječ moguće je izdići se iznad vlastitih ograničenosti i započeti nov život. Na tvoju riječ moguće je da i mi postanemo prikladni za ribare tvoga kraljevstva. Ako nas trebaš, Gospodine, evo nas! Ti možeš od grešnika učiniti apostola.

Fra Zvjezdan Linić

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2010 21:23 
Odsutan

Gospodine Bože, zahvaljujem ti na daru slobode.
Pomozi mi da taj dar koristim odgovorno. Slobodan sam birati.
Pomozi mi da izaberem da mogu nasljedovati tebe,
da živim kršćanskim životom brinući se za druge.
Pomozi mi da se sjetim onih koji su nesretni, potlačeni;
onih u zatvoru, onih koji nisu slobodni javno izražavati svoju vjeru.
Vodi me da uvijek i u svemu tražim tvoju volju, u svemu što se događa u mome životu.

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Mk 6,53-56

Pošto doploviše na kraj, dođu u Genezaret i pristanu. Kad iziđu iz lađe, ljudi odmah prepoznaju Isusa pa oblete sav onaj kraj. I počnu donositi na nosilima bolesnike onamo gdje bi čuli da se on nalazi. I kamo bi god ulazio - u sela, u gradove, u zaseoke - po trgovima bi stavljali bolesnike i molili ga da se dotaknu makar skuta njegove haljine. I koji bi ga se god dotakli, ozdravljali bi.

Markovo upućivanje na termine nabijene značenjem poput "ležaljka", "moliti", "dotaknuti skute njegovih haljina", podsjećaju nas na ranija Isusova čuda. Markov je izvješataj krcat djelovanjem i pokretima: čamac je privezan, ljudi dolaze sa svih strana, donose bolesne i stavljaju ih pred Isusa.
Uđi meditativno u ovaj prizor: promatraj osobe, gledaj što rade i poslušaj što Gospodin govori tebi.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]