www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 lip 2025 16:23

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 09 vel 2010 08:08 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Što više vapijemo Gospodinu, to više osjećamo njegovu prisutnost.
Iz dana u dan, sve više i više, privuci nas svome nježnom Srcu.

Bog nije strano tijelo u mome životu.
Naprotiv, njegov Duh udahnjuje život mojim najdubljim željama,
blago me potičući na ono što je dobro.
Molim za milost da dopustim Duhu da me ispuni.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Mk 7,1-13

Skupe se oko Isusa farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca. Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: "Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?" A on im reče: "Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske. Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske." Još im govoraše: "Lijepo! Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju. Mojsije doista reče: Poštuj oca svoga i majku svoju. I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni. A vi velite: 'Rekne li tko ocu ili majci: Pomoć koja te od mene ide neka bude 'korban', to jest sveti dar', takvome više ne dopuštate ništa učiniti za oca ili majku. Tako dokidate riječ Božju svojom predajom, koju sami sebi predadoste. I još štošta tomu slično činite."
Što mi želiš reći, Gospodine?

Oprati ruke prije jela dobra je stvar. Ono o čemu je riječ za farizeje je ritualno pranje, a ne samo higijena. "Predaja starih" bio je skup zabrana i praktičnih stvari koje su farizeji "nadodali" Mojsijevu zakonu. Isus ih kritizira što su zamijenili božansku zapovijed ljudskom tradicijom.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 vel 2010 08:45 
Odsutan

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Mk 7,14-23

Tada Isus ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: "Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje. Tko ima uši da čuje, neka čuje!" I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. I reče im: "Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on očisti sva jela. Još dometnu: "Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka. Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka."

Isusov je govor pogodio slušatelje kao paradoksalan i čudan. U židovskoj kulturi, kakva je bila u ono vrijeme - koncentrirana i na zakone o hrani - bila je suprotna onome što je Isus govorio: konzumiranje određene vrste hrane kao što je svinjetina uzrokovala je ritualno oskvrnjenje. Postoje razna tumačenja o tome, pa i rasprave u ranoj Crkvi.
Što je Isus htio reći? Pokušaj proniknuti u smisao Isusova govora.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 vel 2010 09:03 
Odsutan

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Ps 16

Čuvaj me, Bože, jer se tebi utječem.
Jahvi rekoh: "Ti si moj gospodar,
nema mi blaženstva bez tebe!"
Jahve mi je baština i kalež:
Ti u ruci držiš moju sudbinu.
Blagoslivljam Jahvu koji me svjetuje
te me i noću srce opominje.
Jahve mi je svagda pred očima;
jer mi je zdesna, neću posrnuti.
Stog' mi se raduje srce i kliče duša,
i tijelo mi spokojno počiva.
Jer mi nećeš ostavit' dušu u Podzemlju
ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 vel 2010 09:24 
Odsutan

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Mk 7,24-30

Odande Isus otiđe u kraj tirski. I uđe u neku kuću. Htio je da nitko ne sazna, ali se nije mogao sakriti, nego odmah doču žena koje kćerkica imaše duha nečistoga. Ona dođe i pade mu pred noge. A žena bijaše Grkinja, Sirofeničanka rodom. I moljaše ga da joj iz kćeri istjera zloduha. A on joj govoraše: "Pusti da se prije nasite djeca! Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima." A ona će mu: "Da, Gospodine! Ali i psići ispod stola jedu od mrvica dječjih." Reče joj: "Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh." I ode kući te nađe dijete gdje leži na postelji, a zloduh je bio izišao.

* Isusove nam se riječi mogu činiti tvrde i oštre, ali je važno shvatiti da su židovski pisci pogane katkada nazivali i "malim psićima".
Kako god, ova se žena nije dala smesti ili uvrijediti zbog riječi koje je izrekao Isus prilagođujući svoj odgovor željama da joj ozdravi kćer.
* Izvještaj o ženi poganki, "otpisanoj", izaziva nas da određujemo granice tko se smije, a tko ne smije zvati djetetom Božjim.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 vel 2010 08:09 
Odsutan

Kr 11

Tada se dogodi te Jeroboam ode iz Jeruzalema, i na putu ga susrete prorok Ahija iz Šila, ogrnut novim plaštem; bijahu sami njih dvojica u polju. Ahija uze novi plašt koji je imao na sebi i razdrije ga na dvanaest komada.I reče Jeroboamu: "Uzmi sebi deset komada, jer ovako govori Jahve, Bog Izraelov: 'Evo ću istrgnuti kraljevstvo iz ruke Salomonove i dat ću tebi deset plemena. On će imati jedno pleme, zbog sluge mojega Davida i Jeruzalema, grada koji sam izabrao između svih plemena Izraelovih. Tako se Izrael odijelio od doma Davidova sve do danas.

Ps 81

Nek' ne bude u tebe drugog boga
i ne klanjaj se bogu tuđem!
Ja sam Jahve, Bog tvoj
koji te izvedoh iz Egipta:
otvori svoja usta da ih napunim!"

"Ali moj narod ne slušaše glasa moga,
Izrael me ne posluša.
Zato ga pustih okorjelom srcu njegovu:
neka hodi kako mu se hoće!

O, kad bi me narod moj slušao,
kad bi Izrael putovima mojim hodio,
brzo bih pokorio dušmane njegove,
ruku bih svoju okrenuo na protivnike njegove.

Mk 7

Zatim se ponovno vrati iz krajeva tirskih pa preko Sidona dođe Galilejskom moru, u krajeve dekapolske. Donesu mu nekoga gluhog mucavca pa ga zamole da stavi na nj ruku. On ga uzme nasamo od mnoštva, utisne svoje prste u njegove uši, zatim pljune i dotakne se njegova jezika. Upravi pogled u nebo, uzdahne i kaže mu: "Effata!" - to će reći: "Otvori se!" I odmah mu se otvoriše uši i razdriješi spona jezika te stade govoriti razgovijetno. A Isus im zabrani da nikome ne kazuju. No što im je on više branio, oni su to više razglašavali

Ponekad se pitam što bih ti rekao, Gospodine, da te osobno susretnem.
Možda bih rekao: "Hvala, Gospodine", što si uvijek uz mene.
Znam, sigurno, da je bilo trenutaka kada si me nosio i brinuo se za mene
.
Kada sam tvojom snagom preživio tamne trenutke moga života.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 vel 2010 10:06 
Odsutan

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mk 8,1-10

Onih se dana opet skupio silan svijet. Budući da nisu imali što jesti, dozva Isus učenike pa im reče: "Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me i nemaju što jesti. Ako ih otpravim gladne njihovim kućama, klonut će putom. A neki su od njih došli izdaleka." Učenici mu odgovore: "Otkuda bi ih tko ovdje u pustinji mogao nahraniti kruhom?" On ih zapita: "Koliko kruhova imate?" Oni odgovore: "Sedam." Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji. I uze sedam kruhova, zahvali, razlomi i davaše svojim učenicima da posluže. I poslužiše mnoštvu. A imali su i malo ribica. Blagoslovi i njih te reče da i to posluže. I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka odniješe sedam košara. Bilo ih je oko četiri tisuće. Tada ih otpusti, a sam sa svojim učenicima odmah uđe u lađu i ode u kraj dalmanutski.

Ovaj prizor podsjeća na hranjenje pet tisuća ljudi u Markovom evnađelju šesto poglavlje, ali postoji bitna razlika. U prijašnjemu izvještaju nalazimo aluzije na euharistiju: Isus zahvaljuje i lomi kruh kao što je to učinio i na Posljednjoj večeri. Ovoga puta lomi samo sedam kruščića i dvije ribe.
Neki tumači vide u tome broju "sedam" aluziju na sedmoricu đakona koji se spominju u Djelima apostolskim (Dj 6,1-7). Svi su kršćani pozvani da budu misionari u smislu dijeljenja bezuvjetne Božje ljubavi prema drugima.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 vel 2010 09:49 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme i korizmenoga vremena u kojemu se sjećamo i u vjeri proživljavamo Isusovu muku, smrt i uskrsnuće. Isus je rekao: "Uzmi svoj križ i idi za mnom!" (Mk 8,34; Lk 9,23) Križ nije nešto što trebaš tražiti na udaljenim mjestima. Prije ili kasnije Gospodin će nam dati križ, a naš je posao da to prepoznamo. Postoje događaji koji nam donose promjene. Žalosna otajstva krunice bit će različita za svakoga. Svoj život pokušavamo gledati očima vjere, s povjerenjem da Bog u svojoj providnosti iz najgorih i najnepoželjnijih događaj može izvesti dobro.

Gospodine, stvorio si me da živim u slobodi.
Često olako prihvaćam taj dar.
Nadahni me da živim u slobodi koju si mi namijenio,
neopterećena srca i s potpunim povjerenjem u tebe.##Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Lk 6,17.20-26

Isus siđe s njima i zaustavi se na ravnu. I silno mnoštvo njegovih učenika i silno mnoštvo naroda iz cijele Judeje i Jeruzalema, iz primorja tirskog i sidonskog. On podigne oči prema učenicima i govoraše:
"Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje!
Blago vama koji sada gladujete: vi ćete se nasititi!
Blago vama koji sada plačete: vi ćete se smijati!
Blago vama kad vas zamrze ljudi i kad vas izopće i pogrde te izbace ime vaše kao zločinačko zbog Sina Čovječjega! Radujte se u dan onaj i poskakujte: evo, plaća vaša velika je na nebu. Ta jednako su činili prorocima oci njihovi!"
"Ali jao vama, bogataši: imate svoju utjehu!
Jao vama koji ste sada siti: gladovat ćete!
Jao vama koji se sada smijete: jadikovat ćete i plakati!
Jao vama kad vas svi budu hvalili!
Ta tako su činili lažnim prorocima oci njihovi."

* Čini se kao da Isus kaže: "blaženi nesretni!"
Što je mislio?
"Blažen" označava stanje pravednosti pred Bogom.
Siromasi nisu jedini koji su ekonomski siromašni; tu su uključeni i svi ostali koji su na bilo koji način gurnuti na rub društva. Blaženi su jer je Bog na njihovoj strani suprotstavljen "bogatima" koji ih često preziru i gaze.
* Isus poziva na ljubav i poštovanje prema svima koji se nalaze izvan društvenoga okružja.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 vel 2010 08:06 
Odsutan

Jak 1

Jakov, sluga Boga i Gospodina Isusa Krista: dvanaestorma plemena Raseljeništva pozdrav. Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostataka. Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se. Ali neka ište s vjerom, bez ikakva kolebanja. Jer kolebljivac je sličan morskom valovlju, uzburkanu i gonjenu. Neka takav ne misli da će primiti što od Gospodina -čovjek duše dvoumne, nepostojan na svim putovima svojim. Neka se brat niska soja ponosi svojim uzvišenjem,a bogataš svojim poniženjem. Ta proći će kao cvijet trave: sunce ogranu žarko te usahnu trava i cvijet njezin uvenu; dražest mu lica propade. Tako će i bogataš na stazama svojim usahnuti.

Ps 119

Prije nego bjeh ponižen, lutao sam,
ali sada tvoju čuvam riječ.

Ti si tako dobar i dobrostiv:
nauči me pravilima svojim.

Dobro mi je što sam ponižen
da bih tvoja naučio pravila.

Draži mi je zakon usta tvojih
no tisuće zlatnika i srebrnika.

Znadem, o Jahve, da su ti sudovi pravedni
i da si me s pravom ponizio.

Tvoja ljubav nek' mi bude tješiteljicom
po obećanju koje si dao sluzi svom.

Mk 8

Tada istupiše farizeji i počeše raspravljati s njime. Iskušavajući ga, zatraže od njega znak s neba. On uzdahnu iz sve duše i reče: "Zašto ovaj naraštaj traži znak? Zaista, kažem vam, ovome se naraštaju neće dati znak." Tada ih ostavi, ponovno uđe u lađu pa otiđe prijeko.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 vel 2010 15:49 
Odsutan

* Farizeji prilaze Isusu i od njega traže potvrđeni znak od Boga, spektakularnu javnu predstavu da ga iskušaju i vide je li on pravi Mesija. Budući da je Isus poznavao njihova srca rekao im je: "Zaista, kažem vam, ovome se naraštaju neće dati znak."
* I danas ljudi često traže čudesne znakove kao što su pokretanje predmeta, okretanje sunca ili neki vidljivi znak Božje moći da učvrste svoju vjeru.
Jedini znak koji Isus daje jesu njegova muka, smrt i uskrsnuće.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 vel 2010 08:14 
Odsutan

Jak 1

Blago čovjeku koji trpi kušnju: prokušan, primit će vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube.Neka nitko u napasti ne rekne: "Bog me napastuje." Ta Bog ne može biti napastovan na zlo, i ne napastuje nikoga. Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću. Ne varajte se, braćo moja ljubljena! Svaki dobar dar, svaki savršen poklon odozgor je, silazi od Oca svjetlila u kome nema promjene ni sjene od mijene. Po svom naumu on nas porodi riječju Istine da budemo prvina neka njegovih stvorova.

Ps 94

Blago onom koga ti poučavaš, Jahve,
i učiš Zakonu svojemu:
da mu mir udijeliš od nesretnih dana,
dok se grob kopa zlikovcu.

Jer neće Jahve odbaciti naroda svojega
i svoje baštine neće napustiti;
jer će se pravo dosuditi pravednosti
i za njom će ići svi čestiti srcem.

Čim pomislim: "Noga mi posrće",
dobrota me tvoja, o Jahve, podupire.
Kad se skupe tjeskobe u srcu mome,
tvoje mi utjehe dušu vesele.

Mk 8

A zaboraviše ponijeti kruha; imali su samo jedan kruh sa sobom na lađi. Nato ih Isus opomenu: "Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!" Oni, zamišljeni, među sobom govorahu: "Kruha nemamo." Zamijetio to Isus pa im reče: "Zašto ste zamišljeni što kruha nemate? Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto? Oči imate, a ne vidite; uši imate, a ne čujete? Zar se ne sjećate? Kad sam ono razlomio pet kruhova na pet tisuća, koliko punih košara ulomaka odnijeste?" Kažu mu: "Dvanaest." "A kada razlomih sedam na četiri tisuće, koliko punih košara ulomaka odnijeste?" Odgovore: "Sedam." A on će njima: "I još ne razumijete?"

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]