.
Opet sam ga sanjala.- reče Karla.Tatu.To se dogodilo već nekoliko puta.mislila sam, hajd , san je samo san.A, sad opet!
Bilo je ugodno i sunčano proljeće.Vrt su obojili zlaćani jaglaci i opojnim mirisima namirisale ga ljubičice.Otac više nije radio.Zaustavila ga je bolest.Uglavnom je ležao u sapavaćoj sobi i danonoćno teško kašljao.Rijetko bi se tužio.I, inače je bio tih i nije se puno uplitao u odgoj djece.To je bio zadatak majke.U stvari u tom smislu bio je pomaloi nespretan.Kao da nije znao sa djecom..Poput mnogih očeva; volio ih je na poseban način.Osjećalo se to.Ipak izvjesni rastoj nikada nije uspijevao premostiti.
Bio je pekar.Radio je uglavnom noćne smjene.Žena i djeca svakog su ga predvečerja ispraćali na posao u gradsku pekaru.Vraćao se u zoru.Pješice.Sat i pol hoda tamo i nazad do prašnjavog predgrađa.Spavao je po danu.Moralo se paziti da ga ne probude dječji nestašluci i galama.A treba znati da u ona vremena u pekarnama nije bilo nekih strojeva kao danas.Kruh se mijesio ručno.Svake noći moralo se zamijesiti i ispeći toliko i toliko kruhova.O tome je ovisilo stanje nacije.
Mogao je otac i lakše živjeti. Nije da nije imao prilike, danas bi se reklo, da se nije snašao.Što bi mu manjkalo da je bio malo savitljiviji?Nego, ne!Nije pristajao na kompromise, a pogotovo na pristajanje na nešto što se kosilo s njegovim uvjerenjima.
Jednog mu jutra, na kraju smjene, prišao partijski sekretar.To je bio onaj koji je bio zadužen za funkcionisanje Partije u preduzeću.Bio je tada drug sekretar važniji od direktora.Njegova briga su bili radnici , a ne funkcioniranje preduzeća.Bilo je to surovo doba.mnogi su pod teretom pritisaka, prijetnji, slatkorječivih obećanja i straha za kruh svakdašnji "savili kičmu".U poduzeću su ih nazivali - grbavcima.
-Petre, dođi k meni u kancelariju! - reče mu drug.- Moram s tobom razgovarati.
Osjećao je da se nešto sprema.S nelagodom je pošao za sekretarom u njegovu kancelariju na katu iznad pogona. -" Bože pomozi!" - reče za sebe. Znalo se da taj drug ne zove tek tako.<radni stol sa spisima, pisaći stroj i velika slika druga Tita na bijelom zidu iznad stolice druga sekretara.
- Kavu? - reče drug, gledajući ga ispod oka.
- Dobro bi došla.
Pozvao je tajnicu i zamolio je da donese dvije kave. Ponudio ga je i cigaretom, trudeći se stvoriti dojam dobričine kome je stalo do njega.Zanimala ga je njegova obitelj.
-Da, imamo troje djece.Hvala Bogu, zdravi su.
-naglasi taj "hvala Bogu".S namjerom.
- Djeca rastu. Rastu im i potrebe.-primjeti drug sekretar.
- Snalazimo se nekako.Dok je kruha nema gladi.
- " Ne živi čovjek samo o kruhu". - značajno naglasi drug sekretar.
-Ja sam zadovoljan s onim što imam. - odgovori petar.Vidi vraga - pomisli u sebi - on citira rečenicu kojom mu se Krist suprotstavio u pustinji.
- Mogao bi imati i nešto više od toga što sada imaš , Petre!
- Kako to mislite?
- Eto vidiš, mislim ja na tebe.Mislim.Dobar si radnik.pošten i marljiv.I odgovoran.Nema prigovora, što jest, jest. - reče drug i otpuhne dim od cigarete.
Šutnja..Vidno uzbuđen silnim pohvalama Petar srkne gutljaj kave koju pred njega stavi tajnica.Od ugodna mirisa i okusa razvedrilo mu se lice.
- Dobra je kava.Baš mi paše.A smijem li znati, što to znači, da mislite na mene?
- Eh, tu smo! - razvedri se i drug sekretar. Znaš Petre, odlučili smote unaprijediti.U poslovođu pogona.Drug Ranko ide na novu dužnost pa smo se odlučili za tebe Petre.Ti bi bio dobar poslovođa.Imašono, ono, nešto što treba imati poslovođa.Znaš i posao.Dugo si ovdje pa poznaješ proces proizvodnje.Radnici te cijene.
- Poslovođa? - upita u nevjerici Petar.
- Da, poslovođa ! - naglasi drug.samo trebamo obaviti jednu formalnost.
- Koju formalnost?
- Da uđeš u Partiju. Znam.nemoj mi ništa govoriti.To se ne slaže s tvojim religioznim uvjernjima.Ali, pustimo sad to. Nije to sada ni važno.Evo, ja sve to mogu srediti.Na tebi je samo pristanak i sutra ćeš biti poslovođa.A, poslije tko zna?! Vrata će ti se otvoriti.Možeš napredovati do direktora.
petar srkne gutljaj kave, odloži šalicu, ustane sa stolice i nagne se prema drugu sekretaru gledajući ga ravno u oči.
- Ja u tu vašu Partiju ne idem, druže. - reče odlučno.To ne dolazi u obzir.
- Ali, Petre! Promisli.To je za tvoje dobro i dobro tvoje djece. Znaš i sam.Vidim da si iznenađen i sad ne želiš i da sad ne želiš donijeti odluku.Otiđi kući i dobro promisli.Sutra ću te ponovno pozvati.
Onako s nogu, držeći se za kvaku vrata, Petar reče:
- Hvala, druže, što ste mislili na mene!Ne trebate me zvati niti sutra niti prekosutra.Rado bih ja bio poslovođa.Priznajem.Ali, u Partiju ne, ne želim.Neka mi Bog pomodne! Doviđenja!
Nisu ga više zvali.I dalje svake noći rukama mijesio tijesto i jutrom na povratku donosio svježu, mirisavu štrucu kruha za svoju djecu, A djeca ko djeca, uskoro su porasla i odrasla.Mile je izučio za električara, Štefica za frizerku a Karla je diplomirala engleski.
Bivao je sve blijeđi i slabiji.jako je kašljao.Jednoga dana više nije mogao na posao.Nakon malog poboljšanja otpustili su ga iz bolnice.Tog je proljećnog dana sjedio na svom stolcu u kuhinji i ispijao bijelu kavu.Mama je pripremala ručak.
- Tata i mama, - reče Karla značajno, stojeći kraj vrata - za promociju na fakultetu željela bih novi haljinu.
Podigao je glavu i umornim očima zagledao se u svoju ljepoticu.Tako ju je od milja zvao "moja ljepotica".
- Dijete moje, drago mi je da si diplomirala.Ne mogu ti opisati koliko sam sretan zbog tebe.Ponosim se s tobom.Za haljinu, nažalost, sada nemamo novaca.
- Posudite.Ja želim novu haljinu.Kako ću bez nove haljine?Snađite se već nekako.
- Posuditi nećemo a ti se nekako snađi.Imaš lijepih haljina. -reče otac.
- Hoću novu haljinu.Zaslužila sam je. - krikne Karla i brizne u plač. -Ako ne dobijem novu haljinu , znači da me ne volite.
Na svečanu promociju Karla je otišla, dakako, u staroj haljini.Lijepoj, ali nije bila nova.Nije mu to oprostila.Znala je da ga to boli.Preko prijateljice s fakulteta našla je privremeni posao u Londonu.Na odlasku od kuće, s ulice, ugledala ga je na prozoru.Iza stakla.Mahnuo joj je rukom na pozdrav.Okrenula se i otišla.Bez pozrava.
Nakon nekoliko mjeseci Karli je u London stigao telegram:"Umro je tata".Bila je potresena.
- Samozatajnim žrtvovanjem osigurao nam je divno djetinjstvo i odrastanje. - reče Karla. - Što bih dala da mogu vratiti vrijeme?! Da mu mogu mahnuti za oproštaj.Nije zaslužio bol koju sam mu nanijela.Sve zbog jedne glupe haljine.Vidjela sam ga i noćas.U snu.Jasno se naziralo njegovo tužno lice na prozoru naše kuće. Mahnuo mi je za rastanak.
P. Tonči TRSTENjAK, DI
Skice jednog svećenika
Glasnik SiM, travanj 2013