Badnjak na Zametu
-skice svećenika-
Cijeli sam dan s djecom gradio jaslice u filijalnoj crkvi Sv. Križa na Grpcima, gdje sam djelovao kao zametski kapelan. Gradili smo od kamenja, zimzelena i mahovine s brdašca oko naše crkve. Usput sam djeci koja su mi pomagala pričao o otajstvu Isusova rođenja u Betlehemu. Bile su to prve jaslice u riječkom naselju Grpci. Potrebne sam figurice svojedobno kupio u Trstu. Uveo sam i struju u jaslice tako da je zvijezda nad pećinom gdje se rodio Isus blistavo svijetlila. Umoran od cjelodnevnog napora zaključao sam crkvu i vratio se s bučnim Thomosovim "Ponyjem" u župni dvor na Zamet da večeram i pripremim se za polnoćku. Nad Kvarnerom su raskošno blistale drhtave zvijezde, a na mirnom moru plutali usidreni brodovi, rasvijetljeni poput božičnog drvca. Badnja noć ljeta Gospodnjega 1974.
Tek što sam oko devet sati započeo blagovati, na vrata župne kuće bane neki mladić. Poslala ga njegova susjeda da hitno dovede svećenika teško bolesnom Stefu u naselje Pilepići. Osjećao sam se umorno i donekle zlovoljno zbog zadatka koji mi je poremetio Badnju večer. A još nisam spremio propovijed za polnoćku. "Kud su se baš sada na Badnju noć sjete zvati svećenika. A bilo je dovoljno vremena tijekom došašća. Kad ću spremiti propovijed za polnoćku? I ovako moram oko jedanaest sati ići na Grpce i otvoriti crkvena vrata. A Bog živ zna gdje na tom smotanom naselju riječkog predgrađa stanuje taj Štef? A još je i noć. Badnja noć", mrmljao sam neraspoloženo.
Otišao sam u crkvu, uzeo Presveto, ulje za bolesničko pomazanje i sve potrebno za posjet bolesniku. Vani me čekao mladić koji je došao po mene na starom prepravljenom motorkotaču hvaleći se da ga je upravo sredio i da ga vozi bez registracije. Usput, ni ja još nisam imao položen vozački ispit za "Ponyja". Pa i tako nas u tim kaotičnim zapadnoriječkim naseljima sa stotinama >divlje< sagrađenih kuća nitko ne kontrolira. Ali ne kaže narod uzalud: "Ne lezi, vraže".
Tek što smo se na dva bučna motorkotača otisnuli od crkve prema Pilepićima, na prilazu preko glavne ceste koja iz Rijeke vodi prema Kastvu, naletjeli smo na patrolu narodne milicije, koja je te večeri iznimno budno čuvala sve prilaze prema zametskoj župnoj crkvi. Vidio sam kako prema nama mašu osvijetljenom palicom "Stop". Mladić koji je vozio ispred mene skrenuo je u stranu i počeo se zaustavljati. U tom sam trenutku shvatio da će biti nevolje ako mene ulove bez vozačke dozvole. I to baš sada dok nosim Presveto, na sam Badnjak. "Isuse, sad pomozi, ako ti je stalo do mene i do tog bolesnika" - zavapih u sebi. Umjesto da i ja stanem, stisnuo sam gas i u punoj brzini projurio kraj narodne milicije, bez zaustavljanja presjekao glavnu ulicu i skrenuo u uske mračne uličice naselja Pilepići. Neko sam vrijeme vrludao naseljem naslijepo birajući pravce kretanja, a kad sam shvatio da me nitko ne slijedi zaustavio sam se na jednoj uzvisini prekrasnog pogleda na zvijezdama obasjan Kvarnerski zaljev.
Što sad? Sam u naselju koje ne poznajem i u kojem nisam nikada bio, bez adrese toga bolesnog'Štefa kojem nosim popudbinu. Znam samo da je zidar po zanimanju, jer mi je to rekao mladić koji je došao po mene. Nadam se samo da me ne će odati narodnoj miliciji.
Na ulici ni žive duše. Ljudi večeraju svoju badnju večeru. Nedaleko od stupa sa svjetiljkom nova zida- nica. U mraku. Tu pred njom odjednom ugledam stariju ženu s rupcem na glavi. Mogao bih je barem upitati, gdje se to nalazim, pomislih. Siđem s motora, ostavim ga kod ulične svjetiljke i pođem do žene koja je stajala uz mračnu zidanicu.
>Dobra večer!<
>Dobra večer!< odzdravi žena.
>Vi ste odavde?< upitam.
>Baš i nisam<, reče prilazeći mi bliže. >A koga tražite?<
>Ja sam kapelan sa Zameta<, kažem. >Tražim jednog bolesnog čovjeka koji se zove Štef. Zidar je po zanimanju. Poslali su po svećenika, jer da je jako slabo. Nemam njegovu adresu. Jedino znam da je tu negdje u Pilepićima.<
>-Hvaljen Isus, velečasni<, reče žena. >Baš vas čekam. Uđite u kuću. Štef je tu. Ja sam mu mama.<
Bilo mi je čudno kako sam od mnoštva kuća u naselju nabasao baš na Štefovu. Ali slučajnosti se događaju. Otvorio sam ulazna vrata i ušao u neož- bukan mračni hodnik kojeg je osvjetljivala obična parafinska svijeća.
U to se otvore vrata kuhinje osvjetljene tek petrolejkom. Na vratima se pojavi žena:
>Faljen Isus, velečasni!<, reče. >Sami ste? A gdje je Luka?<
>Luka? Dečko koji je došao po mene? Zaustavila ga je milicija dolje na Zametu. Došao sam sam.<
>Mom Štefu je jako slabo. Poslala sam susjedovog Luku po vas jer nisam sigurna hoće li preživjeti do sutra. On je gore u sobi.<
Na prvi kat još nedovršene kuće vodile su neke grube od dasaka sklepane drvene stube. Žena je uzela petrolejku iz kuhinje da mi osvijetli put. Popeli smo se na kat i ušli u neožbukanu sobu. Na krevetu sam ugledao blijedo lice bolesnika vidljivo nadutog od vode. Ležao je pokriven poplunom i teško disao. Na stolu uz uzglavlje gorjela je svijeća. Nakon što sam ga pozdravio kažem ženi: >Vi, gospođo, izađite za trenutak. Pozvat ću vas poslije.<
Prišao sam bolesniku i uzeo'ga za ruku. Gledao me smireno i bez riječi.
>Gospodine, Štef, ja sam svećenik. Došao sam vas ispovjediti, pričestiti i podijeliti vam bolesničko pomazanje<, rekoh glasno. >Čujete li me?<
>Čujem<, šapne Štef.
>Kad ste se zadnji put ispovjedili?<, upitam, kako je to već uobičajeno pri početku ispovijedi.
Sve je teklo ljepše nego sam očekivao. Štef i ja smo se lijepo napričali. Kad sam mu dao odrješenje od grijeha, prihvatio me za ruku i slabašno je stisnuo svojim hladnim šakama: >Velečasni<, reče >na polnoćki pozdravite ljude i u moje ime. Želim svima sretan Božić. Oni me poznaju. Mnogima sam zidao kuće.<
Pozvao sam mu suprugu da sudjeluje u sv. pričesti i podjeli bolesničkog pomazanja. Popela se uz stube i zajedno sa mnom molila prigodne molitve. Štef je šuteći pratio obred. Nakon blagoslova koji sam mu na kraju podijelio pobožno je poljubio križ koji sam mu pružio.
Sišli smo niz drvene stube. Bilo je gotovo jedanaest sati. Žurilo mi se prema crkvi Sv. Križa na Grpeima, da je otvorim i priredim sve potrebno za polnočku. Dok smo se pozdravljali na vratima kažem:
>Gospodin Štef se lijepo ispovjedio i na kraju zamolio da svima na polnočki u njegovo ime čestitam Božić.<
>Kako to, velečasni? Pa on već danima ne može govoriti.<
>Ali ja sam s njime lijepo razgovarao.<
>Čudno<, reče žena i slegne ramenima.> A kako ste nas samo našli u ovom mraku?<
>Slučajno<, - kažem. >Stao sam s motorom kod ove svjetiljke na ulici. Tu je stajala majka vašeg Štefa pa mi je pokazala kuću.<
>Nemoguće!<, reče odlučno gospođa. >Njegova je majka umrla prošle godine u Zagorju.< ,
>Tako mi je rekla da je njegova majka. Starica s rupcem na glavi?<
>Nema tu u naselju nikakve starice<, reče žena i čudno me pogleda.
>Onda ne znam. Ta kako bih ja nabasao na vas u ovom kaotičnom naselju, usred mraka, a nisam znao ni vaše prezime ni adresu. I nikada nisam bio u Pilepićima.<
>Čudno<, reče žena i raširi ruke.
Toga trenutka od glave do pete prođoše me trnci. Nas dvoje sami na Badnju noć pod uličnom svjetiljkom na drvenom stupu. Nigdje nikog. Oprostim se u žurbi i pohitim svojim >Ponyjem< do svoje crkve zaobišavši glavnu cestu. Zbog narodne milicije. Za propovijedi na polnoćki ispričao sam ljudima što sam doživio. I u Štefovo ime svima sam na kraju zaželio sretan Božić.
NB. Štef se preselio u vječnost na sam Božić ujutro te davne, 1974. Ah, da.
Božić je tad bio radni dan. Na Štefanje sam mu vodio sprovod na zametskom groblju. I dan danas, kad onuda naiđem, navratim do njegova zadnjeg počivališta.
P. Tonči TRSTENJAK, Dl
Glasnik Srca Isusova i Marijina
Najlakše je dotaknuti Isusa dok liječi, dok navješta,
lijepo je biti u Njegovoj blizini dokje slavan...
idilično je biti s Njim na Taboru...
A kada nam da i priušti trpljenje, kušnju...
da dotaknemo Njegove rane i osjetimo Njegovu slabost...
Gibamo što dalje...jer to sigurno nije od njega..Njega sigurno nema u blizini...Kakav je to Bog koji me ostavio ......
Puno je onih koji vole Isusa
Dosta ima i onih koji žele živjeti za Njega
A tako malo onih koji doista posve Njemu pripadaju i stavljaju Mu se na raspolaganje da On bude njihove oči, ruke, usta...pa i pod cijenu odbačenosti i smrti...radi Istine, radi Imena Njegova!!!
s.MP.