razumjeti i osjetiti molitvu SLAVA OCU
« : 06 Veljača, 2008, 20:06:01 »
SLAVA OCU - Slava označuje glasovitost, a netko postaje glasovit ako je učinio neko dobro djelo. Zato reći: "slava Ocu" je isto kao: "Oče, učini velika djela u našem životu, da Ti postaneš slavan. Učini nešto lijepo nama da drugi ljudi vide i da Te počnu hvaliti i slaviti." Slava Ocu znači da mi čeznemo da postanemo takvi da činimo divna djela, dobra djela, da ljubimo ljude, da im pomažemo, da nas ljudi hvale, blagoslivljaju i da kažu: "Neka je blagoslovljen vaš Bog koji vas čini da ste takvi." A ako nismo dobri, ako smo jadni, ljudi kažu: "Ah, kakav je vaš Bog." Onda se naš Bog ponižava, mora s nama proživljavati sramotu.
Kad kažemo Slava Ocu onda mislimo: "Neka se u prirodi, koju je On stvorio, pojavi nešto novo, neka zemlja bude oslobođena od zagađenosti, od razaranja, od zla, nek nam rodi dobrim plodovima, a neka i svaki čovjek i svako društvo rodi samo dobrim."
I SINU - Slava Sinu znači: daj da se, Isuse, Tvoj križ i Tvoje uskrsnuće proširi na čitav svijet. Neka sila Duha Svetoga koja je sišla sa Tvoga križa, jer si Ti predao duh na križu, zahvati čitav svijet. Isuse, daj da svaki čovjek osjeti da je oslobođen, da ne mora robovati zlu, grijehu, ovisnosti, ljudima. Daj da otkupljenje siđe na svakoga od nas. Daj da svi budemo oprani u Tvojoj Krvi.
I DUHU SVETOMU - Slava Duhu Svetomu znači: nek nas Duh Sveti posvećuje da budemo kao Bog. Nek posvećuje prirodu, nas i sve što je stvoreno. Nek nam pomogne praštati i moliti za oproštenje. Nek nas uči moliti i činiti dobro. Molimo Boga da nas učini dostojnima da primimo darove Duha Svetoga.
KAKO BIJAŠE NA POČETKU TAKO SADA I VAZDA I U VIJEKE VIJEKOVA. AMEN. - Sjetimo se stvaranja svijeta. Sve što je stvorio, vidje Bog da je dobro. Želimo da i danas i uvijek sve bude dobro kao što je bilo tada. Neka ta slava, koja je onda bila, bude i sada i uvijeke. Nek nam uvijek Bog bude na dohvat naše ruke i našeg srca. Budimo sigurni da nam On uvijek pomaže.
Dok izgovaramo ove riječi, sjećamo se ujedno svojih početaka. Bog me je u trenutku začeća pustio da idem u svijet. On me je urezao u svoje dlanove. Ali me isto tako Bog neprestano stvara i oblikuje. On ide sa mnom u svaki problem koji stoji preda mnom: I Bog ide sa mnom konačno i u smrt. ja se ne bojim jer Bog je sa mnom.
Smrt je ono najljepše što ti se može dogoditi, ako si živio za ono što pred tobom stoji. Ali ako si živio samo za zemlju, smrt je za tebe tragična. Ako si cijeloga života mislio samo na to, koliko ćeš zaraditi, što ćeš pojesti, što drugi pričaju o tebi, onda si se neprestano vrtio u krugu dok te nije zatekla smrt, i zato ne možeš prijeći u vječni život. Nasuprot tome, mudar čovjek zna kamo ide i da za ono što dolazi, vrijedi živjeti. On je zato spreman sve izgubiti, ali nikada ne sagriješiti. Ne napustiti vrednote, ne biti nepravedan, nikoga ne mrziti, ne činiti nikome zlo. On isto tako zna da je najvažnije na zemlji razgovarati sa svojim počelom - Bogom, tj. moliti. To ne znači recitirati različite molitve, već vezati srce sa svemogućim Bogom. Molimo Mariju da tu vezu učvrsti.
Ovo je samo jedan primjer razmatranja osnovnih molitava. Pokušaj kasnije stvarati svoja razmatranja i neka ti duša sve dublje uranja u njih. Neka to ne budu samo razmišljanja, nego neka budu hrana za tvoju dušu. Sjeti se samo kako je prva riječ Očenaša, riječ Oče bogata smislom. Samo o toj riječi moglo bi se mjesecima meditirati. Bog je moj otac. Kakva li je to tajna! On je moj tata. Ja mogu njemu sjediti u krilu, popeti Mu se na ramena. Gle, sve što je on stvorio, to je i moje. Ako je On moj otac, to znači da će uvijek biti uz mene, to znači da sam ja Njemu neizmjerno važan. Kako se On ne bi brinuo za svoje dijete? On želi da ja budem sretan. Želi da ga bolje upoznam. Želi da zajedno hodimo kroz život. Želi mi otkriti sve tajne. Želi komunicirati sa mnom.
Molitvu je potrebno trenirati. Svaki dan iznova moliti, svaki dan drugačije, svaki dan učiniti malo naprezanje. Bez toga se nikada ne nauči moliti. A kad naučiš moliti, onda si osvojio čitav svijet. I onda Bog preko tebe može mijenjati sve ljude jer je promijenio tebe. Ali ako tebe samog tvoja molitva ne mijenja, onda ona nije uspješna i ne dolazi do Boga. Ako te molitva ne mijenja, mijenjaj molitvu!
Moli ustrajno. Ako moliš za neku milost od Boga, ako moliš za nekoga da se obrati, ako moliš za neku svoju potrebu, onda odluči moliti dokle god ne dobiješ. Reci: "Ja ću moliti, pa makar do kraja života." Čim to kažeš, tvoja se cijela duša otvara, ti si pred Bogom i vjeruješ Mu. Sv. Pismo kaže: "Naći ćete me ako me budete tražili čitavom srcem". Ako tako moliš, tada redovito brzo dolazi milost i susret s Bogom.
Mi molimo devetnicu, ili molimo trodnevnicu, ili molimo za nekog bolesnika, ili nečije obraćenje, onda vidimo da od toga nema ništa i stanemo. To je tragedija! Pravo moliti znači s povjerenjem moliti. Bog će uvijek dati, nema neispunjene molitve.
Ako ne uspijevamo, nemojmo se obeshrabrivati. Važno je čitavog života učiti. Vjera nije nešto što se zna, ona se ne može znati. Vjera je jedan proces, vjera je stalno koračanje, stalno obnavljanje, vjera je uvijek nešto novo. Naša se duša hrani uvijek novim i novim spoznajama.
Molitva bi se mogla usporediti s vožnjom automobila. Iako ti je vožnja na početku teška jer nemaš iskustva, ipak nećeš odustati, jer znaš da ćeš jednom kad savladaš vožnju, moći ići kamo god poželiš, nećeš biti ovisan o javnom prijevozu, moći ćeš posjećivati drage ljude, itd. Isto je s molitvom. Na početku je teška i čini se bezuspješna, ali kad je savladaš, vodit će te na prostranstva duha, na izvore žive vode, tj. do Duha Svetoga. Prestat ćeš biti ovisan na način da su te svakodnevne životne nedaće bacale u očaj i depresiju. Poteći ćeš nazad k svome izvoru, doći u susret svome Bogu, istinski Ga upoznati i biti prijatelj s njime. Stoga budi hrabar, kreni i ne odustaj!
|