sjecam se da sam prije neka dva mjeseca stavila na shoutbox i u molitve zamolbu da se moli za mene.. i za moj posao....
obecala sam da cu ispricati sto se dogada kada se sve stisa i slegne i eto.. ja sam tu sad i odlucna da napisem ono sto imam za reci...č
ja sam Ana, 22 su mi godine, zavrsila sam srednju Upravnu skolu, smjer administrativni tajnik, trenutno studiram u Zapresicu, privatan faks, kojeg sama placam, smjer menadzment u kulturi, godina je 12.000 kuna, voljela bih ici i na specijalisticki, ali on ce kostati 20.000 kuna, tako da ne znam hocu li moci...
od 03.mjeseca 2008. zaposlila sam se u jednoj drzavnoj firmi. placa dode na minutu, godisnji imam pravo iskoristi kada god hocu, regres i bozicnica su koliko - toliko (s obzirom na stanje u drzavi) relativno sigurni..
placa je bila dosta nezahvalna s obzirom na posao koji sam obavljala jer je bio jako odgovoran, bila sam tajnica jednog covjeka koji je vodio Odjel koji je stalno na udaru medija zbog ulaska Hrvatske u EU.
i tu krece moja prica.. ja sam mijenjala kolegicu koja je bila na porodiljnom.. ukupno vrijeme koje sam provela tamo je godina i pol... fino sam se uhodala i zavoljela sam taj posao.. uistinu zavoljela, mada je jako stresan.. zena koja je sjedila sa mnom u sobi, druga tajnica me nikako nije zavoljela... nikako joj nisam pasala.. tocno sam imala osjecaj...
ipak, pocele smo pricati, ja sam joj se otvarala s nadom da ce me prihvatiti, da ce se i ona otvoriti, ta i ona je VJERNICA, velika, svake nedjelje ide u crkvu.. i tako... Bog neka joj oprosti.. za sve...
blizio se kraj mojeg "mandata", kolegica se krajem 10.trebala vratiti sa porodiljnog...
a ja sam imala "rezervirano" prazno mjesto u tom istom odjelu samo na drugom radnom mjestu..
jednog dana, zvoni telefon, javila sam se i cula s druge strane jednu zenu koja je daaaavno radila kod nas, pa se prebacila u drugu ustrojstvenu jedinicu da bude blize kuci.. trazila je mog sefa, ali buduci je on imao sastanak, nije mogao zaprimiti poziv, pa joj je receno da nazove kasnije..
i tako.. kasnije zove ona opet, ja se nisam uspjela javiti, pa se javila ta kolegica, druga tajnica.. i prespoji poziv nacelniku..
nacelnik nakon 10-miinutnog razgovora zove tu moju kolegicu u svoju sobu i pita ju jeli ima kakvih prazih mjesta... a ona mene pogleda, i ude kod njega u sobu i zatvori vrata....
MUKA, OSJECAJ NA POVRACANJE, VRTOGLAVICA, VRUCNINA.. sve te osjecaje sam imala od tog trenutka... izasla je guja.... (majko Bozja sto sam ljuta... )iz njegove sobe.. pogledala me onimm pogledom, kao da me proklinje i slatko se nasmijesi, ja knedle gutam, nisam znala o cemu se radim..
dan, dva, prolazi. dan za danom.. blizi se moj zadnji radni dan.. i odlucila ja pitati sefa, da li ono radno mjesto stoji jos rezervirano za mene?
a on onako sav zacuden:"pa meni je jucer D.rekla da ova zena koa je jucer zvala ide na to radno mjesto, jer si ti sama sebi nesto vec nasla... "
i opet muk, ljutitost, agresija u meni, crvenim se od ljutnje, od jada. od bijesa.. nemogu vjerovati s kim sam sjedila do sada cijelu ovu godinu u sobi i dijelila tajne razmisljanja...
sutim,izlazim iz njegove sobe.. pravim se kao da nista ne znam... sutim i ja,suti i on.. osjecam ogovaranja, cujem, percipiram oko sebe..
kako me je izvrijedala samo iza leda...
i predzadnji dan.. je dosao... nesto je bilo... kolega je jedan dosao po papir i ostavio vrata slucajno ostavio otvorena, a ona kaze:"Neka, ostavi otvorena vrata, da propuh izvuce odavde neke ljude koji me smetaju" a jedino ja u sobi....
i ona..
ljudi moji.. osjecala sam se ko zadnji ološ....
sve sam joj nabila na nos, pukla doslovno, knedla u grlu a u ocima puno ljutnje i osjecaj gadosti.. ispalo je da je ona ljubomorna jer su mene kolege nazivali "tajnicom" a u biti je ona "glavna" i njeno je ime na vratima, a ja sam samo obicna zamjena, balavica, mlada zenska, sa velikim plavim ocima, deckom i ljubavnim zivotom, cura koja uspjesno studira...
a ona jos zivi sa mamom i sestrom koja nema muza nit decka nit djecu, a godine ih pregazile....
nisam znala sto bih rekla, samo sam sutila i rekla da sam se jako razocarala u nju kao u osobu, pokusavala sam se maksimalno zbliziti s njom.. ljudi su ne zavoljeli na odjelu, rekoh ako mogu svi, moze i ona...
i eto....
dosao zadnji dan...
kupim svoje stvari..
nisam znala gdje cu.. plakala skroz.. uleti jedna kolegica, kaze, treba tajnica ... u jednom, višem rangu, isla bih u Upravu, zamjena za zenu na porodiljnom, ali sama bih bila u sobi, sama svoj kompjutor, vodila Odjel sa puno manje ljudi i tako.. jednom rjecju uzivala bih..
sve je to bilo o.k. ali meni su ovi ljudi tako prirasli srcu. .ma sve sam ih zavoljela...
i cekala sam.. zadnji dan... izlazim iz sobe, i zaustavlja me voditeljica odsjeka odjela na kojem sam radila... kaze:"ana, sad si nasa, ides u sobu i na mjesto koje je isprva bilo rezervirano za tebe".
JAO, ,ljudi moji.. koja sreca.. pitam sto je s kolegicom koja je trebala doci, tj. dobiti premjestaj.. rekli su:nije joj odobreno....
ja sam danas u sobi sa 4 muskarca i 1 zenom.. toliko mi je divno i prekrasno... i tako se svi slazemo divno, ma opustena atmosfera, evo, voditelj grupe me bas danas zagrlio, jer je vidio da sam iscrpljena skroz,
nedavno bila bolesna, imala upalu bubrega, i escherichiu coli na kraju dobila, ooni su meni svaki dan čaj nosili, peciva me ujutro cekala na stolu i prije nego sto sam usla uopce u zgradu.
bolesna na posao isla, dva dana, i treci dan su me potjerali doma, odveli me, prakticki do kreveta odvezli autom, i bila na bolovanju. nakon tjedan dana se vratila, tako su sretni bili...
prosli tjedan sam saznala da mi majka ima rak s metastazama.. stitnjacu je izvadila.. navodno je bio na stitnjaci, danas je isla na pretragu jodom, da vide valjda kolko se je prosirio, ako i jest...
neznam, MIRNA SAM skroz... ne bojim se. uopce. netko bi rekao da mi nije stalo do majke jer ne molim previse, ali... nije istina, plakala sam duuuugo kada sam saznala da je bolesna.....
i mislim da sam ja tu svoju molitvu izmolila placuci, a i jednostavno osjecam da joj jos nije vrijeme, da ce ju Bog jos pustiti da zivi, da joj je ovo samo bilo upozorenje da se ne smije sekirati tolko koliko se do sada sekirala....
tuzno je pomalo ovih dana... radim tu gdje radim.. nisam za stalno.. trebat cu nekako novceke za skolovanje, ne zelim nikakvu pomoc, nisam je dostojna, jer ima ljudi kojima je potrebnije, kolege s posla su htjeli skupiti novac, ali nezelim niti lipe..
ja samo zelim dobiti posao za stalno, da mogu dici kredit i platiti si skolovanje i mamici terapiju...
tata dobije van 1.900, naivcina uzeo preveliki kredit pa sad patimo.. onak.. nije bas lijepo, ali meni drago sto mi nije zima i sto nisam gladna..
racuni dolaze, opomene pred iskljucenje svega.. placa se samo to.. tek tolko da ne iskljuce..
vidi mene, rekla sam da necu puno pisati, a prsti samo rade..
valjda je i ovo jedan moj tip molitve....