1949. - 1953. POST I POKORA
ŠTO JE POST A ŠTO JE POKORA
Ni ja nisam znala što je pravi post i pokora. Naša majka skuhala bi grah i rezance. Onda ih lijepo prelije kajmakom i, da bude hrana jača, ispeče još i jaja. Kad sam primila milost, kaže dragi Isus: "Nije to post! Kazat ću ti što je post i što je pokora. Moja Majka već odavna propovijeda post i pokoru, ali samo malo ljudi pravo posti i pokoru čini." Onda me je Gospodin poučio.
Uzmimo najprije p o s t . ima više načina kako se čovjek može ogriješiti o zakon posta.
Mnogi nisu upućeni da se u dane posta ne smije blagovati ništa što nije iz zemlje naraslo, pa umjesto mesa troše sir ili jaja, a kao začin uzimaju maslac ili mast. Ali to nije posno jer je od životinje poteklo! To se ne blaguje u dane posta. Posna hrana jest čaj, crna kava, sve voće i povrće, kruh, tjestenina, riža, krumpir, grah i slično.
Drugi se opet ogriješuju o post jer uzimaju previše hrane. Ali u dane posta dopuštena su samo tri obroka, i to onakva kakvi spadaju na post. Za doručak se uzima malo hrane, za ručak je dopušteno najesti se do sita, a za večeru se opet uzme samo malo hrane. Izvan ta tri obroka ništa - ni od hrane nl od pića! A mnogi i u dane posta stalno nešto stavljaju u usta: sad uzme jabuku, sad suhu šljivu, pa komadić kruha, pa gucne malo vode... Za ručak se ionako do sita najedu - i tako im je tijelo cijeli dan sito i napito. To nije post! Na takav se način ne daje Bogu zadovoljština za grijehe. Tijelo mora osjetiti da čini pokoru za svoje prestupke.
109
Svećenici kažu: Kad je kome 60 godina, više ga ne obavezuje zakon posta. Ali dragi Isus propisuje ovako: Kad ti možeš u starosti psovati, svašta izgovarati i svakojako griješiti, a ti moraš Bogu dati i zadovoljštinu. Dokle god tijelo griješi, dotle je dužno da čini i pokoru. A jer svi griješimo do smrt! - dužni smo i postiti do groba!
A što se tiče p o k o r e jasno je rečeno: ujutro ništa, pa ni vode; u podne krišku kruha, odrezanu nemasnim nožem, i 2 dcl vode, iz čiste namasne čaše; navečer opet krišku kruha i 2 dcl vode. Ako izvan ovih obroka bilo što od hrane ili pića stavljaš u usta, već oskvrnjuješ pokoru! Nije ti potpuna! I onda se nemoj zavaravati da činiš pokoru po Gospodinovim Propisima, jer On ti preporučuje, ako možeš, da i navečer ništa ne blaguješ!
I što se tiče onih količina: "uzeti samo krišku kruha i čašu vode od 2 dcl" - to je Živi Isus odredio! On me je poučio kako da to označim.
Još je dragi Isus rastumačio i ovo. Kad bi ljudi postili i pokoru činili, ne bi bilo toliko preljuba i nečistih grijeha. Ugojeno i sito tijelo ima odviše jaku krv pa postaje sklono razuzdanosti jer se u njemu radjaju neuredni prohtjevi. A kad tijelo krotiš, krv postaje slabija i tijelo nema toliko napasti.
Zato je Gospodin veoma nezadovoljan što su za vrijeme Drugog svjetskog rata, i poslije njega, mnogi crkveni Poglavari odobrili razne olakšice u obdržavanju posta. I tako danas jedva tko živ, bilo od vjernika bilo od svećenika i redovnika, obdržava post i čini pokoru u duhu Evandjelja i Poruka s Neba. Evo što Gospodin Isus kaže svećenicima na ovo ublaživanje i odbacivanje posta i pokore:
"TKO JE VAMA REKAO DA SE NE MORA POSTITI i tko vam je dozvolio da si ublažite post i tako svojim sablažnjivim primjerom smućujete puk Moj na zemlji?! To je učinio djavao! To nije od Mene dano Slugi Mojemu, Poglavaru Crkve Moje, Papi. Dao sam Ja vlast Mojim slugama svećenicima
110
da upravljaju Mojom Majkom Crkvom, ali sam Majku Crkvu Ja uspostavio!"
Nijedan sluga Božji ne smije voditi narod na svoju ruku, niti činiti što protivno Nauci Božjoj. Božji Siuge moraju upravljati Crkvom Božjom po Božjoj Volji, a ne dozvoljavati ono što Bog zabranjuje. Nije čovjek nad Bogom, već je Bog nad čovjekom!
DANI POSTA
Gospodine, kojih propisa da se držimo obzirom na post? Da li post vrijedi kao u starini?
Odgovor Gospodina Isusa Krista: Postom su obvezani svi od sedme godine do groba. Kada može staro tijelo i mlado griješiti, može i postiti. Postiti treba po starom običaju, tj. svakoga petka, u dane Kvatra, u sve dane Korizme (osim Nedjelja i zapovjedanih Blagdana), te uoči velikih Blagdana.
Gospodine, da li je koji dan u godini za sve zapovjedjena pokora (kruh i voda) ili se to samo preporučuje, već prema mogućnostima?
Gospodin kaže ovako: Tko čini pokoru taj ima veću zaslugu za dušu u Nebu. Teški bi grješnici morali, prema svojim mogućnostima rada, za svoje grijehe činiti pokoru na zemlji, jer ih inače u vječnosti čekaju strašne muke kao kazna za teške prestupke.
I bez naloga svećenika dužan je postiti svaki grješni čovjek.
RAZNI SLUČAJEVI
"Mrsiti, tj. u dane posta jesti meso i jela začinjena mašću, dozvoljeno je samo vojniku u vojsci i zatvoreniku u zatvoru jer si ne mogu uzeti što hoće; kako dobiju tako blaguju.
Oni koji žive na hrani u tudjoj kući, ne griješe što moraju jesti ono što se pred njih stavi; ne mogu si uzeti za hranu što hoće.
Radnici koji se hrane u raznim kuhinjama i menzama pa petkom jedu meso, dužni su za pokoru svojih grijeha postiti u Nedjelju, kada ne rade.
111
Posluga u kućama privatnika dužna je postiti jer se u petak i dane Kvatra na stolovima gospodara nadje posne hrane i mogu je zamoliti i uzeti sebi za obrok.
Bolesnicima koji jedu meso i masno u dan posta, pripuštam na tijelo još veće muke.
Teški radnici smiju uzeti posni obrok malo veći, jer im naporan rad troši snagu.
Ja, Spasitelj vaš i Bog, želim da postite i pokoru činite! Nemojte se sablažnjavati na štetu vaših duša, svi mali u puku i vi veliki, koje sam postavio za sol zemlji i da budete uzor Mojih Riječi i Djela."
ODRICANJE BLAGDANOM
Gospodin jednom reče da se post, pokora i odricanje u hrani učinjeni Nedjeljom i Blagdanom u Nebu bilježe na posebnom mjestu, kao zaslužniji nego inače. Samo, On to ne traži od svakog pojedinoga. To su posebni miljenici Božji, duše dobre volje koje u Nebu grade kuću od zlata.
Inače, post, pokora i razna druga dobra djela mogu se namijeniti za obraćenje grješnika, za obraćenje kojeg pojedinca, za Spas pojedine duše, ili više njih, na ovome svijetu ili drugome - i na mnoge druge nakane.
"BEZ OVIH ČETVERO K MENI SE NE DOLAZI!"
Žene su za vrijeme rada i odmora o koječem razgovarale. Onda se povede riječ o vječnosti. I počele one lijepo sortirati: ova će u Nebo, ova neće - i tako redom. A dragi Isus se javi i progovori ovako:
"Molitva, post, dobra djela, i Život po Božjim Zapovijedima - vode čovjeka u Nebo! Bez ovih četvero k Meni se ne dolazi. Ako čovjek vrši jedno, a ispušta drugo, nije mu djelo potpuno za Spasenje Vječno."
MUKE IZJELICA
Negdje na jugoistoku, u nepoznatu kraju, hodala je vidjelica uskom bijelom stazom, u društvu jedne udovice. Išle su jedna za drugom jer je staza bila vrlo
112
uska. U tom kraju drveće, trava, poljsko i šumsko cvijeće izgledaju nekako drugačije nego na zemlji.
I dodju do ogromne zidane štale, oko koje je šetao djavao, s puškom na ramenu. Vidjelica se tad okrene znanici pa joj reče: "Idem da vidim što je u toj dugačkoj štali kad je djavao čuva." Zidovi su joj bili sagradjeni od kamenih blokova. Pred štalom su bili torovi, ogradjeni bodljikavom žicom. Teška željezna vrata visjela su na dvjema željeznim šipkama, dolje i gore po jedna, pa ih je trebalo povući na stranu kao na teretnim vagonima.
Kad udje u štalu, ugleda mnogobrojne torove pune ljudi-svinja. Samo u jednome toru bilo ih je, valjda, stotinu i pedeset! Ti jadnici ležali su na golom hladnom betonu, povaljeni kao prasad. Osim glave i vrata - sve je na njima bilo svinjsko: papci, tijelo, dlaka, pa i rep.
Kad ugledaju vidjelicu, začude se njenom posjetu. Budući da im je bilo dano do znanja da ona služi Bogu, nekoliko njih ustane pa je sklopljenih papaka zamole neka se zauzme za njih da ih oslobodi iz sotonskog logora.
Opazivši djavao vidjelicu u blizini svoga roblja, žestoko se rasrdi i poviče: "Tko je tebi dozvolio da hodaš po mojem terenu! Izlazi, jer ću te inače ubiti!"
Požuri vidjelica iz štale, a nekoliko jadnika podje par koraka za njom. Jedan od njih, s Krunicom na sklopljenim papcima, plačući je molio: "Izbavi me!" Ali vidjelica, neraspložena zbog njihovog odvratnog izgleda, odgovori mu: "Što da molim za vas kad ste svi marva!"
Dotle se djavao približi i već je htio početi udarati. Vidjelica ga pogleda, digne se uvis i odleti otkuda je i došla.
Na ovome mjestu trpe oni koji su za života teško griješili, a za pokoru svojih grijeha nijesu nikada postili ni pokoru činili. Mrsili su i gostili se čak i u dane posta.
Vidjelica upita Gospodina: "Da li mogu za njih moliti i što da molim?" Gospodin odgovori: "Kako su živjeli na zemlji tako neka im bude u vječnosti. Nije dano za njih moliti!"
113
Jednom zgodom Gospodin ovako rastumači: "Nije svaka duša dostojna molitve. Ako za života nije molila, niti je molitvu cijenila, u vječnosti joj molitva ne koristi. To je tijelo na zemlji omalovažavalo Boga i sve ono što k Bogu vodi."
Za udovicu koja je pratila vidjelicu dio puta Gospodin reče: "To znači što si joj tumačila o dušama, slušala je Moju Riječ. Poslije si ti otišla svojim putem, a ona je ostala na svojem putu."
DJEČICA BLAGUJU S PRESVETIM TROJSTVOM
U tegobama života i u mnogim odricanjima poradi Boga, vidjelica jednom pomisli: Ovdje na zemlji ne uživam ništa zemaljskog, a Bog zna što me i tamo Gore čeka, što ću jesti i gdje ću biti!
Nedugo iza toga nadje se na Nebeskom tlu, pred velikom zgradom. Bila je tako velika da ju je očima jedva mogla obuhvatiti, a uredjena kao najljepše Predvorje Neba. U velikom predsoblju pod je bio parketiran, ali neulašten. U prostranoj blagovaonici stolovi su bili lijepo poredani i prekriveni bijelim stolnjacima. Stolice su bile jednostavne, s naslonom, ali niske kao za djecu. Dvije djevojke donosile su duboke bijele tanjure i zajedno sa žlicama slagale ih po stolovima.
Odjednom evo Dječice! Bile su to same curice, u dobi od pet-šest godina. Moglo ih je biti oko stotinu pedeset. Dječica se vratila sa šetnje po Nebu. Došla su u povorci, u svakome redu po četiri. Naprijed, sa strane, bila je njihova Voditeljica. Moglo joj je biti do pedeset godina.
Kad su Dječica ušla u dugački hodnik, povezan s ogromnom blagovaonicom, u najvećem miru i u najljepšem redu počnu skidati sa sebe nepotrebnu odjeću. Rukavice i kapice objese na lijepe vješalice, koje su izgledale kao palmine grane. Kaputiće metnu na najgornju granu. Izuju i cipelice, a umjesto njih obuju papučice.
Diveći se tome ponašanju, zapita vidjelica Voditeljicu: "Pa tko ih je naučio tolikome redu?" Ona joj odgovori: "Ovdje Djeca znaju red i drže ga se!" Na to
114
će joj vidjelica: "Vi njih vodite kao da ste njihova Učiteljica!" Ona odgovori: "Dok sam boravila na zemlji, ja sam i bila učiteljica. A i sada gore u Nebu, povjerena mi je ista dužnost." Gledajući Dječicu ovako čistu i ovako ugladjenu, primijeti vidjelica: "Niti njihove majke nisu se za njih ovako brinule kao što se Vi brinete!"
U taj čas začuje se iz Blagovaonice zvono. Pozivalo je Djecu na Ručak. Dječica podju k Stolu i svako sjedne na svoje mjesto. Tada iz posebnih Prostorija dodje i Presveto Trojstvo, u pratnji Nebeske Majke i Svetoga Josipa. Bog Otac i Bog Sin stanu na čelo Stola; Duh Sveti lebdio je u liku sjajnog Goluba u sredini. Ali i On izadje iz tog Sjaja i kao Prekrasan Mladić pristupi k Stolu. Sveti Josip je bio na strani Boga Oca, a Nebeska Majka na strani Svoga Božanskog Sina.
Medjutim, u Blizini Presvetoga Trojstva i Svete Obitelji, jedno mjesto ostalo je nepopunjeno. Odjednom Bog Otac zapovjedi vidjelici neka pristupi k stolu na ono prazno mjesto. A ona se poboja približiti Velikome Svetome Bogu, pa u smetenosti reče: "Gospodine, nijesam dostojna da blagujem s Tobom za stolom Tvojim. Ja sam slabo dijete, grješnica! Nijesam dostojna Tvoje Blizine."
Na te riječi progovori Učiteljica: "Ti moraš poći za Stol gdje ti je pripravljeno po Zapovijedi Božjoj!"
U to se ulazna vrata otvore i na njima se pojavi neki svećenik. Htio bi i on unići. Ali nad Presvetim Trojstvom začuje se čvrst Glas: "Ne ulazi u Moje Svetište! Nijesi Mene dostojan." Kad svećenik začuje osudu, počne gorko plakati. Vidjelica se nad njim sažali pa zamoli: "Gospodine, taj svećenik plače! Pusti ga unutra i daj mu da sjedne u Blizinu Tvoju." Ali Bog Otac oštro odgovori: "Neka plače! Nema mu uiaza u Moje Nebo! Dao sam mu da ga vidi, ali mu nema ulaza k Meni jer je zlostavljao i mučio sirote i udovice, i skraćivao im zasluženu plaču."
Na to Gospodin zapovjedi vidjelici: "Sjedni za Stol Moj i jedi, da vidiš što Mi u Nebu blagujemo!" I vidjelica učini tako.
115
U to Djevica, koja je izgledala kao časna sestra, donese Jelo. Stavi zdjelu na stol i, iza Presvetoga Trojstva i Svete Obitelji, nagrabi u tanjur svima po redu. A bila je pripravljena krasna krumpirova juha. Krumpir je bio narezan u sitne kockice, a juha nježno začinjena kajmakom. Bila je vrlo tečna i imala je slastan okus.
Kad su svi blagovali, gledajući u vidjelicu, Otac Nebeski rekne: "Sada vidiš kako Mi u Nebu živimo i što smo jeli."
Vidjelica tad pogleda prema vratima. Svećenik je još tamo plakao, a onda podje nekud napolje.
"TIJELO MORA BITI PRIPRAVNO ZA MOJ DOLAZAK!"
Stoljećima je Majka Crkva tražila da vjernici prije blagovanja Presvetoga Tijela Gospodinova budu natašte od pola noći. Kad je to svedeno na samo tri sata Gospodin ovako prekori sluge Svoje:
"Tko je vama dozvolio da si ublažite post prije primanja Mojega Tijela?! Tijelo mora biti pripravno za Moj dolazak!"
Nije Bogu do toga da čovjek bude gladan dok prima Njegovo Tijelo. Bog može doći, i dolazi, u bilo koje vrijeme u srce čovjekovo - na duhovan način. Ali kada Ga puk Njegov prima vidljivo, Gospodin traži stegu tijela, kao zadovoljštinu za počinjene grijehe. Nitko, živio on u samostanu ili vani u svijetu, nije u Očima Božjim toliko pravedan da mu ne bi trebalo pokore i posta.
|