www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 11 svi 2025 15:51

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 694 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 70  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 30 ožu 2012 12:29 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
:shock:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ožu 2012 12:41 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Discipula Domini napisao:
običan momak napisao:
gledaj,to nije moje mišljenje nego su to riječi mnogih svećenika(da sad opet ne nabrajam)koji se bave temom hodanja prije braka i kasnije bračne ljubavi i sreće.Moje mišljenje u svemu tomu je da vjerujem da su oni u pravu kad to kažu.Frkin se brakom bavi 40 godina,u tom periodu je radio s preko 5000 bračnih parova i naslušao se svega i svačega.Kaže da je počeo prvo s brakom a onda je uvidio kako većina bračnih problema vuče svoje korijene u - hodanju.No istog su mišljenja i svi ostali koji o tome govore.

A ovo da Bog radi sve novo,slažem se s tobom.No u kojem vremenskom periodu?3 dana ili 30 godina?Jedno je teorije a drugo praksa.Nije isto trpjeti posljedice nečega 3 dana i 30 godina.I koja je cijena toga?Zlatko Sudac je rekao kako je vidio neke ljude koji su našli sreću iako nisu pazili na čistoću ali prije toga morali su proći kroz tešku patnju da bi im se srce očistilo.Bog sve može ali pitanje je hoće li baš tako učiniti?Hoće li Bog nekome ko je godinu-dvije imao odnose prije braka pa se poslije vjenčao sve to u par dana potpuno obnoviti i učiniti kao da ništa nije bilo?Od svećenika sam čuo da to Bog ne čini a i Crkva uči da grijeh ostavlja posljedice za koje trebamo dati zadovoljštinu ovdje ili kasnije u čistilištu.Što je grijeh teži to su teže i dugotrajnije posljedice a seks prije braka nije laka stvar.I nije samo stvar u direktnim posljedicama,tu je još i neizgrađenost,dečku (za razliku od djevojke) to smeta u sazrijevanju pa imamo muškarce mamine sinove od 50 godina,kušnju koju dvoje nije savladalo.Mnogi misle kako kad budu imali redoviti seks da neće imati bludne napasti a to nije istina,tu uopće nije u pitanju nekakva potreba tijela nego duh bluda koji ljude prije braka tjera u krevet a u braku tjera van kreveta.Zato imamo pojavu da muževima žena često bude dosadna a sve druge žene zanimljive i privlačne.Nisu se naučili suzdržavati i krotiti tijelo pa kad ne budu mogli imati odnose kako će se onda savladati da ne masturbiraju ili da ne učine preljub ako im svađa potraje duže vremena?

No također od jednog svećenika sam čuo da ako dvoje padne prije braka,da nakon toga treba barem godinu dana hodati u čistoći i da kasnije u braku ne bi trebalo biti problema zbog toga.Eto to je jedna utješna stvar i nada onima koji su pali a još se nisu vjenčali.

Ja osobno sam iskusio,kako si to nazvala,predbračnost i to poprilično(nekoliko višegodišnjih veza),ali iskusio sam i hodanje u čistoći a sad i brak nakon hodanja u čistoći.Mogu ti reći da je razlika OGROMNA,doslovno nebo i zemlja.

Obični momče...
pogledaj ove crvene dijelove svoga teksta.
Primjećuješ li išta? ;)

Ti nisi iskusio predbračne odnose jer si se na to odlučio, a i vjerujem da ti je sama ideja seksa prije braka bila odbojna.
Ima nas koji nismo iskusili čistoću prije braka (čisto hodanje, kak god) jer NISMO bili na Božjem putu..
Ja sam osobno bila jako zavedena. I po toj bi "logici" trebala DOISTA gorjeti u paklu, a ne čak biti ni u čistilištu.
Ja ću, zbog težina svoga grijeha, itekako ispaštati.
Hm...ne veseli me ta pomisao nimalo...

Čuti od svećenika o Bogu - čisto jasna i normalna stvar.
Ali postaviti se kao da svećenici imaju Njegovu osobnu iskaznicu, Njegov životopis ili što već
koji samo izvuku iz ladice i ljudima govore: "Samo maalooo (traži prstom po papiru)...mmmm...žao mi je, ali ne...Bog vam ne može izliječiti rane jer se spavali sa svojom ženom 3 puta prije braka...žao mi je...uzmite pristupnicu za čistilište i ispunite ju u čekaoni..."
Kužiš me kaj ti hoću reći?
Svećenikova mi riječ puno znači, ali ju ne uzimam kao da su u toj riječi sadržani "svi zakoni i proroci"...
Zavirit ću u svoje srce i u dubokoj iskrenosti Bogu predati svoju najveću slabost, svoj najveći pad, svoju najveću bol...jer znam...da jedino ON...može moje srce učiniti pravim domom, dostojnim onoga tko ima biti u njemu za CIJELI ŽIVOT!
Ja VAPIM za tim da me Bog obnovi...da me oblikuje...jer ne želim više hodati putem koji ne vodi do Njega. Točka.

običan momak napisao:
Hoće li Bog nekome ko je godinu-dvije imao odnose prije braka pa se poslije vjenčao sve to u par dana potpuno obnoviti i učiniti kao da ništa nije bilo?

Za one koji se ne kaju zbog toga što su učinili, možda i neće.
Ali ja želim vjerovati da je moj Bog doista Bog opraštanja onima koji Ga gorljivo zovu da im oprosti i da im se smiluje.

Hehe super mi je ovo "uzmite pristupnicu za čistilište" :b101:
Ja se s tobom u većini slažem (ne kao da je to nešto bitno ili pridonosi težini tvojih riječi), posebno u vezi svećenika, ali..obični je već rekao da je iskusio, kao ti reče, predbračnost, tak da mislim da ima pravo govoriti..a reference su mu i više nego dobre.. :b112:
Btw, mislim da nema osobe (ili ih jako malo, u svakom slučaju) koje nisu iskuslile predbračnost (kakva super novokovanica), ali koliko kužim (nisam ekspert ovdje - da se primijetiti :) ) bitno što radiš nakon što saznaš neke stvari..a tu je obični da nas educira - koliko vidim on je tu temu dobro proučio :)
P.S. obični, daj molim te promijeni nick - nisi ti baš običan :D makar ubaci (ne) ispred ovog običan. :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ožu 2012 13:02 
Odsutan

:lol:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ožu 2012 13:36 
Odsutan

običan momak napisao:
Mary♥ napisao:
sluga i obični momak,što više reći...8) haha hvala na lijepim odgovorima! :grlim te:
Nego,ponekad je teško izdržati....pogotovo ako te odbiju iz tog razloga,mislim,sami naposljetku priznaju...
Ali u svakom slučaju jako boli....

odlično kad su te zbog toga odbili,barem znaš da s takvim čovjekom ne bi mogla živjeti vjeru u braku,meni je to bio jedan od kriterija selekcije s kojom djevojkom bi mogao imati vezu.Znam jedan par koji se nedavno vjenčao,on je u vjeri a ona polovično.Jedan bračni drug želi imati odnose u plodne i neplodne dane dok ne budu imali uvjete za dijete(trenutno zbog stvarno opravdanih razloga ne mogu prihvatiti dijete),drugi bračni drug to smatra glupostima.Zbog toga je ovaj prvi doveden u situaciju da teško bludno griješi jer je bilo kakav oblik kontracepcije i zatvaranja životu u braku teški grijeh,osim uzdržavanja od odnosa u plodne dane a ovaj drugi bračni drug se ne može i ne želi suzdržavati od seksa.Već im je odnos počeo pucati a nema tako davno da su se vjenčali(dok su hodali nisu mogli jedno bez drugoga a sad već kriza).Zato vlč.Radigović,Frkin a i drugi govore kako nije dobro da se vjenčaju vjernik i nevjernik jer u braku svako vuče na svoju stranu,ako se vjernik prikloni onom ko ne živi vjeru onda mu puca odnos s Bogom.Ako se prikloni Bogu onda mu puca odnos s bračnim drugom.Ovo su stvari na koje niko ne misli kad bira sebi osobu za zajednički život a ovo shvate tek kad počnu zajedno živjeti,samo onda bude kasno jer su sakramentalno povezani.Radigović je govorio kako skoro svaka djevojka koja se planira vjenčati s dečkom koji ne živi vjeru,prije braka misli kako će ga promijeniti kad bude potpuno njen,kad se vječaju.Kako će ga obratiti i kako će on početi vjerovati.Kaže da se to u praksi dogodi samo u 1% slučajeva i da se uglavnom onaj ko je vjernik prikloni ovom drugom koji ne vjeruje i tako postane i gori od njega u vjeri jer kome je više dano kad padne bude gori od onog kome je manje dano.

Možda ti ovo sad djeluje dosta daleko i teško ti je shvatiti ali i ja sam tek u braku počeo shvaćati što je brak,i sve više uviđam koliko su svećenici koji sve ovo govore o braku u pravu.U braku više nisi svoja nego si od muža.On ima pravo na tvoje tijelo(nekako se to latinski zove ius corpori ili je tako nekako svećenik rekao).A kad se dvoje ne slažu kako onda imati potpuno predanje jedno drugom?Vjerujem da većina bračnih parova nikad nije čula za pojam potpunog predanja a još manje to doživjela jer se za tako nešto moraju puno slagati i biti najbolji prijatelji.A danas su bračni drugovi najčešće i nažalost nagori neprijatelji

prvi crveni citat: :shock: i u braku ?! Pa budemo imali 100 djece !!
drugi crveni:ovo treba napisati veeelikim slovima!! tu se slažem 100%
treći: jel onda imam i ja pravo na njegovo tijelo? 8) nekak vi ovo sve ide previše po ženi 8)

Obični, pomagaj! :D Ja fakat ne znam puno o ovome :? mislim, kad je u pitanju stav Crkve smajlic26

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ožu 2012 13:54 
Odsutan

:(

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ožu 2012 13:59 
Odsutan

Samuel napisao:
:(

Zašto, Samuele? :b130:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ožu 2012 14:11 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
Sad ne stignem ali možeš sama guglat na Odgovorno roditeljstvo(koliko se sjećam naziva) pa vidi šta o tome piše a ja ću ti prvom prilikom kad ulovim vremena naći ako ti ne uspiješ.

Naravno da i žena ima pravo na tijelo muža,svećenik je govorio o bračnim drugovima i pravu na tijelo ovog drugog.I u Poslanicama piše kako oni u braku više nisu svoji nego od svog bračnog druga.

Što se tiče broja djece,čuo sam da nije dopušteno ograničavanje konačnog broja djece,dopušteno je jedino suzdržavanje od odnosa u plodne dane ako par trenutno nije spreman prihvatiti još djece( siromaštvo,oporavak žene od poroda,...) ali tu je na supružnicima da procjene jel mogu prihvatiti još koje dijete.Dakle samo metoda plodni-neplodni dani,koliko znam sve ostalo se smatra bludnost u braku(ispuštanje sjemena van,orgazam je dopušteno tražiti samo pri potpunom donosu,dakle oralni seks samo kao predigra ali bez vrhunca).Sad moram ići a kad budem u prilici naći ću ti i di sam to čitao pa ti ovdje stavim

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ožu 2012 14:36 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
obični,imaš li ti djece???

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ožu 2012 14:43 
Odsutan

običan momak napisao:
Sad ne stignem ali možeš sama guglat na Odgovorno roditeljstvo(koliko se sjećam naziva) pa vidi šta o tome piše a ja ću ti prvom prilikom kad ulovim vremena naći ako ti ne uspiješ.

Naravno da i žena ima pravo na tijelo muža,svećenik je govorio o bračnim drugovima i pravu na tijelo ovog drugog.I u Poslanicama piše kako oni u braku više nisu svoji nego od svog bračnog druga.

Što se tiče broja djece,čuo sam da nije dopušteno ograničavanje konačnog broja djece,dopušteno je jedino suzdržavanje od odnosa u plodne dane ako par trenutno nije spreman prihvatiti još djece( siromaštvo,oporavak žene od poroda,...) ali tu je na supružnicima da procjene jel mogu prihvatiti još koje dijete.Dakle samo metoda plodni-neplodni dani,koliko znam sve ostalo se smatra bludnost u braku(ispuštanje sjemena van,orgazam je dopušteno tražiti samo pri potpunom donosu,dakle oralni seks samo kao predigra ali bez vrhunca).Sad moram ići a kad budem u prilici naći ću ti i di sam to čitao pa ti ovdje stavim

Hvala puno, puno :grlim te: Ne znaš koliko mi ovo znači..zna Bog, on će te i nagraditi (ja ti eventualno mogu poslati čokoladu ili neki drugi poklončić za trud, al to bi bilo :roll:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ožu 2012 15:16 
Odsutan

Slika

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 694 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 70  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]