običan momak napisao:
gledaj,to nije moje mišljenje nego su to riječi mnogih svećenika(da sad opet ne nabrajam)koji se bave temom hodanja prije braka i kasnije bračne ljubavi i sreće.Moje mišljenje u svemu tomu je da vjerujem da su oni u pravu kad to kažu.Frkin se brakom bavi 40 godina,u tom periodu je radio s preko 5000 bračnih parova i naslušao se svega i svačega.Kaže da je počeo prvo s brakom a onda je uvidio kako većina bračnih problema vuče svoje korijene u - hodanju.No istog su mišljenja i svi ostali koji o tome govore.
A ovo da Bog radi sve novo,slažem se s tobom.No u kojem vremenskom periodu?3 dana ili 30 godina?Jedno je teorije a drugo praksa.Nije isto trpjeti posljedice nečega 3 dana i 30 godina.I koja je cijena toga?Zlatko Sudac je rekao kako je vidio neke ljude koji su našli sreću iako nisu pazili na čistoću ali prije toga morali su proći kroz tešku patnju da bi im se srce očistilo.Bog sve može ali pitanje je hoće li baš tako učiniti?Hoće li Bog nekome ko je godinu-dvije imao odnose prije braka pa se poslije vjenčao sve to u par dana potpuno obnoviti i učiniti kao da ništa nije bilo?Od svećenika sam čuo da to Bog ne čini a i Crkva uči da grijeh ostavlja posljedice za koje trebamo dati zadovoljštinu ovdje ili kasnije u čistilištu.Što je grijeh teži to su teže i dugotrajnije posljedice a seks prije braka nije laka stvar.I nije samo stvar u direktnim posljedicama,tu je još i neizgrađenost,dečku (za razliku od djevojke) to smeta u sazrijevanju pa imamo muškarce mamine sinove od 50 godina,kušnju koju dvoje nije savladalo.Mnogi misle kako kad budu imali redoviti seks da neće imati bludne napasti a to nije istina,tu uopće nije u pitanju nekakva potreba tijela nego duh bluda koji ljude prije braka tjera u krevet a u braku tjera van kreveta.Zato imamo pojavu da muževima žena često bude dosadna a sve druge žene zanimljive i privlačne.Nisu se naučili suzdržavati i krotiti tijelo pa kad ne budu mogli imati odnose kako će se onda savladati da ne masturbiraju ili da ne učine preljub ako im svađa potraje duže vremena?
No također od jednog svećenika sam čuo da ako dvoje padne prije braka,da nakon toga treba barem godinu dana hodati u čistoći i da kasnije u braku ne bi trebalo biti problema zbog toga.Eto to je jedna utješna stvar i nada onima koji su pali a još se nisu vjenčali.
Ja osobno sam iskusio,kako si to nazvala,predbračnost i to poprilično(nekoliko višegodišnjih veza),ali iskusio sam i hodanje u čistoći a sad i brak nakon hodanja u čistoći.Mogu ti reći da je razlika OGROMNA,doslovno nebo i zemlja.
Obični momče...
pogledaj ove crvene dijelove svoga teksta.
Primjećuješ li išta?

Ti nisi iskusio predbračne odnose jer si se na to odlučio, a i vjerujem da ti je sama ideja seksa prije braka bila odbojna.
Ima nas koji nismo iskusili čistoću prije braka (čisto hodanje, kak god) jer NISMO bili na Božjem putu..
Ja sam osobno bila jako zavedena. I po toj bi "logici" trebala DOISTA gorjeti u paklu, a ne čak biti ni u čistilištu.
Ja ću, zbog težina svoga grijeha, itekako ispaštati.
Hm...ne veseli me ta pomisao nimalo...
Čuti od svećenika o Bogu - čisto jasna i normalna stvar.
Ali postaviti se kao da svećenici imaju Njegovu osobnu iskaznicu, Njegov životopis ili što već
koji samo izvuku iz ladice i ljudima govore: "Samo maalooo (traži prstom po papiru)...mmmm...žao mi je, ali ne...Bog vam ne može izliječiti rane jer se spavali sa svojom ženom 3 puta prije braka...žao mi je...uzmite pristupnicu za čistilište i ispunite ju u čekaoni..."
Kužiš me kaj ti hoću reći?
Svećenikova mi riječ puno znači, ali ju ne uzimam kao da su u toj riječi sadržani "svi zakoni i proroci"...
Zavirit ću u svoje srce i u dubokoj iskrenosti Bogu predati svoju najveću slabost, svoj najveći pad, svoju najveću bol...jer znam...da jedino ON...može moje srce učiniti pravim domom, dostojnim onoga tko ima biti u njemu za CIJELI ŽIVOT!
Ja VAPIM za tim da me Bog obnovi...da me oblikuje...jer ne želim više hodati putem koji ne vodi do Njega. Točka.
običan momak napisao:
Hoće li Bog nekome ko je godinu-dvije imao odnose prije braka pa se poslije vjenčao sve to u par dana potpuno obnoviti i učiniti kao da ništa nije bilo?
Za one koji se ne kaju zbog toga što su učinili, možda i neće.
Ali ja želim vjerovati da je moj Bog doista Bog opraštanja onima koji Ga gorljivo zovu da im oprosti i da im se smiluje.
Ja se s tobom u većini slažem (ne kao da je to nešto bitno ili pridonosi težini tvojih riječi), posebno u vezi svećenika, ali..
je već rekao da je iskusio, kao ti reče, predbračnost, tak da mislim da ima pravo govoriti..a reference su mu i više nego dobre..
Btw, mislim da nema osobe (ili ih jako malo, u svakom slučaju) koje nisu iskuslile predbračnost (kakva super novokovanica), ali koliko kužim (nisam ekspert ovdje - da se primijetiti
) bitno što radiš nakon što saznaš neke stvari..a tu je obični da nas educira - koliko vidim on je tu temu dobro proučio
P.S. obični, daj molim te promijeni nick - nisi ti baš običan
makar ubaci (ne) ispred ovog običan.