www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 21 sij 2019 04:19

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 01 svi 2012 18:52 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 04 lis 2010 12:44
Postovi: 1126
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
Vjeroispovjest: katolik
Juda Iškariot: "Tko sam, Gospodine moj? Kaži. Pomozi mi da shvatim što sam. Ja ne razumijem sebe. Čini mi se da sam žena uznemirena od želje da začne. Imam toliko svetih a i izopačenih prohtjeva. Zašto? Što sam ja?"
Isus ga gleda pogledom koji nije moguće odrediti. Tužan je ali je tuga prožeta sažaljenjem. Silnim sažaljenjem. Sličan je liječniku koji ustanovljuje stanje nekog bolesnika i zna da je to bolesnik koji ne može ozdraviti...Ali ne govori.
"Kaži, Učitelju moj. Tvoj će sud biti uvijek manje strog od sviju o siromašnom Judi. A onda...među braćom smo. Nije me briga da znaju od čega sam sazdan. Dapače, kad to doznaju od Tebe, ispravit će svoj sud i pomagat će mi. Zar ne?"
Ostali su smeteni i ne znaju što bi kazali. Gledaju druga, gledaju Isusa.
Isus privlači Judu bliže k sebi, na mjesto gdje je prije bio bratić Jakov, i kaže: "Ti si jednostavno nesređen čovjek. Imaš u sebi sve najbolje elemente. Ali ih nisi dobro utvrdio. I najmanji dašak vjetra ih ispremetne.
Malo prije prošli smo kroz onaj klanac i pokazali su nam štetu što ju je siromašnim kućama onoga mjestanca nanijela voda, zemlja i stabla. Voda, zemlja i stabla korisne su i blagoslovljene stvari, zar nije istina? A ipak ondje su postale proklete. Zašto? Jer voda potoka nije imala uređen tok, nego je, i zbog čovjekove lijenosti, izdubila više korita, prema svom hiru. To je bilo lijepo dok nije bilo oluja. Onda je bila kao zlatarev rad ona bistra voda koja je brazdala drvo s malenim potocima, ogrlicama od dijamanata ili smaragdnim lancima, prema tome da li održavali svjetlost ili tamu šuma- I čovjek je uživao jer su one mrmošne vodene žile bile korisne za njegova mala polja. Isto kao što su bila lijepa stabla koja su zbog igre vjetra iznikla u hirovitim skupinama sad ovdje a sad ondje, ostavljajući sunčane proplanke. Lijepa je bila mekana zemlja, koje su nataložile tko zna koje daleke poplave između jednog i drugog ulehnuća brda, tako plodna za gajenje biljaka. Ali bilo je dovoljno da dođu oluje od prije mjesec dana da se hirovite crte potoka ujedine i da neuredno probiju drugim putem, odnoseći sa sobom nesređena stabla i vukući u dolinu neuređene komade zemlje. Da je voda bila držana u redu, da su stabla bila uređivana kao uredne šume, da je zemlja bila uredno podupirana odgovarajućim branama, tri dobra elementa drva, vode i zemlje ne bi...eto...bili postali propast i smrt za ono malo selo.
Ti imaš inteligenciju, smjelost, pouku, okretnost, zauzetost; imaš toliko, toliko toga. Ali je to divlje raspoređeno u tebi a ti to tako ostavljaš. Gledaj: tebi je potrebno strpljivo i trajno raditi na sebi da napraviše reda, što je onda i čvrstoća, u tvojim svojstvima; tako da kad dođe oluja napasti, ono dobro što imaš u sebi ne postane zlo za tebe i druge."
"Imaš pravo, Učitelju. Svako malo isprevrće me neki vjetar isve se počupa. I kažeš da bi mogao..."
"Volja je sve, Juda."
"Ali ima napasti koje tako ujedaju...Čovjek se zavlači u rupu od straha da nam ih svijet ne pročita na licu."
"Eto pogreške! Upravo bi to bio čas kad se čovjek ne bi smio zavući u rupu. NEgo bi morao tražiti svijet: svijet dobrih da bi mu oni pomogli. I dodir s mirom dobrih smiruje groznicu. Tražiti i svijet kritikanata jer bi to, zbog onog ponosa koji nas sili da se sakrijemo kako nas ne bi "čitali" u našim napastvovanim dušama, djelovalo kao protuustuk moralnoj slabosti. I tako ne bismo pali."
"Ti si otišao u pustinju..."
"Jer sam to mogao učiniti. Ali jao samima ako u svojoj samoći nisu mnoštvo protiv mnoštva."
"Kako? Ne razumijem."
"Mnoštvo kreposti protiv mnoštva napasti. Kad je malo kreposti, treba učiniti kao onaj nejaki bršljan: uhvatiti se grana jakih stabala da bismo se uspinjali."
"Hvala, Učitelju. Ja ću se priljubiti uza Te i uz drugove. Ali pomozite mi svi. Vi ste svi bolji od mene."
"Bio je bolji siromašan i čestit ambijent u kojemu smo odrasli, prijatelju. Ali sad si s nama, i mi te volimo. Vidjet ćeš... Ne govorim to da kritiziram Judeju, ali vjeruj da je u Galileji, barem u našim mjestima, manje bogatstva i manje pokvarenosti. Tiberijada, Magdala, druga mjesta bučne radosti, blizu nas su. Ali mi živimo s "našom" jednostavnom dušom, neotesanom, ako hoćeš, ali radinom, sveto zadovoljnom s onim što namj e Bog podijelio" kaže Jakov Alfejev.
"Ali Judina mama je jedna sveta žena. Znaš li, Jakove? Dobrota joj se vidi napisana na licu" primjećuje Ivan.
Juda iz Keriota mu se smiješi sretan zbog pohvale, a njegov se smiješak pojačava kad Isus potvrđuje: "Dobro si kazao, Ivane. Ona je sveto stvorenje."
"E! Da! Ali san mog oca je bio učiniti od mene nekog velikog od svijeta, pa me je otrgnuo odveć brzo i odveć duboko od moje majke..."
"Ama što imate reći da neprestano govorite?" pita Petar izdaleka. "Zaustavite se! Počekajte nas. Nije lijepo hoditi tako ne misleći da sam ja kratkih nogu."
Zaustave se dok ih druga skupina nije sustigla.
"Auf! Kako te volim barčice moja! Ovdje se čovjek muči kao roblje...Što ste govorili?"
"Govorili smo o svojstvima koja su potrebna da čovjek može biti dobar" odgovara Isus.
"A meni ih nećeš reći, Učitelju?"
"Svakako: red, strpljivost, postojanost, poniznost, ljubav...Mnogo puta sam ih kazao!!
"Ali red ne. Što ga on ima s time?"
"Nered nikada nije dobro svojstvo. To sam protumačio tvojim drugovima. Kazat će ti. I stavio sam ga kao prvog, dok sam zadnju stvio ljubav, jer su to dva kraja pravca savršenosti. Ti međutim znaš da pravac postavljen na ravninu nema početka niti ima kraja. Oba kraja mogu biti početak i mogu bit kraj, dok spirala, ili bilo koja druga crta koja nije zatvorena sama u sebe, uvijek ima početak i kraj. Svetost je linearna, jednostavna, savršena, i nema nego dva kraja, kao pravac."
"Lako je napraviti jedan pravac..."
"Misliš? Varaš se. U nekom nacrtu, pa i kompliciranom, neka pogrješka može proći a da se ne opazi. Ali na pravcu se odmah vidi svaka pogrješka: ili nagib ili nesigurnost. Kad me je poučavao u zanatu, Josip je vrlo postojano tražio da daske budu ravne i s pravom mi je govorio: "Vidiš li moj sinko? Kakva lagana nesavršenost još može proći na nekom ukrasu ili na tokarskom poslu jer oko, ako nije vrlo vješto, ako promatra jednu točku, ne vidi drugu. Ali ako daska nije dovoljno ravna, ne uspijeva ni najjednostavniji posao, ako što je siromašan seljačkistol. Ili je nagnut ili je nalegnut. Ne služi više ničemu osim za vatru". To možemo kazati i za duše. Da ne bi služio još samo za vatru paklenu, to jest da bi zadobio Nebo, čovjek mora biti savršen kao daska koja je izblanjana i istesana u četverokut kako treba. Tko započinje svoje duhovno obrađivanje neredno, počinjujući od beskorisnih stvari, skačući kao nemirna ptica od ovog na ono, dođe dotle da kad hoće sastaviti dijelove posla, više mu ne polazi za rukom. Ne slažu se. Zato: red. Zato: ljubav. Zatim, držeći čvrsto ta dva kraja i dvije stezaljke da nikad ne izmaknu, raditi oko svega ostaloga, bili to ukrasi ili rezbarije. Jesi li razumio?"
"Razumio sam." Petar šuteći žvače svoju lekciju pa neočekivano zaključuje: "Dakle moj je brat bolji od mene. On je dosta sređen. Korak za korakom, tiho, mirno. Čini se da se ne miče a ipak...Ja bih htio učiniti mnogo i brzo. A ne činim ništa. Tko će mi pomoći?"
"Tvoja dobra želja. Ne boj, se Petre. I ti činiš. Činiš se."
"A ja?"
"I ti Filipe."
"A ja? Činise da nisam dobar baš ni za što."
"Ne, Toma. I ti se obrađuješ. Svi, svi se obrađujete. Jeste divlja stabla,ali vas kalami polagano i sigurno mijenjaju i ja nalazim svoju radost u vama."
"Eto. Žalosni smoa Ti nas tješiš. Slabi a Ti nas jačaš. Plašljivi a ti nas hrabriš. Za sve i za sve slučajeve imaš pripravan savjet i utjehu. Kako možeš, Učitelju, uvijek biti tako spreman i dobar?"
"Prijatelji moji, za to sam došao, već znajući ono što ću naći i ono što moram činiti. Bez iluzija čovjek nema razočaranja, zato ne gubi ustrajnosti. Ide se naprijed. Sjećajte se toga, za vrijeme kad ćete i vi morati obrađivati životinjskog čovjeka da od njega napravite duhovnog čovjeka."

_________________
što je čoviku ludo - Bogu je mudro


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 01 svi 2012 20:12 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 27 tra 2006 13:33
Postovi: 5816
Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 122 zahvala
Vjeroispovjest: Kristoliki
.predugačak je za čitati... :D

..skoro ko "Judino Evanđelje." :D .

_________________
"Teško je biti čovjek...; vjerovati a ne vidjeti..
.živjeti a morati mrijeti...:
i da te čitavo vrijeme nije strah.
.te da budeš dobar prema drugima ali i prema samom sebi.."..
a kako je tek teško biti BOG nama
..spasiti nas može samo LJUBAV...i to je SVE.."


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 02 svi 2012 13:43 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 16 vel 2011 19:03
Postovi: 558
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
Vjeroispovjest: katolik
Status: Solo
"Čini mi se da sam žena uznemirena od želje da začne. Imam toliko svetih a i izopačenih prohtjeva. Zašto? Što sam ja"

Meni je Antisa odmah ovo cudno.

Kako on zna kako je zeni koja je uznamirena od zelje da zacne?
to moze znati samo zena.....zaar se ne slazes.

Znaci ovaj tekst je pisala zena.....dobro to znamo.....ali......dali bi musko reklo ovu recenicu??

_________________
Heb.12,5-6.
Pa zar ste zaboravili opomenu koja vam je kao sinovima upravljena:
Sine moj,ne omalovažavaj stege Gospodnje
i ne kloni kad te on ukori.
Jer kaga Gospodin ljubi,
onoga i stegom odgaja,
šiba sina koga voli.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 02 svi 2012 13:48 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 04 ožu 2012 22:34
Postovi: 380
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Vjeroispovjest: katolkinja
[quote="sluga"]"Čini mi se da sam žena uznemirena od želje da začne. Imam toliko svetih a i izopačenih prohtjeva. Zašto? Što sam ja"

i ja sam prestala čitati baš na ovu rečenicu


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 02 svi 2012 14:05 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 04 lis 2010 12:44
Postovi: 1126
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
Vjeroispovjest: katolik
Pa to fraza u govoru kad si napet, u nekom iščekivanju...ne moraš brate mili bit žena da bi vidio i osjetio ženinu nervozu. :lol: :lol: :lol:

A čudnih ljudi... :a1407:

_________________
što je čoviku ludo - Bogu je mudro


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 02 svi 2012 14:17 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 16 vel 2011 19:03
Postovi: 558
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
Vjeroispovjest: katolik
Status: Solo
ANTE KATOLIK napisao:
Pa to fraza u govoru kad si napet, u nekom iščekivanju...ne moraš brate mili bit žena da bi vidio i osjetio ženinu nervozu. :lol: :lol: :lol:

A čudnih ljudi... :a1407:


Sumnjiv sam ja Antisa sto se tice tih stvari.....sta da ti kazem....naso bi dlaku u jajetu.

Ovo mi se cini ko nesto sto bi zena rekla,tak je i štaš

_________________
Heb.12,5-6.
Pa zar ste zaboravili opomenu koja vam je kao sinovima upravljena:
Sine moj,ne omalovažavaj stege Gospodnje
i ne kloni kad te on ukori.
Jer kaga Gospodin ljubi,
onoga i stegom odgaja,
šiba sina koga voli.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 02 svi 2012 17:05 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 29 vel 2012 11:31
Postovi: 956
Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Koja se namjera krije iza vašeg pitanja? Meni se ne čini kao "sveto nadahnuta", ali zadržavam pravo pogreške. Što se tiče odgovora, zar je bitno što pojedinci misle o tekstu? Tekst ima autora, treba provjeriti što Crkva kaže i o autoru i o tekstu, i eto konačnog odgovora. U svakom slučaju, rasprava je nepotrebna.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 02 svi 2012 22:14 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 18 tra 2012 23:11
Postovi: 167
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Spjev o Bogo-čovjeku. Ante ako ti ne škodi i pomaže u duhovnom rastu.........
Inače interesiralo me čuti mišljenja svećenika koje poznajem vezano za knjige. Neki su bili oduševljeni, nekima je sve bilo previše sladunjavo.
Znam da je "Spjev" bio zabranjen neko vrijeme tako da sam se lagano ohladio.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 03 svi 2012 07:31 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 04 lis 2010 12:44
Postovi: 1126
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
Vjeroispovjest: katolik
Pia napisao:
Koja se namjera krije iza vašeg pitanja? Meni se ne čini kao "sveto nadahnuta", ali zadržavam pravo pogreške. Što se tiče odgovora, zar je bitno što pojedinci misle o tekstu? Tekst ima autora, treba provjeriti što Crkva kaže i o autoru i o tekstu, i eto konačnog odgovora. U svakom slučaju, rasprava je nepotrebna.


Pokušavam razumit ljude koje ovaj tekst ne dotiče, koji u ovom tekstu ne prepoznaju duh Isusa Krista.
Pokušavam, pokušavam, ali mi ne uspijeva...to je za mene fenomen...pitam se kako su uopće povjerovali u Evanđelje? Zato što im je Crkva rekla? A zašto su vjerovali Crkvi? Zato što su im mama i tata rekli da vjeruju Crkvi? A zašto su vjerovali mami i tati? :mrgreen:
Pitanja, pitanja.... :a1163:

_________________
što je čoviku ludo - Bogu je mudro


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 03 svi 2012 12:48 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 29 vel 2012 11:31
Postovi: 956
Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Mišljenje Crkve o "Spjevu":

http://www.ewtn.com/library/scriptur/valtorta.txt

@ Ante: ja se nadam da ne vidite da indirektno pozivate na neposluh Crkvi.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 6 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr