www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 23 vel 2019 07:42

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: BORBA MOLITVE
PostPostano: 07 vel 2009 12:46 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 16 ožu 2006 15:36
Postovi: 7076
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 16 zahvala
Vjeroispovjest: katolikinja
BORBA MOLITVE

2725Molitva je milosni dar i odlucan odgovor s nase strane. Ona uvijek podrazumijeva napor. Veliki molitelji Staroga saveza prije Krista, kao Majka Bozja i sveti s Njim uce nas: molitva je boj. Protiv koga? Protiv nas samih i protiv Napasnikovih zamki, koji sve cini da covjeka odvrati od molitve, od jedinstva s njegovim Bogom. Covjek moli onako kako zivi, jer i zivi onako kako moli. Ako nece postojano djelovati po Duhu Kristovu, ne moze ni postojano moliti u njegovo ime. "Duhovna borba" novoga zivota krscana nedjeljiva je od molitvene borbe.

I. Prigovori molitvi

2726U molitvenom boju treba se, u nama samima i oko nas, suociti s pogresnim shvacanjima molitve. Neki u molitvi vide puko psiholosko djelovanje, drugi napor sabranosti da se prispije k misaonoj praznini. Neki je svode u obredne stavove i rijeci. U podsvijesti mnogih krscana, molitva je zanimanje nespojivo sa svim njihovim obvezama: oni nemaju vremena. Oni pak koji molitvom traze Boga, brzo se obeshrabre, jer ne znaju da molitva dolazi takodjer od Duha Svetoga, a ne samo od njih.

2727 Trebamo se takodjer suprotstaviti nacinima misljenja "ovoga svijeta"; oni nas okuzuju ako nismo budni, kao na primjer: da je istinito samo ono sto se dâ razumski i znanstveno provjeriti (a molitva je tajna koja nadilazi nasu svijest i nasu podsvijest); k tome vrednote proizvodnje i zarade (a molitva je neproizvodna, prema tome beskorisna); ili putenost i udobnost, uzdignute kao mjerilo onoga sto je istinito, dobro i lijepo (a molitva je ljubav prema ljepoti [filokalia], zudnja za Slavom Boga zivoga); i nasuprot aktivizmu, eto, molitva biva predstavljena kao bijeg iz svijeta (a zapravo, krscanska molitva nije otudjenje od povijesti ni rastava od zivota.)

2728 Napokon, nas boj mora razracunati s onim sto osjecamo kao svojeneuspjehe u molitvi: obeshrabrenje naspram svojih suhoca, zalost sto nismo sve dali Gospodinu, jer imamo "velik imetak", razocaranje sto nismo uslisani prema vlastitoj volji, povreda naseg ponosa koji uporno ostaje na svojoj gresnickoj nedostojnosti, nepodnosenje molitve kao darovanog cina, itd. Zakljucak je uvijek isti: cemu moliti? Da se prevladaju te prepreke, valja se boriti za poniznost, povjerenje i ustrajnost.

_________________
SlikaPrepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. Ps 37,5


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2009 12:49 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 16 ožu 2006 15:36
Postovi: 7076
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 16 zahvala
Vjeroispovjest: katolikinja
II. Ponizna budnost srca
PRED POTESKOCAMA MOLITVE


2729 Redovita je teskoca nase molitve rastresenost. Moze se odnositi na rijeci i njihov smisao, u usmenoj molitvi; a moze se, dublje, odnositi na Onoga komu se molimo, u usmenoj molitvi (liturgijskoj ili osobnoj), u razmatranju i u unutarnjoj molitvi. Krenuti u lov na rastresenosti znacilo bi upasti u njezine zamke, dok je dovoljno vratiti se svome srcu: rastresenost nam otkriva uza sto smo priljubljeni, i to ponizno spoznanje pred Gospodinom treba da nanovo probudi nasu vecu ljubav prema Njemu, prinoseci mu odlucno svoje srce da ga ocisti. Borba se vodi tu: u izboru Gospodara kojemu sluziti.

2730 I pozitivno, bitka protiv nasega posesivnog i gospodujuceg Ja jest u budnosti, trijeznosti srca. Kad Isus zahtijeva budnost, ona se uvijek odnosi na njega, na njegov dolazak u posljednji dan i svaki dan: "danas". Zarucnik dolazi o ponoci; svjetlo koje se ne smije ugasiti jest svjetlo vjere: "Moje mi srce govori: `Trazi lice njegovo'" (Ps 27,8).

2731 Druga teskoca, napose za one koji zele iskreno moliti, jest suhoca.Ona je sastavni dio unutarnje molitve, kada je srce bezosjecajno, bez ugode prema mislima, uspomenama i cuvstvima, cak i duhovnima. To je trenutak ciste vjere koja ostaje uz Isusa u smrtnoj borbi i u grobu. "Ako psenicno zrno, pavsi na zemlju ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod" (Iv 12,24). Ako suhoca ovisi o nedostatnu korijenu, jer je Rijec pala na kamen, borba se vodi oko obracenja.


PRED NAPASTIMA U MOLITVI

2732 Najobicnija i najprikrivenija kusnja jest nas manjak vjere.Ne izrazava se toliko po ocitoj nevjeri, nego vise po prednosti koju dajemo drugim stvarima. Kad pocnemo moliti, tisucu poslova ili briga, koje smatramo hitnima, izgledaju vazniji; to je, ponovo, trenutak istine srca i prednosti njegove ljubavi. Kadikad se obracamo Gospodinu kao posljednjem utocistu: no, vjerujemo li uistinu? Kadikad uzimamo Gospodina za saveznika, ali srce je jos preuzetno. U svakom slucaju, nedostatak nase vjere otkriva da jos nemamo raspolozenja ponizna srca: "Uistinu, bez mene ne mozete uciniti nista" (Iv 15,5).

2733 Druga kusnja, kojoj preuzetnost otvara vrata, jest duhovna lijenost. Duhovni oci pod tim podrazumijevaju stanoviti oblik klonuca zbog popustanja u askezi, smanjenja budnosti i nehajnosti srca. "Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo" (Mt 26,41). Sto se s visega padne, to vise boli. Malodusnost, bolna, druga je strana preuzetnosti. Tko je ponizan ne cudi se svojoj bijedi; nosi je s vise pouzdanja, ona ga vodi k vecem pouzdanju, da cvrsto izdrzi u postojanosti.

_________________
SlikaPrepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. Ps 37,5


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2009 12:53 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 16 ožu 2006 15:36
Postovi: 7076
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 16 zahvala
Vjeroispovjest: katolikinja
III. Sinovsko pouzdanje

2734 Sinovsko pouzdanje u nevolji dolazi u iskusenje i u njoj se dokazuje. Glavna teskoca odnosi se na molitvu prosnje, kad se zauzimamo za sebe ili za druge. Neki cak prestanu moliti zato sto im, tako misle, njihova molba nije uslisana. Ovdje se postavljaju dva pitanja: Zasto mislimo da nam molba nije uslisana? Kako nasa molitva biva uslisana, "uspjesna"?

ZASTO SE ZALITI DA NISMO USLISANI?

2735 Trebala bi nas najprije potresti jedna cinjenica. Kada slavimo Boga ili mu za njegova dobrocinstva opcenito zahvaljujemo, ni najmanje se ne brinemo saznati je li mu nasa molitva ugodna. Naprotiv, zahtijevamo da vidimo uspjeh nase prosnje. Kakva je dakle Bozja slika koja potice nasu molitvu: sredstvo za iskoristavanje ili Otac nasega Gospodina Isusa Krista?

2736 Jesmo li uvjereni da "ne znamo sto da molimo kako valja" (Rim 8,26)? Istemo li od Boga "prava dobra"? Otac nas dobro zna sto nam je potrebno, prije nego ga zaistemo, no on ocekuje nasu prosnju zato sto je dostojanstvo njegove djece u njihovoj slobodi. I zato valja moliti s njegovim Duhom slobode, da bismo mogli uistinu spoznati njegovu zelju.

2737 "Nemate jer ne molite. Molite, i ne primate jer zlo molite, da u svojim nasladama trosite" (Jak 4,2-3). Ako istemo sa srcem podijeljenim, "preljubnickim" (Jak 4,4), Bog nas ne moze uslisati, jer hoce nase dobro, nas zivot. "Ili mislite da Pismo uzalud veli: Ljubomorno cezne za duhom sto ga nastani u nama"? Nas je Bog na nas "ljubomoran", sto je znak istinitosti njegove ljubavi. Neka nas zahvati zelja njegova Duha, i bit cemo uslisani: Ne zalosti se ako odmah od Boga ne primis sto od njega trazis; On hoce da ti ucini jos vise dobra po tvojoj ustrajnosti da budes s njim u molitvi.
On hoce da se nasa ceznja iskusa u molitvi. Tako nas priprema da primimo sto nam je spreman dati.

KAKO JE NASA MOLITVA DJELOTVORNA?

2738 Objava molitve u naumu spasenja uci nas da se vjera oslanja na Bozje djelovanje u povijesti. Sinovsko povjerenje potaknuto je njegovim najizvrsnijim djelom: mukom i uskrsnucem njegova Sina. Krscanska je molitva suradnja s njegovom providnoscu, s njegovim nacrtom ljubavi za ljude. 2739 U svetom Pavla, to je povjerenje smiono, utemeljeno na molitvi Duha u nama i na vjernoj ljubavi Oca koji je za nas predao svoga Sina jedinca. Preobrazba srca koje moli prvi je odgovor na nasu prosnju.

2740 Isusova molitva cini od krscanske molitve uspjesnu prosnju. On joj je uzor, on moli u nama i s nama. Buduci da srce Sina ne trazi nista drugo doli ono sto se svidja Ocu, kako da srce posvojene djece prione uz darove radije nego uz Darovatelja?

2741 Isus moli takodjer za nas, umjesto nas i u prilog nas. Sve nase prosnje sabrane su jednom za svagda u njegovu vapaju na krizu i uslisane su od Oca u njegovu uskrsnucu. Stoga Isus ne prestaje zauzimati se za nas kod Oca. Ako je nasa molitva odlucno sjedinjena s Isusovom, u povjerenju i sinovskoj smionosti, mi postizemo sve sto istemo u njegovo ime, daleko vise nego jednu ili drugu stvar: samoga Duha Svetoga koji sadrzi sve darove.

_________________
SlikaPrepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. Ps 37,5


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2009 12:55 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 16 ožu 2006 15:36
Postovi: 7076
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 16 zahvala
Vjeroispovjest: katolikinja
IV. Ustrajati u ljubavi

2742 "Bez prestanka se molite" (1 Sol 5,17); "svagda i za sve zahvaljujte Bogu i Ocu u imenu Gospodina nasega Isusa Krista" (Ef 5,20); "molite se u Duhu svakovrsnom molitvom i prosnjom u svakoj prigodi; poradi toga i bdijte sa svom ustrajnoscu i molitvom za sve svete" (Ef 6,18). "Nije nam odredjeno da neprestano radimo, bdijemo i postimo, dok nam je zakon da bez prestanka molimo". Ta neumorna revnost moze doci samo iz ljubavi. Borba molitve protiv nase tromosti i lijenosti jest borba ljubaviponizne, pune povjerenja i postojane. Ta nam ljubav otvara srce za tri jasne i zivotvorne vjerske spoznaje:

2743 Moliti je uvijek moguce: vrijeme krscana jest vrijeme uskrsloga Krista koji je s "nama u sve dane" (Mt 28,20), ma kakve bile oluje. Nase je vrijeme u Bozjim rukama: Cesto i zarko moliti moguce je cak i na trznici ili na setnji, te takodjer sjedeci u svojoj prodavaonici, bilo kupujuci bilo prodajuci, pa cak i kuhajuci. 2744 Moliti je zivotna potreba. Suprotan dokaz nije manje uvjerljiv: ako se ne prepustimo vodstvu Duha, padamo u ropstvo grijeha. Kako Duh Sveti moze biti "nas Zivot" ako je nase srce daleko od njega? Nista nije ravno molitvi; ona cini mogucim ono sto je nemoguce, i lakim sto je tesko. Nemoguce je da covjek koji moli moze grijesiti.
Tko moli, sigurno se spasava; tko ne moli sigurno je osudjen.

2745 Molitva i krscanski zivot su neodvojivi, jer je rijec o istoj ljubavi i istom odricanju koje provire iz ljubavi. Ista je sukladnost sinovska i puna ljubavi s nacrtom Oceve ljubavi. Isto je preobrazujuce jedinstvo u Duhu Svetom koji nas sve vise suoblicuje Isusu Kristu. Ista je ljubav za sve ljude, ljubav kojom nas je Isus ljubio. "Sto god zaistete Oca u moje ime dat ce vam. Ovo vam zapovijedam: ljubite jedni druge" (Iv 15,16-17). Bez prestanka moli onaj tko povezuje molitvu s djelima i djela s molitvom. Samo tako mozemo smatrati ostvarivim nacelo molitve bez prestanka.

_________________
SlikaPrepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. Ps 37,5


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2009 12:58 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 16 ožu 2006 15:36
Postovi: 7076
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 16 zahvala
Vjeroispovjest: katolikinja
V. Molitva Isusova Casa
2746 Kad je dosao njegov Cas, Isus moli Oca. Ta molitva, najduza sto je prenosi Evandjelje, obuhvaca svekoliki naum stvaranja i spasenja, kao i njegovu smrt i uskrsnuce. Molitva Isusova Casa ostaje uvijek njegova, kao sto i njegova Pasha, koja se dogodila "jednom zauvijek", ostaje prisutna u liturgiji njegove Crkve.

2747 Krscanska predaja naziva je s pravom Isusovom "svecenickom" molitvom. To je molitva naseg Velikog svecenika, nerazdvojiva od njegove zrtve, njegova "prijelaza" [Pashe] k Ocu kojim se sav "posvetio" Ocu.

2748 U toj vazmenoj zrtvenoj molitvi, sve je "uglavljeno" u Njemu: Bog i svijet, Rijec i tijelo, vjecni zivot i vrijeme, ljubav koja se predaje i grijeh koji je izdaje, ucenici prisutni i oni koji ce po njihovoj rijeci vjerovati u Njega, ponizenje i slava. To je molitva za jedinstvo.

2749 Isus je posve dovrsio Ocevo djelo te se njegova molitva, kao i njegova zrtva, proteze do svrsetka vremenâ. Molitva Casa ispunja posljednja vremena te ih vodi k dovrsenju. Isus, Sin kojemu je Otac sve dao, sav je predan Ocu, a istodobno se izrazava s neogranicenom slobodom po moci koju mu je Otac dao nad svakim tijelom. Sin, koji je postao sluga, jest Gospodin,Svevladar. Nas Veliki svecenik koji moli za nas jest i Onaj koji moli u nama i Bog koji nas uslisava.

2750 Molitvu kojoj nas uci, "Ocenas!", mozemo iznutra prihvatiti ako udjemo u sveto ime Gospodina Isusa. Njegova "svecenicka molitva" nadahnjuje iznutra velike prosnje Ocenasa: brigu za Ocevo ime, zudnju za njegovim Kraljevstvom (Slava), ispunjenje Oceve volje, njegova nacrta spasenja i oslobodjenje od zla.

2751 Konacno, u toj nam molitvi Isus objavljuje i daje nerazdruzivu "spoznaju" Oca i Sina, sto je samo otajstvo molitvenog zivota.

_________________
SlikaPrepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. Ps 37,5


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2009 13:00 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 16 ožu 2006 15:36
Postovi: 7076
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 16 zahvala
Vjeroispovjest: katolikinja
Ukratko

2752 Molitva pretpostavlja napor i bitku protiv nas samih i protiv Napasnikovih zamki. Molitvena borba neodvojiva je od "duhovne borbe" potrebne da redovito djelujemo po Kristovu Duhu: covjek moli kako zivi, jer zivi kako moli.

2753 U molitvenoj borbi moramo se suociti s pogresnim shvacanjima, s raznim mentalitetima i s iskustvom nasih neuspjeha. Na te napasti, koje bude sumnju u korist pa i u samu mogucnost molitve, valja odgovoriti s poniznoscu, povjerenjem i postojanoscu.

2754 Glavne teskoce u molitvenom zivotu jesu rastresenost i suhoca. Lijek im je u vjeri, obracenju i budnosti srca.

2755 Dvije ceste napasti prijete molitvi: manjak vjere i duhovna lijenost, sto je oblik klonuca zbog slabljenja askeze i koji vodi u malodusnost.

2756 Nase sinovsko pouzdanje dolazi u kusnju kad osjetimo da nismo uvijek uslisani. Evandjelje nas poziva da se pitamo je li nasa molitva u skladu sa zeljom Duha.

2757 "Bez prestanka se molite" (1 Sol 5,17). Moliti je uvijek moguce. Stovise, to je zivotna potreba. Molitva i krscanski zivot neodvojivi su.

2758 Molitva Isusova Casa, s pravom nazvana "svecenicka molitva", sazimlje sav Bozji naum stvaranja i spasenja. Ona nadahnjuje velike prosnje Ocenasa.

_________________
SlikaPrepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. Ps 37,5


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 14 ožu 2011 09:05 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 29 pro 2009 14:13
Postovi: 795
Lokacija: hercegovina
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Bože, udijeli mi milost, da naučim moliti!
Ja sam pri tomu još uvijek tako rastrojena, tako malovjerna,
tako malo upućena na molitvu.
Bože, možeš li mi pomoći?
Bože želim izgovori sve svoje nevolje iz duše,
ali ne znam pustiti da srce govori, a toliko TE trebam ovih dana,
Bože utjeho i radosti moja ,kaži mi put kako svome sinu pomoći,
kako ga natjerati da pije lijekove, kako da do njega dopre Duh Sveti,
Bože u pomoć mi priteci!
Neka bude volja Tvoja.Amen.
Da, Gospodine, želim započeti svakodnevnu krunicu!

_________________
Samo je u Bogu mir,
dušo moja,
samo je u Njemu spasenje.
Samo On je moja hrid
i spasenje,
utvrda moja:
neću se pokolebati.
/Ps 62,2-3)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 18 ožu 2011 10:12 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 01 ožu 2011 14:29
Postovi: 1463
Lokacija: Istra-Istria
Podijelio: 174 zahvala
Zahvaljeno je: 155 zahvala
Vjeroispovjest: Katolik
Status: Solo
Bože daj mi snage i pošalji svoga Duha da preprodim ove teške dane!
Daj mi prave riječi i mir u teške čase!
Budi uz mene, uz moju obitelj uvijek i zauvijek!
Hvaljen budi Isuse naš!

_________________
Papa Francesco che Dio ti dia il Coraggio e l'Amore per guidare la nostra Santa Chiesa.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 21 srp 2011 08:39 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 29 pro 2009 14:13
Postovi: 795
Lokacija: hercegovina
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Molim za milost vjere
u sve ono što bih mogla biti i učiniti
kada bih se samo predala Bogu, onome koji sve stvara iz ljubavi,
da me nastavi stvarati, voditi i oblikovati.

_________________
Samo je u Bogu mir,
dušo moja,
samo je u Njemu spasenje.
Samo On je moja hrid
i spasenje,
utvrda moja:
neću se pokolebati.
/Ps 62,2-3)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 02 ruj 2011 06:27 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 25 tra 2007 18:26
Postovi: 3582
Podijelio: 108 zahvala
Zahvaljeno je: 111 zahvala
Vjeroispovjest: Rimokatolička
Status: U braku
Došlo je vrijeme kad ne bi trebali ispuštati krunicu iz ruku..
moliti se za obitelj, za svoju djecu,
preporučati se svaki dan

_________________
_______________________________________
Slika
_______________________________________
dragocjena si u Mojim očima i Ja te ljubim..DOĐI
ŽIVIO PAPA FRANJO


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr