www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 02 svi 2025 10:17

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 248 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 26 vel 2010 10:44 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Okreni se,
pogledaj
nije li djelo neko
ostalo nedovršeno,
čeka li
briga,
kasni li ljubav,
boli li bolest,
pred plačem
jesi li vrata pritvorio

Je li nekog srce zaboljelo
ranu gdje si ostavio otvorenu,
kuca li tuđa nevolja pod tvojim prozorom,
čuješ li je,
milost moli
da hlad u tebi zasja,
čovjeka da ćutiš toplo.

Nemoj u korizmu
za sebe,
učini to za drugog,
pomogni mu,
nosi ga,
podnosi,
vodi ga sa sobom
i neka ti je teret,
uzmi ga kao svog
neka vidi,
uči,
čovjek se ne ostavlja.

Nemoj u korizmu sam
za sebe,
bez tereta djela.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 vel 2010 08:59 
Odsutan

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Bože moj, danas te molim za preobraženje. Zadivljen sam pred tajnom tvoga lica, tvojih bijelih haljina, tvoje slave. Zajedno s Petrom i ja bih htio ostati u tom prizoru i jednostavno uživati u tvojoj blizini. Isuse, dobro mi je biti ovdje, dobro mi je biti uz tebe. Tu sam siguran. Ne bojim se ničega. Divno je osjetiti tvoju slavu, tvoju dobrotu, tvoju pobjedu nad svime što čovjeku prijeti.
Znam, Isuse, da je to zasada nemoguće. Potrebno je stajati čvrsto na ovom tlu, na ovoj zemlji. Život ima svoj tijek i svoju logiku. Ne mogu pobjeći od stvarnosti. Kao što su se Petar, Ivan i Jakov morali spustiti sa svete gore Tabora, tako to i od nas tražiš. Ipak, molim te, Gospodine, da mi pomogneš da bih tajnu preobraženja mogao trajno nositi u svojoj duši i da bi svjetlo preobraženja moglo raspršiti svaku tamu neposrednog svakidašnjeg života u njegovom negativnom, crnom izdanju.
Molim te za preobraženje ondje gdje se ono zaista može dogoditi. Promijeni, Isuse, moje misli. Neka postanu misli optimizma i nade, Ne dopusti da crne misli usmjere moje djelovanje, da me zaustave u životnim planovima, u nastojanju oko dobra. Promijeni me u tom dubokom prostoru gdje se u meni rađa dobro i zlo. To moraš preobraziti, podići na razinu svojih spasiteljskih misli. Preobrazi mi, Gospodine, pogled. Često gledam crno, negativno. Često u ljudima oko sebe vidim samo loše stvari. Često ni na sebi ne vidim ništa dobra, kao da mi je pogled zarobljen negativnim sadržajima. Očisti moje oči, moj pogled i preobrazi me da bih mogao sve dobro vidjeti.
Molim te, Gospodine, uđi u događaje svakodnevnog života. Molim te za preobrazbu svijeta u meni i izvan mene. Najprije pročisti moju nutrinu. Vjerujem da to možeš učiniti odmah, da je to tajna vezana uz moju otvorenost tvome pohodu, da već danas možeš u meni ozdraviti bolesnu sliku svijeta. Svijet nije samo prostor zla, nego je i tvoje stvorenje, nosi pečat tvoje ljubavi. Pored svega što u tom svijetu negativno doživljavam, vidim, čujem, to je ipak remek-djelo tvoje ljubavi.
Nadalje, Isuse, molim te da preobraziš i svijet izvan mene: svijet rata pretvori u svijet mira, svijet mržnje preobrazi u svijet ljubavi. Svijet straha preobrazi u svijet sigurnosti i povjerenja! Svijet očaja i beznađa ispuni sigurnom nadom koja od tebe dolazi! Učini čudo svoga preobraženja i danas, da bi se, barem u nekim blagoslovljenim trenucima, razlilo svjetlo i sjaj tvoga lica na ovaj svijet u kojem mi živimo. Tada će biti manje mraka, manje straha, manje mržnje, manje zla. Pohodi nas, Isuse!

Fra Zvjezdan Linić

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 vel 2010 14:54 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
SREĆU NALAZIM SAMO U TEBI

Sreću nalazim samo preko Tebe i u Tebi,
izvore svake radosti.

Sreću nalazimo samo u Tvome prijateljstvu
i u sjedinjenju s Tobom.

Sreću nalazimo samo u Tvome miru, Gospode,
u miru koji Ti pružaš.

Mir se nalazi samo u blistavu svjetlu, što po Tebi
zablista u svijetu, u kojem se veselimo svakoj istini i pravdi.

Sreću nalazimo u Tvojoj svetosti, koja
moju dušu s ljubavlju ispunja i mene čini da se razdajem.

Sreću nalazimo samo u Tvojoj dobroti,
u milu pogledu, koji našem životu želi samo dobro.

(Jean Gallot)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 ožu 2010 22:14 
Odsutan

Fra Zvjezdan Linić

Čistoća srca

Svima nam je tako često stalo do privida, do izvanjskog dojma, do onoga što ljudi vide i što će ljudi reći. I zato toliko naših nastojanja da ispadnemo lijepi, dobri, bolji nego što jesmo.
Ne bismo htjeli da ljudi vide našu nutrinu. Često pred Bogom, a i pred samima sobom, zatvaramo oči i ne želimo se vidjeti u istinitom svjetlu.
U Isusovo vrijeme farizejima je toliko bilo stalo do vanjštine. Možda nisu ni bili svjesni što čine, možda su u dobroj vjeri nastojali do u tančine izvršiti sve izvanjske propise Mojsijeva zakona. I ljudi su pomišljali da su to savršeni, gotovo sveti ljudi, jer sve obdržavaju kako treba. Danas na osobit način evanđelje spominje pitanje čistoće. Farizeji se zgražaju što Isusovi učenici prije jela ne peru ruke. Kod njih je pranje ruku tako tijesno povezano s vjerom da im je to kao neki obred, gotovo nešto kao nama molitva prije jela, premda su oni i to imali. Pranje čaša, posuđa, svega što s trga donesu, pripadalo je u njihov obred. To je za njih bilo više od onoga što nama znači pranje ruku, tj. higijenski zahtjev zdravlja.
Isusu je ovo prigoda da progovori o čistoći srca. Ono što čovjeka onečišćuje nisu stvari vanjštine, nego nutrine. To su tajne srca. Ljudi ih ne vide, ali Bog vidi. Njemu ništa ne može izmaći. Tu se rađaju zle nakane, osude i mržnje, prijevare i bludništva, sebičnosti i nasilja. I prije nego što se ostvare, one su već u srcu. Isus govori najednom mjestu da čovjek može načiniti preljub i pogledom kad dopusti da mu požuda potamni srce. To se ne da isprati nikakvim izvanjskim obrednim pranjima.
Koliko vremena potrošimo na vanjštinu? Možda su ovo vremena u kojima bismo trebali iskrenije ući u dubinu svoga srca. Kakvi smo pred Bogom, takvi smo. Badava sav izvanjski sjaj ako je duša zatrovana zlom, ako je srce nečisto. To neće oprati voda niti pokriti kozmetička sredstva niti prikriti vanjsko blještavilo. Sve to može obmanuti ljude oko nas, ali ne i Boga koji vidi u tajnosti. Srce je važno, duša je bitna. Ta nam je čistoća potrebna.
Jer nemamo mogućnosti da vidimo u srce svoga bližnjega, nemamo pravo suditi niti osuditi. To prepustimo Bogu. Nadalje, zbog onoga što Bog u nama vidi usudimo se biti hrabri pred njim i pred svojom savješću, često uđimo u istinu svoga srca. Nemojmo se uplašiti svega što se u njemu nalazi, jer Bog je veći od našega srca i znade sve i prašta sve. Imamo pravo takvi kakvi jesmo pristupiti k njemu. Upravo zato nemojmo Bogu pristupati s prividnim sjajem nego u istini svoga bića da nas takve prihvati i opere, da u stvarnosti svojega bića osjetimo da nas Bog još uvijek voli.
Nemojmo zaboraviti da je za nas čisto samo ono što je Bog očistio, što je njegova milost izbrisala, što je oprala njegova krv za nas prolivena. Tada se možemo sa zahvalnošću sjetiti sakramenta pranja, sakramenta čistoće kojega smo primili u počecima svojega života, tj. sakramenta krštenja. To je ono novo što nam je Isus darovao: izvanjski znak pranja, ali stvarnost je nevidljiva za ljudske oči: milost posvećenja, djetinjstvo Božje, sloboda od grijeha. To je unutarnje pranje, čistoća srca i duše. Takvo pranje i takvu čistoću može podijeliti samo Bog. Uzalud se dakle farizeji, nekad i danas, trse da postignu izvanjsku čistoću. Takva čistoća ne može zadovoljiti ljudsku čežnju za punim životom. Obećanje proroka: Poškropit ću vas vodom čistom da se očistite, ispunjeno je u sakramentu krštenja, sakramentu pranja.
Sjetimo se sa zahvalnošću i drugog sakramenta čistoće srca. Više ni voda nije potrebna, tek možda suze kajanja. To je sakrament ispovijedi u kojem nas krv Kristova neprestano čisti od svih naših grijeha i nečistoća. A u svetoj misi smijemo sudjelovati, ne zato što smo sami po sebi čisti ili zato što smo se izvanjski dotjerali, nego zato što je Bog dobar i prihvaća nas u istini našeg srca. A jedino on može naše srce osloboditi tereta svih nečistoća i osposobiti ga za ljubav i mir.
Isus i nama govori:
Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene! Tvoj me narod ni usnama ne časti.
Zar nema toliko psovke u tom narodu? Koliko se pogrđuje moje ime s usana mnogih? I veliki i mali usuđuju se nečasno izgovarati moje ime!
Ovaj me narod usnama psuje. Srce mu je daleko od mene.
A kako je s tobom?
Gdje je blago tvoje, ondje će biti i tvoje srce. Gdje su tvoje misli, tvoje želje, tvoji planovi? Nisu li daleko od mene?
Srce je tvoje daleko od mene, Zaboravljaš na mene; zaboravljaš na ljubav kojom sam te htio, stvorio, dozvao u život; zaboravljaš na ljubav kojom te uzdržavam. Možda me usnama častiš, možda se čak redovito moliš, možda ideš i na nedjeljnu misu. Ali ima li tu srca?
Nisi li i kod mise, kod tog najistinitijeg susreta što sam ga darovao Crkvi i po njoj tebi, daleko od mene, nije li ti srce drugdje?
Ispunjavaš zakon, ali mi uskraćuješ ljubav.
A meni je važna ljubav, Ja hoću do tvoga srca.
Evo, stojim na vratima i kucam; stojim na vratima tvoga srca i čekam. Čekam da mi otvoriš sve tajne svoje nutrine.
Ne boj se! Neću ući nasilno. A ako uđem, ispunit ću te blagoslovom. Ne boj se, neću ti ništa oduzeti. Samo ću ti ponuditi svoju ljubav, samoga sebe.
ja sam tebi darovao svoje srce.
Ljubio sam te do kraja. Otkrio sam ti sve tajne. Prihvatio sam te kao prijatelja. Svoj sam život darovao za tebe iz čiste ljubavi. Želim te i danas privući k sebi,
Ne boj se. Očistit ću tvoju nutrinu. I tvoje će srce tada postati sposobno da nesebično i velikodušno ljubi. I tvoje će srce biti čisto. Iz tvoje nutrine neće više izlaziti grubosti, zle misli, psovke, bludništva.
Želim te pohoditi; želim po tebi biti blizu i tvome narodu. Htio bih da mogu reći: Srce ovog naroda mi je blizu. Bit će tada radost.
A čast i slavu moći ćete iskazivati imenu mome čista srca.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 ožu 2010 15:58 
Odsutan

Gospodine, k meni ne dolaziš samo tri godine, kao što si dolazio podno neplodne smokve, nego puno više godina, Ne znam kakve ti plodove mogu pružiti. Možda i k meni uzalud dolaziš nadajući se plodovima vjere i obraćenja, plodovima bratske ljubavi i života za druge.
Ne mogu ti govoriti o plodovima obraćenja. Možda je to još tako daleko. Jer znam, Gospodine, kad se obratim, kad se potpuno okrenem k tebi, tada ćeš ti biti prvi u mojem životu, tada ćeš biti voditelj moga bića, tada ću činiti samo ono što se tebi sviđa.
Kad se obratim, tada ću imati više vremena za tebe, tada ću znati da biti s tobom, boraviti s tobom, moliti se, razmišljati nad tvojom riječju nije gubitak vremena, nego dobitak, vrijeme koje je istinski unovčeno u prave stvari. Kad se obratim, Gospodine, neću toliko strepiti nad sobom, nad svojim svakodnevnim životom, svojim planovima i svojim materijalnim interesima. Bit će to sve prisutno, ali ne toliko važno da može potamniti život s tobom.
Kad se obratim, onda ću, Gospodine, znati da si ti živi Bog, da si prisutan, da me gledaš, da ti je stalo do mene; onda će i meni biti do tebe i cijeli će moj život procvasti.
Korizma je. Molim te, Gospodine, počekaj još ove godine; pričekaj do žetve i sazrijevanja; potrudi se još malo sa mnom. Hvala ti za sav trud i mar kojim bdiješ nada mnom.
Imaj još strpljenja i nemoj posjeći biljčicu koja tako sporo raste i koja tako škrto donosi plodove. Počekaj me još ove godine, Gospodine!
Želim, hoću, stalo mi je do toga da te ne razočaram. Želim da se nahraniš na mojim plodovima. Želim da se nasitiš od onoga što si stavio u moje biće; želim da utažiš žeđ sokovima ljubavi i dobrote u meni.
Obrati me ti, Gospodine, da se obratim! Pomozi mi na ovom putu korizmene pokore i daj mi snage da promijenim svoj život! Želim da Uskrs bude istinski susret s tobom!

Fra Zvjezdan Linić

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 ožu 2010 22:31 
Odsutan

Gospodine,

grješan sam čovjek!
Čujem Te kako mi uzvraćaš
da mi je dosta Tvoja milost,
jer se snaga u slabosti usavršuje!
Jedini Svećeniče,pomozi mi da izdržim Tvoje ruke
kojima si obavio moj život!
I pomozi mi da ostanem vjeran svim
Tvojim obećanjima!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 ožu 2010 21:32 
Odsutan

Hoću li, Gospode, i ja u raj?
Želim, al' sve se bojim.
Jer tamo će biti slava i sjaj
a ja na niskom stojim.

Već ako imaš gdjekoji kutić
i to je mnogo za me.
Stisnut ću tamo se suhi k'o prutić
Usko je moje rame.

Nikomu neću praviti sjene
bez buke bi to bilo.
Gospode, ne zaboravi mene
ako to ti je milo.

Ako Ti nije milo prisuće
takova odrpanca,
Pusti, da bar na vratima kuće
Čekam kod Tvojeg znanca.

Da ga zamolim, da se za me moli.
Ako se ni to ne da,
Ja ću svejedno čekati doli,
Već i poradi reda.

Pa kada uđu kojim je dato,
i mjesta biti neće:
Nebo je malo, al' ništa zato...
Srce je tvoje veće...

fra Bonaventura Ćuk

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 ožu 2010 09:38 
Odsutan

Neka se raduje srce onih što traže Gospodina! (Mt 21, 33-43. 45-46)

Da biste živjeli u neprestanim Božjim mislima i u stalnoj Božjoj nazočnosti, neka vam posluži sljedeća molitva: "Bože, u pomoć mi priteci, Gospodine pohiti da mi pomogneš!"

U tom malom stihu treba da živimo moleći: Ako nas pogodi nesreća da se od nje oslobodimo; ako smo sretni da se tada ne uzoholimo.

Da, bez prekida razmatraj ovaj stih u svome srcu!

Pjevaj ga u sebi ako radiš ili obavljaš neku dužnost ili se nalaziš na putovanju.

Moli ga u snu i kod jela... Ljuljaj ovaj stih (kao dijete) u svom srcu; tada će ti postati blagoslovljena molitva. Bit ćeš očuvan, ne samo od navala demonskih, nego ćeš se također očistiti od svih opačina.

Da, bit ćeš doveden do gledanja nebeskih tajna i dospjet ćeš do neizrecivog molitvenog žara, što su samo rijetki iskusili.

Ivan Kasijan

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 ožu 2010 19:26 
Odsutan

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7GFfPD-GPi8&feature=related[/youtube]

Satri naše opa?ine, baci na dno mora sve naše grijehe! (Lk 15, 1-3. 11-32 )

Grijeh nas odvodi u daleku zemlju. Tu?inu. Otu?enje. Iskustvo ljute gladi. Mu?nog oskudijevanja. Bolni gubitak dostojanstva.

Božja milost nas ne ostavlja u truležu grijeha. Ustrajno kuca na vrata našega srca. Poziva nas da do?emo sebi. Osvjestimo se. Sjetimo svjetla ku?e O?eve. Mirisna kruha s Njegova stola.

U srcu milosnog korizmenog vremena ?eka nas Milosrdni Otac. Izdaleka brižno gleda na naš povratak. Tr?i nam u susret. Ganut grli nas.

Skršena srca ponizno ga molimo za oprost.

Rane naših lutanja ispire na izvoru milosr?a. Golotinju našeg poniženja pokriva haljinom oprosta. Stavlja nam prsten izabranja. Izranjene noge štiti novom odje?om. Za nas priprema gozbu. Daruje nam euhristijski stol. Hranu i lijek. Radost ozdravljenja. Milost po?etka. Euharistijsku gozbu. Slavlje života. Navještaj radosne vijesti. Pobjede dobra nad zlom.

Života nad smr?u. Svjetla nad tamom. Ljubav i mir.

Iskusili radost povratka u ku?u O?evu!

fra Ljubomir Šimunovi?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 ožu 2010 21:55 
Odsutan

Bože,Gospodine moj
pogledaj na nas,
pogledaj na mene u ovim danima.

Kušnje su sve veće
a mi smo slabi.
Ako ne padnem djelom
misli me muče.

Pogledaj na mene Gospodine
u ovim danima,spusti svoje ruke
na srca onih drugih.

Pogledaj na nas Oče naš
zaviri u naša srca Gospodine.
Mi te volimo,mi te trebamo
sada više no ikada.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 248 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]