www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 17 lip 2025 04:01

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 205 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 23 tra 2018 21:36 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 18 zahvala
Ova mi se Mashna cini kao baba jaga. A tko je ta baba jaga? To je jedna zenska osoba koja se nakon mnogo godina provedenih u vjeri,nakon mnogo procitanih vjerskih knjiga,nakon mnogo seminara i hodocasca ipak odrekla vjere. A koji je bio glavni razlog tog strasnog odreknuca? Nitko ne mora vjerovati,ali glavni razlog tog nesretnog pada je bio teoloski problem o Bozjoj milosti i slobodnoj volji. A i ta baba jaga volila je isticati da jako dobro poznaje katolicki nauk pa nije iskljuceno da su baba jaga i mashna zapravo ista osoba. Volio bih malo popricat s tom baba jagom bas u vezi milosti Bozje i slobodne volje jer je i meni taj teoloski problem godinama bio glavna preokupacija u teoloskom razmisljanju.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 tra 2018 21:50 
Odsutan

Podijelio: 320 zahvala
Zahvaljeno je: 103 zahvala
Mashna napisao:
da ljudi iz sebičnih razloga gone nepoštenu šarlataniju.

Razlozi nisu sebicni koliko god to tebi zvucalo glupo. A sto bi ovdje bila ta nepostena sarlatanija, ne znam.

Mashna napisao:
Ja kažem jednom da nisam. Ja kažem drugi put da nisam. Kad eto nje i treći put – ali stvarno baš nikad nisi? Na koji način ja mogu reć da nisam, a da ti to prihvatiš kao odgovor? Na nijedan, čini se.

Ti meni to nisi tri puta ponovila, tvoje postove nisam iscitavala da sam igdje to procitala, uopce nisam puno na forumu, ne znamo se bas, samo sam "naivno" pitala zeleci shvatit.

Mashna napisao:
Božja milost se ničim ne može zaslužit. To znači da ništa što čovjek napravi mu ne garantira tu milost. Također, prihvaćanje milosti, neopiranje milosti, poniznost, prepoznavanje milosti, to je sve također milost, što opet znači da čovjek to sam ne može napraviti, nego mu bog mora dati... ako to hoće. Tako je presudio crkveni koncil u Orangeu. Tako je akvinčevu sumu tumačio otac Reginald Garrigou Lagrange u svom djelu „Reality – A synthesis of Thomistic thought“. I to je nešto preko čega sam prešla uzduž i poprijeko već n puta s puno i informiranijim i inteligentnijim vjernicima od tebe (no offence, ali raspravljala sam o tome s jedno 2 doktora matematike i jednim doktorom fizike, svi troje praktični vjernici), tako da ne mislim s tobom ponovo to prolazit.

Ja nisam nigdje napisala da sam inteligentna. A isto ni da se Bozja milost moze zasluziti. Ti si jedino mogla nastavit molit i ostalo, nikad se ne zna kad ti Bog moze udjelit milost, to cak moze biti i na smrtnom casu.

Mashna napisao:
Dođe Jure i kupi auto, dođe Pere i kupi auto. Do tjedan dana Jure uloži prigovor autosalonu da je auto neispravno jer ne može letit, dođe Pere i reklamira auto da je neispravno jer ne može vozit. Dođe fiduciia na sve to i kaže – u biti je to isto kod Pere i Jure, obojica prigovaraju bezze. Nije isto ženo Božja!! Ako dođeš u autosalon reklamirat auto jer ne može letit, poslat će te na psihijatriju. Dođeš li s prigovorom da ne može vozit, dat će ti drugo auto ili vratit pare i još se ispričat pri tom. Koja je razlika? Pa auto se reklamiralo i prodavalo pod napravu koja može vozit, a ne pod napravu koja može letit!

Ovo je vise kao bila sala, bio je smajlic kraj.

Evo ja cu molit za tebe, naravno ako smijem :wink: .

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 tra 2018 21:58 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 49 zahvala
dujam napisao:
Pa mislim da si ovo dobro primjetila. No, iz mog visedesetljetnog iskustva zivljenja zivota ( :lol: ), svi oni koji zive i postoje imaju nekih problema, bili ih svjesni ili ne bili. Ne postoji covjek bez toga. Tako da, zamjeranje Krscanstvu da se njim bave jedino osobe koje imaju problema jest zamjeranje Krscanstvu sto se njim bave ljudi.

Vec smo jednom raspravljali i znas moj stav; ne postoje ti neki normalni ljudi. Kod svakog covjeka kod kojeg zaviris naic ces na probleme i patnju. Ne postoji to "zivili sretno do kraja zivota".

A ne znam jesam li pisa kako sam se obratia. Mislim da jesam. Jednostavno, iz moje perspektive sam otkria istinu, i od tad mi je to strast. Volim teologiju, jednostavno. To mi je vise kao hobij, nego... Ali rec da nisam naucia iz teologije kako se ophodit s odredenim zivotnim situacijama bi bila laz.

A sto se tice realiziranja braka...Da, znam da vrijeme prolazi, ali sam jos uvijek mlad. I nije mi jasno zasto to ljudi tako grcevito prizeljkuju.

A kad si to spomenila, ovo sam te tia pitat. Mene zanima zasto toliko "krscanskih" zena gleda na brak suvise "materijalno". Kao da tu nema romantike, ili zaljubljenosti? Ne razumin u cemu je stvar da se moli za muza? Dakle to je totalno gledanje interesa. Ne kazem da je imat vlastite interese lose per se, vec govorim da je to toliko vidljivo i ocito da izazove neku odbojnost. I onda se sve nesto zapakuje pod duhovnost, like wtf?!?

Da ne cjepkam, odgovorit ću ti na ovo u komadu nekim organskim redom.

Dakle, istina, svi ljudi imaju problema, no nemaju ih svi u isto vrijeme i nisu kod svih jednake težine. Iz mog iskustva, religijom se uglavnom bave oni čiji problemi su komparativno veći nego kod drugih, tj. dovoljno veliki da ih ozbiljnije ometaju u normalnom funkcioniranju. Normalno za tvoje godine bi bilo da gledaš cure za ostvariti ozbiljnu vezu i brak. Ti to ne radiš, nego umjesto toga visiš po opustjelom religijskom forumu. Moje iskustvo kaže - nije dobro. Po svemu što znam o tebi, čini mi se da tvoj problem nije fizička bolest. To znači da je problem vjerojatno negdje na psihološkom planu, emocije, strahovi, blokade, whatever. I sve to vuče da ti, vjerojatno i nesvjesno, misliš da će ti religija/filozofija riješit problem, a opet, moje iskustvo kaže da neće. Tražiš rješenje problema na krivom mjestu, ako tako nastaviš promašit ćeš život. Moj ti je savjet da se suočiš sa svojim pravim problemom, koji god da je, i da ga rješavaš ako ikako možeš dok ti je na vrijeme. ;-)

Tu sad dođe ta priča o zašto ljudi priželjkuju brak i sl. Zato što je to normalno stanje odraslog ljudskog bića, koje ga čini komparativno najmanje nesretnim. To što ti nije jasno zašto to ljudi priželjkuju je iz moje perspektive samo još jedan simptom tvog problema. A kad se više ne budeš osjećao mlad, tada će ti bit kasno. Istina jest da si još relativno mlad, da još imaš vremena, da kao pomorac koji dobro zarađuje možeš i stariji koju curu obrlatit, ali to je sve pod pretpostavkom da dotad riješiš problem koji god da je, a koji te privlači bavit se religijom umjesto onim što je prirodno za tvoje godine. A što sve skupa znači da bi ti bilo pametno rješavat ga. To je ono što ja reko - dok ti je na vrijeme. Naravno, sve ovo su moja 2c koja mogu bit totalna besmislica, ali imam godina, imam iskustva, razvila sam nos, on signalizira jako na ovo što sam ti napisala. A ti razmisli.

Nisam Bog pa ta moja ocjena nema sudbinsku težinu, ali po mom ti vjernik nisi, ti si samo netko tko je otkrio filozofiju i egzistencijalna pitanja. Tako da to tvoje o otkrivanju istine... hm, da...

Konačno, ne znam što misliš pod tim da žene "materijalistički" shvaćaju brak, ali ako misliš na ono standardno da žene vole frajere koji imaju ili znaju zaradit para, to ti je čista biologija. Žene su trudne devet mjeseci, poslije toga je mali sisavac prikačen na njih 24/7 kroz minimalno godinu dana, nisu to baš uvjeti u kojima možeš čudesa napravit na poslu ni danas u vrijeme uredskih poslova, a nekmoli nekad u vrijeme kopanja i oranja. Ergo, žena u svom preživljavanju ovisi o muškarčvoj sposobnosti da zaradi za njih sve and the rest is history. As simple as that.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 tra 2018 22:11 
Odsutan

Hvala ti fiducia sto si citirala onaj mashnin post koji govori o milosti Bozjoj i slobodnoj volji. Taj me je citat potpuno uvjerio da su mashna i baba jaga zapravo iste osobe. Sad nema vise nikakve sumnje oko toga jer su slicnosti prevelike. Za sada zelim reci mashni ili baba jagi da nije trebala radi tog problema napustit Katolicku crkvu i da nikad nije kasno da se covjek vrati u tu Crkvu i tako spasi svoju dusu. Bila bi velika steta da propadne jedna dusa koja je godinama zivjela za Boga i za vjeru radi jednog problema koji zapravo i nije problem za one koji znaju razmisljat. Sutra cu nastojat uz Bozju pomoc nesto vise o tome reci pa da vidimo tko je u pravu,Bog ili baba jaga.

Zadnja izmjena: Bonifacije; 23 tra 2018 22:15; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 tra 2018 22:13 
Odsutan

fiduciia napisao:
Razlozi nisu sebicni koliko god to tebi zvucalo glupo. A sto bi ovdje bila ta nepostena sarlatanija, ne znam.

Ja tebi vjerujem da ti misliš da nisu sebični. Ali to što ti misliš da nisu sebični, ne znači da stvarno nisu sebični, ljudi često operiraju po nesvjesnim motivima. Recimo u ovoj situaciji na koju sam ja reagirala ti vjerojatno misliš kako si fino altruistična i želiš Mashni dobro kad razglabaš o možebitno Mashninim neriješenim problemima iz djetinjstva. No, ajmo malo stavit stvar na analizu - što Mashna od takvog tvog teoretiziranja ima, a što ti imaš. Mashna u najbolju ruku nema ništa, a u onu goru je iziritirana i ljuta takvim vjerničkim maslanjem, dok ti imaš dvije muhe jednim udarcem - em si možeš lijepo zamišljati kako si ti dobra i velikodušna kad tako Mashni želiš dobro, em si složila sebi nekakvu teorijicu s kojom je *tebi* lakše živjeti, jer ti ne ruši vjeru u nauk u koji je *tebi* korisno vjerovati.

fiduciia napisao:
Ti meni to nisi tri puta ponovila, tvoje postove nisam iscitavala da sam igdje to procitala, uopce nisam puno na forumu, ne znamo se bas, samo sam "naivno" pitala zeleci shvatit.

Jesam dovoljno puta ponovila i ti dovoljno puta vidila, da si odma pitajući znala da ja inače na to odgovaram da nisam. Ali ti pitaš - a ar baš stvarno nikad nikad? A šta da ti ja na to odgovorim nego da očito ne želiš prihvatit odgovor.

fiduciia napisao:
to cak moze biti i na smrtnom casu.

Nisam ni sumnjala. E protiv tog smrtnog časa se ništa ne može.

fiduciia napisao:
Evo ja cu molit za tebe, naravno ako smijem :wink: .

A kako bih ti ja mogla zabranit sve da i hoću? Boli mene džon šta ćeš ti radit, po tom pitanju mogu samo reć da ćeš morat stat u red. Da mi je po kuna za svaki put kad su vjernici to isto rekli nakon što bi ostali bez odgovora, ne bih baš bila milijunaš, ali mogla bi bar platit piće ode okupljnima. I da, to isto ide u onu sebičnost, jer ja nemam ništa od tvojih molitava, prema onome koliko mi je ljudi dosad to reklo, a kakav je rezultat, to je negdje u rangu mlaćenja prazne slame. No, to je kao i svima onima prije tebe potrebno *tebi* da bi se bolje osjećala. Ljudi su u osnovi sebična bića, to je naprosto životna činjenica. ;-)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 tra 2018 22:48 
Odsutan

Budi i sutra tu baba jago pa cemo jos malo pricat i to bas o Bozjoj milosti. Naravno,ako nam Bog da da dozivimo sutrasnji dan.. Netko je dobro rekao: Nikad nemoj zaspati s takvim grijehom na dusi s kojim bi se mogao probudit u paklenoj vatri.Dakle,baba jago, pokusaj vec sada probudit u sebi savrseno kajanje jer mozda cete Bog vec nocas pozvati na strasni sud. A sto ces odgovorit kad Bog zagrmi sa svoje sudacke stolice: Kako si upotrijebila milosti koje sam ti dao?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 tra 2018 22:53 
Odsutan

Bonifacije napisao:
Budi i sutra tu baba jago pa cemo jos malo pricat i to bas o Bozjoj milosti.

Koji lik! :b101: Hahahaha!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 tra 2018 22:57 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 76 zahvala
Meni je jedan stvar jasna - da sam ti totalno neshvatljiv :lol: Gle;

Mashna napisao:
Po svemu što znam o tebi, čini mi se da tvoj problem nije fizička bolest. To znači da je problem vjerojatno negdje na psihološkom planu, emocije, strahovi, blokade, whatever. I sve to vuče da ti, vjerojatno i nesvjesno, misliš da će ti religija/filozofija riješit problem, a opet, moje iskustvo kaže da neće.

Ali ja funkcioniram sasvim normalno. Ja budem s curama, iman odnose. Nemam neki problem, psihicki. No, imam zivotne probleme, kao sto ih i svi imaju. Rijesavanje tih problema ne trazin u imaginarnom svijetu. Nisam arogantan, ali mislim da i kroz razgovor s menon mozes vidit da nisan opran, nadasve bolestan, da san vise-manje bistar. S druge strane, mislim da ne znas koliko psihicke izdrzljivosti treba za navigat. Psihicke labilne osobe to ne mogu izdrzat. Dakle ja funkcioniram normalno, i to u teskim uvjetima.
Sto ce tice blokada, emocija itd...Tu sam naucia jednu stvar - muskarci i zene su tu nebo i zemlja. Vama je svaki muskarac blokiran, emocionalno poremecen. Svaki muskarac, osim vaseg sina. A ako nije, onda je peder, ili vam nije interesantan. O tome ne mozemo pricat, jednostavno. Fizicki se mogu parit s curom, i psiha nije problem. No, primjetia sam da je ljudima cudno; neman curu i ne trazin curu. Pa i zasto bi? Ako se dogodi veza dogodi se.. Ne znam zasto bi to mora forsirat. I to je jednostavno istina koju mnogi mladi zive danas, ali je tabu temu upravo zbog ovakvih komentara;

Normalno za tvoje godine bi bilo da gledaš cure za ostvariti ozbiljnu vezu i brak.

Tu san recenicu cua miljun puta. No, izgleda da to nije normalno danas, tj. da nije uobicajeno. Taj trend se mijenja. Cak se i ljudi tvojih godina rastavljaju. Od svih mojih prijatelja, mog godista, samo su dvojica u braku. A jedan je uvatia doktoricu, a on je zavrsia 3 godine srednje. Nadam se da kuzis sta ti govorim. I da, zive u njenom stanu :lol:
Ugl, postavljam pitanje u ovom svijetlu; ja (i moja generacija) razmislja ovako; iman dobar posal, nista mi ne fali generalno, i cemu sad forsiranje nekog obvezivanja, kad mogu imat beneficije svega toga bez odgovornosti? Moze nam bit dobro i bez braka, pa kad dodu godine onda cemo u brak. Ali tu cak ni veza nije potrebna. Jer zasto bi bili u vezi ako necemo u brak, ajmo se samo tu i tamo vidat.
I zato te pitan cemu forsiranje tog braka? Cila moja generacija u svijetu ga ne forsira, no vecinom krscanke ga forsiraju, pogotovo na ovom forumu. Izgleda mi kao da im je neko prodao pricu da je brak med i mlijeko. Realno, brak je odgovornost. I tu odgovornost jedino zelim ako se zaljubim u nekoga, i onda to kasnije preraste u ljubav. To je moje trenutno stajaliste. Znam, mozes rec da cu za 20 godina bit i dalje sam, ali sam spreman uc u taj rizik. Ali tako vecina razmislja, zato su i brakovi sve manje popularni.
Jesan ima veza? Jesam. I di sam se ja zeznia od obracenja? Krscanske cure - najgori tip cura, jer svaka ima neki problem. Ne zivotni problem ili situaciju, vec psihicki problem. I vecinom se previse cijene, neki tip narcizma ili cega vec. Znam doduse neke normalne cure koje su krscanke ali su vec po vezama i braku, pa... Ugl, najbolje cure koje san ima nisu bile krscanke.

Mashna napisao:
Konačno, ne znam što misliš pod tim da žene "materijalistički" shvaćaju brak, ali ako misliš na ono standardno da žene vole frajere koji imaju ili znaju zaradit para, to ti je čista biologija. Žene su trudne devet mjeseci, poslije toga je mali sisavac prikačen na njih 24/7 kroz minimalno godinu dana, nisu to baš uvjeti u kojima možeš čudesa napravit na poslu ni danas u vrijeme uredskih poslova, a nekmoli nekad u vrijeme kopanja i oranja. Ergo, žena u svom preživljavanju ovisi o muškarčvoj sposobnosti da zaradi za njih sve and the rest is history. As simple as that.

Ne, ne mislin na to. Pitam samo zasto se forsira to toliko? Sa zenske strane? Ocu ti rec; muskarci nikad ne mole za zenu, ovde sve zene mole za muza. Ja sebi izgledan romantican kad kazem da se ocu spontano zaljubit i onda u brak. Ali meni je to sasvim normalno razmisljanje.

P.S.
Muskarci love zene da, ali zena u vecini situacija stjera muskarca pred oltar. Namami ga :roll: Mi muskarci nikad nemamo pricu "moran nac curu za zenit se", a od cura sam to cua miljun puta.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 tra 2018 23:04 
Odsutan

Mashna napisao:
fino altruistična i želiš Mashni dobro kad razglabaš o možebitno Mashninim neriješenim problemima iz djetinjstva.

A nije ti palo na pamet da imam "takvih slucajeva" u okolini i pokusavam shvatit.

Mashna napisao:
si složila sebi nekakvu teorijicu s kojom je *tebi* lakše živjeti, jer ti ne ruši vjeru u nauk u koji je *tebi* korisno vjerovati.

Koju sam to sebi slozila teoriju? Prosvjetli me.

Mashna napisao:
Jesam dovoljno puta ponovila i ti dovoljno puta vidila, da si odma pitajući znala da ja inače na to odgovaram da nisam. Ali ti pitaš - a ar baš stvarno nikad nikad? A šta da ti ja na to odgovorim nego da očito ne želiš prihvatit odgovor.

Jos jednom stvarno kazem da nisam to vidila, ne znam zasto ti je to tesko vjerovat :roll: . Nisam znala nego sam prepostavila sto ces odgovorit, moja greska sto prepostavljam. Cemu uopce prepucavanje oko ovakvih gluposti?

Mashna napisao:
A kako bih ti ja mogla zabranit sve da i hoću? Boli mene džon šta ćeš ti radit, po tom pitanju mogu samo reć da ćeš morat stat u red. Da mi je po kuna za svaki put kad su vjernici to isto rekli nakon što bi ostali bez odgovora, ne bih baš bila milijunaš, ali mogla bi bar platit piće ode okupljnima. I da, to isto ide u onu sebičnost, jer ja nemam ništa od tvojih molitava, prema onome koliko mi je ljudi dosad to reklo, a kakav je rezultat, to je negdje u rangu mlaćenja prazne slame. No, to je kao i svima onima prije tebe potrebno *tebi* da bi se bolje osjećala. Ljudi su u osnovi sebična bića, to je naprosto životna činjenica. ;-)

Ljudi rekli a jesu li napravili pitanje je. Dobro bice da jesu mnogi. Iskreno ja bi se bolje osjecala da ti molis za mene :wink: . U koja milost bi to bila :) .
Da ima sebicnih ljudi, ima ljudi koje rade zle stvari, ima ogorcenih ljudi, ali ima i onih koji to sve nisu. Svetci, na primjer.
I ne znas ti imas li ista od tudih molitava, to ti ne mozes ovdje znat.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 tra 2018 23:13 
Odsutan

Mene optuzi da je psihoanaliziram a ona upravo to radi dujmu :) . Koji su tvoji razlozi? Jesu li sebicne prirode :wink: ?

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 205 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]