tasa napisao:
Al to je drugi narod,druga pravila,druga kultura...Taj brak je ostvaren zbog novca,zbog 'pedigrea',zbog imena...koreni tog braka su duboko u proslosti...njegova rodbina je ulazila u brakove sa njenom rodbinom i sad kad bi on prekinuo svoj brak,tada bi iz osvete neko s njene strane raskinuo brak sa tim njegovim rodjakom,i krenulo bi lancano jer u tim brakovima nema ni trunke ljubavi.Zalosno je to
Lijepo si rekla ovdje, to je drugi narod i drugi obicaji..Kada covjek odraste u takvoj kulturi,gdje su takvi obicaji,onda se to i gleda drugim ocima...Oni postuju roditelje...sto je ispravno,i postupaju po njihovome..
Ni ja se nebi slozila zbog novca,jer to nije po Bozjoj volji,ali oni ne mogu nista jer to je njihov obicaj...Tako je i danas ,kod cigana ,kod turaka...
Poznam ,ovdje vise takvih brakova...koji su sretni...
Oni se svremenom zavole,pogotovo ako dodju djeca...
Oni najcesce ulaze u te brakove s cistocom, sto je velika prednost za te brakove..Nije problem u obicaju tog naroda,nego je problem u covjekovom srcu...Kada ga obuzdaju pozude,kada zavodi zlo...onda se najcesce pravdamo ,sa svim izgovorima..da krivicu prebacimo na drugoga...Mislim ,da ljubav koja se krade na momenat je sigurno sladja...
ali ona ne moze nikada biti blagoslovna...
Citat:
Ne znam dal i kod vas Albanci tako postupaju,al ovde je cinjenica da je tako.Ne samo ovaj covek,nego svi koliko ih znam.A i istina je da on nema svoje ja i da ceo zivot radi kako tata kaze.I ja tu celu pricu posmatram iz svog ugla i mislim da me nikad niko ne bi mogao naterati na brak iz materijalne koristi sa covekom koga nikad ili sam jednom videla,bez obzira na oca ili bilo koga drugog.Al opet kazem,mi smo jedno a oni su drugo i nikad necemo moci razumeti njihove razloge.
Kako god bilo da bilo, oni to gledaju drugacije...pa nisu svi takvi brakovi nesretni...Podsjetimo se da je cak i kod nas ,hrvata prije stotinu i vise godina bilo slicno..Da su roditelji ugovarali za koga da se uda i ozeni...
Oni nisu uzimali novce za to,a takav je obicaj..
Sta je bilo s ;Kraljevima,Grofovima,plemicima...oni su se zenili i udavali s
sestricnama i necacima cak, a drugi bi ugovarali...cim se djete rodi...za koga su se odlucili,da im djete udje u brak.I to je bilo zbog njsljedstva...
Mislim da je veca greska,takve brakove rastavljati i traziti pravu ljubav..koja ne postuje njihove zakone...
Citat:
Nek Bog oprosti i njemu i njoj,a posebno njegovom ocu koji je upropastio zivot svoje zene,svog sina,svoje snaje,a planira isto to da uradi i jos dvojici mladjih sinova i cerki.
Ne znam ,nekako se nebih mogla odmah sloziti,da je otac upopastio njegov brak...Mozda su vise oni sami,upopastili sebe..
Jer,cim se neko mjesa u neciju obitelj,to je grijeh..Duznost nam je zivjeti u braku vjerno,i postivati sve ono sto Crkva trazi od nas...
A cak oni,koji nisu ni vjencani u Crkvi...nemaju pravo dirati tudjega bracnoga druga...
Tu se narod cesto zavarava,kada pozuda pocuce,i kada se jos netko "zaljubi?"(kako se mozemo zaljubiti u ono sto znamo,da ne smijemo da diramo...??) Sigurno,da oni u svojoj tugi nesretnog braka,prizeljkuju srecu i teze za ljubavi...
Ali onda su svakako trebali to prije uciniti..prije braka .Ne,sklapati takav brak...roditi djecu i onda shvatiti da nisu sretni..
Citat:
Mozda sam malo promasila temu i malo preopsirno pisala,al samo zato da vam probam docarati situaciju.
I hvala svima koji su dali svoje misljenje na ovo moje pitanje
Nisi nista promasila temu ,ni preopsirno..to je dobro..Jer tako ces dobiti prave odgovore...
Draga tesa..Bog te blagoslovio cuvao u miru i ljubavi...