www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 13 lip 2025 14:45

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 199 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 28 kol 2007 19:41 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
posto, pretpostavljam barem, nitko od nas ne zna pravi razlog neodrzavanja najavljenog susreta, ne znam kako smo svi uspjeli odmah zaljuciti da se radi o nekakvoj zabarani. pa mozda se niti sami svecenici - karizmatici nisu uspjeli izmedju sebe dogovoriti, mozda nisu uspjeli usaglasiti termine, mozda imaju neodgodive druge obveze, mozda je stvar prostora tj mjesta odrzavanja. osobno mislim da bi za jedan takav susret, najavljeni prostor Sv. Mati Slobode bio puno premali.
vjerojatno je susret samo odgodjen, pa stoga ne razumijem cemu takva panika i odmah ratno stanje.
ako se pak doista radi o zabrani, mozda za nju postoji opravdan razlog. ako pak ne postoji, onda sam uvjerena da ce na kraju sve izaci na dobro.

ono sto sam na momente uocila na ovoj temi bih jos malo prokomentirala:
podjela na vjernike karizmatike i vjernike tradicionaliste je toliko nepotrebna, samo jos jedan nacin da se izmedju sebe razdvajamo. pa zar ne bismo prvo mogli i trebali biti krscani koji punim plucima disemo svoje katolicanstvo? ako nekome pri tome vise odgovara pristup karizmatskih zajednica ili se okoristi kojim kariz. susretom da bi bio jos bolji katolik, onda odlicno. isto tako, ukoliko netko moze biti jednako zivi katolik i u svojoj zupi sa sa svojim "starim" svecenikom, a bez ikakvih karizmatskih upliva sa strane, opet dobro.

moram priznati da poznajem puno ljudi kojima je trebao jedan, karizmatski susret, da bi svoju postojecu vjeru produbili. njihov vjernicki zivot bi dobio novi zamah i postali su pravi blagoslov svojoj obitelji, zupi, cijeloj zajednici. i periodicno im svako treba jedan takav susret, zedni su duhovne obnove, ona im postaje nuzan podstrek njihovom duhovnom rastu.

no postoje ljudi kojima je glasno pjevanje, pljeskanje, a da ne govorimo o javnom svjedocenju, odbojno i radije ce pobjeci nazad u svoju klupu u crkvi, u svoj mir ...i tamo se razgovarat. nikada se ne bih usudila obezvrijediti bakice koje ne znaju nista drugo nego moliti krunicu. mi nikada ne znamo sto se dogadja u necijem srcu, ne smijemo suditi olako. na kraju vjerujem da smo svi mi kao vjernici od nekoga izmoljeni, mozda bas od neke bakice s krunicom u ruci.

ima i onih trecih, koji su toliko poneseni novom atmosferom u kojoj se dijele darovi, javno ispovjedaju grijesi i pjeva i moli u jezicima da im je sve ono drugo postalo nedostatno. ne vide se vise u obicnoj puckoj misi - od silne sume ne vide drvo reklo bi se. ne valja im slavljenje euharistije na kojoj se ne dizu ruke, na kojoj nema pravih pjesama, pa onda ni pravih emocija valjda, ne valja im svecenik jer im je dosadan i ima tisucu mana, a najveca mu je ta sto ga tesko povezuju s cudesima. tisuce je tu opasnosti a najveca nova zaokupljenost samim sobom.

kako ide ona: koliko je ljudi, toliko je nacina da se dodje do Boga. nije li tako? meni je to upravo prekrasno.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 kol 2007 19:47 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
Bog te blagoslovio Fiducia,,,,,i On te Sam nadahnuo na ovakvo pozitivno pisanje.......

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 kol 2007 20:13 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
fiducia napisao:
posto, pretpostavljam barem, nitko od nas ne zna pravi razlog neodrzavanja najavljenog susreta, ne znam kako smo svi uspjeli odmah zaljuciti da se radi o nekakvoj zabarani. pa mozda se niti sami svecenici - karizmatici nisu uspjeli izmedju sebe dogovoriti, mozda nisu uspjeli usaglasiti termine, mozda imaju neodgodive druge obveze, mozda je stvar prostora tj mjesta odrzavanja. osobno mislim da bi za jedan takav susret, najavljeni prostor Sv. Mati Slobode bio puno premali.
vjerojatno je susret samo odgodjen, pa stoga ne razumijem cemu takva panika i odmah ratno stanje.
ako se pak doista radi o zabrani, mozda za nju postoji opravdan razlog. ako pak ne postoji, onda sam uvjerena da ce na kraju sve izaci na dobro.

ono sto sam na momente uocila na ovoj temi bih jos malo prokomentirala:
podjela na vjernike karizmatike i vjernike tradicionaliste je toliko nepotrebna, samo jos jedan nacin da se izmedju sebe razdvajamo. pa zar ne bismo prvo mogli i trebali biti krscani koji punim plucima disemo svoje katolicanstvo? ako nekome pri tome vise odgovara pristup karizmatskih zajednica ili se okoristi kojim kariz. susretom da bi bio jos bolji katolik, onda odlicno. isto tako, ukoliko netko moze biti jednako zivi katolik i u svojoj zupi sa sa svojim "starim" svecenikom, a bez ikakvih karizmatskih upliva sa strane, opet dobro.

moram priznati da poznajem puno ljudi kojima je trebao jedan, karizmatski susret, da bi svoju postojecu vjeru produbili. njihov vjernicki zivot bi dobio novi zamah i postali su pravi blagoslov svojoj obitelji, zupi, cijeloj zajednici. i periodicno im svako treba jedan takav susret, zedni su duhovne obnove, ona im postaje nuzan podstrek njihovom duhovnom rastu.

no postoje ljudi kojima je glasno pjevanje, pljeskanje, a da ne govorimo o javnom svjedocenju, odbojno i radije ce pobjeci nazad u svoju klupu u crkvi, u svoj mir ...i tamo se razgovarat. nikada se ne bih usudila obezvrijediti bakice koje ne znaju nista drugo nego moliti krunicu. mi nikada ne znamo sto se dogadja u necijem srcu, ne smijemo suditi olako. na kraju vjerujem da smo svi mi kao vjernici od nekoga izmoljeni, mozda bas od neke bakice s krunicom u ruci.

ima i onih trecih, koji su toliko poneseni novom atmosferom u kojoj se dijele darovi, javno ispovjedaju grijesi i pjeva i moli u jezicima da im je sve ono drugo postalo nedostatno. ne vide se vise u obicnoj puckoj misi - od silne sume ne vide drvo reklo bi se. ne valja im slavljenje euharistije na kojoj se ne dizu ruke, na kojoj nema pravih pjesama, pa onda ni pravih emocija valjda, ne valja im svecenik jer im je dosadan i ima tisucu mana, a najveca mu je ta sto ga tesko povezuju s cudesima. tisuce je tu opasnosti a najveca nova zaokupljenost samim sobom.

kako ide ona: koliko je ljudi, toliko je nacina da se dodje do Boga. nije li tako? meni je to upravo prekrasno.

BTB :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 kol 2007 20:31 
Odsutan

Podijelio: 123 zahvala
Zahvaljeno je: 121 zahvala
Izvrsno si fiducia napisala ovo, stvarno prekrasan tekst. BTB!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 kol 2007 21:18 
Odsutan

Citat:
nikada se ne bih usudila obezvrijediti bakice koje ne znaju nista drugo nego moliti krunicu.
Niti ja prokomentirati nekakv tekst ako ga nisam dobro razumio ili pak procitao. Sa tim bakicama koje ti spominjes ja molim, a one "bakice" o kojima ja govorim odvracam da odu kojekavim bioenergeticarima itsl. za kojeg su molile krunicu na misi.
Citat:
koliko je ljudi, toliko je nacina da se dodje do Boga. nije li tako?
Ne, samo je jedan nacin. Otvoreno srce. Mi Boga mozemo traziti ali On je taj koji nas nalazi. Pitanje je kako, gdje i koliko cemo Mu otvoriti srce i hocemo li to uopce i uciniti. Podjela vjernika na nekakve karizmatike i tradicionaliste je i po mom misljenju pomalo nezgrapna, ali sam je iskoristio jer sam vec vidio da su u uporabi, cisto razumijevanja radi. I opet je doslo do nerazumijevanja. Radije bih vjernike podijelio na one koji jesu vjernici, oni koji jesu zaista sreli Boga pa s Njim i zive. Zatim one koji misle da vjeruju pa tako i misle da zive s Bogom a u biti ne, sto se da iscitati iz njihovog zivota, i na one koji traze Boga. Eh upravo ove trece bi trebalo uputiti na pravi put ali nevolja je sto ih upucuju oni iz druge grupe. Oni su nekako NAJGLASNIJI.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 kol 2007 22:29 
Odsutan

viking, nisam htjela tebi inputirati niti bakice niti krunicu, nisam o nikome posebno govorila. nikoga ovdje dovoljno ne poznam da bih to mogla, a cak niti onda se ne bih usudila. jednostavno sam se nastavila na tvoje videnje asocijacijom koju je u meni probudilo, jer zaista mnogi misle da su veci od bakica i da su prerasli krunicu.
jos jednom oprosti ako si to shvatio osobno, vjerujem da sam trebala u pocetku odmah razjasniti kamo smjeram.
sto se tice srca, o njemu sam upravo pokusala i govoriti i zaista je otvoreno srce, srce koje osluskuje, na bilo koji nacin, da li u klupici ili nakon prepune Cibone, jedino nuzno, jer nam ono sapce kako do cilja.
Citat:
Eh upravo ove trece bi trebalo uputiti na pravi put ali nevolja je sto ih upucuju oni iz druge grupe. Oni su nekako NAJGLASNIJI.
je, cesto su preglasni i redovito naprave vecu stetu nego korist, ali ja nekako ipak vjerujem da oni iz tvoje prve grupe, za koje redovito treba proci neko vrijeme da ih se primjeti, na kraju ipak najbolje svjedoce, oni ostave trag.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 kol 2007 23:07 
Odsutan

MIR VAMA!!!!Gdje ste pročitali da je zabrana susreta?Ja napisah da je odgođen.Što se tiče autoriteta ja slušam biskupa i sigurno ću ga uvijek poslušat mada mi ne mora bit drago.Ako se sjećate da je bilo jakog sukoba baš oko teme biskup i međugorje ja sam biskupa branio i nedam na svećenike i biskupe da itko iznosi bilo kakve gluposti.Kardinal BOZANIĆ je dao prijedlog gradnje pastoralnog centra i da se tu održavaju susreti zato što biskupi hrvatske su protiv masovnih okupljanja po dvoranama i stadionima.Ovo ne pišem da bi vi osudili biskupe već da znate istinu i da molimo za svećenstvo.Pravit će se centar u Lupoglavu a kad to samo BOG zna.Nemojmo se dijelit na glupe podjele nije vjernik koji kaže da je vjernik već onaj tko živi svoju vjeru.SVETA MISA je najveće lječilište što ga ISUS uspostavi i to je istina ali ISUS je činio sve ovo što danas karizmatici čine i rekao je tko vjeruje u njega da će činit što i on i čak više jer ON ode OCU.Tko sretne ISUSA on zaista živi svoju vjeru i netreba mu pohvala ili neki epitet već treba one koji GA nisu sreli uputit prema njemu i dovest ih do tog susreta.Nemislim da su manje vrijedni oni koji mole krunicu jer molim je i ja a ponekad molim nešto drugo.Nije svaka osoba karizmatik koja dođe na susret isto kao što nije svaka bakica takva kakvom je opisašte.Kad sam ja i moja supruga doživjeli obraćenje(ona puno prije mene)i pošli redovito svaki dan na sv.misu 6 bakica je bilo u crkvi redovito.Kad bi izišli poslije mise bakice bi došle do nas i počele bi nas ljubit i radovale su se svakoj ovci koja se vrati u stado i nisu se hvalile da one mole a sada je crkva puna i siguran sam da dobar dio zasluga nose baš te bakice.Ja sam član karizmatske zajednice ali vas ne dijelim na ove i one svi ste vi moji braća i sestre u KRISTU ali svi smo jedinstveni i nema istog Samira na ciloj planeti i zato je bogatstvo što smo različiti i učimo se ljubit i strpljivo poslušat svačije mišljenje(koje nemora bit točno)i učimo od onih koji znaju pitanjima i traženjem savjeta a o iskustvu pitajmo one koji su ga stekli živeć svoju vjeru i slušajuć glas DUHA BOŽIJEG i vodstvo NJEGOVO.Nema ništa od svađa i prepucavanja a ukorimo li jedni druge nek bude u ljubavi a ne da istaknemo sebe a ponizimo brata svoga.Prvi način dobiješ brata a drugi izgubiš brata a i sebe.AMEN

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 kol 2007 07:36 
Odsutan

Podijelio: 36 zahvala
Zahvaljeno je: 26 zahvala
viking napisao:
Citat:
..viking...Sv.Augustin je živio (tek ) u petom stoljeću...
misliš da je "Autoritet Crkve"... i onda slijedo svoga AUTORITETA...?
.. Pa...Augustin je svejedno, slušao glas i takvog Crkvenog autoriteta..
zbog žive vjere i ljubavi..prema AUTORITETU NAD SVAKIM AUTORITETOM...!

Da Miriam, mozda i ja to ucinim jednog dana, ali uz pomoc jednog od tih "cudnih" pastira i to zbog istog razloga koji je vodio i Sv. Augustina.
Radije cu plesati, poskakivati sa tisucama ljudi i klicati "Slava Isusu"na takvim skupovima nego dolaziti na svaku nedjeljnu misu da bih, poput nekoliko uspavanih, neupucenih "baka", ne razumijevajuci amabas nista od te velicanstvene prilike da susretnu zivoga Boga, molio krunicu. Da, oni svo vrijeme mise mole krunicu. Da nisam imao srece i milosti od Onoga koji mi posla knjige pokojnog o. Emilijana Tardifa, kazete sa seminara o. Jamesa Manjackala i jos nekih ja bih danas mozda predvodio te krunice sto se mole u vrijeme mise. Od tradicionalnog vjernika, postah tradicionalni nevjernik i vjerujte mi to je jako, jako blizu i jako, jako lako, i tek zahvaljujuci tim imenima koje vec spomenuh a ponajprije zahvaljujuci dobroti i milosti Onoga kojemu svoju hvalu ne mogu nikako iskliktati i ispjevati, oslobodih se te tame. Sad me opet guraju u sablone i to me jako zalosti. Srce vristi i vuce na jedu stranu a razum pozivajuci se na poslusnost na ovu drugu. Zbunjen sam, ali opravdavaju me i vele, " A sto bi ti tako malen htio, preko noci Sv. Augustin da postanes"

ne znam jesi li se dobro izrazio i jesam li te dibro shvatio
možeš li nam reći gdje too bakice mole krunicu za vrijeme mise :o
u stockholmu ili gdje?
ja viđam u hrvatskoj bakice da mole krunicu koju i ja molim , PRIJE mise oko 18 i25 h do 19.00 h
i u tome ne vidim ništa loše, naprotiv

KRUNICA je najjače oružje , molitva protiv zla, i molitva koju je sama Gospa u 13.stoljeću povjerila svetom Dominiku , suvremenjaku svetog franje i osnivaču reda dominimanaca
ne znam kako je u njemačkoj, austriji i drugdje u zapadnoj - "naprednoj" europi, ali što se tiće rh i nama drage krunice neka samo tako ostane
šteta , što na tim krunicama ima pretežito baka i žena, a jako malo muškaraca i mlađih ljudi :twisted:
Gospa međugorska također jako naglašava da se moli krunica i da je to lanac kojim će sotona najprije biti svezan!
ja duboko vjerujem u to
postoje i pokreti molitve krunice za obraćenje i mir
osnivač takvog pokreta i duhovni voditelj u hrvatskoj je pater smiljan , koji postoji već od 1994 , čini mi se

zato , nek je nama krunice , to je jedna od najljepših katoličkih molitvi :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 kol 2007 08:28 
Odsutan

Zalostan sam, zaista sam zalostan, izgleda da sam bio malo prebucan. Doista, radi se o rani nanesenoj mi prije nekoliko godina jednom krajnje arogantnom izjavom jednog od pastira, koji sto je jos gore poducava buduce pastire. Nazvati svoga kolegu, takodjer pastira VRACEM za mene tada malu, izgubljenu ovcicu bilo je sokantno. Borio sam se stim ali ocito nisam i izborio. Malo je trebalo da ta rana opet procuri. NISAM OPROSTIO, NA ZALOST. I eto u toj boli bih izgleda i malo prebucan i pomalo nejasa, nedorecen. Taj "vrac" je karizmatik, svecenik.
A sto se tice bakica i "bakica"i tu sam bio malo nejasan, ocito. Bakica, je ona mirna, tiha, pobozna starica, koja kada dodje na molenje krunice ne vidi nista drugo doli Gospe i Boga. Toliko je mira, predanosti i ljubavi u njima da veoma cesto zazelim dohvatiti te divne, sklopljene ruke koje kao da Malog Isusa drze u njima. S njima molim. Molim krunicu. Molitvu koja me je odrzala u vjeri. Molitvu po kojoj su se desavala "cuda " u mom zivotu. Njenom Premilom Srcu posvecena je i moja obitelj. Molitvu koja nikada ne zakazuje.Molitvu, koja dize, obnavlja, lijeci. Molitvu po kojoj cu najvjerovatnije i izmoliti oprost za onoga koji mi nanese onu ranu. Tako da se ne radi ni o kakvoj degradaciji krunice.
Citat:
Nemislim da su manje vrijedni oni koji mole krunicu jer molim je i ja a ponekad molim nešto drugo.Nije svaka osoba karizmatik koja dođe na susret isto kao što nije svaka bakica takva kakvom je opisašte.

Boze sacuvaj, Ucenice. Ja vam govorim o SVIMA onima koji pokusavaju biti te bakice, zato i napisah "bakice". Te bakice ne dolaze 10, 20 min. prije mise kako bi izmolile krunicu kao pripremu i uvod u misu, one je mole u vrijeme mise. A mole je nerijetko i ovako... Oce Nas koji,,ostavi to jesam li ti to rekla vec jedanpu,,,,jesi na nebesima,, e ona je mogla i gola doc na misu,,,sveti se ime, sto ovi gore ne pjevaju itd itd. Rekoh vec negdje jedanput, neke su umjesto HOSANA U VISINU pjevale HOP S NAMA U VISINU. I masa je toga slicnog sto ulazi u njihovu poboznost, koja je definitivno i jedina prava, jer nakon 50,60 godina takve poboznosti, drugacije i ne moze biti. Tuzno je sto te bake iz dana u dan bivaju sve mladje i mladje. Tko ce biti taj koji ce ih razuvjeriti i pokazati im pravi put. Pastir koji ima kolegu za vraca i na cijim misama se to desava ili pak mozda onaj"vrac"koji je meni otvorio oci da sve ovo vidim.
Nadam se da sam ovaj put bio malo jasniji, i zaista mi je zao ako sam ovom malom bukom poremetio mir koji je ovdje zaista ugodan. Nemam obicaj da se ovoliko uplicem u diskusije, ali eto, kao sto rekoh proradi rana. Nadam se da je samo jedna i da je lijek na pomolu. Zato sam izmedju ostaloga i s vama.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 kol 2007 09:06 
Odsutan

Dobra dušo vikinška, ne brini se i ne pravdaj..
Onaj tko je čitao tvoje dosadašnje upise zna za koga kuca srce tvoje i koju ljubav imaš prema Isusu, Mariji i Crkvi :grlim te:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 199 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]