www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 15 srp 2025 17:59

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 230 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 14 kol 2008 20:35 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Svatko ima svoje osobne duhovne borbe, svoj osobni duhovni razvoj...Meni je "Lako ćemo" za nešto što je drugome možda najteža stvar i najteža bitka...Drugome je "Lako ćemo" za ono što je meni najveća slabost i na čemu još uvijek često padam...
Nekome je smiješno i djetinjasto ono s čime se ja borim. A meni je toga neizrecivo teže odreći se od grijeha bludnosti...

Nitko od nas nije isto biće i svi smo različiti, unatoč svim sličnostima i sklonostima koje nas povezuju...

Da, grijesi su nam često isti ili slični... Ali drugačije se borimo protiv njih...Nekome ide lakše, nekome teže...Za nekoga je ostvariti duhovnu i tjelesnu čistoću uistinu najlakša stvar na svijetu...
..
A nekome to ne uspijeva uvijek ni uz bacanje u trnje...

I slažem se da pročitane knjige, ma ne znam kojih sve divnih svetaca, ipak ne znače da je osoba koja je to sve pročitala - u pravu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 kol 2008 20:42 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Znam ja što je duhovna suhoća jer godinama sam molila za dar vjere i nisam ga nikako dobivala... Bilo je mnogo praznine u mom životu i većinu sam vremena mislila da Bog, nažalost, ipak ne postoji...
Mislila da je Bog samo lijepa utjeha za nas smrtnike koji se bojimo propadljivosti i ništavila...

Molila sam svim srcem i živjela kao da sam najveća vjernica :shock: , molila da mi Isus podari vjeru u Njega...I dugo to nisam dobila... Vjerujem da su drugi izmolili taj dar za mene...
...Najgore je po meni kad želiš vjerovati, a NE MOŽEŠ...

A jednom - kad ti postaneš siguran da Isus postoji i da te voli - ma neka mi se sakrije i do kraja života, meni je glavno što sam u jednom razdoblju spoznala da On JEST... Najvažnije je znati da je On živ i stvaran...

..Ništa nije teže nego ne imati vjeru...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 kol 2008 20:47 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
ela bredi napisao:
I slažem se da pročitane knjige, ma ne znam kojih sve divnih svetaca, ipak ne znače da je osoba koja je to sve pročitala - u pravu.

Ako laže koza, ne laže rog... Meni ("kozi") uopće nije bitno da u svemu budem u pravu. Slobodno zanemari sve što sam napisao svojim riječima. Dovoljno će biti ako razmisliš o "rogu" - citatima koje sam stavio na ovaj topik. Pozdrav i laku noć!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 kol 2008 20:57 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
...ne vidim svrhu ovog citiranja i ja kažem ovo ti ono...svak je jedinka za sebe i svak ima drugačije mišljenje,stoga timoteju dragi ne znam što pokušavaš dokazati eli ...ona misli kako misli ...a ti kako ti smatraš da je pravo ..
pusti .... :wink:
BTB :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 kol 2008 21:31 
Odsutan

Korisni su ovi Timotejevi citati. Ne znam za vas, ali ja se često nađem u takvim situacijama kada se Bog "izgubi". Samo na žalost isto tako kako dođem u njih tako i "padnem" :( :(

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 kol 2008 22:31 
Odsutan

speranza napisao:
Više vrijedi jedno duhovno iskustvo neko puno knjiga koje o tome raspravljaju. Više vrijedi jedna molitva otvorenog srca nego čitati knjige koje raspravljaju o molitvi.

Ne bih se s ovim složila. Zapravo djelomično se ne bih složila. Po tom pitanju mislim isto što kaže i C.S. Lewis u citatu kojeg dolje prilažem.

maranatha napisao:
...ne vidim svrhu ovog citiranja i ja kažem ovo ti ono...svak je jedinka za sebe i svak ima drugačije mišljenje,stoga timoteju dragi ne znam što pokušavaš dokazati eli ...ona misli kako misli ...a ti kako ti smatraš da je pravo ..

Ni ovdje se baš ne slažem. To citiranje itekako ima svrhu, baš kako Lewis dolje piše. To su iskustva mnoštva ljudi u doticaju s tim istim Bogom. Različiti su ljudi, ali isti je Bog. Zapravo je logika posve ista kao za bilo koji drugi objekt – recimo neku stolicu. Iskustvo različitih ljudi o toj stolici je različito, ali ipak dovoljno slično da bi o toj stolici mogli raspravljati, a i učiti iz tuđeg iskustva. Također, ako jedan tvrdi da stolica ima tri noge, a drugi da ih ima četiri, ne mogu oboje biti u pravu. Onda se raspravlja, a cilj rasprave bi trebao biti utvrđivanje istine, što je na korist svima. Dakako, ako se ne mogu složiti onda je bolje složiti se da se ne slažu nego se svađati, ali jedna kulturna rasprava dok se ne iscrpe svi argumenti je vrlo korisna stvar.

A ovo dolje je taj citat od Lewisa:

Na neki način prilično razumijem ljude koje odbija teologija. Sjećam se kad sam jednom držao govor za R.A.F., stari okorjeli oficir je ustao i rekao: „Ne vidim koristi od cijele te priče. Ali pazite, ja sam također religiozan čovjek. Znam da postoji Bog. Osjetio sam Ga, sam po noći u pustinji - silan misterij. I upravo zato ne vjerujem svim tim vašim urednim i finim dogmama i formulama o Njemu. Bilo kome tko se susreo s pravom stvari one izgledaju tako tričavo i sitničavo i nestvarno.”

Na određeni način prilično sam se slagao s tim čovjekom. Mislim da je njegovo iskustvo Boga u pustinji vjerojatno bilo stvarno. I kad se od tog iskustva okrenuo prema kršćanskim vjerovanjima, mislim da se zaista okrenuo od nečeg stvarnog prema nečem manje stvarnom. Na isti način, ako je čovjek jednom vidio Atlantik s plaže, a onda otišao proučavati karte Atlantika, on će se također okrenuti od nečeg stvarnog prema nečem manje stvarnom - od pravih valova prema komadu obojenog papira.

Ali upravo tu je poanta. Karta je zaista samo komad obojanog papira, ali postoje dvije stvari koje je bitno uočiti u vezi s njom. Prva stvar, karta se temelji na onome što su stotine i tisuće ljudi otkrili ploveći po stvarnom Atlantiku. Na taj način ona u sebi sadrži mnoštvo iskustava posve jednako stvarnih kao ono koje si ti imao s plaže; s tom razlikom da je tvoje iskustvo samo jedan izolirani pogled, dok mapa odgovara svim tim različitim iskustvima zajedno.

Druga stvar, ako želiš ikud otploviti, karta je apsolutno nužna. Dok god si zadovoljan šetnjama po plaži, tvoji vlastiti pogledi su mnogo zabavniji od karte. Ali ako se želi stići u Ameriku, od karte će biti više koristi nego od šetnji plažom.

E sad, teologija je poput karte. Samo učenje i razmišljanje o kršćanskim doktrinama, ako se na tome zaustaviš, je manje stvarno i manje uzbudljivo nego ona vrsta iskustva kakvo je moj prijatelj imao u pustinji. Doktrine nisu Bog: one su samo vrsta karte. Ali ta karta se temelji na iskustvima stotina ljudi koji su stvarno bili u doticaju s Bogom – u usporedbi s tim iskustvima su bilo koja oduševljenja i pobožni osjećaji koje ćemo ja ili vi iskusiti u životu vrlo priprosta i vrlo zbrčkana. I drugo, ako želiš napredovati, moraš koristiti kartu.

Ono što je onaj čovjek iskusio u pustinji je možda bilo stvarno, i sigurno je bilo uzbudljivo, ali ništa ne proizlazi iz toga. To ne vodi nikud. Zapravo se nema što činiti u vezi s tim. Iz istog razloga je neka nejasna religioznost – npr. ono s osjećanjem Boga u prirodi i slično – toliko privlačna. Sve je samo oduševljenje a nije potreban nikakav rad; baš poput promatranja valova s plaže. Ali nećeš stići do Newfoundlanda proučavajući Atlantik na taj način, kao što nećeš dospjeti u vječni život jednostavnim osjećanjem Božje prisutnosti u cvijeću i glazbi. Niti ćeš ikud stići samim gledanjem karata bez da se otisneš na more. Niti ćeš biti siguran na moru ako se otisneš bez karata.
(C.S.Lewis, Mere Christianity)

.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 kol 2008 22:53 
Odsutan

Bogec.Maroon mislim da i ti nisi baš u pravu a nije ni sam lewis u pravu ima puno njih koji su i bolji i pametniji od lewisa pa nevidim šta ste zapeli za njega.Ako hoćete srušit ću vam sve vaše znanje o teologiji uživo.Teologija uduši vjeru a samo vjera te razlikuje od nevjernih i nepismenih.Naturate protestantske pisce a ja bih volio da se bazirate na katoličke.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 kol 2008 23:21 
Odsutan

učenik napisao:
Bogec.Maroon mislim da i ti nisi baš u pravu a nije ni sam lewis u pravu ima puno njih koji su i bolji i pametniji od lewisa pa nevidim šta ste zapeli za njega.Ako hoćete srušit ću vam sve vaše znanje o teologiji uživo.Teologija uduši vjeru a samo vjera te razlikuje od nevjernih i nepismenih.Naturate protestantske pisce a ja bih volio da se bazirate na katoličke.

Hm, ja Lewisa tu ne navodim kao autoritet, nego kao autora riječi koje su mi se svidjele. Možeš komodno tu njegovu usporedbu pripisati meni, kao moje vlastito mišljenje, koje ja ne bih znala tako slikovito izraziti kao on.

Što se tiče Lewisa kao protestantskog pisca, ova knjiga je naslovljena 'Mere christianity', što hoće reći otprilike 'srž kršćanstva'. I sam Lewis u uvodu kaže da mu je s tom knjigom cilj obrazložiti osnove kršćanstva, a dok se dođe do onog u čemu se razlikuju različite zajednice (barem one ozbiljnije) ima još ohoho puta od ovog što on izlaže. Također, mislim da bi se iz napisanog trebalo suditi o autoru, a ne obratno. Odbaciti ono što čovjek piše samo na temelju toga što je inače protestant, je predrasuda. I protestant može reći istinitu stvar.

Što se mene osobno tiče, ja se uopće ne smatram vjernikom, bar ne onakvim što ja smatram da pravi vjernik jest. Nisam, zapravo, sigurna da uopće kopčam što je to vjera. Dakle, na raspolaganju mi je samo naravni razum i njegovi zaključci o cijeloj priči. I taj naravni razum mi kaže da je ta tvoja tvrdnja o teologiji prilično neutemeljena. Bilo je kroz povijest crkve svetaca mistika, ali bilo je i svetaca teologa. Zapravo, u srži crkve je nauk. Ako odbacuješ taj nauk, u kojeg ti onda Isusa vjeruješ? Crkva vuče kontinuitet od Isusova vremena, toj crkvi je Isus povjerio autoritet, i ta crkva je svo to vrijeme razvijala teologiju, a onda dođeš ti i kažeš da teologiju praktički treba odbaciti?! Što se tebi čini kome bih ja tu trebala prije vjerovati?

Naravno, slažem se da je teologija bez vjere suhoparna, ja bih bar to trebala znati, ali i vjera bez nauka također ne valja. To je upravo ono što Lewis kaže i ja se slažem s njim.

.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 kol 2008 00:38 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Timotej,.. hvala na citatima... meni su dobro dosli,...
lijece me i hrane sve duboke misli,... i svidja mi se izbor koji nam nudis,...
i nesto mi govori da sam danas (vec jucer) nesto o tebi pisala,.. nisam znala kome sam preporucila i posvetila rijeci,.... ali evo sad mi se sve razbistri:
stvarno cu te prikazati Gospodinu,.. da uz svo ovo Znanje koje ti je podario,... da ti dozvoli da otvoris srce necem visem,... vjeruj mi,... lijepo je sto si tu,... prepusti se,... zelimo od tebe nauciti neke stvari,.. a meni bi bilo drago da i ti naucis od nas neke,... agape,.. ili kako god ti to zelis nazvati..... je prisutan tip ljubavi ovdje,.. samo trebas dozvoliti da te dotakne,.. isto kao vjera onom koji je nema,.. ne moze nas razumjeti,..
a moze je traziti,.. i dat ce mu se,.. pa trazi sto ti treba brate,...
nadam se da me razumijes,...
BTB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 kol 2008 13:12 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
učenik napisao:

.ja sam poklonio Međugorsku krunicu..
.rock svećeniku..
.protestanu.. :lol:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 230 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]