|
Korisnik s preko 1000 postova |
 |
Pridružen: 13 vel 2006 13:38 Postovi: 1753 Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš! Podijelio: 0 zahvala Zahvaljeno je: 1 zahvala
|
poštovani i dragi moji prijatelji,drage sestrice i braćo u Kristu našem!evo,vrativši se,nadam se da ću uz vašu svesrdnu pomoć i nadalje koliko ,i vrijeme dopusti, barem malo pripomoći da se ovaj naš predivni forum još više obogati stvarima koje će biti na korist svim nama,i onima koji su "zarasli"u vjeri,ali još više onima koji tek počinju i žele dublje i bliže osjetiti Božju pristutnost i poznavanje same naše Katoličke vjere..
evo ponajprije da počnem,kako naša Biblijska teologija gleda na gestu polaganja ruku...položiti ruke na nekoga znači više nego dići ruke uvis pa makar to bilo i u pokretu blagoslivljanja kao što vidimo u Lev 9 22Tada Aron podiže ruke spram naroda i blagoslovi ga. Pošto prinese žrtvu okajnicu, paljenicu i pričesnicu, siđe.....i kod Lk 24 50Zatim ih izvede do Betanije, podiže ruke pa ih blagoslovi...u biti to znači, stvarno dotaknuti drugoga i podjeliti s njime nešto od samoga sebe .
u Starom Zavjetu polaganje ruku je bio znak blagoslivljanja , ali blagoslova koji nije rijec ,vec dapače, sam čin . To se jako lijepo vidi kako Jakov prenosi taj svoj blagoslov na svoje potomstvo u knjizi Post 48 13Nato ih uze Josip obojicu - Efrajima svojom desnicom, Izraelu nalijevo, a Manašea svojom ljevicom, Izraelu nadesno - te ih k njemu primače. 14Ali Izrael ispruži svoju desnicu i stavi je na Efrajimovu glavu, premda je bio mlađi, a svoju ljevicu na glavu Manašeovu - tako je držao ruke unakrst - iako je Manaše bio prvorođenac. 15Tako je davao svoj blagoslov Josipu govoreći: "Bog, čijim su putovima hodili oci moji Abraham i Izak, Bog, koji mi je pastir bio otkako postah pa do danas, 16anđeo koji me od svakog zla izbavljao - djecu ovu neka blagoslovi! Neka se ime moje i mojih pređa Abrahama i Izaka po njima spominje! U mnoštva se mnogobrojna po zemlji razmnožili!"
nadalje, polaganje ruku iskazuje znak povećenja u biti gdje Duh Božji izdvaja neku osobu koju je sebi odabrao, te ga uzima u posjed da mu dadne vlast i sposobnost za obavljanje neke zadaće.... tako imamao u SZ Levite koji su izdvojeni poput nekog svetog prinosa Br 8 10Kad dovedeš levite pred Jahvu, neka Izraelci stave na njih svoje ruke. zatim vidimo kako Duh Mudrosti napunja samoga Jošuu u Pnz 34 9A Jošua, sin Nunov, bio je ispunjen duhom mudrosti jer Mojsije bijaše na nj položio svoje ruke. Njega su Izraelci slušali i činili kako je Jahve naredio Mojsiju. ....... te ga tako osposobljava da ga učvrsti na položaju narodnoga vođe s punim ovlastima ... Br 27 15A Jahvi Mojsije progovori ovako: 16"Neka Jahve, Bog duhova u svakom tijelu, postavi čovjeka nad ovom zajednicom 17koji će pred njom izlaziti; koji će pred njom stupati; koji će je izvoditi i uvoditi tako da Jahvina zajednica ne bude kao stado što nema pastira." 18"Uzmi Jošuu, sina Nunova!" - reče Jahve Mojsiju. "To je čovjek u kome ima duha. Na nj položi ruku svoju! 19Onda ga odvedi pred svećenika Eleazara i pred svu zajednicu te mu na njihove oči daj naredbe! 20Predaj mu dio svoje vlasti da ga sluša sva zajednica sinova Izraelovih. 21Neka pristupa k svećeniku Eleazaru, koji će za nj tražiti odluke Urima pred Jahvom. Na njegovu zapovijed neka izlaze i na njegovu zapovijed neka ulaze, oni i svi Izraelci s njim - sva zajednica." 22Mojsije učini kako mu je Jahve naredio: uzme Jošuu te ga postavi pred svećenika Eleazara i pred svu zajednicu.
polaganje ruku je i znak poistovjećivanja u SZ te na taj način uspostavlja jedinstvo između onoga koji prinosi žrzvu i žrtve same .te se na taj način posvećuje Bogu, određena da ponese osjećaje prinositelja, zahvaljivanje, žaljenje zbog grijeha ili klanjanje ili pak u žrtvi pomirenja gdje se jako dobro vidi u Lev 1 4Neka stavi svoju ruku na glavu žrtve paljenice da mu za njegovo ispaštanje bude primljena.... , u pričesnici Lev 3 2Neka stavi svoju ruku na glavu svoje žrtve i zakolje je na ulazu u Šator sastanka. Neka zatim Aronovi sinovi, svećenici, zapljusnu krvlju sve strane žrtvenika. u žrtvi za grijeh,Lev 4 4Neka junca dovede pred Jahvu do ulaza u Šator sastanka; neka juncu na glavu položi svoju ruku i onda junca zakolje pred Jahvom. ili pak ako što vidimo kod posvete levita u Br 8 16Jer oni su između Izraelaca meni potpuno darovani; njih sam sebi uzeo namjesto svih koji otvaraju majčinu utrobu, svih izraelskih prvorođenaca.
u onom poznatom obredu slanje jarca u pustinju na Veliki dan pomirenja još uvijek je prisutno poistovjećivanje s jarcem, ali tu nema posvete, jer polaganjem ruku Izrael prenosi na tu životinju svoje grijehe gdje životinja poostaje nečistom i kao takva ne može se prinjeti Jahvi kao žrtva već biva prognana u pustinju čitamo u Lev 16 21Neka mu na glavu Aron stavi obje svoje ruke i nad njim ispovjedi sve krivnje Izraelaca, sve njihove prijestupe i sve njihove grijehe. Položivši ih tako jarcu na glavu, neka ga pošalje u pustinju s jednim prikladnim čovjekom.
što se pak tiče NZ, u Isusovu životu znademo da je Isus polagao ruke na malu djecu Mk 10 16Nato ih zagrli pa ih blagoslivljaše polažući na njih ruke. , djelći im na taj način blaženstvo što ga je navješćivao siromasima, i na taj način dobivao od Oca plodove svoje vlastite molitve štpo vidimo u Mt 19 13Tada mu doniješe dječicu da na njih stavi ruke i pomoli se. A učenici im branili.
polaganje ruku je također znak oslobađanja.... tom gestom polaganja ruku Isus doista ozdravlja bolesnike : "Ženo oslobođena si od svoje bolesti" kaže on zgrčenoj ženi zatim polaže On na nju ruke i ona se uspravlja Lk 13, 13 ... isti se gest ponavlja i kod ozdravljenja slijepca iz Betsaide Mk 8 23On uhvati slijepca za ruku, izvede ga iz sela, pljunu mu u oči, stavi na nj ruke i zapita ga: "Vidiš li što?" , ali i kod svakoga od mnogobrojnih bolesnika što su nahrlili po zalasku sunca kao što nam piše Lk 4 40 O zalazu sunca svi koji su imali bolesnike od raznih bolesti dovedoše ih k njemu. A on bi na svakoga od njih stavljao ruke i ozdravljao ih. i sada neminovno pitanje,što polaganje ruku znači u životu Crkve? kao što nam je obećao sam Uskrsli Isus Krist, učenici će sami na boelsnike stavljati ruke i oni će ozdravljati Mk 16 na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro." .....tom gestom Ananija vraća vid obraćenom Savlu Dj 9 12i u viđenju vidje čovjeka imenom Ananiju gdje ulazi i polaže na nj ruke da bi progledao." ........ a sam Pavao vraća zdravlje upravitelju Malte Dj 28 8A Publijeva je oca uhvatila ognjica i srdobolja pa je ležao. Pavao uđe k njemu, pomoli se, stavi na nj ruke i izliječi ga.
iz svega vidimo, da se u početku iz same crkve polaganje ruku vršilo kao znak posvećenja ..... njime su se prenosili Božanski darovi a prvenstveno to je dar Duha Svetoga . da bi to bolje shvatili, čitajmo kako Petar i Ivan udjeliše Duha Samarijancima kojega još nisu bili primili Dj 8 17Tada polagahu ruke na njih i oni primahu Duha Svetoga.... Jednako je Pavao učinio s ljudima iz Efeza Dj 19 6pa kad Pavao položi na njih ruke, dođe Duh Sveti na njih te stanu govoriti drugim jezicima i prorokovati. ... sjetimo se Šimuna Maga, koji se toliko zadivio pred snagom te geste, da je tu vlast htio kupiti za novac ne pitajući za cijenu Dj 8 18Kad Šimun vidje da se polaganjem ruku apostolskih daje Duh, ponudi apostolima novaca
vjerojatno se ta gesta, polaganja ruku, kao vidljivi znak, smatrala kako u sebi nosi moćnu božansku stvarnost. slijedom ovoga svega što sam naveo, tom istom gestom Crkva prenosi duhovnu vvlast povezanu s određenim poslanjem namjenjenu određenim funkcijama a kao primjer imamo situaciju kod ustanovljenja sedmorice Dj 6 6Njih postave pred apostole, a oni pomolivši se, polože na njih ruke. isto kao što su ih apostoli posvetili i kod poslanja Pavla i Barnabe u Dj 13 3Onda su postili, molili, položili na njih ruke i otpustili ih.
istom tako, imamo situaciju gdje Pavao polaže ruke na Timoteja... 2 Tim 1 6Poradi toga podsjećam te: raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi po polaganju mojih ruku. ... 1 Tim 4 14Ne zanemari milosnog dara koji je u tebi, koji ti je dan po proroštvu zajedno s polaganjem ruku starješinstva. , a isti taj Timotej će tu istu gestu polaganja ruku ponoviti nad onima koje on izabire za službovanje 1 Tim 5 22Ruku prebrzo ni na koga ne polaži i ne budi dionikom tuđih grijeha! Sebe čistim čuvaj! . zato naša Crkva nastavlja polagati ruke u smislu koji je svaki put određen nekim obrascem i ta gesta ostaje nositeljem darova Duha .
ufuf..prvo pa dugačko nadam s e da će svima(nekima) biti na korist,jer mi vjernici znademo od najranijih dana kako SZ,preko NZ,pa sve do današnjih dana preko Učiteljstva Crkve,što nam Sveto Pismo i Apostolska Predaje tumače...

s poštovanjem, Ljubi i čini što hoćeš!
|
|