www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 19 ruj 2020 16:06

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 23 ožu 2006 19:03 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 13 vel 2006 13:38
Postovi: 1902
Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš!
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Vjeroispovjest: Rimokatolik
Dragi,predragi prijatelji!
Volio bih ukoliko netko od vas ima vremena da malo pročita ove materijale koji djeluju doista izuzetno poticajno,i u današnje vrijeme kada se čovjekovo tijelo eksploatira na svakakove gnjusne načine i od njega radimo sredstvo za postizanje ovozemnih perfidnih užitaka koji na koncu mogu dovesti do propasti za cijelu vječnost.Pogotovo večeras koji ćemo s e uključiti u molitvu kako bi barem na taj način ublažili donekle bol koja se nanosi Nebeskom Ocu na razne načine,ali ovakav javni blud i mnoge druge radnje koje se svakodnevno ne kude nego nažalost ističe kao vrijednost umjetnosti i zadiranje u intimu vlastitoga bića-doista vidim veliku sličnost sa Sodomom i Gomorom.Poštovani i dragi prijatelji,badave će nam biti sva propovijedanja ukoliko svaki od nas u svom okruženju ne djeluje na način koji mu je dostupan,pravi vojnik Kristov ne može dozvoliti ponovno razapinjanje i vrijeđanje svoga Stvoritelja,ne može sjediti skrštenih ruku i vikati Isuse volim te,a s druge strane ništa ne poduzimati.Postoji i grijeh propusta.Ne propustimo iskazati svakim danom pravu ljubav i davati zadovoljštinu za grijehe koji se čine svake sekunde u ovome paklenom svijetu,zbijemo redove dragi prijatelji i nemojmo biti mi kao naši dragi apostoli koji još u neznanju i strahu se razbježaše i ostaviše svoga Učitelja.Kao što su oni nakon Duhova dobili veliku snagu i nagradu od Boga,tako vjerujte mi imati ćemo i mi i još više ukoliko zdušno i s puno ljubavi ćemo činiti sve kako bi i najmnanji grijeh koji se uzdiže s lica ove zemlje,poništili već svojim čvrstim odlukama-molitva,post,pokora-obraćenje i nas samih i onih koji su zabludili.Bože nama daj snage da ustrajemo,a zabludjele vrati na pravi Put,kojemu si samo Ti Istina i pravi Život!Oprostite malo se oteglo pa ću materijale prenijeti u drugi upis.

(poruka moderatora: poticem svakoga na čitanje slijedećih postova jer su vrlo korisni, isprintajte si ili kopirajte u word jer ima 11 stranica pa da ne trošite kn za internet i da u mir i sabranosti možete sve pročitati. Joakime nadam se da se ne ljutis sto sam ovo dodala :arrow: )

_________________
Poruka u boci bačena nekad davno, još putuje morem
i traži kopno,traži tebe, a kada te nađe
unutra ćeš pročitati.........


ZABRANJENO GUBITI NADU U BOLJE SUTRA,
GOSPODIN TVOJ!!
Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 ožu 2006 19:08 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 13 vel 2006 13:38
Postovi: 1902
Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš!
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Vjeroispovjest: Rimokatolik
A ja vam kažem da je svaki koji s požudom pogleda ženu već - u svom srcu - s njom učinio preljub, opominje Gospodin (Mt 5,27). Preljub 'u srcu' je teška riječ, ali je u skladu s istinom Evanđelja.

Naše tijelo je po Kristu posvećeno prisutnošću Duha Svetoga (hram Duha Svetoga) i treba poštivati tu Božju prisutnost (Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama. Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi /1 Kor 3,17/... Proslavite dakle Boga u tijelu svojem! /1 Kor 6,19-20/). Bludnost i svaka nečistoća ili pohlepa neka se i ne spominje među vama, kako dolikuje svetima! (Ef 5,3)... Doista, ovo je volja Božja: vaše posvećenje - da se uzdržavate od bludnosti, da svatko od vas zna svoje tijelo posjedovati u svetosti i poštovanju, a ne u pohotnoj strasti kao pogani koji ne poznaju Boga (1 Sol 4,3-5)... Nije tijelo za bludnost, nego za Gospodina (1 Kor 6,13)... Ne varajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici, ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega (1 Kor 6,9-10). Znaj: Krist je rođen u tijelu, uskrsnuo je tjelesno - i tvoje je tijelo određeno da uskrsne u posljednji dan!
Čistoća te čini osjetljivim na duhovne stvari. Blago čistima srcem: oni će Boga gledati (Mt 5,8 ); ona daje slobodu djece Božje!

Čovjekova bogosličnost (prema: M. Vugdelija, Čovjekova bogosličnost. Metafizičko utemeljenje njegova dostojanstva, u: Živo vrelo, 6/2000, str. 8-9): čovjek je jedina legitimna slika Božja (usp. Post 1,27) u ovome svijetu, što je za čovjeka i njegovo dostojanstvo velika zaštita. Bližnjega treba promatrati i prihvaćati kao 'Božji sakramenat' na zemlji, kao najočitiji oblik Božje nazočnosti u svijetu; svaka osoba koju susrećem, teološko je mjesto (mjesto susreta s trećom osobom - epifanija Boga). Dakle, intimnost s Bogom prelazi i preko susreta s drugim čovjekom.
Kršćansko viđenje bližnjega ima još jedan novi element: bližnji nije samo slika Božja, nego i 'produljeno utjelovljenje' (jer se Isus Krist poistovjetio sa svakim čovjekom). Pred licem takvoga bližnjega postajem u potpunoj bezinteresnoj relaciji, u potpunoj odgovornosti za njega. Prihvaćati, stoga, drugoga kao sliku Božju i priznati mu kao takvome njegovo neizmjerno dostojanstvo - najčišći je oblik bogoslužja. Čovjek je Bogu najbliže biće od svih stvorenja ovoga svijeta ('malo manji od Boga'); samo je on 'sposoban upoznati i ljubiti svoga Stvoritelja', te svojom spoznajom i ljubavlju dijeliti Božji život, ući u zajedništvo s Bogom. Sám Bog je 'mjera' i 'jamstvo' čovjekova dostojanstva i veličine. Ljudsko biće je tako vrijedno da i onda kada se nalazi u grijehu, u njemu preživljava nešto dragocjeno kao neuništivo. Slika čovjeka se gubi, gdje blijedi slika Božja.


- Sv. Grgur Ninski: Čovječe, promotri svoje kraljevsko dostojanstvo. Nebo nije bilo stvoreno na sliku Božju, kao ti…
- Sv. Kolumban: Veliko je dostojanstvo što Bog čovjeku dadesliku svoje vječnosti i sličnost svoje naravi… Zašto se, čovječe, sam sebi činiš tako bez cijene, kad si tako dragocjen Bogu? Zašto samoga sebe toliko obeščaščuješ kad te Bog toliko časti?
- Sv. Ivan Zlatousti: Koje biće ulazi u postojanje okruženo tolikom pažnjom? To je čovjek, velik i čudesan živi lik, u Božjim očima vredniji od svekolikoga stvorenja; to je čovjek, za kojega postoje nebo i zemlja…, čijemu je spasenju Bog pridao toliko važnosti da za nj' nije poštedio ni svoga jedinorođenog Sina. Jer Bog nije prestao činiti sve da čovjeka uzdigne do sebe i posadi ga sebi s desne.
- Sv. Katarina Sijenska: Koji te je razlog potakao da čovjeka postaviš u tako veliko dostojanstvo? Zacijelo neprocjenjiva ljubav kojom si u sebi samome gledao svoje stvorenje i u nj' se zaljubio. Jer ljubavlju si ga stvorio, ljubavlju si mu dao biće sposobno da kuša tvoju vječnu Dobrotu.
- KKC 364: Ljudsko tijelo ima udjela u dostojanstvu 'slike Božje': ono je ljudsko upravo zato što je oživljeno duhovnom dušom, i sva ljudska osoba određena je da postane, u Tijelu Kristovu, Hramom Duha.

_________________
Poruka u boci bačena nekad davno, još putuje morem
i traži kopno,traži tebe, a kada te nađe
unutra ćeš pročitati.........


ZABRANJENO GUBITI NADU U BOLJE SUTRA,
GOSPODIN TVOJ!!
Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 ožu 2006 19:13 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 13 vel 2006 13:38
Postovi: 1902
Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš!
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Vjeroispovjest: Rimokatolik
Nekoliko jednostavnih sredstava za naš rast u čistoći :

Nisu to jedina sredstva i nisu sva nepogrešiva, ali su lako ostvariva i ne bi trebalo odgađati ih za sutra. Većina ih je verificirana osobnim iskustvom, a ostala korištena iz prakse velikog apostola mladih, Daniel-Angea. U borbi za čistoću, mnogo faktora igra ulogu: tvoje ponašanje, snaga volje, tvoja odlučnost sa samim sobom i, prije svega, milost Božja. Trebaš znati da svaki kompromis donosi sumrak i prouzrokuje pogreške.
- Borba, da bi ostao u svjetlu, veličanstveno je područje na kojem možeš vježbati gospodstvo nad samim sobom; stvara od tebe radosnog i slobodnog čovjeka. Ne zaboravi: nikada nisi unaprijed programiran i uvjetovan. Imaš moć da se sa danim situacijama poigravaš ili da im se suprotstaviš ili da njima obvladaš.
- Kakvo si blago pripravljaš u nebu za svaku izvojevanu pobjedu, makar ona u tvojim očima izgledala tako malena! Ništa te više ne jača od te borbe. Borba na području čistoće jača te na svim drugim područjima...
- Danas je prava ljubav povezana s borbom - to je cijena koju moraš platiti, ako se ne želiš predati; ali to je čini samo još dragocjenijom. Jer je Zemlja ljubavi toliko napadnuta, trebaš ju braniti sve do izlijevanja krvi, ako treba. Suprotstaviti se pornokraciji, imati drugačiji izbor - znači mučeništvo. Mnogo ima danas mučenika čistoće, jer ne žele izgubiti nevinost: sveti otac ih redovito proglašava blaženim..., kaže Daniel-Ange.
- Danas se pojavljuje fantastično nova generacija koja se diže protiv svih sotonskih napada na ljubav; Duh Sveti se bori protiv sotonskih klica nečistoće. Tisuće mladih silaze s tribina da učine uvjerljiv akt hrabrosti: pred prijateljima i roditeljima odlučuju da "prava ljubav čeka". Razumiju da je čistoća za ljubav ono što je stratosfera za Sunce: zahvaljujući njoj Sunce dolazi na Zemlju a da ne uništava život...- govori Daniel-Ange na jednim duhovnim vježbama.

1. Prije svega, ne gubi odvažnost! Bori se! Ne daj se nikada pobijediti bez borbe! Ako te zarobljuje tvrda navika, tada te molim: ne daj se nikada unaprijed pobijediti! Nemoj kapitulirati prije nego si poduzeo sve da se suprotstaviš - preuranjena kapitulacija značila bi malodušnost i kukavičluk. Izgubio sam utakmicu, ali ne i prvenstvo!
Neki mladi misle da ih je Bog napustio, sumnjaju u Njega i Njegovu moć; Bog i čovjek tako postaju neprijatelji, nastaje borba za tron. Računaj s tim da Zli posebno napastuje čiste duše (osrednje i okorjele ionako su njegove!).
Mnogi mladići i djevojke smatrali su se zauvijek zarobljenim i nisu znali kako iz toga izići - a sada su slobodni. Pokušaš li Gospodinu pokazati svoju borbu, uvijek ćeš iskusiti milosrđe. Odupri se svim silama! I kada budeš ozdravljen, kada budeš oslobođen od tog demona nečistoće - ne boj se naviještati moć Gospodnju te pomoći drugima da u ime Kristovo odnesu pobjedu.

2. Proslavite Boga u tijelu svome (1 Kor 6,12-20). Čistoća se sastoji u poštivanju uzvišenosti svoga tijela, u tome kako iskazuješ Bogu čast - Njemu, koji je Stvoritelj tijela i koji, od Utjelovljenja, u samom Isusu ima tijelo od mesa. Ti ne pripadaš samome sebi. Tijelo je za Gospodina i određeno je da ima udio u slavi Uskrsloga. Sve mi je dopušteno, veli sv. Pavao. Ali, nastavlja, nije mi sve korisno. Postoje zahtjevi ljubavi, i oni su iznad slobode! U Kristu sam slobodan, sigurno; tko se predaje nečistoći, nije slobodan, dao se je obvladati zakonom instinkta. Tvoje tijelo je određeno za uskrsnuće; ono je primilo od uskrslog Krista obećanje proslavljenosti.

3. Nečistoća je posebno teška. Kako je težak grijeh nečistoće! Grijesi protiv čistoće nisu, doduše, najteži, jer su to oholost i odbijanje ljubavi. Ali je ovaj grijeh najneuralgičniji - jer su njegove posljedice najteže i jer je čitav čovjek u svom vlastitom tijelu, po tom grijehu, uvučen u trpljenje (usp. 1 Kor 6,18 ). Nered na spolnom području uništava ljudsko srce, guši duhovni život, gasi radost na onome što je Božje, oduzima osobnosti njenu sposobnost da stupi u vezu sa Gospodinom i drugima, jer se čovjek zatvara u samoga sebe. Nečistoća je izopačenost, perverzija tijela i srca.

4. Iz ljubavi budi čist. Budi uvijek svjestan da je čistoća nezasluženi dar Gospodina. Nitko nije sam po sebi čist. Čistim se postaje. Borbom protiv strasti, svijeta i Đavla. Čistoća je dar kontemplacije. Zavoli, dakle, čistoću, zavoli je iz ljubavi prema nekome. Ponajprije, naravno, iz ljubavi prema Gospodinu, kome i pripada, u prvom redu, tvoje tijelo. Ali isto tako, zaljubi se u čistoću i iz ljubavi prema svom budućem mužu ili svojoj budućoj ženi i iz ljubavi prema svojoj budućoj djeci. I ljubi čistoću kao uzvišenu vjernost. Da, jer čistoća zaljubljenih znači ljubav prema bližnjemu, slobodu - ali već i vjernost. Trebaš se pripremiti za vjernost, a vjernost sutra počinje danas. 'Ne' nečistoći znači 'da' ljubavi. Budi čist iz ljubavi, a ne iz želje za heroizmom.

5. Računaj na milosrđe. Ako još uvijek, usprkos svega, doživljavaš iskustvo svoje slabosti, tim više računaj na milosrđe Božje. Njegova je ljubav veća od tvoga grijeha; nemaj straha priznati se grješnikom pred Gospodinom. Priznaj svoj grijeh da prekineš lanac vezanosti. Ako tako lako padaš, te ne možeš napredovati, idi od oproštenja do oproštenja. Oproštenje je ono najljudskije u sakramentima. To dvostruko priznanje (stvarnost tvojih grijeha i Božje oproštenje), oslobodit će te. Svaka duša koja se diže, podiže svijet (E. Leseur).

6. Nađi si pravi ideal. Životni ideal ne bi smio biti u suprotnosti s tvojim općim dobrom, tj. s tvojim posljednjim ciljem. Ukratko, ne treba te odvraćati, već pripravljati na vječni život, pomažući da ga lakše postigneš. Drugo, neka ti ideal bude primjeren tvojim sposobnostima i mogućnostima, da razvija tvoje sposobnosti i uloge u službi Bogu i bližnjemu... On bi trebao biti i praktičan i ostvariv, inače ne bi imao snagu usmjeriti volju na djelovanje u svim životnim okolnostima. Za vjernika, najljepši ideal je osoba Isusa Krista, koji je postao čovjekom i živio među nama, da bismo Ga mogli nasljedovati u konkretnim uvjetima svoga života.

7. Nađi Oca, zaruči se s Kristom, ljubi Mariju. Jedini koji je u punini otac i za kojim čezne tvoje srce jest - Otac! Trebaš Ga više nego ikoga drugog! Slabost Očeva srca su oni najslabiji. Gleda na prosjake. Suosjeća s prezrenima. Bog je na tvojoj strani - prijeđi na Njegovu stranu! Treba s Bogom biti privezan vezom koju nitko i ništa ne može raskinuti, treba biti potpuno gol, ne računajući na ništa drugo osim na Njegovu ljubav: treba biti Njegov Sin! Uvijek si u naručju Oca nebeskoga, osloni se na Njega jer On te brani, štiti... Otac je bolji i od majke, da, i od majke (usp. Iz 49,14-16).
- Zaljubi se u Isusa; onda ti ništa nije teško. Budi jedno s Njime. Živi stvarnu blizinu s Isusom. Ne odbacuj Ga na rub svoga života. Budi spreman za Njega dati svoj život! Učini od Njega prijatelja, koji te nikada neće pustiti pasti.
Mnogi, razočarani ljudi objavljuju u Njemu Jedinoga, koji ih razumije, ne osuđuje. Jedinoga, koji ne napušta. Tako će Isus postepeno evangelizirati tvoju sposobnost da ljubiš. Od Njega ćeš naučiti dati život a ne se s njime igrati. On će ti pomoći otkriti tvoju vlastitu ljepotu, sakrivenu na dnu srca.
- Marija je tvoja Majka, tvoja sestra. Ona je Majka Božja, Njegova kćerka. Ona je supruga, žena. U onome, u čemu žene oko tebe nisu bile onakve, kakve bi trebale biti, u čemu su te slagale, ranile, obeshrabrile - neka ti Marija postane Ona čija prisutnost znači ozdravljenje. Ona će ti pomoći ljubiti sebe u istini. Prosvjetlit će tvoju ljubav...
8. Posveti se Isusu. Sve što jesi i kakav jesi, sve što imaš: tijelo, dušu, duh, osjećaje, svijest i podsvijest, maštu, riječi, svoje odnose s drugima... Isuse, ovdje je tvoj bijednik, pomozi mi…

9. Pripadaj Isusu. Pozvan si na čistoću. Tvoje tijelo pripada Kristu i hram je Duha Svetoga. Kako bi mogao svoje tijelo predati nečistoći, to tijelo koje je Bog na križu uz cijenu Krvi Kristove otkupio, odredio za uskrsnuće i obdario svojim Duhom!? Nemoj samovoljno normirati nad samim sobom, već budi sluga Kristov. Nemoj posjedovati samoga sebe, već pripadaj Isusu. Nemoj ostvarivati samoga sebe, već poštuj u svome tijelu i u svojoj spolnosti uzvišeni plan svoga Gospodina...

10. Zazovi iskreno Gospodina. Ako imaš problema sa spolnošću ili u njenoj orijentaciji: moli Stvoritelja. Nitko ne može tako pomoći duši kao Onaj koji ju je stvorio. Jedini koji je sposoban da te orijentira: tvoj Stvoritelj i Spasitelj, Isus. Tko drugi može stupiti do tih dubina u kojima si ranjen? Ponekad nikakva psihoterapija nije sposobna riješiti neki seksualni problem ili ga uopće dezinficirati. Zdravlje zavisi više od Isusa Krista nego od Hipokrata (medicine) i stanje duše liječi i tijelo. Dopusti da nekoliko kršćana s tobom moli za tvoje ozdravljenje (jer Gospodin je izvan i iznad vremena - udaljenost, koja je za tebe prošlost, za Njega je sadašnjost). Mnogi mogu posvjedočiti da je Bog tako došao do njihovih problema. Nikakvo magično niti automatsko djelovanje; sve zavisi od djetinjeg povjerenja i slobodne volje Gospodina. Ozdravljenje može trajati mjesecima, možda i godinama; za to vrijeme trebaš surađivati iz sve snage, s punim povjerenjem. Hvali Ga i slavi, bez prestanka, i svo zlo će bježati od tebe... Gdje je Isus, tamo zlu nema mjesta!

11. U mjeri, u kojoj se sredstva zla upinju, da te podmite, trebaš Duha Svetoga! Moli često Njegovu milost, da mogneš uvijek ostati čist. Ono što je slabo, On čini jakim. On čisti srce. Napasti čine tvoje slabosti još ranjivijima. Ako ih želiš pobijediti samo svojim sredstvima, bit ćeš unaprijed pobijeđen. Ali ako si 'podložan' Duhu, zao duh ti se neće usuditi ni približiti, a kamoli te zaplašiti. Uvijek ćeš biti zaštićen tim izvrsnim i neusporedivim Braniteljem Duhom Svetim. On ti dolazi u pomoć u svim tvojim bitkama. U Njegovoj prisutnosti, zao duh je sveden na ništa. Viči, vapi Duhu Svetom da dođe u pomoć tvojoj slabosti!... Kao što vidimo, snaga slabih, onih koji su spopadnuti napašću - jest vikati Duhu snage (sv. Bernard).
- Duše Sveti, Duše Snage, Duše Branitelju, ispuni me, posveti me, osnaži me, vodi me... (p. James).

12. Važno: redovito primaj Sakramente! Izdrži od jednog oproštenja do drugoga! Dva daleko najbolja sredstva za rast i ozdravljenje jesu: Ispovijed kao sakrament svjetla, Euharistija kao sakrament ljubavi. U Ispovijedi sve daješ Bogu, a u Sv. pričesti sve od Njega primaš. Tako smo krhki da neprestano moramo primati Božje Tijelo kako bismo izdržali u čistoći, koja je bez Njega nemoguća. Očekuj sve od Euharistije. Kad odlaziš od Svetog stola, ti si kao vatreni lav, ojačan i strašan za Sotonu (usp. Ivan Zlatousti). Ako si preduboko ranjen negativnim iskustvima, ili se osjećaš kao zarobljenik jedne tjeskobne prošlosti na seksualnom području ili neke duboko ukorijenjene navike, ako si izmučen u dubini nastranim sklonostima i ne usudiš se o njima s nikim popričati, pročitaj: Mt 14,27; Iv 16,33; Mt 11,28. Očekuj sve od ljubavi Isusove! Nevinost Božja, svetost Kristova, ljubav Duha Svetoga trebaju postati u tebi izvor tvoje čistoće. Nije moguće imati čisto tijelo ako srce nije postalo čisto! Sakramenti su autentični kanali milosti. Moli se redovito, čuvaj se grijeha, sudjeluj svaki dan na Sv. Misi, pričesti se svaki put, ispovjedaj se često...

13. Adoriraj Euharistiju. Ljubi svoje tijelo u svjetlu! Od velike je važnosti čistiti svoje oči, promatrajući Tijelo Kristovo. Važno je očistiti oči od sve prašine i uranjati ih u svjetlo! Duže promatranje Njegova Tijela, euharistijska adoracija, postupno čisti tvoj pogled i tvoju maštu od svih slika, koje su ih onečistili. Zagledaj se u Isusove oči i vidjet ćeš: to je Ljubav! Iskusi svemoćnu efikasnost Božjeg pogleda (usp. Lk 22,54-62). Poslije adoracije, nema više ništa, ništa što bi još moglo biti darovano (P. Lippert). Budući da je adoracija vrhunac darivanja, žrtvovanja - dođi k Isusu s više pouzdanja (usp. dva slijepca: Mt 9,29; Lk 17,19; Mt 9,22; Mk 10,52); vjeruj u Njegovu ljubav, ali i u Njegovo milosrđe. Ponavljam: protiv erotske nečistoće - euharistijska adoracija...

14. Živi Evanđelje do maksimuma. Pa i kada bi se dogodilo da se na spolnosti poklizneš, nisi time manje pozvan koračati po kraljevskoj cesti Blaženstava. Ako te svako oproštenje ponovo postavi na noge, dobro je to koračanje barem za napredovanje na cesti svjetla, ako već na njoj nije moguće plesati. Uvijek se možeš predati službi siromasima, naviještati Radosnu vijest, premda je - u svojoj krajnjoj krhkosti - ne uspijevaš živjeti u njenoj punini! Toliko se mladih, kao što si ti, trudi u službi Crkve i svijeta. Izvanredno vjerni, divno predani. Zaboravi samog sebe i ne zaboravi darivati se drugima. Imamo odgovornost za rast drugoga.

15. Čitaj svakodnevno Sveto Pismo. To ti Bog govori. Pa kada On govori - ti slušaj. Sveto Pismo se čita moleći (nemoj ostati na slovima, dođi do Osobe Isusa Krista). Nauči se slušati, osluškivati. Ne čitaj brzo: pročitaj jednu rečenicu i osluškuj što ti Bog govori; tek onda idi dalje. Duh Sveti je egzegeta Isusov; u Njemu, možeš susresti Isusa. Riječ Božja je stvaralačka Riječ, ima istu snagu koju je imala Isusova Riječ: Lazare, iziđi! i Božja Riječ pri stvaranju: Neka bude! Želiš li doista kršćanski živjeti i vjerodostojno apostolski djelovati? Imaj Sveto Pismo u ruci i Duha Svetoga u srcu (to je sva tvoja 'misionarska oprema'; usp.Mt 10,7-10; Mk 6,8-9). Moli Duha Svetoga da ti dade svoju svjetlost: da Evanđelje postane za tebe Riječ Božja! Žalosno je vidjeti domove nekih ljudi 'ukrašene' opscenim slikama, golotinjom, idolima, pa čak i Sotoninim znakovima i simbolima! Nađi si pojedine rečenice iz Biblije koje su te najviše dirnule, napiši ih na komadiće papira i zalijepi na zidove, vrata, u unutrašnjost automobila ... Kada čistiš svoju dušu, čisti i svoj dom! Sv. Augustin je začuo glas u sebi: Uzmi i čitaj! Otvorio je Sv. Pismo na mjestu: Hodimo pristojno kao po danu... Obucite se u Krista, ne ugađajte pohotama (Rim 13,13). To ga je pogodilo. Njegovu razuzdanu dušu obasjalo je svjetlo, ostavio je stari grješni život - i postao svetac. Sv. Franjo Asiški otvorio je Evanđelje i pročitao riječi: Ako želiš biti savršen, idi, prodaj sve što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu (Mt 19,21). Učinio je tako i uspio izvesti najveću obnovu Crkve. Što ćeš ti danas otvoriti i pročitati? Koje će riječi danas tebe učiniti svecem?...
16. Bez molitve nema uspjeha. Molitva je čovjekova snaga, a slabost Božja (sv. Augustin). To je sila koja mijenja svijet. To je tvoje Brdo Preobraženja, tvoj Getsemani i Cenaculum gdje primaš Duha Svetoga. Tu ulaziš u Isusovu slavu na Taboru i u Isusovo Srce u Getsemanskom vrtu. To je vrijeme u kojem gledaš Isusa. Tu mi Bog govori: Ja sam s tobom. Ti si moj, ne boj se. Sv. župnik arški kaže: Moliti i ljubiti - eto blaženstva čovjekova na zemlji! Izvan Crkve - može se spasiti, ali nitko se još nije spasio bez molitve. Nije nam određeno da neprestano radimo, bdijemo i postimo, dok nam je dan zakon da bez prestanka molimo (Evagrij Pontski). Kažu, i raj će biti molitva.Đavao će te mrziti (blago tebi!) ako vidi da se ti, mala duša, upuštaš u molitvu, ako vidi da želiš tražiti i raditi za Boga. Koristit će svaku lukavštinu i zapreku da te obeshrabri i odvrati od nutarnjeg života. Taj bijes ti dokazuje, koliko tvoja molitva ima vrijednosti za otkupljenje svijeta. Bit molitve ne sastoji se u riječima, formulama i mislima: Bog traži poklonike u duhu i istini (Iv 4,23). Treba moliti jednostavno, kao dijete od četiri godine (sv. župnik arški). Licem u lice, srcem sa Srcem. Nikada se ne rješava problem izbjegavajući ga ili preskačući ga - stavi tu gorčinu između sebe i Boga; i moli Ga dok je On ne pretvori u slatkost. Stavi problem pred Gospodina, da On zapreku pretvori u sredstvo. Kad se radi o poteškoći, pokušaj ju izmjeriti tako da ju de-dramatiziraš. Treba ju živjeti do dna, ne tražiti da ju izbjegneš - gledaj otvoreno u nju tako dugo dok ne nestane u punom svjetlu. Traži da u tvoje prazne ruke Bog stavi potrebne sile; to je dinamizam povjerenja. Tvoja duša postajat će sve više nadnaravna. Traži Gospodina dok Ga ne nađeš. Identificiraj se u molitvi s Isusom, imaj u svemu iste osjećaje kao On: tada će ti Bog dati svoju vlastitu ljubav, svoga Duha, Sebe samoga. Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine... (Iv 14,16-17). Tvoja će se molitva tada sve više pojednostavnjivati, tvoje čašćenje postajat će sve dublje. Meni je živjeti Krist (Fil 1,21). Naše molitve nerijetko stvaraju čudesa, napose u duhovnom životu. Bog dotiče srce, ali u pustinji, kada ti ne ostaje više ništa i nitko. On ti govori u srce, u tvojoj samoći i u tvojim tišinama... Ljubi molitvu kao izvor tvoje čistoće. Gaji neprestano jedinstvo s Bogom. Kad ideš k Bogu, misli samo na to, da je On već tu i reci mu: Gospodine, na raspolaganju sam ti... Učini od moje molitve sakrament Tvoje prisutnosti; ona će mi od Tebe sve izmoliti... Sv. Franjo postao je molitva i zato je njegov apostolat bio tako neodoljiv. Otiđi svaki dan na brdo Tabor, dopusti Isusu da se odmori na tvome srcu, pusti da te ogrije Lice Isusovo. Stavi, dakle, sve aktivnosti na drugo mjesto, a na prvo - molitvu! Velika laž: 'nemam vremena'. Bog je stvorio vrijeme i mislio na vrijeme molitve kad te je pozvao. Ne, to je pitanje odlučnosti. Bog ti daje 24 sata dnevno, a od toga traži samo 1 do 2 sata... 1 dan = 24 sata = 8 sati odmora, 9 sati rada, 3 sata hobya, 3 sata molitve, i još ti preostaje - 1 sat... Umor? I Isus je molio umoran; uostalom, danas molim zajedno s bratom umorom... Ako se umoran želiš odmoriti, moli dvostruko duže nego obično kad si svjež (tako je postupala majka Tereza sa svojim sestrama). Nađi si redovito vrijeme molitve i od njega ne odstupaj! Ne daj to vrijeme nikome; to je vrijeme između tebe i Boga. Sv. župnik arški: Ima ih koji se posve utope u molitvu kao riba u moru, jer su posve dobrom Bogu darovani. Nema razdijeljenosti u njihovu srcu. O, kako volim te velikodušne duše! Sv. Franjo Asiški i sv. Koleta gledali su Boga i s Njime razgovarali kao što mi među sobom razgovaramo... Ja često mislim ovako: kad idemo da se poklonimo Gospodinu, postigli bismo sve što želimo, samo kad bismo to zatražili zaista iskrenim srcem...
- Budi uporan u molitvi 'do bezočnosti' (Lk 11,5-8; 18,1-8 ); moli s vjerom koja očekuje (Mk 11,24: Sve što god zamolite i zaištete, vjerujte da ste postigli i bit će vam!). Ne postoji 'neuslišana molitva'; treba moliti do uslišenja. Tko zna, u posljednja vremena, koliko će Bog izliti Duha Svetoga iz fonda naših 'neuslišanih molitava'… Bog nas uvijek uslišava, iako koji put drukčije nego što očekujemo (Providnost Božja čini iznimke, kad se to protivi Njenim spasonosnim planovima, Božjoj ljubavi prema nama). Nije to Bog koji šuti, nego smo mi gluhi (A.-D. Sertillanges). Ako vjerujemo, sve će nam biti moguće: Isus im (dvojici slijepaca) kaže: 'Vjerujete li da mogu to učiniti?' Kažu mu: 'Da, Gospodine!' Tada se dotače… 'Neka vam bude po vašoj vjeri' (Mt 9,28-30). Vjera je 'jaka točka' u odnosu prema Isusu: Sve je moguće onomu koji vjeruje! (Mk 9,23); 'Nisam li ti rekao: budeš li vjerovala, vidjet ćeš slavu Božju?' (Iv 11,40). On je vjerni Bog, koji drži svoje riječi; uvijek ih je držao i uvijek će ih držati. Idi, neka ti bude kako si vjerovao!

17. Koristi tzv. 'strelovite molitve'. Osobito zazivaj Ime Isusovo (ime Isus znači: Osloboditelj, Spasitelj). To je Ime pred kojim se mora pokloniti nebo, zemlja i podzemlje (usp. Fil 2,10). To je Ime nad svakim imenom. Kratke molitve (kao: Isus je moj Gospodar! Isus je Spasitelj! Moje tijelo pripada Isusu! Bože moj i sve moje! Isuse, tebi živim, Isuse, tebi umirem, Isuse, tvoj sam živ i mrtav. Amen! Isuse, Bože moj, ljubim te nadasve! Isuse, Marijo, Josipe, vama srce svoje i dušu svoju dajem! Sveti Bože, sveti jaki Bože, sveti besmrtni Bože, smiluj se meni i cijelome svijetu! Bože, smiluj se meni grješniku! Isuse, sine Davidov, smiluj mi se! Srce Isusovo, u tebe se uzdam! Hvala ti, Gospodine Bože, što stvaraš lijepe djevojke (mladiće)! - možeš moliti uvijek (i za vrijeme najvećeg posla!), i kad nema napasti, i tako držati svoju dušu u najvećem sjedinjenju s Bogom (i u najvećem poslu). Molitvu: Po svome neokaljanom začeću, Marijo, čuvaj me čista na tijelu i duši! Slavljeno budi uvijek sveto i bezgrješno Začeće Blažene Djevice i Majke Božje. Amen!, dodao je svakodnevnom moljenju časoslova sv. župnik arški; od tada ga više nisu mučile napasti protiv svete čistoće, navodi njegov biograf. Izaberi si nekoliko zaziva koji ti se sviđaju, tako da ti nekako sami od sebe dođu na pamet u kušnji.
- Nasljeduj Krista (6. pogl., 21-27): Odgovori (đavlovom došaptavanju): Odlazi, nečisti duše! Zastidi se, bijedniče! Sama si nečistoća... - Odlazi od mene, najbestidniji zavodniče! Nema ti mjesta kod mene. Uza me će se boriti Jaki, Isus, a ti ćeš ostati posramljen. - Radije ću umrijeti i svaku muku podnijeti nego li uza te pristati. - Utihni! Umukni! Neću te više slušati, makar mi i dalje dosađivao. - 'Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim? (Ps 17,1). - Nek' se vojska protiv mene utabori, srce se moje ne boji (Ps 27,3). - Gospodine, hridi moja, Otkupitelju moj! (Ps 19,15).

18. Ne moraš praviti prethodnu toaletu. Da budeš oslobođen od svog kompleksa (grijeha, zla...), najbolje je da ga predaš takvog kakv jest, ni više ni manje! Ne treba pokušavati da ga se oslobodiš prije: Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti (Mt 11,28 ). Onaj koji želi napraviti svoju toaletu prije nego se pokaže pred Bogom, prerađujući i potiskujući svoja negativna životna iskustva - znači da ne želi dati sve, želi zapravo dati samo ono što je lijepo - ali upravo ono što je ružno, nezdravo - želi Isus, da bi to iscijelio (On liječi one koji su srca skršena i povija rane njihove /Ps 147,3/; Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima /Mt 9,12; Mk 2,17; Lk 5,31/). Tvoja bijeda i tvoja rana jedina su ulazna vrata u tajnu Presvetog Trojstva. Kreni, dakle, ne selekcioniraj ništa, daj sve bez pravljenja izbora ili popisa. Stvari su stvorene da budu spaljene i pročišćene. Malo je važno jesu li lijepe ili ružne: pepeo je isti... Tvoja bijeda, patnja, tvoji nedostaci, pa i sami grijesi, svi ovi dani za koje misliš da su izgubljeni - daj ih Isusu i shvati da problem nije u dobrom funkcioniranju, već u darivanju. Iz najmanjeg trenutka tvog života, Bog može nešto učiniti ako Mu ga želiš darovati, ali takvog kakav jest...

_________________
Poruka u boci bačena nekad davno, još putuje morem
i traži kopno,traži tebe, a kada te nađe
unutra ćeš pročitati.........


ZABRANJENO GUBITI NADU U BOLJE SUTRA,
GOSPODIN TVOJ!!
Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 ožu 2006 19:16 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 13 vel 2006 13:38
Postovi: 1902
Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš!
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Vjeroispovjest: Rimokatolik
Znam da je dragi prijatelji možda dugačko,ali vjerujte mi samo jednu rečenicu da uzmete i stavite u svoj vlastiti život osjetiti ćete veliku snagi i ljuba odozgor-pa prema tome ja nastavljam za dobrobit našu i sve na veću slvau Božju:

19. Unošenje Majke Božje u određenu situaciju pruža veliku pomoć. Don Bosco: 'Hostija! Djevica Marija! Snaga i Čistoća! Oboružajte se ovom dvostrukom zaštitom!' Djevica Marija je najstrašnija od neprijatelja, što ga Bog stvori protiv đavla, kažu sveci... Posveti se njenom Bezgrješnom Srcu! Preporuči se svaki dan srdačno Prečistoj Djevici, i imat ćeš mir (sv. župniku arškom njegov ispovjednik). Bog nam je htio sve dati po Mariji. Gledaj zvijezdu, zovi Mariju! (sv. Benedikt). Ona pristupa iz 'Slave' u kojoj je Bog jedino mjerilo. Ona je Isusa upoznala i ljubila više nego svi drugi ljudi. Znaj da je bila ništa i da je sve primila od Boga - kao ogledalo koje ne zadržava nikakvo svjetlo za sebe, već sav sjaj vraća suncu... Đavao drhti pred njenim imenom (usp. Post 3,15; LG 55); ona će mu konačno satrti glavu; njezino će Srce konačno trijumfirati slaveći pobjedu nad Sotonom!
- Bog je htio da Isus dođe po Mariji; njezina uloga sastoji se u tome da daje svijetu Isusa; ona to čini tako da ništa ne oduzima niti dodaje dostojanstvu i moći Krista, jedinoga Posrednika (LG 62); častimo Njega, ne nju.; ne suprotstavlja se niti natječe sa svojim Sinom, nego Ga nudi kao izvor zdravlja, spasenja. Ona Ga donosi Elizabeti i Isus preko Marije ulijeva u Ivana Krstitelja posebni dar Duha Svetoga koji ga čisti i ozdravlja… Ma kakav god da si grješnik, ako tvoje srce obuzme očaj - gledaj Mariju i zadobit ćeš nedužnost i mir, kaže svetac, i nastavlja: Nema nikoga, tko izgovara Marijino ime sa željom da napusti grijeh, a da ga napast ne bi napustila! Nema neizlječive duhovne bolesti od koje te Ona neće izliječiti! Ona je Majka svih, a posebno grješnika. Marijo, ja sam tvoj bolesnik, sav sam tvoj ('totus tuus'), spasi me!

20. Zatraži zaštitu anđela i svetaca, osobito sv. Mihaela (Quis ut Deus! - Tko je kao Bog! = hebr. Mi ha El', poglavica nebeskih duhova koji je Lucifera i njegove sluge strovalio u bezdan pakla) i anđela čuvara. Uronjen si u zajednicu Crkve, a ona je je zajedništvo svetih. Tu zajednicu ne čini samo vidljiva Crkva (mi živi), nego i duše u čistilištu, i sveci, i anđeli. Svi te oni štite. Zatraži njihovu pomoć... Nađi si posebnog nebeskog zaštitnika svete čistoće - on će se radovati tvom povjerenju, a ti njegovoj pomoći...

21. Vježbaj iskustvo samogospodstva, samokontrole, čistoće - na primjerima svetaca. Iskustvo koje nadmašuje sva druga iskustva. Iskustvo slobode, koje je s tim povezano. Ti si za to sposoban, jer si veći nego što misliš. Velik broj mladih žive takvo iskustvo; oni su na čudesan način slobodni. Imaju čistoću koju samo Gospodin može dati. Odupiru se provokacijama nečistoće - uz koju cijenu! Oni svjedoče životni stav živeći u kršćanskim zajednicama dokazujući da je između mladih kršćana sklopljen ugovor međusobnog poštovanja. Uzdržavaju se od sudjelovanja u erotskim 'disko'-plesovima, koji su u najmanju ruku dvoznačni. Oni su sačinjeni iz materijala onih mladih iz Ugande (Charles Lwanga, Joseph Mukasa…), koji su radije dali spaliti živo tijelo nego da se podaju svome kralju. Oni su sačinjeni od materijala jedne 12.-ogodišnje Marije Goretti, koja je radije bila izbodena nožem nego da popusti napasniku, jedne djevojke Anwarite, kojoj je mač časnika, kojemu se odupirala, probo srce (Zaire, 1962. g.)... i tolikih drugih koje je papa, u ime tolikih drugih, proglasio svetima. 04. listopada 1987. kanonizirani su i Antonia Mesina (+1935.) i Pierina Morosini (+1957.), koje su se radije dale ubiti nego svladati. Mislimo i na neke nekadašnje prostitutke, koje su se posvetile Bogu i sada su slobodne. Mislimo i na mnoge žene, koje su morale prodavati svoja tijela da bi preživjele, a sada su se zauvijek posvetile Gospodinu. Za Gospodina ništa nije previše prljavo, povrijeđeno, bezizlazno... Sv. Stjepana, punog milosti i snage, kamenovali su. Petar i brat mu, Andrija, željeli su umrijeti na križu i s radošću ga prihvatili; Petar izražava posljednju želju da ga razapnu glavom prema zemlji, jer nije dostojan da umre kao njegov Učitelj; u toj želji za trpljenjem, Andrija, ugledavši križ, širi ruke od radosti i želi da ga 'križ otme svijetu i vrati njegovom Spasitelju'. Na križu je završio i Filip. Jakovu odrubiše glavu. Drugog Jakova baciše sa tornja jeruzalemskoga hrama, a onda mu maljevima zdrobiše lubanju. Bartola su živog oderali. Šimuna testerom prerezali. Mateja na oltaru ubili. Ivan je mučen - bez prolijevanja krvi. Lovro, đakon, šali se sa krvnicima kako je pečen već dovoljno na jednoj strani, pa ih poziva da ga okrenu na drugu. Mučenice - u najnježnijoj dobi, kažu duhovni pisci - išle su na muke i u smrt kao da idu na svadbenu gozbu, a okove, koji su padali sa njihovih udova, namještale su kao što mladenke namještaju svoje narukvice. Krhke djevice tješile su svoje krvnike, koji su ih žalili, da im oni čine veliko dobročinstvo, jer im otvaraju put Kristu. Sv. Toma Morus, prije svoje smrti, šali se sa svojim krvnikom da pripazi da mu mačem ne odsiječe i bradu… Sv. Ciprijan, biskup i mučenik, nadari krvnika zlatnim novcem, jer će mu otvoriti put u vječnost. Za vrijeme progonstva u rimskom carstvu bilo je oko 17 miliona mučenika: nekima su sjekli glave, neke su bičevali, neke razapinjali, neke pržili u vatri ili u vrelom ulju, zalijevali rastopljenim olovom, bacali ih pred divlje zvijeri… - Odakle im ta snaga? Svi su oni posvjedočili - riječju, djelom i životom - dar jakosti Duha Svetoga. Duh, voda (krštenje) i krv (Euharistija) = snaga kršćanina. Euharistija im je davala snagu: ti možeš uništiti moje tijelo, ali ne možeš uništiti moju vjeru u Krista. Ne možeš mi oteti iz srca ljubav kojom te grlim…- Moli Isusa za tu hrabrost mučenika… Moli za hrabrost mučeništva da se suprotstaviš zlu…

22. Trebamo i Crkvu Božju, njezino zajedništvo i sredstva spasenja (sakramente). Tko nema Crkvu za Majku, nema niti Boga za Oca. To se odnosi na sve njene komponente. Ona je Učiteljica i Majka; više Majka nego Učiteljica. Ona pohranjuje preobilno duhovno blago zasluga i zadovoljština Spasitelja, Blažene Djevice Marije i svetaca; ona čuva poklad vjere i posvećuje narod Božji na putu prema vječnoj domovini... Za tebe, koji si upoznao u potpunosti Isusa Krista, izvan Crkve nema spasenja.

23. Važno je isto tako, promatrati svete slike (ikone). U njihovoj umirujućoj ljepoti može se razabrati odsjaj ljudskog lica, sjaj onog lica, koje je prikazima naših medija strahovito karikirano. Daj se slikom krvavog platna Kristova dotaći i ozdraviti blagošću Isusova Lica. I prije svega: daj se zavesti najljepšom, najživljom od svih ikona: licem jednog djeteta; tu se najvjernije objavljuje jasnoća lica Gospodina i Njegove Majke.

24. Kada te napast nadvladava, moli. Ako ti je ponekad molitva otežana, uzmi knjigu, igraj se, zaposli se nečim što te interesira - nađi nešto što te odvraća... Majka, ako dijete počne plakati, dadne mu nešto novo - igračku, npr. - tako odvrati njegovu pozornost od škodljivih osjećaja i dijete prestane plakati...

25. U napasti: usredotočeni pogled na Raspetoga može je u istom trenutku odbiti! Svaka Njegova Rana podnesena je za tebe. Razmatraj X. postaju Križnog puta: Isusa su svukli - moli za one koji više ne poznaju ljudske ni kršćanske kreposti i kaljaju svoju dušu, duh i tijelo, za one koji po neurednom životu zlorabe svoje tijelo i pretvorili su se u požudu koja mnoge proždire i zavodi, za one koji su se zbog zloporabe svoga tijela razboljeli u duši i tijelu; moli da Gospodin, snagom svoje žrtve, sačuva djecu i nove naraštaje od pogrešnog i razarajućeg stava prema duši i tijelu. Po Ranama, koje Mu nisu oduzele Njegova dostojanstva, moli: Hvaljene, slavljene i blagoslovljene neka budu Presvete Rane Presvetog Tijela Isusovog! Moli Mariju za sve one koji su sada izloženi neljudskim pogledima, kao i za one koji požudno kradu tuđu ljepotu; neka Ona sačuva one koji su sada izloženi strastima i prijeti im propast...

26. Počni ljubiti. Bolesni smo jer ne ljubimo. Ljubi Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga (Mt 28...). Bog nije zakon, zabrana - nego Ljubav. Pomanjkanje Boga, ljubavi, života - stvara ugroženost. Ljubi Njega onom ljubavlju kojom Otac ljubi Sina i Sin Oca i onom ljubavlju koja je Duh Sveti; ljubi bližnjega kao samoga sebe; a i sebe onako kako te Isus ljubi...

27. Vjeruj u oproštenje grijeha. Zlo ulazi u tebe i kroz grižnju savjesti. Izbjegavaj nemir zbog oproštenih grijeha. Ako ti je Bog oprostio, oprosti i ti samom sebi dosadašnje promašaje. Usp. Fil 3, 13: zaboravljam što je nazad, ispružam se prema onome što je naprijed. Vjerom ćeš pobijediti sve otrovne strelice Zloga, tijela i svijeta. Bog liječi kroz vjeru. Bolesnik je, konačno, samo onaj koji vjeruje bolesti, a ne Bogu. Očajavati da nećeš moći izići iz grijeha jest "nadomjestak poniznosti" kojim se služi demon profitirajući na tvom depresivnom temperamentu. Nemoj ni opravdavati samoga sebe, svoje padove; nemoj vikati da si jadan, da te nitko ne razumije, da se nikom ne možeš otvoriti - nemoj se samosažalijevati! Bog ne traži opravdanje. Da doista postaneš vjernik, treba sve napustiti, apsolutno sve, do korijena samoga sebe. Tada Bog preuzima sve. On će te zaogrnuti svojom vlastitom pravednošću...

28. Odreci se zla. Svakoga zla. Svake ovisnosti. Temeljito. Radikalno. Zauvijek. Ne odlaži obraćenje. Obnovi svoj krsni zavjet i vjeruj u ljubav! Nemoj izgovarati više zle riječi. Ako već moraš o zlom djelu razmišljati - misli o njegovim lošim posljedicama. U prošlosti si gledao zle stvari i tako uprljao svoje oči. Slušao si zle riječi i lošu glazbu i tako zaprljao svoje uši. Moli Gospodina da očisti tvoje oči od svake ljage, svake mrlje; da otvori tvoje nutarnje oči kako bi mogao gledati Njega, Gospodina. Moli Ga da posveti tvoje uši, da mogneš čuti Njegov glas u sebi. Moli ga da posveti tvoj jezik, tvoja usta - da mogneš ustima osjetiti Njegovu božansku Prisutnost; da ti Njegova Riječ bude poput meda u ustima; da na svom jeziku osjetiš snagu sakramenata, osobito Sv. Pričesti…
- Ne možeš služiti dvojici gospodara. Isus je moj Gospodar! Gospodar moje obitelji i mojih prijateljstava. Moje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Mog učenja i posla. Mog zdravlja i moje bolesti. Mojih prijatelja i znanaca. Moga tijela i moje duše. Svih mojih osobnih odnosa. Moje spolnosti i mojih osjećaja. Mojih nadanja i tjeskoba. Mog razuma i moje volje. Mojih očiju i ušiju, mojih ruku i nogu. Mog slobodnog vremena i mojih izlazaka. Mog načina mišljenja, govorenja i oblačenja. Isus je Gospodar! Ispruži svoje ruke prema Gospodinu i reci: Ove ruke nikada više neće biti upotrebljene za nešto zlo!... (zapiši si današnji datum i stavi svoj potpis ispod toga).

_________________
Poruka u boci bačena nekad davno, još putuje morem
i traži kopno,traži tebe, a kada te nađe
unutra ćeš pročitati.........


ZABRANJENO GUBITI NADU U BOLJE SUTRA,
GOSPODIN TVOJ!!
Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 ožu 2006 19:18 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 13 vel 2006 13:38
Postovi: 1902
Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš!
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Vjeroispovjest: Rimokatolik
29. Prihvati križ. Čuvaj se onih svetaca koji ne znaju ništa podnijeti. Ili onih koji za jednu peckavu riječ ili za jedan malo grublji udarac odmah padnu u tugu. Ili onih koji su radosniji od jednog uspjeha nego od jednog križa, od jedne pohvale nego od poniženja. Svetost od porculana - neće daleko stići. Ljubi ono što te povređuje ili prezire: to su poslanici Božji! Kada trpiš, znaš koliko te ljubi tvoj Gospodin. Ne želi te izgubiti za čitavu vječnost! Božji udarci su uvijek medicinalni; čovjek, kojeg On ispravlja, je sretnik, jer On zadaje ranu, ali je i liječi. Ljubi da budeš nepriznat. Nastoj da ljubiš, a ne da te ljube. Ne idi za tim da te ljudi slave, nego da im služiš. Reci "da" iznenađenjima, koja precrtavaju tvoje planove, poništavaju tvoje snove, tvojim danima, možda i tvom životu, daju sasvim drugačiji pravac; ona nisu slučajnost; daj nebeskom Ocu slobodu, da sam određuje tijek tvojih dana... (Dom Helder Camara). Zapamti: Bolest i suhoća duše katkada su više spasiteljske nego zdravlje i utjeha. Čuvaj se da ne izgubiš nijedan od malih križeva, tu milost križa. Zagrli križ - iz ljubavi prema Isusu, nosi ga zajedno s Njime i radi Njega. Hvali Gospodina za sve, pa i za negativne vidove svoga života... Nema vrednijih pomoći od onih stvari koje ruše tvoje djelo, sprečavaju ga i uništavaju - blago tebi ako Gospodin precrtava tvoje planove i putove! Trpi i šuti - jer oskvrnjuju se križevi kada ih se izvlači iz tišine: izgube svoj okus i svoju snagu. Nemoj pričati pred drugima o svom duhovnom životu: to ga isparava. Snage koje ti za to nedostaju - postigni molitvom. I prihvati druge kao drukčije. To je daleko vredniji križ nego kostrijet i askeza. To je križ udešen Božjom Providnošću. On te posvećuje više nego svi križevi zajedno po tvom izboru. Prihvati i ljubi križ. Srce kršćanina koje ne krvari - nije srce kršćanina. Konačno, prihvati ono što ne možeš izmijeniti. Isus je prihvatio svoju patnju i nije nepotrebno tražio da izmijeni srce onih koji su činili da trpi. Nije postavljao uvjete ili zahtjeve da se stvari izmijene. Nauči biti kao Isus: prihvati ono što ne možeš izmijeniti, i zajedno s njim nosi križ koji ne možeš izmijeniti... Tako moli Gospodina...

30. Oprosti svima koji su ti nanijeli rane na području spolnosti. To je uvjet tvog izliječenja. Neoprošteni grijeh je velika zapreka koja sprečava da Božji blagoslov dođe do tebe. Ako si primio bilo kakve rane od drugih - proglasi ih sada nevinima pred Bogom, jer nisu znali što čine. Oslobodi ih ropstva i izmiri se s njima, u Ime Isusovo. Oprosti svima onima koji su učinili da trpiš. Počni ih blagoslivljati, moliti za njih... Tako će se ostvariti Božje djelo u tim osobama, jer ih Bog tada obnavlja i čisti. Opraštajući njima, oslobađaš i njih i sama sebe. Moli Gospodina da te ozdravi u tvom sjećanju, da ništa od onoga što ti se dogodilo ne bude u tebi izvorom boli, tjeskobe, nepraštanja i zabrinutosti. Isus je došao izliječiti srca slomljena... Moli molitve otkupljenja. Neka Gospodin popravi ono što ti više ne možeš popraviti, neka donese spas gdje je po drugima nastalo zlo. Duh Sveti će očistiti svaku ranu i ožiljak prošlosti koji još ima moć vladanja tvojim mislima i iscrpljivanja tvoje slobode. Te žalosne uspomene povjeri Njemu da ih On izliječi. Zahvali Mu što i zlo okreće na dobro. Zamoli Ga da se vode očišćenja i ozdravljenja tvoga krštenja i krštenja onih koji su ti nanosili zlo razliju preko tvoga i njihova srca i očiste sve vaše odnose od zaraze. Moli Gospodina u Njegovo Ime, po Njegovim svetim Ranama, po Njegovoj Krvi, po Njegovu Križu, po zagovoru Marije, Bezgrješne Djevice. Krv i voda što su provrli iz Isusova boka neka siđu na tebe i tvoje zlotvore i očiste vas, oslobode i ozdrave... Sjeti se srdžbi, gorčina i pokopanih osjećaja prema tim osobama, koji moraju biti oslobođeni snagom oproštenja... Daj služiti za njih Misu (Misa br. 45 iz Rim. misala, Za neke osobite potrebe, konkretno: za one koji nam nanose zlo). (Stavi na papir svoje rane i ono što te ranjava, pritužbe koje imaš protiv nekoga. Opiši Gospodinu svoju ranu i svoju reakciju na nju, izbaci sve što imaš u sebi: ogorčenost, srdžbu, neprijateljstvo, nepraštanje, hladnoću, želju za optužbom... Pročitaj to sebi naglas i zatim razderi papir. To je ono što Bog čini sa svakim od nas, praštajući nam)...

31. 'Oprosti' Gospodinu sve kušnje. Bog nije ništa učinio za zlo ili za tvoju nesreću. Sám Bog ne napastuje. On može kušati čovjeka po patnji… Mnogi sveci podnosili su muku svakojaku dane, mjesece i čitave godine... (vidi o tome posebnu duhovnu misao, ranije). Sjeti se što kaže sv. Ivan Zlatousti: Najveći sveci su oni koje sotona i tijelo najviše napastuju... Bog znade iskoristiti zloću sotone za tvoju izgradnju. Bog ograničava njegov utjecaj i djelovanje tako što je on u službi nacrta i planova Božjih. Tako je osuđen, da protiv svoje volje, radi indirektno za tvoje spasenje i za slavu Božju… Isus Krist je rekao: Ne bojte se, Ja sam pobijedio svijet! Ne idi, stoga, nikada sam na napast (jer ćeš izgubiti), nego preko Isusa, u Ime Isusovo!

32. Žrtvuj (prikazuj) stanje svojih spolnih problema. Ako prilično teško podnosiš svoje stanje, neka taj teret postane teretom Isusa Krista: On je spasio svijet. Kako nasljedovati Gospodina? Vrši Božju volju tako da sjedinjuješ sa žrtvom Gospodinova Križa trpljenja i poteškoće, koje podnosiš u svojim uvjetima. Bog od tebe traži da napreduješ i, preko svog trpljenja, zove te da Ga susretneš još dublje nego ikada, u samom srcu tame. Dok ne doživiš taj susret, ništa neće biti moguće.

33. Potpuno predanje u volju Božju. Povjeri Gospodinu svu svoju brigu, i on će te pokrijepiti: neće dati da ikada posrne pravednik (Ps 55,23). Znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro (Vg). NIŠTA neka te ne uznemiruje, NIŠTA neka te ne plaši, SVE prolazi, BOG se ne mijenja. STRPLJIVOŠĆU se sve postiže: Tko ima Boga, NIŠTA mu ne manjka; SAMO Bog dostaje (sv. Terezija Avilska)... Istočni grijeh je htjeti svojim vlastitim silama postati kao Bog.

34. Vježbaj se u poniznosti. Teži se, općenito, za velikim stvarima. Ova kvaliteta, poniznost, jest, definitivno, duhovno siromaštvo, prvo Blaženstvo. Svi su je sveci slijedili; oni si ne zamišljaju komplicirane stvari. Vjeruju u jednostavna, skromna sredstva. Zato jer su ona takva, trude se da ih čine. Ništa - nikakva metoda, nikakva karizma - ništa ne zamjenjuje poniznost srca. Sve te stvari - bdijenje, Ime Isusovo itd. - imaju vrijednost samo zbog poniznosti srca koje nosi te vrijednosti. Bez poniznosti i milosrđa, sva ostala sredstva su nemoćna, svi putovi nedovoljni, sva ostala djela hibridna. Onima, koji govore da Bog ne uslišava njihove molitve, sv. Franjo Saleški savjetuje da se pitaju, jesu li napredovali u poniznosti... Što budeš manji i siromašniji, bit ćeš sretniji - i imat ćeš manje problema! Kad si sve obavio, što je traženo od Gospodara, ostavi ključ pod tepihom, pred vratima i otiđi šutke... Da bi se došlo do Gospodina - treba, dakle, postati kao dijete... (Zašto Zloduh strahovito napada na djecu i na one koji njima nalikuju? Daniel-Ange to ovako obrazlaže: napada najmanje, najkrhkije, jer ga svako dijete podsjeća na ono Dijete u Marijinim rukama /zato ima toliko krvi oko Betlehema/. Svaka osoba na smrtnoj postelji podsjeća ga na Kalvariju. Ne podnosi malenoga, krhkoga, slaboga. Lucifer je posrnuo jer je mislio da će se morati pokloniti pred Djetetom i reći Mu: 'Ti si moj Bog'!).

35. Daj se voditi. U obitelji ili u školi, u svakoj prilici daj si pomagati, podržavati se, prosvijetliti od 'starijega' brata ili sestre, zrelih u iskustvu s Bogom, koji te mogu voditi, bolje rečeno, pratiti na tom osjetljivom putu. Život Bogu posvećene osobe, svećenika, počiva osobito na ljubavi prema Kristu - hoćeš li se povjeriti jednome od njih (u kojega imaš povjerenja)? Njegovo srce je ganuto tolikim povjerenjem. Shvaća, da se obraćaš samome Isusu. Ne čini ništa na svoju ruku bez dopuštenja svog duhovnog pratitelja, da te, imajući autoritet poslušnosti, đavao ne može prevariti; jer on nema vlasti nad poslušnima (usp. M. Margareta Alacoque).

36. Model sv. Male Terezije. Korekcija tvojih bijeda treba biti rađena s ljubavlju. Podnositi samog sebe prije svega takvim kakav jesi, ne srdeći se nikada ni na sebe ni na svoje nesavršenosti, jer iz te nutarnje blagosti prema samome sebi proizlazi blagost prema bližnjemu. Otvori se milosrđu koje te ispunjava ako mu se ne suprotstavljaš, odnosno, ako se ne blokiraš ni zbog svojih slabosti ni zbog svojih nemoći; ono što te sprečava da uđeš u milosrđe Božje jest ta blokada zbog vlastitih zapreka. Mala Terezija osjeća uvijek ludo povjerenje da će postati velika svetica, jer ne računa na svoje zasluge, koje uostalom i nema, već se pouzdaje u Onoga koji je Krepost, sama Svetost. Dakle, tableta u šest obroka: 1. ona je slaba i nesavršena; 2. želi postati velika svetica; 3. njena želja je velika, sve do neustrašivosti; 4. ima odvažno pouzdanje da će to postati; 5. ona nema niti će imati ikakve zasluge - čak i naše pravednosti imaju mrlje - ima "prazne ruke"; 6. samo je Bog onaj koji može biti svetost te se ona oslanja na neizmjerno blago Kristovo; On će je pokriti svojim neizmjernim zaslugama, vlastitom božanskom pravednošću.
- Gospodine, ja nemam ništa da ti ponudim. Tek prazne ruke i svoje nevolje i grijehe; puno nerazumijevanja i poruga. Eto, to Ti mogu donijeti. Podari mi snage da sve izdržim. Ovo je ponizna molitva koju Bog rado uslišava...

37. Ako sklonost nije još nikakav grijeh, navika, naprotiv, koju iz nje činiš, nije bez krivnje. Nijekati bilo kakav osobni udio znači činiti od sebe robota. Pri savladavanju, ulogu igra i tvoja sloboda. Neka su duševni utjecaji ili pritisci ne znam kakvi, ta sloboda ti dopušta pristati na grijeh ili mu se suprotstaviti. Ali ako slabost spada među grijehe, ona povlači za sobom veoma obilato Božje oproštenje. Utječi se tom oproštenju!

38. Sveti Bernard o napasti: Čuvajmo se dobro da im ne pridajemo nikakve pažnje, nikakve važnosti; jer iako nisu smrtne, one su opasne. Prisilne misli nisu grijeh, jer što je prisilno, nije slobodno i odgovorno. Slobodno se nasmij tim mislima, nemoj ih uzimati ozbiljno. One su kao mušice, komarci, kao ptice koje lete oko glave (T. Ivančić). Najbolja strategija protiv zla jest ismijati ga i razotkriti ga. Još bolje: počni tada samo slaviti Gospodina - i zlo mora pobjeći!

39. Nečistim sklonostima i mislima treba se oduprijeti čim se pojave. Nasljeduj Krista: Ponajprije, to je bezazlena misao, potom življa predodžba; zatim zadovoljstvo, neuredno uzbuđenje; napokon pristanak. Takva je taktika neprijatelja kada mu se ne odupre odmah... Sv. Bernard: Izdaleka treba naslutiti nadolazeće nečiste misli po njihovu mirisu, odbaciti ih svom snagom, s vedrinom ih potjerati. Jecajima, suzama i uzdasima zazivati odmah Duha Svetoga da nam pomogne u našoj slabosti (usp. Rim 8,26)... Zloj misli suprotstavi suprotnu misao ili sklonost, dok ona ne nestane: nečistoći - čistoća i svetost, strahu - osjećaj sigurnosti, zavisti - ljubav, laži i strahu - misli istine, odvažnosti i herojstva... Pobudi ugodne trenutke radosti, ljubavi, povjerenja, utjehe - sve dok ne budeš izliječen...

40. Uzdrži se sasvim energično od svega, što te može dovesti u iskušenje. Izbjegavaj zavodljive prigode: lektiru, plakate, emisije, filmove, internet-stranice, društva, laku glazbu, preobilne (raskošne) objede, alkohol! Svaki čovjek sám, sa svojim dosadašnjim iskustvom, treba razviti svoju osobnu strategiju otpora da svlada napast. Poduzmi mjere da sačuvaš djevičanstvo (nevinost) svoga pogleda. Čim tvoje oči ugledaju neku pornografsku reklamu ili opaze neku erotsku scenu, imaj hrabrosti da ih odmah okreneš. Ne daj im skitati. Ne kradi očima tuđu ljepotu! Hvala Ti, Gospodine, što stvaraš lijepe djevojke (zgodne mladiće)! Drži strogu, zahtjevnu i žestoku askezu, tako da duša osjeti milinu (podnesi nešto za nju, da osjeti da je voliš). Lijek sv. župnika arškog: Prijatelju, đavlu nije puno stalo do bičevanja i drugih pokorničkih sprava. Što ga nadvladava, to je uzdržavanje u piću, jelu i snu. Ničega se sotona ne boji više, i ništa nije milije Bogu...

41. Ne ustručavaj se, bez agresije ali odlučno, reagirati: bojkotiraj i potiči na bojkot kioske i radnje, koji izlažu pornografiju kao reklamu. Kupuj na onom kiosku koji prodaje najmanje svinjarija, i reci to vlasniku, da ga ohrabriš. Zahvali onim novinama, revijama... koje se ne igraju sa seksualnošću. Piši redatelju nekog filma ili autoru, i reci, zašto se osjećaš povrijeđenim. Ispovjedi svoju vjeru, i potakni na pozitivno!

42. Počni razmišljati i govoriti pozitivno. Promijeni svoj način razmišljanja i govorenja (razmišljaj i govori samo pozitivno). Vjeruj da je Bog jači od zla, da je Onaj, koji je u tebi, jači od onih sila koje nose razornu snagu negativnosti. Ne govori više o negativnim stvarima, ne tuži se na njih; govori o dobru, ljubavi i pravdi...

43. Duhovna radost najbolji je protulijek protiv napasti. Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! (Fil 4,4). Svi su sveci bili entuzijasti, vedra duha (žalostan svetac je doista žalostan svetac). Gaji raspoloženje koje se oslanja na Boga i već od sada sudjeluje u Njegovoj nepromjenljivosti. Budi uvijek svjedok radosti - ona je jedan od znakova Kraljevstva Božjeg, dar Božji... Tvoj poziv je sreća, pobjedonosna Radost (Iv 14,3: Hoću da tamo gdje sam ja, i vi budete sa mnom). Zvanje radosti jače je od zla. Radost je kupelja zdravlja. Kupaj se u njoj svaki dan!

44. Kontroliraj ili izbjegavaj uzbuđenja. S jedne strane, prirodna seksualna uzbuđenja su neovisna o tvojoj volji. Dođu od sebe, ponekad na mjestima i u trenucima, gdje ih se ne očekuje. S druge strane, ona mogu biti najčešće kontrolirana i često izbjegnuta. Ako se ponekad i ne može biti gospodar svoje mašte, može se biti gospodar svojih očiju, ruku i nogu. One se ne pokreću same od sebe.

45. Izbjegavaj provocirati samoga sebe ili druge (određenim položajima, držanjima ili gimnastičkim vježbama, preuskim hlačama ili mini-haljinama, stimulirajućom hranom...). Izbjegavaj sasvim energično sve ono što te može dovesti u napast: film, video, plakat, emisiju... Kako nećeš sagorjeti ako se igraš vatrom? Ti znaš što te može dovesti do pada; budi, dakle, pošten sa samim sobom, budi jak protiv samoga sebe.

46. Upoznaj i razvij ono najbolje u sebi. Spolnost je samo jedan od aspekata tvoje osobnosti. Ne dopusti da te hrani, kao da je jedini problem koji samo pogoršava odnose u tvom životu. Radi na onom najboljem što je u tebi! Imaš u sebi toliko drugih stvari od seksualnosti! Pronađi, gdje su izvori žive vode, slapovi tvoje nade. Daruj to najbolje u sebi drugima (npr. fizički i mentalno retardiranim osobama...).

47. Jačaj volju, ovladaj maštom. Volja se jača u malim stvarima: nauči se odlučivati, ići do kraja, odricati se u životu prijeko nepotrebnih stvarčica, malih izravnih zadovoljstava ili odložiti ih za kasnije. Izgledaju kao ništa, ali će te učiniti gospodarom nad samim sobom. Usmjeravaj snagu volje na vječne, istinske i plemenite vrijednosti... jačaj je svjesno čineći dobro; svladavaj lijenost, budi umjeren u jelu i piću, kontroliraj spolne nagone, donosi odluke 'za' ili 'protiv' (želim li to doista ili ne? radi čega to želim?), vrši svoje svagdanje dužnosti, usredotoči se na djelo koje namjeravaš izvršiti... Volja slabi ako je prestaneš jačati. Mašta igra ogromnu ulogu u "predodžbama". Živi sadašnji trenutak! Ne vraćaj se niti u prošlost niti idi u budućnost. Prestani fantazirati. Budi posve prisutan u onome, što radiš, što živiš.

48. Izmijeni vanjski, tjelesni izraz osjećaja. Svaki naš osjećajni nemir nalazi svoj izraz i u fiziološkom, vanjskom izrazu lica, očiju, glasa, disanja... Potrebna je vanjska, tjelesna kontrola osjećaja: nametni si suprotni tjelesni izraz. Kad si gnjevan ili uplašen - daj očima 'nasmijani' izraz i žmirkaj češće, diši dublje, lakše i ritmički... Obvladaj situacijama da one tobom ne ovladaju. Budi uravnotežena osoba. Kad si gnjevan - govori tišim glasom i 'veselijim' tonom. Kad je na licu osmijeh, u srcu izlazi Sunce. Ta vanjska, tjelesna kontrola osjećaja ponekad nije dostatna. Ako ju pak povežemo s nutarnjom, duševnom kontrolom, pobuđujući suprotne osjećaje i misli, lako ćeš i brzo pobijediti! Ozdravljena osoba druge ozdravlja.

49. Umnažaj svoje male pobjede. Sjeti se onih slučajeva, gdje si relativno lako izbjegao pad. I bio si ponosan da si jači nego što si dotada to vjerovao. Pobjeda za pobjedom, i imat ćeš svladanu napast.

50. Nađi izvor. Takvu praksu čistoga života možeš živjeti u jednoj od novih zajednica, gdje mladi zajedno, svećenici i djeca, u celibatu posvećeni Bogu na godinu dana, naprimjer, ili u školi života, gdje mladi daruju jednu godinu života Gospodinu Bogu, da bi se formirali u molitvi, živjeli iskustvo bratskog života, produbili spoznaje o Bogu, naučili se dijeliti svoju vjeru i radost. Tu se nećeš osjećati ni osuđivanim ni okrivljenim, već prihvaćenim i ljubljenim takvim kakav jesi, takvim kakav želiš biti. Jednodušnim zajedničkim životom u takvoj zajednici, gdje su odnosi među mladićima i djevojkama obasjani svjetlom Božje djece, mnogo mladih ljudi pronašlo je u njima začuđujuće zdravlje i zdravu duševnu zrelost. Da, u jednoj takvoj zajednici, koja nosi neizmjerno poštovanje prema ljubavi. Za neke je to silna spoznaja. Sve više, rađaju se zajednice, kršćanske i ekumenske, gdje možeš nekoga potražiti (gdje nikada ne smetaš!) i nepristrano porazgovoriti o sebi i o tome, kako živjeti...

51. U ovom hiper-erotiziranom svijetu traži se izvanredna nutarnja sloboda, izvanredna hrabrost da jednostavno kažeš drugoj osobi: Ne, neću te iskoristiti, jer te previše volim! Prava ljubav čeka!

52. Protiv hiper-erotizma - super-heroizam! Odreci se 'pseudobračne' dimenzije seksualnosti! Voljet ćeš se s drugom osobom kao što se vole Božja djeca. Vrati drugome njegovu nutarnju slobodu - tako mu dopuštaš rasti i konačno, postati samim sobom. Kad bi znao koliko mladih nadvladava svoju situaciju i koliko njih umiju minimalizirati svoje strasti! Dakako, ostaju krhki: Bog je njihova jedina snaga. Ali osjećamo da su napokon sretni: Bog je njihova velika sreća.

53. Uključi se u život svoje župne zajednice. Uključi se u organizirane vjeronaučne susrete - da produbiš svoju vjeru, spoznaje, tražiš rješenja... Uključi se u neku molitvenu zajednicu, gdje ćeš moći moliti (i ti i drugi za tebe i ti za druge) molitve nutarnjeg iscjeljenja, odricanja... Uključi se u tebi odgovarajuće aktivnosti svoje župne zajednice, ako ih nema, pokreni ih. Ne daj, u tom smislu, svom župniku mira! Ne posustaj, ako se razočaraš. Budi blag i uporan, moli se i zahtijevaj. Ne budi samo konzument, već i kreator. Ne traži samo svoja prava - preuzmi i svoje obveze u rastu vjere svoje župne zajednice. Postani svjestan svoje uloge u Crkvi koju ti ona daje. To nije ničiji milodar - na to si, po primljenim sakramentima i po koncilskim i drugim dokumentima Crkve - obvezan!

54. Ne ljenčari, odmah ustani iz postelje. Ako si odlučio da je nešto za tebe potrebno - više o tome ne razmišljaj u času izvršenja. Slijepo provedi svoju odluku. Ako si, npr. odlučio ustati na glas budilice - ne počni razmišljati jesi li još pospan, nije li to još prerano... Bez razmišljanja ustani iz postelje.

55. Nauči se odmarati. Odmarati se znači promijeniti posao kao i obnoviti snagu i energiju. Nauči se odmarati u vrijeme bdijenja (zbog nervne iscrpljenosti, uobičajenog zamora) i u vrijeme spavanja.

56. Bavi se sportom i tjelesnim aktivnostima. Zdrav duh u zdravu tijelu. Primjereno svojoj dobi i tjelesnim mogućnostima. Otiđi na izlet. Zapamti da sunce, voda, zrak, tjelovježba, ispravna dijeta i radost jesu šest najboljih liječnika. Uvijek su ti pri ruci a ne stoje niti lipe.

57. Ako si se možda zarazio: Ni za kakvu cijenu ne širi smrt - to je isuviše strašno. Ako si se zarazio tuđim virusom, molim te tada: ne dovodi u opasnost i ne uništavaj mladost, ne pustoši egzistenciju, ne služi se spolnošću. U najgorem slučaju riskiraš... širiti smrt! Ni za koju cijenu ne sij smrt! Svi znamo, da to može biti "smrtonosno" i u tom slučaju zločin.

58. Jedino liječenje i zaštita sa stopostotnim učinkom jest potpuna čistoća. Ne čistoća iz jednostavnog straha pred virusom, već čistoća kao put kraljevske slobode, radi Kraljevstva nebeskog.

_________________
Poruka u boci bačena nekad davno, još putuje morem
i traži kopno,traži tebe, a kada te nađe
unutra ćeš pročitati.........


ZABRANJENO GUBITI NADU U BOLJE SUTRA,
GOSPODIN TVOJ!!
Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 ožu 2006 19:24 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 13 vel 2006 13:38
Postovi: 1902
Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš!
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Vjeroispovjest: Rimokatolik
59. Sve može biti spašeno, otkupljeno. Ako ipak, uprkos svojoj dobroj volji i pristupanju Sakramentima nutarnjeg ozdravljenja (Ispovijedi i Euharistije), ostaješ obilježen neizlječivom ranom moći navike, preobrazit će se ta kušnja u križ, koji možeš sjediniti sa pobjedonosnim Križem Isusa Krista. Tako će za tebe spasenje biti moguće. U suprotnom, tvoj grijeh će biti jači od Njegove ljubavi. Jedina nesreća bila bi tvoja sumnja da to može biti popravljeno, tj. da slobodno i konačno sumnjaš u milosrđe Božje.

60. Misli na kraj. Ne zaboravi smrtni čas. To se ne događa samo drugima. To je najvažniji trenutak našega života, jer često o njemu ovisi naša čitava vječnost. Neka te ne zatekne nespremna. Živi stalno u stanju milosti, pobuđuj često 'savršeno pokajanje' (osobito prije spavanja). U svim svojim djelima misli na svoj konac, pa nećeš nikada griješiti (Sir 7,36). Posljednje čovjekove stvari jesu: smrt, sud, nebesko blaženstvo za dobre, a pakao za zle.

61. Ako si sve pokušao, a ništa ti ne pomaže - misliš da boluješ od "neizlječive bolesti" - zatraži Sakrament Bolesničkog pomazanja! Ovaj Sakrament nije samo za tjelesne bolesti ili za umiruće, već i za teške psihičke i duhovne bolesti! (Savjet: obrati se svećeniku koji će te moći razumjeti).

Dragi moji prijatelji,još se jednom ispričavam za ovu dužinu,ali ako je netko došao do kraja-neka znade da je na pravom putu(jer vrijedilo je to sve pročitati)i d a će ga Isus obilato nagraditi u bilo kojoj odluci i volji da se bude bolji već sada,ovoga časa,da naša vjera i naša odricanja i postovi i molitve ne budu samo pomodarski vjernički obrazac,već da zaista ono što vjerujemo,to i za to i živimo.Molim svoju šeficu Leti da s e ne ljuti i da čim ulovim vremena nastavljamo tamo gdje smo stali.Sve vas volim bratskom ljubavlju i na sve zazivam Obilje Božjeg blagoslova! :arrow: :evil: :!:

_________________
Poruka u boci bačena nekad davno, još putuje morem
i traži kopno,traži tebe, a kada te nađe
unutra ćeš pročitati.........


ZABRANJENO GUBITI NADU U BOLJE SUTRA,
GOSPODIN TVOJ!!
Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 24 ožu 2006 08:56 
Sve je to jako slatko opisano, ljepo je to obrazloženi ali kad te udara na svim poljima pitala bih te je kako bi ti bilo.
Kad trpiš raznorazna poniženja na poslu i kad vidiš kako ti ldvolični ljigavci uspjevaju, ma dobro to je najmanji probel, naučiš ih poslu jel dođu 8 godina iza tebe a onda ti preotmu posao a ti mašeš nogicama 5 dana po 8h i još ih moraš slušati jel su s tobom u sobi pa onda čovjek ne zna stvarno da li da se moli i kome više da se moli....
To je jedan od segmenata, ono ostalo da i ne spominjem
Da me ne bi krivo shvatio ne tražim svjetsku slavu, novce i sve što nosi ovaj svijet samo ne više takva diplomatska poniženja i pokvatenost
Tražim puno?!?


Vrh
  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 24 ožu 2006 09:10 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 03 vel 2006 13:40
Postovi: 254
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Anonymous napisao:
Sve je to jako slatko opisano, ljepo je to obrazloženi ali kad te udara na svim poljima pitala bih te je kako bi ti bilo.
Kad trpiš raznorazna poniženja na poslu i kad vidiš kako ti ldvolični ljigavci uspjevaju, ma dobro to je najmanji probel, naučiš ih poslu jel dođu 8 godina iza tebe a onda ti preotmu posao a ti mašeš nogicama 5 dana po 8h i još ih moraš slušati jel su s tobom u sobi pa onda čovjek ne zna stvarno da li da se moli i kome više da se moli....
To je jedan od segmenata, ono ostalo da i ne spominjem
Da me ne bi krivo shvatio ne tražim svjetsku slavu, novce i sve što nosi ovaj svijet samo ne više takva diplomatska poniženja i pokvatenost
Tražim puno?!?


I ja se cesto pitam (iako mene stvari ne poslu ne diraju već privatno)...Jedna usporedba...mi smo Bozji krumpiri :P i tko zna zasto se neki krumpiri samo kuhaju u ljusci, drugi pak mrvicu vise pate pa ih se oguli i onda kuha, treci se pak gule, režu pa kuhaju, a neki pak moraju tako patiti da sve to podnose, a na kraju ih se još i gnjeci (pire-krumpir).
Ne znam jel tko skuzio, ali meni ova usporedba tako sjedne kad se pitam zasto.

Ma najveci problem je sto mi gledamo dolje, u sebe i ovaj život, umjesto da si posvjestimo da je ovo samo generalna proba za konačnu predstavu - život vječni, ako si posvjestimo da sada trpimo da bi u vječnosti uživali, lakše je podnositi trpljenje.

I ja imam problem kao i ti, ali trudim se na takve stvari gledati da mi ih je Bog dao da se vježbam u strpljivosti i poniznosti (sto mi rijetko uspijeva, ali Mu svaki put zahvalim sto me ljubi ovakvu i sto je strpljiv sa mnom, a snagu da ne posustanem nalazim u euharistiji).
Naravno, treba razlikovati poniznost od ponižavanja.

_________________
"Da, to je čudesna istina: LJUBAV PRIVLAČI LJUBAV!
Na Malom Putu nije presudno podižeš li s poda pribadaču ili gradiš katedralu od zlata.
Bog ne gleda veličinu naših djela, nego samo na ljubav s kojom se ona obavljaju." (sv.Terezija od Djeteta Isusa)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 24 ožu 2006 09:29 
To nije mjesec dana to je od moje 29 godine sad su 33 pa si računaj, mislim da bi i konj u Vrapču završio.
Ma zapravo ne želim više patiti, mučim se ovdje, mučiiti ću se u čistilištu i opet 2:1 za njih.
Ma zapravo muka mi je od svega toga!


Vrh
  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 24 ožu 2006 09:38 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 03 vel 2006 13:40
Postovi: 254
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Anonymous napisao:
To nije mjesec dana to je od moje 29 godine sad su 33 pa si računaj, mislim da bi i konj u Vrapču završio.
Ma zapravo ne želim više patiti, mučim se ovdje, mučiiti ću se u čistilištu i opet 2:1 za njih.
Ma zapravo muka mi je od svega toga!


Gledaj Isusa, ne sebe! Ne kažem da ne patiš i sigurna sam da nisi zaslužila tu patnju, ali usmjeri svoj pogled na križ. Pročitaj molitvu Z.Suca "Večernji susret", Vjeko ju je stavio pod vjerska iskustva, tema razne molitve i pobožnosti.
Evo ti link: http://www.tebe-trazim.com/forum/viewtopic.php?t=90

_________________
"Da, to je čudesna istina: LJUBAV PRIVLAČI LJUBAV!
Na Malom Putu nije presudno podižeš li s poda pribadaču ili gradiš katedralu od zlata.
Bog ne gleda veličinu naših djela, nego samo na ljubav s kojom se ona obavljaju." (sv.Terezija od Djeteta Isusa)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 6 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr