www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 12 svi 2025 04:23

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 25 svi 2006 12:42 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Evanđelje po Ivanu, glava 6:

50 Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. 51 Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta." 52 Židovi se nato među sobom prepirahu: "Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?" 53 Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! 54 Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. 55 Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. 56 Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. 57

Evanđelje po Luki, glava 22:

19 I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: "Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen." 20 Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva."

Na forumu ima članova koji su pripadnici različitih crkava. Bilo bi lijepo da međusobno upoznamo ono po čemu se razlikujemo kako bi se mogli s više poštovanja odnositi jedni prema drugima. Pozivam prvenstveno one koji nisu pripadnci katoličke crkve da nam objasne kako oni tumače ove retke, ali i katolike da sami napišu što za njih znači Tijelo i Krv Kristova.
Molim vas bez nametanja svojih uvjerenja vec da s ljubavlju razgovaramo.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 svi 2006 04:37 
Odsutan

Letizia napisao:
...
Na forumu ima članova koji su pripadnici različitih crkava. Bilo bi lijepo da međusobno upoznamo ono po čemu se razlikujemo kako bi se mogli s više poštovanja odnositi jedni prema drugima. Pozivam prvenstveno one koji nisu pripadnci katoličke crkve da nam objasne kako oni tumače ove retke, ali i katolike da sami napišu što za njih znači Tijelo i Krv Kristova.
Molim vas bez nametanja svojih uvjerenja vec da s ljubavlju razgovaramo.

Ja sam rimokatolkinja. Zelim reci da meni tijelo i krv Kristova predstavlja Boga, onoga koji nas sve poziva u crkvu, da mu pravimo drustvo i da mu se pomolimo. Mnogi se odazivaju tom pozivu, hvala Bogu! :D , ali neki ne :cry: :twisted: .

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 svi 2006 08:55 
Odsutan

Meni je dovoljno na ovo reći,
Isuse, hvala Ti na Tvojoj Predragocjenoj Krvi prolivenoj za nas, hvala Ti na Tvojemu Tijelu koje se predalo za nas.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 svi 2006 12:21 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Ako je tko u Kristu, on je novi stvor, staro je nestalo, novo je, evo, nastalo.
Isus je naučavao:" Ostanite u meni i ja ću ostati u vama! Kao što mladica ne može sama od sebe, ako ne ostane na trsu, roditi roda, tako ni vi, ako ne ostanete u meni ... Jer bez mene ne možete ništa učiniti." (Ivan 15,4.5)
Da biste živjeli svetim životom, vi ovisite o Kristu kao što loza ovisi o matičnom čokotu da bi rasla i donosila rod. Odvojeni od Njega, nemate života. Nemate snage oduprijeti se kušnji ili rasti u milosti i svetosti. Nastavajući u Njemu, možete napredovati. Crpeći život od Njega, nećete se sušiti niti ostati bez roda. Bit ćete kao "stablo zasađeno pokraj voda tekućica."

:b232:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 svi 2006 12:25 
Odsutan

Utjeho, želiš li reći da su tijelo i krv Kristova koje blagujemo na svetoj misi naš matični čokot?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 svi 2006 12:46 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Da, Letizia, upravo tako mislim.
Često u crkvi promatram ljude kad stoje u redu da se pričeste i mislim u sebi da li istinski doživljavaju tijelo Kristovo? Mislim da je jako važan taj doživljaj. Govorim iz svog iskustva, kako napredujem u vjeri tako je i taj doživljaj sve jači i jači.
Osim toga, važno je kako se pričestiti. Naš svećenik je objašnjavao da se hostija treba staviti u usta (ako ju uzimaš na ruke) dok si okrenut prema oltaru, a ne uzeti ju u ruke, krenuti k svojoj klupi i staviti ju u usta kad si već leđima okrenut oltaru, a to mnogi vjernici čine, vjerojatno iz neznanja.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 svi 2006 12:50 
Odsutan

Da, čovjek jako promijeni način primanja svete hostije kad si posvjesti da prima Kralja nad kraljevima, kad si posvjesti da prima živoga Boga.
Kad bi bili svjesni da u trenutku primanja svete hostije smo s Njim u raju...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 svi 2006 13:39 
Odsutan

Također bi želi napomenuti da uzimate hostiju direktno u usta, ne u ruke.
Razlog je taj što smo već napomenuli da se radi o tijelu Gospodina našega Isusa Krista, a naše ruke su "prljave", rade svakakve gluposti :wink: ako me kužite. Crkva dopušta uzimanje u ruku, ali bi trebalo ono gore imati na umu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 svi 2006 17:48 
Odsutan

Mihael, ali što Bog dopušta?

nije važno kod Njega da li su ruke "čiste" ili "prljave", kod Njega je važna nakana u srcu primanja Njegovog Tijela i Krvi

ako se prije pokajemo za svoje grijehe ruke se nam "očišćene" te možemo bez ikakvog problema primati Njegovo Tijelo u ruke...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 svi 2006 19:24 
Odsutan

Mihael napisao:
Također bi želi napomenuti da uzimate hostiju direktno u usta, ne u ruke.
Razlog je taj što smo već napomenuli da se radi o tijelu Gospodina našega Isusa Krista, a naše ruke su "prljave", rade svakakve gluposti :wink: ako me kužite. Crkva dopušta uzimanje u ruku, ali bi trebalo ono gore imati na umu.

sjećam se kad sam kao dijete išla kod bake na selo,pa za vrijeme pričesti ispred oltara je bilo klecalo,i tko ide na pričest klekne, sklopi ruke i primi pričest u usta
to mi je bio jako lijep običaj

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]