www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 10 svi 2025 22:26

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 14 stu 2007 21:00 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 46 zahvala
Cesto cujemo,i cesto se zgrazavamo kada cujemo,da u danasnjem svijetu,pod sve vecom kontrolom,sve vece nasilje vlada..
Zelim pobuditi raspravu o obiteljskom nasilju,najcesce medju brakovima,trpe zene i djeca,roditelji..i drustvo..
Zlostavljanje u obitelji,je jos uvjek "tabu tema" tema o kojoj se ne prica javno, a cini se bez puno razmisljanja..
I to najcesce jaki vrse,teror nad slabim osobama..i razlicitim verzijama..
Cesto i medjugeneracijskim prijenosom nasilja u obitelji,obiljezjima zrtava i pocinitelja bracnih drugova.psiholoskim profilom zlostavljaca,te nacelima djelovanja komunikacije,sa zlostavljenim bracnim drugovima,zenom ,djecim itd. Kome se moze u danasnje vrijeme,
jedan patnik,jedna slaba osoba,jedno djete...oni koji su nemoci,
da se povjere,da potraze pomoc....i da im se pomoc pruzi...
Postoji li u nasoj Katolicko Crkvi,i u nasim zupama,takvi uredi,ustanove ili barem "dusobriznik",koji u nevolji daje podrzku i pruza pomoc,ili je to jos uvjek stvar,drzave i drzavnog civilnog zakona..??
Cesto jos uvjek zna da vlada misljenje recimo,da je zena manje vrijedna nego muskarac.Iz Bibilije znamo da je zena "slika Bozja,kao i muskarac"
Ivan Pavao II pise:Potrebno je novo teolosko vrednovanje zrtve i patnje koju zene trpe u nasilnickim odnosima.Upozorava se na odgovornost svakog pojedinca za oblikovanje i opstojnost struktura koje omogucavaju
strukturalno nasilje nad zenama.Postavljeno je pitanje imperativnoga trazenja oprosta od zrtava,Skrece se pozornost na krivo poimanje medju vjernicima da brak daje pravo jednom supruzniku ,da gospodari tijelom i spolnoscu drugoga supruznika,ne uzimajuci u obzir njegove zelje i potrebe..U odnosu na Crkveno pravo,zrtvama obiteljskoga nasilja presucuje se zakonska mogucnost rastave uz trajanje zenidbene veze,i postavlja tezu,da to moze biti iz nedostatnoga poznavanja tezine stanja u kojemu se zrtve nalaze,kao iz straha,tako i nemogucnosti,ostaju prepusteni sami sebi..A mnugo brakova ,zbog puno manjih i nevaznih stvari rastaju se,obitelj se raspada,djeca trpe ,i "psihicko nasilje"roditelja,poslje rasteve,"natezanje,kome pripasti,komu odrediti starateljstvo,i to u stvari ima vece pravo,i iz kojih razloga...
Psihiceko nasilje,ostavlja nad djecem velike posljedice..koje cesto nose cijeli zivot..Biblija govori o nasilju,kao rusilackoj snazi,koja se javlja u ljudima..Bog sigurno nema plan da se nad slabijim vrsi nasilje,ili da se nad djecom vrsi nasilje..Danasnji mladi rastavljeni brakovi,i ponovno sklopljeni s drugim bracnim drugom,donose djecu u brak..
Gdje se cesto ima veliki problem s prihvacanjem tudjeg djeteta,
kao svoga dijeteta..oni su cesto zlostavljani,jer krv i meso,nije vlastito dijete..Kada bi bilo dovoljno ljubavi,i Bozja ljubav prisutna,kada bi bilo vise vjere,kada bi se netko osjecao duzan da je i za takve odgovoran..
onda ne bi tolik bilo nasilja kod te malene djece,i bezbomocni andjelcica..
Danasnja djeca postala su "lopta",koja se kotura,od jednog do drugog,
ili se s jednim totalno prekine..I djete ima samo "jednog roditelja",
jer drugi ima vecu moc,vecu vlast i iz nekog drugog opravdanog razloga,djete zivi i mora prihvatiti to,jer se roditelji mrze...
To je tajno nasilje,koje djecu boli,koje djecu dovodi zabludi,jer cesto ne znaju prosuditi ispravno,kome da vjeruju,a kome ne..
Jer svaki je ugrozen na svoj nacin...A neduzni neka trpi...cek i ne vide,i ne primjete,sta je u dijetetu..No nisu svi takvi,ima i dobrih i uspjesnih..
oni su sami po sebi dobri..Kako mi kao vjernici,gledamo na to,kako mi kao covjek,i bliznji gledamo na to,i dali smo u stanju pomoci takvim patnicima..?Najcesce se cuje odgovor,to je njegova privatna stvar..???
Dali je nas bliznji privatna stvar...??

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 stu 2007 16:25 
Odsutan

Danasnja moderna vremena,jako puno ucinilo za danasnju zenu,ali isto tako jos uvjek je ostalo onih,koji smatraju,da su oni "vlasnici"
pa cak i zene,ili slabijega...Cesto se cuje covjek istukao zenu,na....
sta reci na to,lako je istuci jednu zenu,ili jedno dijete..koji su fizicki puno slabiji..Ima zena koje psihicki ubijaju muskarce,jer su tu slabiji....
Obiteljski oblici zlostavljanja je ,jos uvjek prisutno,i na svakom koraku se cuje...Kako mnogi clanovi TT,svjedoce..."tata pije,i zlostavlja cijelu familiju"onda se trebamo zapitati,dali to nije u danasnje vrijeme moguce sprijeciti..?Zapostavljenost i ugrozenost zene,i slabijeg,ili psihicko napadnutog,nad slabijim,cini se najgori oblik nasilja..
U civiliziranom vremenu u kojem jos i danas nasteje nasilju..
Biblija gleda ,ili vrednuje kao izraz ljudske bijede,da protestira protiv nasilja,i da pokusava naci,temeljna odricanja biblijskog odricanja,iskustva nasilja u povjesti je Bozje pedagosko djelovanje.
Bog polako i postupno,preko promasaja,zloporaba i prekrsaja poucava i vodi one koji mu se vjerom otvaraju do pune ostvarenosti,muskosti i zenskosti,i daje nam sanu da se pokajemo za svoje propuste,i da oprostimo...da obadvije strane,poprava stanje,i da se vrati izgubljeno,
da ljubav urodi plodom,ili da se izgubljena ljubav vrati..
Bog je svakome zacrtao jedan plan,ali nase slabe tocke i mane,krive taj plan...???

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 stu 2007 18:28 
Odsutan

Upravo sam procitala u novinama,iako ne vjerujem puno novinama,
ipak nebi netko bio bez razloga osudjen na 7god..zatvora,da nema nista..?

"Kceri za sex ,placao 20kuna"monstur je osudjen na 7god..zatvora??
12 godisnja najstarija djevojcica,morala je prihvatiti"zabavu"
jer ce svakako poslje raditi s muskacem,njezinim covjekom..??
Majka se rastala od oca,napustila i otisa u sijet,a djeca ostala kod oca..
Prijetio im je,i mladjoj je prijetio s sjekirom...??

Ostala sam bez teksta,i razocarana..?Smatrala sam,da samo na bogatom zapadu,narod luduje...i gluposti pravi,a da se to u hrvatskoj isto moze dogoditi,nekako ne mogu vjerovati..
Kuda mogu da odvedu "rastave braka"???Vjerojatno i toj zeni nije bilo lako s takvim covjekom,ali ako je znala tko je ...kako je mogla djecu prepustiti njemu???Mozda je upavo i bio i kod nje razlog za rastavu...
takva vrsta "zabavljanja" ili silovanja,o kojima zene moraju da sute..??
Dali je stvarno samo drzava,i drzavni zakon zaduzeni za rijesavanja takvih stvari,a gdje je tu vjera,i "moj bliznji" ili je najbolje sve prepustiti,
jer je to privatna stvar..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 stu 2007 18:44 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 1 zahvala
ja idem na psihijatrijsku grupnu terapiju, gdje je ukljucen jedan moj prijatelj koji ima problema doma.. Mali ima samo 18 godina a vec je par puta bio fizicki pretucen, i xy puta psihicki zlostavljan u svojoj obitelji.
u njeemu ne vidim ni tracak nade, vjere i hrabrosti.
on je totalno srusena osoba bez imalo samopostovanja, i nekakvih temelja za zivot...
tesko je jako pristupiti njemu jer moras paziti kako ces mu prici.. da ne bi krivo shvatio... stalno govori kako ce se ubiti, da je cijena koju placa, prevelika..
nije vjernik, ali svjedno mu pokusavam usaditi neku vjeru.. barem onu vjeru u bolji zivot..
ali moram biti tako oprezna da se bojim da cu prekasno reagirati..
jer grupa mu ne pomaze.. a psihijatri ne znaju pola toga sto ja znam..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 stu 2007 20:00 
Odsutan

Zlostavljanju je najlakse okrenuti glavu,pogotovo kad se radi kod drugog..
Covjek ne razmislja da svatko moze tim sutra biti pogodjen..
Jer razliciti su oblici zlostavljanja i nasilja u obitelji..
Smatram da se vise ne smiju skrivati,i da je doslo vrijeme ...
"da ne okrecemo glavu na drugu stranu"
Takvi problemi se rjesavaju jako sporo i vrlo tesko...
MNOGI ZRTVI NE VJERUJU.....pogotovo ako je u krugu obitelji,ili prijatelja.gdje se poznaje osoba...???
U obiteljima se najvise skriva, 75% su pogodjene zene,tako jednog dana kada izadje na javu,clanovi obitelji ne mogu vjerovati..
(kakva nepravda prema zrtvi??)do jucer je bilo sve uredu,i dobro..Djeca su pogodjena 16 %,a najcesce do puberteta,djeca shvacaju i misle da su zasluzili fizicko nasilje,a seksualno nasilje smatraju,kao njeznost i ljubav,
dok ne dodje do "pretjeranog",gdje se djetu najcesce prijeti,i tako djete shvaca da stvarno mora da suti..
Drzavne ustanove,i SOS,najcesce savjetuju...i jedino uspjesno rijesenje rastavu...zeni,a zena zbog djece i dalje ostaje da trpi???
Moje misljenje,je da bi i Crkva...mogla da otvori,
"Vjersko savjetovaliste,nad nasiljem,i ujedno i prihvatiliste,za one najugrozenije"Smatram,da vjera ipak drugacije gleda na nasilje,
i da ne smije i dalje sutiti,jer u pitanju su "obitelji" i nemocni...
Neki puta je dovoljno samo zaprijetiti zlostavljacima,i oni prestanu...
a neki put je to vrlo mukotrpan put...U svakom slucaju,treba pomoci..
onim slabim,i izvesti na drugi put,i dati NADU ZA BOLJE SUTRA...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 stu 2007 21:43 
Odsutan

"ZAUSTAVIMO NASILJE"
Dan protiv nasilja nad zenama,je 25. 11,a internacionalna kampanija,
djeluje u te dane 16 dana..do 10 .12..Uobicajeno je da se sa strane Religije ,mole molitve u te dane,drugi sakupljaju i darivaju u dobrovoljne svrhe,tim ugrozenim,bolje reci "ustanovama",koje dalje pomazu...
Nasilje nema nikakve veze sa ljubavi,ono uglavnom ulogu igra moc.
Odlike pravog partnerstva su ISKRENOST,RESPEKT,POVJERENJE I UZAJAMNO POMAGANJE.
A svi znamo da nam to isto nalaze i nasa vjera.Stoga je nasilje nepozeljno,i treba gledati STATI NA KRAJ NASILJU.
Ono se bazira na moci i kontroli,a u katolickim obiteljima to e bi smjelo biti.Vjera se mora osjetiti u obitelji..a nasilju nije mjestu u obitelji!.
Svaka peta zena u Austriji je zrtva nasilja,neovisno o tome dali se radi o bracnom drugu,ili zivotnom saputniku..tu se ubrajaju i stranci...
U AUSTRIJI NASILJE NIJE PRIVATNA STVAR..
NAD DJECOM..40% je nasilnik otac..18% familija,susjedi ,prijatelji i oni koji paze na djecu...14% je nasilnik ocuh,(muz mame)

DJECA ZELE LJUBAV I S RESPEKTOM DA IM SE PRISTUPI,
RODITELJI DA IM BUDU OSLONAC,IAKO VLADA NASILJE
ONI NE ZELE IZGUBITI RODITELJE....
:q4: :q4: :q4: :q4: :q4:

:q4:ONI HOCU DA NASILJE PRESTANE. :l30: :q4:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 stu 2007 20:32 
Odsutan

Otvorila sam ovu temu,jer sam htjela da pokrenemo...zajednicki,
nesto protiv nasilja...

Danas CARITAS,slavi svoju zastitnicu.ELIZABETU UGARSKU..
pa od srca cestitam blagdan zastitnice ,i 800 god.jubilarnu..
Dao Gospodin Isus Krist,da se po zagovoru Sv.Elizabete ,
i po nasem primjernom zivotu,svakog naseg clana Tebe-Trazim,
i sve patnje ovog svijeta PREOBRAZE U RUZE LJUBAVI...

Takodjer je jos jedna velika svetica ovaj mjesec,takodjer kraljica..
A ovaj mjesec i Caritas posvecuje,zrtvama nasilja posebnu paznju..
Pa mi je zelja da svi dobri ljudi na Tebe-Trazim..da se pridruze..
mojim molitvama,darovima,zrtvama i postu...

POVJEROVALI SMO LJUBAVI BOZJOJ,KRENIMO PROTIV NASILJA..

Udruzimo se zajednicki,i dajmo prijedloge..sta mozemo uciniti???

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 stu 2007 01:03 
Odsutan

Podijelio: 13 zahvala
Zahvaljeno je: 9 zahvala
Šta možemo učiniti....
Možemo dati onoliko koliko osobe zlostavljane žele primiti..
Koliko dopuštaju..jer to je krug obavijen paučinom zla..to su okovi kojih se triba otresti..
Iako su osobe zlostavljene..ne žele to iznijeti javno..ne žele priznati..a mi ne možemo svjedočiti i pisati umjesto njih samih..
Jer se boje ovog il onog...boje se same svoje sjene...to je slobodna volja pojedinca...
Tribamo polako ulijevat im i dolijevat ljubav..mir..
Odagnat mržnju i nemir..unijet im radost..
Da bi njihovo srce pomalo počelo glasno da kuca..neustrašeno..slobodno..

Da ne bude toliko ustrašeno od spoznaje nasilja...da pomalo postanu autoritativne...da se osvjeste...da se suoče same sa sobom licem u lice...
Tek tada možemo malo djelovat..

A do tada možemo moliti Božiju Providnost...I Isusa da im ulije puninu svoje Milosti..i da ima snage da se podignu iz blata..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 stu 2007 19:50 
Odsutan

Mislim da mi mozemo puno vise,nego sto mislimo uciniti..
Bas kao i ti ,sto si napisala...svi mislimo da ne mozemo,"a sta smo pokusali" Vjeruj mi da mi mozemo,"ali trebamo htjeti pomoci"
Sve dotle dokle god smatramo da je to stvar svakog pojedinaca,
necemo promjeniti nista..Treba jednom poceti,malo razmisljati i o tome,malo dublje..Vjera ne moze biti ta koja daje podrzku nasilju...
Imamo na forumu mnogo clanova koji su bili,ili su jos zrtve nasilja..
Mnogi mogu da posvjedoce..i oni bi prvi trebali biti ti koji su spremni pomoci,bas iz tih razloga sto su sami dozivjeli tako nesto,ili slicno!
Njihovu bol i tugu,jedino oni mogu istinski opisati,i posvjedociti...
Zelja mi je da malo vise razmislimo zajednicki,i da ne kazemo mi ne mozemo,s tim necemo nista promjeniti..??
Bog nije nikoga stvorio da trpi nasilje..covjek prihvaca nasilje,
ali ga covjek ne moze blagoslovljivati..
Recimo vi mlade majke,koje imate skolsku djecu,mogle bi pricati djeci,da se u skolama povede tema o tome..Neka povedu djeca,koja nisu zlostavljana..da izvuku djecu koja su zlostavljana iz puzeve kuce..
Po svim zupama,na vjeronauku,na drugim grupama u krugu Crkve,
u Pastoralnom vjecu..sve to su mjesta gdje jenom se mora poceti..
Zasto je to jos uvjek tabu tema???
Takav jedan projekt,stvorio bi jednu "vjersku zastitnu mrezu"u kojoj se
donosi odluka,pravila,procedure koje se brinu za sigurnost djece, pa i slabijih osoba koje su izlozene nasilju..
Jednu "VJERSKU KAMPANIJU"
1.Stop nasilju nad djetetom..
2.Stop nsilju nad zenom..
3.Stop nasilju nad starima..
4.Stop nasilju u krugu drustva
5.Stop nasilju fizickom i psihickom..
Mi katolici ne pravimo nikakve "reklame" ,u danasnjem svijetu ,kad ne mozemo zamisliti da nesto moze bez reklame..kako onda da se ne pitamo gdje su REKLAME PROTIV NASILJA..
Djeca u skolama mogu naslikati sliku,ispod napisati neki redak,
mozda necija prica,ili zelju,ili sta zele..kako zamisljaju svijet ..
"bez nasilja"Mozda bi onda ,oni koji to cine...shvatili ili se pitali...
ZASTO JA TO RADIM...puno njih to radi jer su bas u obiteljskom domu,to vidjeli,dozivjeli,i sada prenasaju dalje???
Oni ne znaju za drugacije,psihicki povrijedjeno srce,mozda nekada davno,
VRACA SADA KADA MOZE DALJE..Oni se nisu oslobodili toga,jer nisu imali sanse za to..i ne znaju za drugaciji nacin..
Ako netko tuce zenu,onda mora da postoji razlog(njegov razlog za to)
sto nikako nije ispravan,a da se to sprijeci mora se pronaci "KLICA"
Sta tjera tog covjeka na takvo ponasanje???
Dali je stvarno samo on kriv,ili i druga strana...ili jednostavno ..
poremecena osoba,koja zeli kontrolu nad svim,i nad najslabiji..
"A u stvari sam ispada kukavica s tim cinom"
Pravi se malim,i neinteligentnim covjekom...
Alkogol je bolest,alkohol treba ljeciti,a dijete ne zna za to...
Ali svako dijete,i svaka osoba ima pravo ,na miran zivot..
BEZ ZLOSTAVLJANJA...
Samo javne debate..u skolama,u Crkvi i zdrastvu...mogu pokrenuti s mrtve tocke..Ali trebaju biti ljudi spremni,poci u borbu..
PROTIV NASILJA.
Koliko ljepih slika ima s tekstom napisana na ovom nasem forumu...
kada bi takve slike bile..STOP NASILJU..i uz koji psalam,koju ljepu rijec,
i postavili kod kuce negdje na vidljivo mjesto,morao bi se svaki nasilnik makar zapitati,sta je to???
Ja predlazem MOLITVU...i prijedloge od vas...POKUSAJ MO...
mozda ce sutra biti prekasno???

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 stu 2007 21:56 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Daga Rebeka
Kod nas ovdje u Njemackoj je prije dva tjedna poceo u skoli kurs za djecu od 6-9 god.pod nazivom "USUDI SE NESTO RECI"
Tu djeca dobiju papir i uciteljica im kaze ,da svatko nacrta ili napise sta nevoli jesti ,sta nevoli rukama i ustima dodirivati, gdje se nevole dodirivati itd.
Uciteljica kaze da se ovakvim putem dosta toga otkrije o nasilju i zlostavljanju i da djeca na kraju ipak progovore o svojim problemima .
Sto se ranije otkrije i ranije sprijeci takva nasilja i zlostavljanja to je bolje za buducnost te djece.Sto se kasnije otkrije to je sve teze da ta djeca imaju normalan zivot poslije.Ja mislim da ovako nesto poput ovoga bi se moglo i kod nas napraviti.
BOZE MOJ DAJ DA STO MANJE BUDE NASILJA I ZLODTAVLJANJA.

VJERU IMAJTE VJERU.
BOG JE LIJEK I LIJECNIK..

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]