Uočnica je Duhova-rođendana naše Crkve,bilo bi dobro da ovdje kroz cijelu godinu razgovaramo o našim iskustvima koja imamo u svakodnevnom životu,u susretu sa Duhom Svetim!
Darovi Duha
Kruna smo Božjeg stvaranja. Od Boga nam dolaze različiti darovi koje nam je dao da bismo mi svojim djelovanjem obogatili ovaj svijet. Nemamo svi jednake darove. Stvorivši nas kao one koji žive u zajednici usadio nam je u svijest odgovornost za druge ljude. Zato nam je u svome Sinu ostavio primjer pravog čovjeka koji daje i prima, koji pomaže drugima. Na nama je da primljene darove razvijamo s pomoću Duha Svetoga. On oplemenjuje našu narav i potiče nas da svojom voljom izgrađujemo sebe na dobro naših najbližih, ali i čitavoga svijeta; da izgrađujemo svijet u ljubavi i tako činimo da sve uraste u Krista, koji nas bezuvjetno ljubi, želi da se otvorimo Duhu i da mu vjerujemo. Riječ nam Božja spominje mnoge darove Duha.
Služenje
Ako dakle ja - Gospodin i Učitelj - vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih. Zaista, zaista, kažem vam: nije sluga veći od gospodara niti poslanik od onoga koji ga posla. Ako to znate, blago vama budete li tako i činili! (Iv 13, 14-17)
Poučavanje
Sine moj, ako primiš moje riječi i pohraniš u sebi moje zapovijedi, i uhom svojim osluhneš mudrost i obratiš svoje srce razboru; jest, ako prizoveš razum i zavapiš za razborom; tada ćeš shvatiti strah Gospodnji i naći ćeš Božje znanje. (Izr 2, 1-3.5)
Tješenje
Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe! On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog. (2 Kor 3-4)
Darežljivost
Bog ljubi vesela darivatelja. A Bog vas može obilato obdariti svakovrsnim darom da u svemu svagda imate svega dovoljno za se i izobilno za svako dobro djelo - kao što je pisano: Rasipno dijeli, daje sirotinji, pravednost njegova ostaje dovijeka. (2 Kor 7b-9)
Milosrđe
Tada će kralj reći onima sebi zdesna: Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste! (Mt 25, 34.40b)
Bratoljublje
Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!" Reče mu na to Isus: "Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš." (Lk 10, 27-28)
Revnost
Pravda je tvoja pravda vječita i Zakon tvoj sama istina.
Iz svega srca vapijem, Jahve, usliši me: tvoja ću pravila čuvati.
K tebi vapijem, spasi me, tvojeg ću se držat' svjedočanstva.
Pretječem zoru i molim za pomoć, u tvoje se riječi uzdam.
(Ps 119, 142.145-147)
Strpljivost
Gajite mir među sobom! Potičemo vas, braćo: opominjite neuredne, sokolite malodušne, podržavajte slabe, budite velikodušni prema svima! Pazite da tko komu zlo zlom ne uzvrati, nego uvijek promičite dobro jedni prema drugima i prema svima. Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu. (1 Sol 5, 13b-18)
Ustrajnost
I ja vama kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se. (Lk 11, 9-10)
Gostoljubivost
Podigavši oči, opazi Abraham tri čovjeka gdje stoje nedaleko od njega. Čim ih spazi, potrča s ulaza šatora njima u susret. Pade ničice na zemlju pa reče: "Gospodine moj, ako sam stekao milost u tvojim očima, nemoj mimoići svoga sluge! Nek' se donese malo vode: operite noge i pod stablom otpočinite. Donijet ću kruha da se okrijepite prije nego pođete dalje. Tà k svome ste sluzi navratili." Oni odgovore: "Dobro, učini kako si rekao!" (Post 18, 2-5)
Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice zemlje!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina!
Gospodine, Bože moj, silno si velik!
Odjeven veličanstvom i ljepotom,
svjetlošću ogrnut kao plaštem!
Kako su brojna tvoja djela, Gospodine!
Sve si to mudro učinio:
puna je zemlja tvojih stvorenja.
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina!
Stvorena bića željno čekaju
da ih ti nahraniš na vrijeme.
Daješ li im, tada sabiru:
otvaraš li ruku, nasite se dobrima.
Ako dah im oduzmeš, ugibaju,
i opet se u prah vraćaju.
Pošalješ li dah svoj, opet nastaju,
i tako obnavljaš lice zemlje!
Himan Duhu Svetomu
Dođi, Duše presveti,
Sa neba nas posjeti,
Zrakom svoje milosti.
Dođi, oče ubogih,
Djelitelju dara svih,
Dođi, srca svjetlosti.
Tješitelju tako blag,
Ti nebeski goste drag,
Slatki hlade duša svih.
Umornima odmore,
U vrućini lahore,
Razgovore žalosnih.
Sjaju svjetla blaženog,
Sjaj u srcu puka svog,
Napuni nam dušu svu.
Bez Božanstva Tvojega,
Čovjek je bez ičega,
Tone sav u crnom zlu.
Nečiste nas umivaj,
Suha srca zalivaj,
Vidaj rane ranjenim.
Mekšaj ćudi kamene,
Ogrij grudi ledene,
Ne daj nama putem zlim.
Svim što vjeru imaju,
Što se u Te ufaju,
Sedam Svojih dara daj.
Daj nam krepost zaslužnu,
I smrt lijepu, blaženu,
Daj vjekovit svima raj.
Pomolimo se. Dođi, Duše Sveti, napuni srca svojih vjernika; i oganj svoje ljubavi u njima užezi. Amen. Aleluja.
O dođi, Stvorče
O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.
Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!
Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!
Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!
Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!
Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!
Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslome Sinu mu,
sa Tješiteljem presvetim
nek bude sada i uvijeke. Amen.
- Pošalji Duha svojega i postat će. (Aleluja)
- I obnovit ćeš lice zemlje. (Aleluja)
Pomolimo se. Bože, koji si Svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjehi vazda radujemo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.
Neka se na sve vas dragi moji prijatelji izliju darovi Duha Svetoga,te neka vam ti darovi ničim zasluženi,već samo ljubavlju Svevišnjega darovani u milosti,
budu na korist i spas naših duša,a sve na veću
slavu Trojedinoga Boga-Amen!
Draga Marte hvala ti od srca za ovaj link:
http://www.erzabtei.de/antiquariat/Musik/Veni.html
Svima vam šaljem sedam