rebeka napisao:
Hvala svima na razumjevanju,ipak iz izkustva znam da puno ljudi cak i ne pomislja da se osvrnu ,naravno na takve sitnice..A evo vi koji procitate obratite malo paznju na svoju okolicu,i svoje prijatelje i rodjake.Ja promatram vec vise godina,i skrecem ljudima paznju i upozorenje,ali oni to ne zele...da vide i da shvate...jer to nije nikakav grijeh...a o teme se cak i ne prica....
rebeka, hvala što si potaknula ovu temu. Mene taj problem svakodnevno muči... to bacanje hrane, nikad još nisam nešto bacila, a da me srce ne opomene... ti bacaš, a na drugoj strani svijeta ljudi gladuju. Kao zadovoljim se kratkom molitvom..Isuse oprosti i poljubim kruh odlažući ga u posebnu vrećicu... za one koji prekapaju po kontejnerima...
Oni koji prekapaju smeće... ispočetka sam se užasavala toga...s vremenom čovjek nekako navikne na tu sliku..ogugla.. Otvrdnu nam srca.. Pitamo se što bi smo trebali učiniti..ranije sam dok su mi djeca bila mala..puštala prosjake i siromahe u kuću za stol... pa i cigane... dok mi jednom nije saznao suprug i stražno me izgrdio... Kasnije su i djeca počela prigovarati, kao ja sam čudakinja i svi ih zbog toga izazivaju...
prestala sam ih puštati u kuću, ali sam i dalje davala... Dolazilo mi je puno njih... vidjela sam da neki to i zloupotrebljavaju.... traže hranu...kasnije u hodniku vidim tu vrećicu hrane odbačenu...
Bacanje hrane za mene je grijeh... i ja to činim...Ako nije grijeh otkud onda prigovor savjesti..
Kako to ne činiti, kad smo mi danas potrošačko-konzumentsko društvo, svega ima, sve godi nepcu... Zašto kuham za četvoro, a troje nas je u kući, jel iz navike ili iz bahatosti?
Ma, hvala ti Rebeka što si potaknula ovu temu, mene ovo stalno muči... Evo sigurna sam da ću odsada voditi računa o tome...u mojoj kući se hrana više neće bacati... Bože, oprosti nam...
Do sada sam taj grijeh kao "anulirala" postom - sve petke o kruhu i vodi.
Sad sam postila devetnicu Velikoj Gospi, odricala sam se... a djeci sam normalno kuhala. Evo, ti si me ovom temom potaknula da uvedem još jedan dan posta u tjednu, mislim da će to biti srijeda.Bog te blagoslovio.
A gladni? Hoće li to pomoći gladnima ili će samo doprinijeti boljitku mog vlastitog duhovnog života, pitam se?
Kako ja mogu konkretno pomoći svijetu u smanjivanju gladi-to je ono što bi smo se svi trebali zapitati i početi od sebe?
Naš Bog je Bog ljubavi i blagostanja i sigurno je da je u svom milosrđu za svoja stvorenja odredio da svi budu siti... Koliko plodova i izobilja u ovom našem svijetu. Ali čovjek u svom poganom srcu želi prigrabiti za sebe više i drugom oduzeti pravo... pravo na život... Nije to Božja volja... nego ljudska.. Kapitalisti, krupni kapitalisti...visoko društvo, oni koji drže naftu, elita , high society, jet-set društvo -oni danas pune novinske napise... mediji nam ih opisuju sa strahopoštovanjem... uče nam djecu da je dobro biti takav..bogatun...
Pada mi na pamet ona izjava jedne princeze..kad su kralju dojavili da ljudi u njegovom kraljevstvu su gladni i nemaju kruha za jesti. Neka onda jedu kolače...reče princeza... jadna princeza.... danas ih ima puno takvih.. jeli to neznanje ili su bez samilosti...
Zapitajmo se iskreno u srcu jel nas brine što su naši bližnji možda gladni, nemaju za režije, stan... Činimo li išta, pomognemo li makar nekome, jednoj osobi... jel dajemo onih 10% od svojih prihoda?
Pouzdano tvrdim i svjedočim u ime Isusa Krista da poznam ljude koji su počeli dobivati sve milosti i blagostanje u životu, otkad su počeli davati 10 % svojih prihoda. Za sebe mogu reći da neki put dam i više od 10%, neki put manje... ovisno koliko imam... ali Bog to uvijek vraća stostruko...
Odlučimo to činiti redovito i blagostanje će doći u naš život.
Izgleda da sam se udaljila od teme...neumjerenost u jelu i piću...ali svakako da ova tema uvijek dođe do problema gladnih i kako pojedinac može pomoći.. čini nam se da ako pomognemo samo jednoj obitelji činimo malo-samo kap u moru gladnih... ali nije tako... Kap po kap... ocean.
I molimo za one koji drže kapital svijeta, poglavare država i vlade svijeta da do njih dopre jedno ime-Emanuel...Kralja siromašnih koji se dade u potpunosti do križa za svoj narod...
Molimo da shvate da sva blaga ovog svijeta, kojeg žele prigrabiti samo za sebe, nisu vrijedna jedne suze gladnog afričkog djeteta, vapaja majke kojoj na grudima umire gladno izmrcvareno tijelo dojenčeta...mučeničke smrti jednog indijskog oca koji da prehrani svoju gladnu obitelj odreza komade mesa sa svojih nogu.. Isuse, smiluj se.. onima koji imaju, a ne vide gladne i potrebne... Smiluj se i nama Gospodine, pomozi nam da vidimo i otvorimo svoja zrca za gladne za potrebe... Ne želim Gospodine jednog dana kad budemo oči u oči... i kad me budeš pitao..bijah gladan-jesi li me nahranila...bijah žedan-jesi li me napojila... ne želim tada Gospodine skrivati pogled svoj....