www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 04 tra 2020 10:24

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 30 lis 2008 00:02 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 03 ožu 2008 22:54
Postovi: 103
Lokacija: ST
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Eto to me čisto zanima onako,šta (ne)reći na ispovjedi?Još jedno u nizu pitanja koja me muče al znam da sam ovdje na pravom mjestu pa se nadam i savjetima :)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2008 06:54 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 21 pro 2007 09:22
Postovi: 8417
Lokacija: münchen
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Upute o ispovjedi odraslihVAŽNO: Svi koji čekaju na sv. Ispovijed moraju stajati dalje od ispovjedaonice!
Kada se dođe u ispovjedaonicu potrebno je pravilno kleknuti i približiti glavu rešetki (govoriti treba tiho tako da te samo svećenik čuje! Naime, sve što u ispovjedaonici kažeš, duboka je i sveta tajna koju svećenik nikada, nikomu i niti pod kojim uvjetima ne smije otkriti).

KAKO SE ISPOVIJEDA
1. Pozdravi: «HVALJEN ISUS I MARIJA» (svećenik odgovori «Uvijeke»)
2. Klekni - prekriži se: «U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN!»
3. Reci: «SKRUŠENO ISPOVIJEDAM SVOJE GRIJEHE KOJE SAM UČINIO. MOJA POSLJEDNJA ISPOVIJED BILA JE PRIJE …(kada?). OVO SU MOJI GRIJESI (nabroji sve grijehe kojih se možeš sjetiti; nemoj lagati niti namjerno prešutjeti neki grijeh jer ti tada sveta ispovijed neće valjati – Bog ionako sve vidi i sve zna.)
4. Kada nabrojiš sve grijehe reci: «MOLIM POKORU I ODRJEŠENJE OD GRIJEHA.»
5.Slušaj što ti svećenik govori i upamti pokoru koju moraš izvršiti
6. Kajanje: «KAJEM SE OD SVEGA SRCA ŠTO SAM UVRIJEDIO BOGA, NAJVEĆE I NAJMILIJE DOBRO. MRZIM SVE SVOJE GRIJEHE I ČVRSTO OBEĆAJEM DA ĆU SE POPRAVITI I DA NEĆU VIŠE GRIJEŠITI.»
7. Svećenik te odrješuje od grijeha riječima: I ja te odrješujem od svih grijeha tvojih u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga.» prekriži se i reci: «AMEN.»
8. Svećenik kaže: «Gospodin ti je otpusti grijehe, idi u miru»
9. Ti odgovori: «BOGU HVALA» i idi izvršiti pokoru koju ti je svećenik zadao


ISPIT SAVJESTI
Kada sam se posljednji put ispovjedio? Jesam li prešutio neki teški grijeh u prijašnjoj ispovjedi? Jesam li izvršio pokoru koju sam dobio na prošloj ispovijedi?

10 BOŽJIH ZAPOVIJEDI
1.) Ja sam Gospodin, Bog tvoj: nemaj drugih Bogova uz mene.
Vjerujem li u Boga ili je za mene bog moj novac, moja kuća, posao, čast? Jesam li Boga zanemario i sjetim ga se samo kad mi je teško? Da li za svoje pogreške, za svoj nemar okrivljujem dragoga Boga? Koliko vremena u danu odvojim za posao, televiziju, razne knjige, časopise, serije, filmove, internet i za mnoge druge nebitne stvari a koliko za dragoga Boga? Molim li se Bogu svaki dan? Jesam li u molitvi sabran ili samo izgovaram prazne riječi? Čitam li Bibliju – Sveto pismo ili ju uopće nemam? Sumnjam li u Boga i u vjerske istine? Nastojim li rasti u vjeri? Jesam li se stidio svoje vjere i sudjelovao u ismjehivanju svoje vjere i Crkve? Jesam li sudjelovao u nekršćanskim djelatnostima? Jesam li bio praznovjeran – bojao se onoga što sam pročitao u horoskopu; vjerovao u gatanje, magiju? Da li se na meni - po mojem ponašanju, govoru, životu vidi da vjerujem u Boga – ili idem u Crkvu a živim i ponašam se kao da ne idem i u Boga ne vjerujem? Sudjelujem li u životu svoje župe ili mislim da se to mene ne tiče? Jesam li spreman za svoju župu i za svoju crkvu nešto učiniti ili samo kritiziram? Darujem li za potrebe crkve prema svojim mogućnostima?

2) Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud.
Izgovaram li ime Božje uzalud? Psujem li Boga, Isusa, Majku Božju, svece? Koliko puta? Psujem li male psovke?

3) Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji. Idem li redovito na svetu misu nedjeljom i blagdanima ili ju bez problema propustim? Jesam li kod svete mise bio pažljiv ili sam pričao, smijao se, mislio na nešto drugo, spavao? Kako sam se vladao i ponašao u Crkvi? Onako kako Crkva uči ili onako kako ja mislim da treba? Pazim li da moje odijevanje bude u skladu sa ovim svetim mjestom? Jesam li se pričestio u teškom grijehu i tako počinio svetogrđe? Jesam li nedjeljom i blagdanima radio teške poslove?

4) Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji.
Jesam li poštivao roditelje, baku, djeda, starije, susjede, prijatelje, svećenika, učitelje? Kakav sam prema ženi, mužu, prema braći i sestrama? Jesam li im se rugao, prkosio, inatio, bezobrazno odgovarao, lagao im, zagorčavao život, nešto obećao a onda obećanje nisam izvršio…? Kao odrastao čovjek, da li se brinem za svoje roditelje ili sam ih zanemario i odbacio? Jesam li nezahvalan svojim roditeljima? Jesu li roditelji ispravno odgajali svoju djecu i za njih imali vremena i strpljenja ili su ih zanemarivali? Smatram li kao roditelj da su moja djeca bezgrešna i da ih nitko nema pravo kritizirati? Jesam li svoju djecu razmazio? Dozvoljavam li sve svojoj djeci? Vodim li kao roditelj brigu što moja djeca čitaju ili gledaju u kinu, na televiziji, internetu te gdje, kako i s kime provode svoje slobodno vrijeme i izlaske? Daju li roditelji djeci previše ili premalo? Odgajaju li djecu u skromnosti ili u rasipništvu? Daju li roditelji svojoj djeci volju za život ili im ju možda oduzimaju? Kakav primjer im pružaju svojim životom? Da li od djece nešto traže a sami to ne čine? Jesam li ja svojoj obitelji na ponos ili na sramotu? Da li naša obitelj živi kršćanski?

5) Ne ubij.
Jesam li poštivao svoj i tuđi život, svoje i tuđe zdravlje, dobar glas, čast i imetak ili sam tomu nekako naštetio? Jesam li pomišljao na samoubojstvo? Jesam li bio neumjeren u jelu i piću? Jesam li pušio, uzimao drogu, opijao se; jesam li neuredno živio? Jesam li drugoga ponižavao, ismijavao, vrijeđao, mrzio, svađao se? Jesam li se nakon svađe pomirio i ispričao se za ono što sam rekao , učinio - ili uporno tvrdim da ja nisam kriv nego onaj drugi i da bi se ja pomirio a druga strana to neće ? Jesam li pokušao popraviti učinjenu štetu? Jesam li s nekime još u svađi? Znadem li praštati kao što meni dobri Bog prašta moje grijehe ili se želim osvetiti? Trpi li netko zbog mene i moga ponašanja? Jesam li svjestan da u Očenašu molim «oprosti mi moje grijehe onako kao što ja opraštam drugima»? Jesam li nekoga sablaznio svojim životom i ponašanjem? Jesam li nekome mogao pomoći a nisam htio? Jesam li u životu sebičan i škrt? Ako vršim kakvu javnu službu, vršim li je savjesno i pošteno, na dobro drugih ili se brinem samo za sebe i svoje potrebe? Znadem li dijeliti s drugima? Činim li drugima ono što želim da drugi meni čine? Da li uvijek mora biti kako ja hoću, čak i ako je krivo i pogrešno? Kada pogriješim – znadem li priznati pogrešku ili sam ja uvijek nepogrešiv i najpametniji– uvijek u pravu i nikada u krivu? Mislim li da sam važniji od drugih ljudi? Veselim li se tuđem zlu, patnji i nevolji? Jesam li nekoga na zlo nagovorio, natjerao ili prisilio? Jesam li nekoga mučio i maltretirao bilo riječima ili djelima? Kakav sam u prometu? Mislim li da sam sam na cesti?

6) Ne sagriješi bludno! - 9) Ne poželi tuđeg ženidbenog druga
Jesam li bludno griješio? Jesam li bio prost, nekulturan, prosto mislio, želio, činio, slušao, gledao, govorio? Jesi li prevario ženu – jesi li prevarila muža? Jesi li tako pogazio obećanje što ste jedno drugom dali na vjenčanju? Abortus - sudjelovanje u njemu – nagovaranjem, pomoći, prisilom, odobravanjem?

7) Ne ukradi! - 10) Ne poželi nikakve tuđe stvari
Jesam li ukrao, tuđe želio? Jesam li nešto posudio i onda nisam vratio? Jesam li tuđe oštetio? Poštujem li društvenu imovinu kao svoje vlastito dobro ili ju smatram nečim tuđim, što nije potrebno poštivati? Jesam li zagađivao prirodu otpacima ili čime drugim i tako ugrozio svoje i tuđe zdravlje? Jesam li bio zavidan? Jesam li iz zavisti mrzio? Jesam li ispunjavao obećanja i držao se dogovora? Jesam li pošteno radio ili sam bio polovičan i površan? Jesam li bio lijen( na poslu, u školi, u učenju)? Jesam li nekoga u nečemu prevario i tako stekao materijalnu korist? Jesam li bio nepošten kod prodaje ili kod kupovine? Ako sam poslodavac, privatnik i imam svoju firmu – kako sam se odnosio prema svojim radnicima, jesam li ih poštivao, jesam li ih pošteno i na vrijeme plaćao ili sam ih iskorištavao? Kao radnik – jesam li okradao svoga poslodavca? Jesam li pošteno radio ili sam zabušavao? Jesam li poštivao crkvene i državne zakone? Jesam li obdržavao post i nemrs na Čistu srijedu- Pepelnicu i Veliki petak te nemrs svaki petak?

8) Ne reci lažna svjedočanstva.
Jesam li lagao? Jesam li ogovarao – prepričavao tuđe muke i pogreške? Jesam li klevetao – za nekoga nešto loše izmislio, drugima to pričao i tako ugrozio nečiji dobar glas i čast? Jesam li se nekome rugao, omalovažavao ga? Jesam li nekoga bez dokaza za nešto okrivio? Jesam li se hvalisao, bio razmetljiv? Jesam li laskao? Jesam li se nekome se ulizivao, dodvoravao i tako sebe samoga ponizio? Jesam li odavao tajne koje mi je netko povjerio i tako počinio zlo? Jesam li bio dvoličan, licemjeran, pretvarao se pred ljudima da sam fin, pristojan, dobar i pobožan a u stvari sam loš, podao, svadljiv, druge izrugivao, omalovažavao, ogovarao?


VERZIJA ZA ISPIS

_________________
ISUSE UZDAM SE U TEBE


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2008 07:40 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 29 pro 2007 01:21
Postovi: 628
Lokacija: Mostar
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
drago Krilce, mene se jako dojmilo kad je vlč. Sudac rekao da ispovijed nije duhovni razgovor nego čisto ispovijedanje grijeha. Od tada nastojim na ispovijedi ne zamarati svećenika sa svojim razmišljanjima nego samo ispovijedim svoje grijehe i odem u miru.

_________________
Tvoj sam sav,
i sve moje pripada Tebi,
moj ljubezni Isuse
po Mariji Tvojoj Presvetoj Majci


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2008 09:07 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 23 srp 2008 14:46
Postovi: 447
Lokacija: Sl.Brod-Đakovo
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
eh slažem se sa IMo..
a Visnja je lijepo napisala sta treba i kako treba...
s tim da bi nadodao..da za sva pitanja...oko tog najbolje pitati svecenika..
jer mi ovdje mozemo davati svoja misljenja...ali svecenik zna i on moze..
tj ima pravo i da te oslobodi od ispovjedanja..tj.da te odrijesi i bez ispovijedi..
sve u svemu ISKRENOST...ISTINITOST...i eto..

_________________
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetom


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2008 11:57 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 03 ožu 2008 22:54
Postovi: 103
Lokacija: ST
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
ma ja sam krenuo na framu i rekoh fratru koji nas vodi da bih se volio ispovjedit kod njega pošto svakog prvog u tjednu imamo misu samo za nas i tada se pričešćujemo pa da iskoristim priliku kad već mogu samo se naravno moram prije ispovjedit jel tako.višnja hvala ti,krešo i ja se slažem sa ovim tvojim čak sam mislio otić kod njega na neki kao razgovor pa bi on možda kroz taj razgovor (koji bi bio sličan ispovjedi al opet ne prava ispovjed) me odriješiti.Nisam ja opet toliki griješnik al opet da čista srca primim euharistiju.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2008 12:26 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 21 pro 2007 09:22
Postovi: 8417
Lokacija: münchen
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
slomljeno_krilo napisao:
ma ja sam krenuo na framu i rekoh fratru koji nas vodi da bih se volio ispovjedit kod njega pošto svakog prvog u tjednu imamo misu samo za nas i tada se pričešćujemo pa da iskoristim priliku kad već mogu samo se naravno moram prije ispovjedit jel tako.višnja hvala ti,krešo i ja se slažem sa ovim tvojim čak sam mislio otić kod njega na neki kao razgovor pa bi on možda kroz taj razgovor (koji bi bio sličan ispovjedi al opet ne prava ispovjed) me odriješiti.Nisam ja opet toliki griješnik al opet da čista srca primim euharistiju.


Na ispovjedi si predoci da si sada pred Isusom i moje je misljenje da bi se morao reci bas sve i jedan grijeh kako bi cista srca mogao primiti Isusa...
Ne pricaju se price vec kao sto je svecenik Sudac rekao...Dodes...pozdravis
i pocinjes ovako od prilike:

Hvaljen Isus i Marija....moja zadnja ispovjed bila je tada i tada...
Ako si nesto zaboravio rec ili namjerno nisi rekao-kazes najprije to
Zatim najprije teske grijehe-psovanje Boga,svetaca,hulenje na Boga i tako dalje-krada-lazi-klevetanje-osudivanje-zanemarivanje svetih misa nedeljom i blagdanima...preljubi-prevare i to je to..

Zatim kajanje i zamolba za oprost i odresenje od grijeha i tada izmolis sto si dobio za izmolit i gledas da se kanis grijeha koliko je to najvise moguce...

To je moje misljenje...a sada izvoli...BtB.

_________________
ISUSE UZDAM SE U TEBE


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2008 14:49 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 22 tra 2007 15:52
Postovi: 1098
Lokacija: ZAGREB
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
treba reci sve sto ti je na srcu i sve sto smatras gresnim...
a ako znas 10 Bozjih zapovijedi onda znas i koji su ti grijesi...
nije bitno hoces li to ispovijediti kroz razgovornu ispovijed ili strogo pravilnu ispovijed. nacin ispovijedi ne ovisi o nama, nego o svecenikku koji ispovijeda..
Bitno je da se nakon nje osjecas cisto, kao da ti dusa blista...
tek onda znas da si spreman primiti tijelo Kristovo.

_________________
Slika
anđele.. budi uvijek uz mene..
andele.. ti kroz zivot vodi me-
od svakog grijeha cuvaj me,
budi uvijek kraj mene...


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2008 15:11 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 04 srp 2008 10:56
Postovi: 229
Lokacija: Mostar,BiH
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Trebaš reći sve ukratko..Znači ako si nekoga ogovarao kažeš da si ogovarao,ali ne započneš neke priče kako je Jure rekao o tebi da si nešto slagao,pa ti rekao da je Jure lažov i izmislio ovo-ono o njemu...Samo kažeš sve grijehe ukratko i možda pripomeneš učestalost grijeha... :D

_________________
When u wanna give up, and ur hearth's about to break, remember that ur perfect, God makes no mistakes


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2008 16:04 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 16 ožu 2006 15:36
Postovi: 7079
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 16 zahvala
Vjeroispovjest: katolikinja
Status: U braku
Ovdje ima dosta toga za procitati...

http://www.tebe-trazim.com/forum/viewto ... sc&start=0

_________________
SlikaPrepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. Ps 37,5


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 31 lis 2008 09:02 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 26 svi 2006 12:15
Postovi: 937
Lokacija: Sl. Brod, Zagreb
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Vjeroispovjest: katolkinja
Evo da i ja nešto napišem :wink:
Naravno, kao što su i ostali već rekli, ispovijedaju se grijesi, a ne događaji, doživljaji.
10 Božjih zapovijedi i 7 glavnih grijeha su najbolji način za preispitati se.
Kad si već sve ispovijedio, kad spoznaš one dublje grijehe, i njih ispovijedi, naravno opet konkretno (vezano za darove Duha Svetoga i Njegove poticaje)

Nastoj se pripremiti svaki put za ispovijed, dobro je i šalabahter napisati kao podsjetnik, da ti bude lakše i da ne okolišaš previše :wink:

_________________
Istina boli, ali oslobađa, pročišćava!
Nisam tu da sudim, niti da zažmirim na ono što se događa oko mene...
Svatko nosi svoj križ, al bilo bi lijepo ponekad vidjeti da i drugi imaju svoje križeve...

Iv 3,16 Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 4 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr