Usudio bih se reći da je ovo svetište među najstarijim u Hrvatskoj.. prvi pisani spomen javlja se 1288. g. , a osnovali su ga pavlini...
Inače, Remete su danas dio grada Zagreba, a nalaze se na obroncima Medvednice... otprilike 5 km iznad stadiona Maksimir..

Već sam podatak da je osnovan od pavlina znači nam da je crkva lijepo uređena.. zato što su pavlini poznati po svojim rukotvorinama, i svaki je redovnik imao svoju užu specijalnost, npr. drvorez, klesanje kamena, ili slikanje itd...

Svetište je tri puta bilo spaljeno i opljačkano.. Turci, ne partizani

hehehe.. posljednji puta su Turci prilikom pljačke odveli, mučili i objesili nekoliko redovnika koje su zatekli.. ( mislim njih 7, ali nisam siguran).....

Danas je proštenje u Remetama koje se održava za Veliku i Malu Gospu omiljeno među Zagrepčanima, to je prilika da domaći Prigorci s ponosom pokažu svoje šarene narodne nošnje, i prigrizu nešto na brojnim štandovima ...

Evo, i naš dragi Josip Bozanić uveličao je proslavu...

A tu je i Milan Bandić... ( neću reći da je drag, upravo je najavio skuplje parkiranje

)

I za kraj, pozirale su mi dvije zgodne dame.. nagovarao sam suprugu da odjene svoju duvanjsku nošnju... ne znam zbog čega ne želi, nije ovako šarena, ali meni je lijepa

Toliko.. nadam se da će vam se svidjeti... ako čita netko domaći ,slobodno neka dopuni