www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 15 srp 2025 15:10

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Ponos
PostPostano: 26 ruj 2008 11:20 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Kleofa napisao:
Neprestano smo bombardirani izjavama poput: ponosan sam na svoje dijete, ponosan sam na našu Janicu, ponosan sam na svoj kraj, ponosan sam što sam Hrvat i slično. Riječ ponos je, čini mi se, jedna od najviše ponavljanih u Thompsonovim tekstovima, prštala je iz svake reklame za pivo u vrijeme EURA a moram priznati da sam primjetio da ni našim biskupima nije mrska u propovijedima.

U poslanici Galaćanima piše:
Svi koji se hoće praviti važni tijelom, sile vas na obrezanje, samo da zbog križa Kristova ne bi trpjeli progonstvo. Ta ni sami obrezani ne opslužuju Zakona, ali hoće da se vi obrežete da bi se mogli ponositi vašim tijelom. A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu. (Gal 6,12-14)

Mislim da nesporazum u mnogome stvara činjenica da u hrvatskom jeziku ponos označava kako i negativne pojmove poput gizdavosti, oholosti, uznositosti, tako i pozitivne poput dostojanstva i samosvijesti.
U osnovi smatram da ove pojmove koje sam nabrojio kao pozitivne ne bismo trebali nazivati ponosom, ne samo formalno zbog riječi iz Poslanice Galaćanima, nego zato što one suštinski znače da nam je sve dano od Boga i da svojim izražavanjem ponosa bilo na dijete, zavičaj, domovinu itd. zapravo otkrivamo svoje male bogove kojima se klanjamo kršeći prvu zapovijed.
Jeste li ponosni?

Tako je, nesporazum...Naime moje je mišljenje da bi ljudi kroz taj ponos prema npr.domovini ili djeci trebali slavit Boga, odnosno skrenut pozornost da su nam određeni "ponosi" dar od Boga.

Vrh

Naslov: Kleofa
PostPostano: 26 ruj 2008 11:24 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Kleofa, a šta ti danas nije podložno manipulaciji i kršenju 1.Božje zapovijedi? Zar ne živimo u posljednim vremenima...?

Vrh

Naslov:
PostPostano: 26 ruj 2008 11:51 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Citat:
Citat:
Citat:
Svak riječ može se protumačiti na bezbroj načina,zavisno u kojem je kontekstu rečena i ne slažem da je neprimjereno ponositi se nečim, kad oni što čuju tu riječ iz mojih usta kristalno jasno shvaćaju smisao.

Dolče, možeš li mi kristalno jasno objasniti razliku u smislu među ovim dvama citatima (oba je, prema svemu poznatome, osobno napisao sveti Pavao u čijoj smo godini)?

A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu. (Gal 6,12-14)

2 Kor 7,4 Veliko je moje pouzdanje u vas, uvelike se vama ponosim. Pun sam utjehe, obilujem radošću uza svu nevolju našu.

Smisao je toga,da ništa ne zavređuje veći ponos do samoga našega Gospodina.A ponositi se nečim dobrim ne znači da nam je to,čime se ponosimo,iznad svega.

Citat:
U osnovi smatram da ove pojmove koje sam nabrojio kao pozitivne ne bismo trebali nazivati ponosom, ne samo formalno zbog riječi iz Poslanice Galaćanima, nego zato što one suštinski znače da nam je sve dano od Boga i da svojim izražavanjem ponosa bilo na dijete, zavičaj, domovinu itd. zapravo otkrivamo svoje male bogove kojima se klanjamo kršeći prvu zapovijed.
Jeste li ponosni?

Ja sam ponosan na moga Šimuna koji sjedi svaku nedjelju na sv.Misi za jedno sa starim crkvenim pjevačima i pjeva.Moj ponos znači moja radost,što mislim da je moje dijete pravilno usmjereno.
Jesam li sad sad otkrio svoga malog boga?

Ne priznati krivnju,jer ti to ponos ne dopušta.Zna se kakav smisao ovdje ima ponos (tvrdoglavost koja nekad vodi i u propast).

Mislim da je razlika očita.

BTB

Vrh

Naslov:
PostPostano: 26 ruj 2008 12:18 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Citat:
Smisao je toga,da ništa ne zavređuje veći ponos do samoga našega Gospodina.A ponositi se nečim dobrim ne znači da nam je to,čime se ponosimo,iznad svega.

Dolče, ali sve dobro je od Gospodina.

Citat:
Ja sam ponosan na moga Šimuna koji sjedi svaku nedjelju na sv.Misi za jedno sa starim crkvenim pjevačima i pjeva.Moj ponos znači moja radost,što mislim da je moje dijete pravilno usmjereno.
Jesam li sad sad otkrio svoga malog Boga?

Ne priznati krivnju,jer ti to ponos ne dopušta.Zna se kakav smisao ovdje ima ponos (tvrdoglavost koja nekad vodi i u propast).

Mislim da je razlika očita.

Dolče, zašto bi ti bio ponosan? Ne bi da je bilo što tvoja zasluga!!! Kad misliš da jest, misliš li (barem pod točkom razno) da bi u pitanju mogla biti tvoja oholost?
Imam ja tri "Šimuna", ali barem priznam da griješim protiv prve zapovijedi stavljajući ih ponekad na prvo mjesto u životu. E, da su samo oni u pitanju. Znam ja svašta stavit na misto Boga.
Ne bih htio da me krivo shvatiš.
Pozdravi maloga Šimu od stričeka Kleofe.

Vrh

Naslov: Re: Ponos
PostPostano: 26 ruj 2008 12:26 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Kleofa napisao:
Neprestano smo bombardirani izjavama poput: ponosan sam na svoje dijete, ponosan sam na našu Janicu, ponosan sam na svoj kraj, ponosan sam što sam Hrvat i slično. Riječ ponos je, čini mi se, jedna od najviše ponavljanih u Thompsonovim tekstovima, prštala je iz svake reklame za pivo u vrijeme EURA a moram priznati da sam primjetio da ni našim biskupima nije mrska u propovijedima.?

Dragi Kleofa..Zar tvoji roditelji nisu ponosni na tebe,ne znam dali si ti sam roditelj ?????
Ja imam troje djece,koji su danas svi samostalni...I ja jesam ponosna na njih,jer su rodjeni i odrasli na zapadu...Gdje su mogli da zalutaju putovima droge,alkohola i nerada...i odbacivanja vjere..a to sve nisu ucinili...Ja sam ponosna na njih sto su odrasli i postali normalni ljudu..Tu je moj ponos..U svakom slucju uvjek su spremni da nam pomogni,i za nas su tu kada ih trebamo....i u dobrim i u losim situacijama..
Citat:
U poslanici Galaćanima piše:
Svi koji se hoće praviti važni tijelom, sile vas na obrezanje, samo da zbog križa Kristova ne bi trpjeli progonstvo. Ta ni sami obrezani ne opslužuju Zakona, ali hoće da se vi obrežete da bi se mogli ponositi vašim tijelom. A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu. (Gal 6,12-14)

Ja nigdje i nikada nebih navela,ako se radi o mojem grijesnom zivotu,da sam ponosna na moje grijehe..Sramotim se,i kajem se za njih jer ,sam slaba,i kiksnem tamo gdje ne bih smjela...S tim se ja sramotim,a ne ponosim se...
Citat:
Mislim da nesporazum u mnogome stvara činjenica da u hrvatskom jeziku ponos označava kako i negativne pojmove poput gizdavosti, oholosti, uznositosti, tako i pozitivne poput dostojanstva i samosvijesti.

Ne znam,ali te novokomponovane rijeci ,istrazivanje i tumacenje njihovo znacenje dovodi samo u zabludu...S kojim bi ti rijeci zamjenio rijec "ponos",kako bi ti opisao ako ti je nesto drago...jer za mene rijec "ponos"...ne znaci neko hvaljenje,nego mi odaje kao neko priznanje za nesto,jedna vrstva dostojanstva...

Citat:
Jeste li ponosni

Meni ponekada ,u citanju danasnjih medija rijeci hrvatskog jezika predstavljaju glavolju,jer pola rijeci ne shvacam njihovo znacnje..
I na forumu vise puta je bilo objasnjavanje zbog neke rijeci i njenog znacenja,i doslo se do zakljicka da ju svatko drugacije shvaca i upotrebljava...

Nije vazna ta jedna rijec...ako obratimo paznju i slusamo sta nam se zeli poruciti u cijelom postu..Ta jedna rijec ne moze da bude sve...

Citat:
A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu. (Gal 6,12-14)

Svakako ,da ako se misli na krscanski zivot ..da nema ponosa na grijesnike..Jedino u "krizu"...
Ali mi imamo i ljudski ,obicni svakidasnji zivot,koji zivimo a ne glumimo..
Zasto ne bi smjeli biti "ponosni",na nesto sto me je izvelo na dobar put, sacuvalo moju tradiciju,moga naroda i moje djedovine..i ostali vjerni RKC...

Vrh

Naslov:
PostPostano: 26 ruj 2008 12:28 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Cudo me da se Naggarino nije jos umjeso i reko ti .."ne cendraj"...
Jer i to je jedna vrsta "cendranja"

Vrh

Naslov:
PostPostano: 26 ruj 2008 12:31 
Odsutan

Ne kuzim...zasto se netko ne bi ponosio svojim djetetom? Pa svatko ima pravo voljeti svoje dijete i ljubiti ga...ponosit se s njim. U ljubavi ponos nema bogohulno znacenje. Rijec "ponos" postane problem onoga trenutka kada se vise ponosim sa svojim djetetom nego li sa Bogom.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 26 ruj 2008 12:32 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Citat:
Dolče, zašto bi ti bio ponosan? Ne bi da je bilo što tvoja zasluga!!

Kleofa, je li možeš bit ponosan na nešto što nije tvoja zasluga?

Ja mislim da možeš.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 26 ruj 2008 13:07 
Odsutan

...onda sam ja NAJPONOSNIJA što me Bog između mnogih izabrao i dao mi milost i dar VJERE!

- ali opet nebih rekla da sam ponosna , nego presretna... nije to od mene, nego od Njega.... SVE JE OD NJEGA! pa i djeca i sve što jesmo i što imamo . . .

dobro, u životu sam NAJPONOSNIJA što sam Njegova :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: 26 ruj 2008 13:11 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Brate Kleofa,mislim da sam bio dovoljno jasan.
Ja ću prenijeti pozdrav mom Šimunu,a ti prenesi moj pozdrav tvojoj trojici.
BTB

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]