joakim napisao:
"...već lamentiraš s nekim stvarima, tada me zaista možeš naljutiti..."
vidim joakime...vidim...

ali zasto bi mene to trebalo zanimati ljutis li se ti ili ne...tvoje misljenje nije Bogom opecaceno...ja ga tu i tamo stavljam pod upitnik a ako ti s tim ne izlazis na kraj i ponestaju ti argumenti onda to nije moj problem nego tvoj..."kolega"...
joakim napisao:
"...kolega,ukoliko ti smatraš da možeš svatiti svu dubinu značenja,ovoga i svakoga drugog odlomka..."
gdje ja to rekoh da smatram kako mogu shvatiti svu dubinu znacenja ovog ili svakog drugog odlomka? primjetio sam kako te je na jednom drugom mjestu jedna korisnica ukorila sto izvrces njene rijeci pa ih postiras kao citat...pomislih kako je prenagla njena reakcija...ali vjeruj mi da nije lijepo kad ti netko stavlja rijeci u usta koje nikad tako nisi izrekao...
ti joakime si govorio o tome kako nase "srceumno" razmisljanje dovodi do toga da smo uvijek u istom mahu "u pravu i krivu"...na to sam ja rekao kako to ne mora znaciti i postavio sam retoricko pitanje zasto netko od nas (ne ja!!!!...nego netko od nas!!!!) ne bi bio u mogucnosti imati potpuno istinito misljenje o
nekom (ne svakom!!!!!!) odlomku iz biblije...a kao primjer sam naveo ovaj o kojem pricamo.
joakim napisao:
"...onda nema potrebe da me "seciraš"i na svaku moju dodaš svoje tri…no,ja još u svom životu,ne nađoh bibličara,egzegetu,teologa iliti običnog laika, koji bi slavodobitno kazao da je svaku svatio kako treba i da se svi moramo povinuti njegovom mišljenju,stavu…
kolega...mogu ti naci i izvaditi tvoje komentare koji su puni seciranja...pa tako i mjesta gdje si ti to cinio s mojim komentarima...nisam imao primjedbu na taj tvoj nacin dijaloga kojeg si usput spomenuto i ovdje primjenio...ali zasto tebi smeta kad netko drugi tako cini kao ja sad po prvi put ovdje?
trn u oku drugih...trupac u oku svom...kolega, kolega....ne trebas biti vrstan majstor exegeze da bi te rijeci shvatio i imao ih na umu...
joakim napisao:
"postavljaš neka pitanja na temelju kojih ja mogu tebe štošta pitati…ponajprije slijed pitanja koja uopće ne bi trebala biti tako postavljena, zatim pokazuješ svoju vjernost istoj,da bi u trećem "koraku" spomenuo dogme…hmhm…ja ti po tom pitanju neću pomoći,ali ću te uputiti,iako to itekako vjerujem poznaješ,na definiciju dogme i što ona znači za nas vjernike katolike…pisao sam o dogmi i dogmama na ovom forumu,ako te "zanima"..…
pa rekoh da me zanima...ne bih te pitao da me ne zanima...o slijedu pitanja i kako bi ona trebala biti postavljena ne zelim tvoje savjete jer kad bih ja tebe pitao samo ono i onako kako ti zamisljas cemu bi to vodilo? onda najbolje da razgovaras sam sa sobom...tad te ni jedno pitanje ne moze iritirati...
sto se tice vjernosti kat. crkvi...pa mogu ja biti vjeran crkvi ali i ne shvacati svaki njen korak kao institucije...mogu se ja zanimati kako je ova ili ona dogma donesena ali vjerovati u istu/iste...stvarno sam mislio da mi ti to mozes objasniti ali sad vidim da nemas volju iz kojih god razloga...i da...ne mogu ja znati o cemu si ti sve pisao a o cemu nisi.
hvala na razumijevanju
joakim napisao:
"odlično,ti vidiš samo njih dvoje(Isusa i slijepca),ja u svojoj širini i mogućnosću da mogu imati osobne refleksije koje si i sam napomenuo, vidim i učenike….
pa super...zanimalo me samo malo...kako to...odakle ih docaras...ali u redu je...nije bitno...puno bitnije je da ti meni dajes takodjer za pravo imati "osobne reflexije"...samo me cudi sto te onda tako izbace iz takta pa da se obrusis na mene kao sto nije tvoj stil...barem jos uvijek tako mislim i nadam se.
joakim napisao:
počeo si uzimati pravo zaključka bez prave smislenosti,jer tvoja,kao ni moja kompetencija, nije da donosiš sud da li je neki odgovor ispravan ili pak nije..to već pomalo vodi polemičnosti...ovdje se nalaziš u velikom procijepu..
to sto ti ne vidis smislenost ne znaci da i ne postoji...moje Bogom dano i prirodno pravo jeste sam za sebe imati misljenje o bilo kojoj stvari pa tako i o tomu je li ispravna ili nije...je li moje misljenje blize istini...ili tvoje...ili od nekog treceg...cetvrtog...petog...
joakim napisao:
"a misliš da je uopće važno da li ja padam zbog drugačijeg mišljenja u tvojim očima?"
...jesam li rekao nesto slicno? nisam...prema tomu. cemu pitanje? je li tebi to vazno ili nije vazno za mene je nevazno...ono sto je meni vazno jeste samo da ne bude drukcije nego sto sam naveo...a to je da ni slucajno ne smijes padati u mojim ocima samo zbog drukcijeg misljenja...jer to bi znacilo zadrto jednoumlje mene samog...ti mozes padati u mojim ocima samo kroz nacin iznosenja i obrane svog misljenja a ujedno i kroz nacin ophodjenja s mojim misljenjem i mene samim...ali ni to ti ne treba biti vazno...sto ne znaci da za mene nije...nadam se da me jos mozes pratiti...
joakim napisao:
"kolega moj,ukoliko se ne slažeš s regulama i propisima koja je naša Katolička Crkva uredila i donijela,ne priznaješ auktoritet Crkvenog Učiteljstva i Predaju,a s druge strane misliš da je tvoje doslovno tumačenje odlomaka iz SP zbilja shvaćeno na pravi i jedini način(jer ti ne vidiš istinitost u drugim razmišljanjima),tada tvoje slaganje ili neslaganje s drukčijim mišljenjem koje prihvaćaju prvotno navedeno,neće naići kod mene na plodno tlo...
a tko kaze da se ne slazem "s regulama i propisima"...zato te i jesam pitao postoji li sluzbeno tumacenje crkve o ovom odlomku iz evandjelja o kojem raspravljamo...pitao sam te sto crkva o tome kaze...kako tumaci...nisi mi na to odgovorio...iz nekih svojih razloga...a ja sam naveo dogme kao primjer gdje zaista trebamo vjerovati u stav crkve...a to je samo i iskljucivo kod dogmi slucaj...tumacenje i shvacanje rijeci svetog pisma ostaje na nama pojedincima...i ponavljam jos jednom...ja ne mislim kako za sve imam ispravan odgovor...ja samo sam za sebe mislim kako
u pojedinim slucajevima istina nije na strani vecine...i ako je ja tad vidim i osjecam na drugoj strani...sto govori protiv toga?
whatever...sve u svemu...reakcija ti nije bila adekvatna...ali ti si tako htio i izabrao...neka ti bude..."ljubi i cini sto hoces".
Doris napisao:
žao mi je cooperator_veritatis da iza ovog Isusovog ozdravljenja slijepca ne vidiš i Njega, Sina Božjeg, kojemu je sve moguće... ( i bez pljuvačke !)
to da je ozdravljenje slijepca mogao i bilo tko drugi učinit tko se tu našao, mi je u najmanju ruku sumnjivo!
Još jednom, Isus se koristi načinom kakav je u to vrijeme za one ljude bilo razumljivo...
ali iz toga ne zaboravimo Njegovu Svemogućnost da i bez "popratnih zahvata" On može sve! Vjera je bitna i Isus, a ne pljuvačka.. ili..ili...
ah doris...procitaj me jos jednom...jer nisi nista rekla sto ja vec nisam.
slazem se s tobom.