www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 15 lip 2025 22:23

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 27 tra 2012 20:19 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
veggietales napisao:
Također, o ovoj temi ima i u knjizi koju se može downloadirati na stranici Akademske crkve Sv. Filipa Nerija: http://svfilipneri.hr/index.php?option= ... &Itemid=37

O tome ima npr. od 368. str. pa dalje.

S obzirom da ovaj link više ne funkcionira, evo drugi link za istu knjigu:

http://www.mediafire.com/view/?e4t4vs33god637v

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 tra 2012 05:40 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Evo i jednog linka koji nije vjerski http://www.ted.com/talks/jeremy_rifkin_ ... ation.html ali u jednom dijelu govori o tome kako je Biblija ipak u pravu da su svi ljudi na svijetu potekli od samo dva roditelja jer su došli do tog saznanja istraživanjem ljudskog genoma.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 tra 2012 06:14 
Odsutan

johnny 5 napisao:
Evo sad je bila tema o abortusu pa je Vedra istakla zapovijed ne ubij i naravno abortus spada pod to jer je čedomorstvo.

Mene nije jasno kako pak u SZ ispada da Bog govori i ubija djecu, žene, stare, sve.

Primjeri:Izaija13,1-20:" Proroštvo o Babilonu koje vidje Izaija, sin Amosov. Na goletnu brdu dignite zastavu, vičite im iz sveg grla. Mašite rukom neka dođu na vrata kneževska. Zapovijed dadoh svetim svojim ratnicima, gnjevu svom pozvah svoje junake koji slave veličanstvo moje. Čuj! Žagor na gorama kao od silna naroda. Čuj! Buka kraljevstava, sakupljenih naroda. To Jahve nad Vojskama za boj vojsku pregleda. Iz daleka kraja, s granica neba dolaze oni - Jahve i oruđa gnjeva njegova - da svu zemlju poharaju. Dolazi nesmiljeni Jahvin dan - gnjev i jarost - da u pustoš zemlju prometne, da istrijebi iz nje grešnike. Jer nebeske zvijezde a ni Štapci neće više sjati svjetlošću, pomrčat će sunce ishodeći i mjesec neće više svijetliti. Kaznit ću svijet za zloću, bezbožnike za bezakonje, dokrajčit ću ponos oholih, poniziti nadutost silnika. Nebesa ću potresti, maknut će se zemlja s mjesta od srdžbe Jahve nad Vojskama u dan kad se izlije gnjev njegov. Koga stignu, probost će ga: koga uhvate, mačem će sasjeći; pred očima smrskat će im dojenčad, opljačkati kuće, silovati žene.Gle, podižem na njih Medijce što ne cijene srebra i preziru zlato."

Dakle ovdje jasno piše da Bog podiže te ratnike i da su oni oruđe njegova gnjeva, kaže koga uhvate mačem će sasjeći, pred očima im smrskati dojenčad, silovati žene.

Kakav je ovo Bog jel to dobri Otac, kako je dobri kad on ovdje naređuje ubojstva, silovanja, pa i čedomorstva??? A to je znamo grijeh. :roll: :roll:

Daleko je veći grijeh otpadnutost od Boga nego ubojstvo. "Sjeti se da svetkuješ dan Gospodnji" je treća zapovijed, a "ne ubij" nakon nje, peta. Koliko smo često u životu zanemarili nedjelju (mislim na općenito ljude u svijetu) i druge blagdane u kojima se slavi Bog, a koliko smo puta ubili čovjeka? Moramo si priznat da mislimo kako je ubojstvo gora stvar od ne ići na misu. Ali nije. Da ubiješ i stotinu ljudi i dođeš pred Boga i pokaješ se Bog će ti oprostiti. Ali ako ne ideš na misu i dođeš pred Boga i kažeš mu da misliš da to nije ništa strašno što nisi išao i da bi opet tako. Ideš ravno u pakao.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 tra 2012 09:35 
Odsutan

zelimbitiponizna napisao:
Daleko je veći grijeh otpadnutost od Boga nego ubojstvo. "Sjeti se da svetkuješ dan Gospodnji" je treća zapovijed, a "ne ubij" nakon nje, peta. Koliko smo često u životu zanemarili nedjelju (mislim na općenito ljude u svijetu) i druge blagdane u kojima se slavi Bog, a koliko smo puta ubili čovjeka? Moramo si priznat da mislimo kako je ubojstvo gora stvar od ne ići na misu. Ali nije. Da ubiješ i stotinu ljudi i dođeš pred Boga i pokaješ se Bog će ti oprostiti. Ali ako ne ideš na misu i dođeš pred Boga i kažeš mu da misliš da to nije ništa strašno što nisi išao i da bi opet tako. Ideš ravno u pakao.

Slazem se sa tobom.
Mislim da je svaki grijeh koji se napravi protiv Boga tezi nego bilo koji koji se napravi protiv covjeka.
Znam da se neki nece slagati samnom ali svatko gleda stvari kako hoce.
Evo ja kazem da je tesko opsovati Boga veci grijeh nego ubiti covjeka.
Zasto to mislim.
Pa iz jednostavnoga razlog kada netko psuje Boga napada direktno njega,ide direktno protiv njega,ako ne vjeruje u njega zasto ga u opce psuje?
A ako ubije covjeka napravio je veliki teski grijeh istina,isto nije postovao Bozju zapovijed ali nije direktno protiv Boga se pobunio.(mada se moze reci i da jest)
Ali to sto je taj covjek mrtav nama,on nije "mrtav" i Bogu,svi znamo da je dusa vjecna,on nije mogao napraviti kada ga je ubio da taj covjek nestane zauvjek
samo vise nije na zemlji.Bog mu se moze smilovati kao i svima i staviti ga u raj i ispraviti nepravdu pocinjenu nad njime sto nije imao vremena koliko je predviđeno za njega da se pokaje i obrati na zemlji.
Isto se tako moze obratiti i taj drugi ovdje na zemlji i obadvojica se izmiriti.
Svi znamo da je bit zivota na zemlji da se opredjeljujemo za dobro ili lose,tj spasenje dusa.

Onaj koji psuje,vrijedja i napada Boga napada svoga tvorca,a kada nesto radi covjeku onda je to stvorenje protiv stvorenja.
A kada je protiv Boga onda je stvorenje protiv stvoritelja,plus stvoritelja koji je Presvet,Dobar,Milosrdan,itd...iz ovoga vidimo da
nije zasluzio da se ikakvo stvorenje pobuni protiv njega.
Vec je jednom Bog pustio da ga nevina osudimo i radimo sto hocemo,radi nas.
Zar onda mozemo opet vrijeđati takvoga stvoritelja?
Koliko li ga i dalje boli kada ga nevinoga vrijeđamo i psujemo svaki dan?.

Sotona nesmije reci tako nesto jer zna svetost Boga i tko je Bog.Ali moze poticati da to mi ljudi radimo.
Vjerujem da nitko ne bi psovao da zna sto zapravo radi.

Isus je rekao da ce nas nase rijeci osuditi.Među ubojice je Petar ili Pavao stavio i psovače kao one koji nece u kraljevstvo nebesko.
Mislim da ne shvacamo koliko je i obicno psovanje tesko a kamo li jos ovo gore psovanje.-.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 tra 2012 10:10 
Odsutan

johnny 5 napisao:
Evo sad je bila tema o abortusu pa je Vedra istakla zapovijed ne ubij i naravno abortus spada pod to jer je čedomorstvo.

Mene nije jasno kako pak u SZ ispada da Bog govori i ubija djecu, žene, stare, sve.

Primjeri:Izaija13,1-20:" Proroštvo o Babilonu koje vidje Izaija, sin Amosov. Na goletnu brdu dignite zastavu, vičite im iz sveg grla. Mašite rukom neka dođu na vrata kneževska. Zapovijed dadoh svetim svojim ratnicima, gnjevu svom pozvah svoje junake koji slave veličanstvo moje. Čuj! Žagor na gorama kao od silna naroda. Čuj! Buka kraljevstava, sakupljenih naroda. To Jahve nad Vojskama za boj vojsku pregleda. Iz daleka kraja, s granica neba dolaze oni - Jahve i oruđa gnjeva njegova - da svu zemlju poharaju. Dolazi nesmiljeni Jahvin dan - gnjev i jarost - da u pustoš zemlju prometne, da istrijebi iz nje grešnike. Jer nebeske zvijezde a ni Štapci neće više sjati svjetlošću, pomrčat će sunce ishodeći i mjesec neće više svijetliti. Kaznit ću svijet za zloću, bezbožnike za bezakonje, dokrajčit ću ponos oholih, poniziti nadutost silnika. Nebesa ću potresti, maknut će se zemlja s mjesta od srdžbe Jahve nad Vojskama u dan kad se izlije gnjev njegov. Koga stignu, probost će ga: koga uhvate, mačem će sasjeći; pred očima smrskat će im dojenčad, opljačkati kuće, silovati žene.Gle, podižem na njih Medijce što ne cijene srebra i preziru zlato."

Dakle ovdje jasno piše da Bog podiže te ratnike i da su oni oruđe njegova gnjeva, kaže koga uhvate mačem će sasjeći, pred očima im smrskati dojenčad, silovati žene.

Kakav je ovo Bog jel to dobri Otac, kako je dobri kad on ovdje naređuje ubojstva, silovanja, pa i čedomorstva??? A to je znamo grijeh. :roll: :roll:

Ovo nije cijeli tekst Izaija13,1-20.

Fali dosta recenica.Ako netko napise Izaija 13,1-20 bilo bi dobro da stavi sve sto pise,jer ako se izvade neke recenice onda to nije taj tekst niti je cijeli.
Samo kazem da tekst nije cijeli.

Ovo je prorostvo da ce se to zbiti,ne mora znaciti da je to Bog napravio.Mozda je pustio da se desi.
Mozda se jos nije niti desilo.
Posto je prorostvo i upozorenje,vjerojatno je napisano da izgleda strasno bas da ljudi ne bi grijesili i da bi se neki pokajali.

Ovo mi je prvo palo na pamet,Bog takve stvari ne moze napraviti to znamo....trebalo bi mozda cijelog Izaiju procitati da bi bilo jasnije.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 tra 2012 13:35 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Vedra napisao:
Sad nemam vremena detaljno proučiti tematiku, ali da ti na brzinu odgovorim što mi pada na pamet. Ovako: trebaš sve gledati iz perspektive toga doba. I ne zaboraviti da nije Bog jedini autor Biblije. Autori su Bog, ali i čovjek. Nije Bog čovjeku diktirao što će napisati, nego je nadahnuo njegovo pisanje.

Ja vjerujem da ste vi imali dobru namjeru, ali malo opreza ne bi škodilo. Ovdje imate lijepo objašnjeno
www.scribd.com/doc/7126347/O-Bibliji

Znači, Biblija ima dvojno autorstvo, gdje je Bog glavni autor. Biblijski je vjerovati da je cijela Biblija jednako nadahnuta u svakom njenom dijelu, u svakoj njenoj riječi.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 tra 2012 14:01 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
johnny 5 napisao:

Možda vam (nam) bude jasnije:

www.gotquestions.org/hrvatski/Bog-drukciji.html
http://www.glas-koncila.hr/portal.html? ... 5&act=show

Iako se ovdje najbolje obratiti egzegetu...s druge strane, ljudi provedu cijeli život proučavajući Bibliju, umru ne shvaćajući sve, pa se tako ni vi nemojte nadati da ćete bez puno truda shvatiti :D jer je Biblija kompleksno djelo, gdje posebnu dimenziju kompleksnosti dodaje činjenica da su tekstovi prevedeni sa hebrejskog (SZ) i grčkog (NZ). al nije nemoguće, pa sretno :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 tra 2012 20:27 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 72 zahvala

Nisan spreman složit se sa ovim, barem dobrim dijelom.

KKC 2268 Peta zapovijed zabranjuje kao teško grešan čin izravno i hotimično ubojstvo čovjeka. Ubojica i oni koji hotimično sudjeluju u ubojstvu počinjaju grijeh koji u nebo vapi za osvetom.

Dok za misu kaže;

KKC 2180 Crkveni propis naznačuje i točno određuje zakon Gospodnji: "Nedjeljom i drugim zapovjednim blagdanima vjernici su obvezni sudjelovati u misi". "Zapovijedi sudjelovanja u misi udovoljava onaj tko ili na sam blagdan ili uvečer prethodnog dana prisustvuje misi gdje god se ona slavi po katoličkom obredu".

Već se iz ovog vidi da se nedolazak na misu i ubojstvo ne može uspoređivati.

Daleko je veći grijeh otpadnutost od Boga nego ubojstvo.

Upravo je ubojstvo čovik težak odpad od Boga. Jer je svaki grijeh uvreda Bogu, otpad od Boga;

KKC 1850 Grijeh je uvreda Bogu: "Tebi, samo tebi ja sam zgriješio i učinio što je zlo pred tobom" (Ps 51,6). Grijeh se diže protiv ljubavi Božje prema nama, udaljuje od nje naša srca. Kao i prvi grijeh, to je neposlušnost, buna protiv Boga...

Budući da se ubojstvo ubraja u nebo vapajući grijeh;

1. Hotimično ubojstvo
2. Sodomski grijeh (protunaravni grijeh bludnosti)
3. Tlačenje ubogih, udovica i sirota
4. Uskraćivanje zaslužene radničke plaće
Veliki katekizam Sv. Pija X.

Ne vidin kako bi neodlazak na misu bio isto kao i ubojstvo.

Da ubiješ i stotinu ljudi i dođeš pred Boga i pokaješ se Bog će ti oprostiti. Ali ako ne ideš na misu i dođeš pred Boga i kažeš mu da misliš da to nije ništa strašno što nisi išao i da bi opet tako. Ideš ravno u pakao.

Da to jest istina, ali ti ovde više ne govoriš o grijehu svojevoljnog nedolaska na misu , već je ovde rič o grijehu protiv Duha Svetoga (otvrdnutost u grijehu i posljednje nepokajanje).

sluga napisao:
Slazem se sa tobom.
Mislim da je svaki grijeh koji se napravi protiv Boga tezi nego bilo koji koji se napravi protiv covjeka.

Grijeh protiv čovika jest grijeh protiv Boga.

sluga napisao:
Znam da se neki nece slagati samnom ali svatko gleda stvari kako hoce.

Stvari triba gledat onako kako jesu, a ne kako mi hoćemo.

sluga napisao:
Evo ja kazem da je tesko opsovati Boga veci grijeh nego ubiti covjeka.
Zasto to mislim.
Pa iz jednostavnoga razlog kada netko psuje Boga napada direktno njega,ide direktno protiv njega,ako ne vjeruje u njega zasto ga u opce psuje?
A ako ubije covjeka napravio je veliki teski grijeh istina,isto nije postovao Bozju zapovijed ali nije direktno protiv Boga se pobunio.(mada se moze reci i da jest)

Nipošto. Kao što se vidi iz definicije grijeha, svaki grijeh se protivi Bogu, a pogotovo ubojstvo čovika. Dakako da je psovanje Boga teško zlo, no ubojstvo čovika je još teže.

sluga napisao:
Vjerujem da nitko ne bi psovao da zna sto zapravo radi.
Mislim da ne shvacamo koliko je i obicno psovanje tesko a kamo li jos ovo gore psovanje.-.

Oko ovog se slažemo. I zaista je čudno koliko su u narodu "popularne" upravo one psovke gdje se spominje Bog. :l30:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 tra 2012 07:57 
Odsutan

Fran26, da si (ako si) otac, što bi te više bolilo? Da imaš sina koji pije i pod alkoholom recimo ubio čovjeka u prometnoj nesreći i sad se kaje i traži da mu budeš pomoć i podrška da se izliječi i promijeni.
Ili da imaš sina koji ti kaže da ne želi imati posla sa tobom, da ne želi da mu ti budeš otac, da ti zalupi vratima i više se nikad ne pojavi na kućni prag. Znaš recimo da živi negdje drugdje,da je naizgled sretan, da nije nikog ubio ni ne pije, da si je našao neku zamjenu za oca i ne želi čuti za tebe.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 tra 2012 08:40 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
Fran26, da si (ako si) otac, što bi te više bolilo? Da imaš sina koji pije i pod alkoholom recimo ubio čovjeka u prometnoj nesreći i sad se kaje i traži da mu budeš pomoć i podrška da se izliječi i promijeni.
Ili da imaš sina koji ti kaže da ne želi imati posla sa tobom, da ne želi da mu ti budeš otac, da ti zalupi vratima i više se nikad ne pojavi na kućni prag. Znaš recimo da živi negdje drugdje,da je naizgled sretan, da nije nikog ubio ni ne pije, da si je našao neku zamjenu za oca i ne želi čuti za tebe.

Da imam sina koji pije i pod alkoholom ubije čovjeka u prometnoj nesreći i sad se kaje i traži da mu budem pomoć i podrška da se izliječi i promijeni. Pa ipak, ovaj odabir sina ništa ne mijenja iz tvog, također i mog prethodnog posta. Jel ubojstvo gore od neodlaska na misu? Jest. Drugim ričima, u ovom postu si opet ponovila isto: grijeh protiv Duha Svetoga (otvrdnutost u grijehu i posljednje nepokajanje) je teži grijeh od ubojstva, ubojstva iza kojeg slijedi kajanje. Naravno da je tako. Mislin da to nitko normalan ne osporava.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]