Mr.Samson napisao:
Krist je glava svoje crkve a crkva je vidljivo tijelo Kristovo na zemlji, sa čime češ se vjerujem složiti.
Naravno
Mr.Samson napisao:
Sukladno Novom zavjetu, crkva Kristova nije neka institucija već duhovna gradjevina koja se sastoji od svih nanovo rodjenih i Duhom Svetim ispunjenim kršćanima koji su prihvatili Gospodina Isusa Krista za svog Spasitelja i Otkupitelja.
Dakle, ne spašava nas pripadnost nekoj crkvi bez obzira zove li se ona rimokatolička, pravoslavna ili neka od brojnih protestantskih denominacija.Spašavamo se milošću - po vjeri u Isusa Krista, ne djelima da se nebi hvalisali(parafraziram poslanicu Efežanima 2,8-9).
Zašto misliš da Katolici vjeruju drugačije? Kužiš, ni ne potrudite se upoznati KC iz pravih izvora, nego imate svoja mišljenja i držite ih se ko pijan plota..
Da, Katolici vjeruju da je Crkva narod.. Ti, ja, svi na forumu, svi kršteni.
Ne, Katolici ne vjeruju da se možemo sami spasiti.
Ne, Katolici ne vjeruju da nas spašava pripadnost KC, niti krštenje. I upravo zato je vjera bez djela nula.
Mr.Samson napisao:
8 Vi pak ne dajte se zvati 'Rabbi', jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća.
9 Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima.
10 I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa - Krist.
Volio bih čuti kako ti razumiješ ovaj odlomak glede pape i učiteljstva crkve.
Voljela bih i ja čuti odgovore na moja pitanja na koja nisam dobila tvoje mišljenje.
Pa je zgodno da ti odgovorim pitanjem: Misliš da bi Bog dopustio da KC bude živa nakon 2000 godina, a da je djelo Zloga? Ne bi li time Isus prekršio svoje obećanje? Ili se nakon 2000 godina naljutio što Ocem zovemo Papu, ili oca (tatu), učiteljima u školama učiteljima..?
Što se tiče citata iz Biblije... Koja je jedino mjerilo vjere, jel?
Što je s ovim:
Tko blaguje moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. (Iv 6,56)
Tko blaguje moje tijelo i pije moju krv, ima život vječni. (Iv 6,54)
Ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi. (Iv 6,53)
A što Katolici rade? Blaguju Sina Čovječjega. I kako si ne bi mislili da je to dovoljno za spasenje: Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se svatko dakle ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela. (1 Kor 11, 27-29)
I što Katolici rade? Ispovijedaju svoje grijehe, kaju se zbog njih i trude živjeti tako da ne uvrijede Boga.
Ako ćemo s citatima iz Biblije, možemo do sutra. Ti se držiš svog, KC svog. Zato ti predlažem da proučiš Euharistiju i Euharistijska čuda. Zatim, prouči egzorcizam i snimke istjerivanja Sotone gdje egzorcist molitvom i zagovorom Djevice Marije biva pobijeđen. Zatim pročitaj životopise nekih svetaca (Sv. Ivan od Križa, Sv. Faustina, Sv. Mala Terezija...), njihove misli, djela. Jer.... Po djelima ćete ih prepoznati..

Možeš proučiti i povijest KC jer povijest je učiteljica života. Prouči i Katekizam KC, enciklike i sabore.
Znaš zašto? Jer se na kraju sve svodi na poslušnost. Ja mogu dobiti neku fiks ideju i govoriti kako je od Duha Svetoga. Dobivali su "ideje" i mnogi sveci i naučitelji. Ali ako ne dobijem potvrdu Katoličke Crkve koju vodi Duh Sveti, ili ako nije u skladu i s učenjima KC, kako onda to može biti djelo Duha Svetoga?
Dakle, u tom slučaju ja ću ostati poslušna i možda spasiti svoju dušu. Zaboravih tko si je odrezao muški spolni organ jer je predoslovno shvatio dio Evanđelja gdje Isus govori o sablažnjivanju. I KC ga nije proglasila svetim upravo zbog toga, iako je bio naučitelj Crkve i živio kreposno. Kužiš o čem pričam? Poslušan do smrti, smrti na križu.
Kome si ti poslušan? Možeš reći Kristu, Bogu. A to će reći i onaj koji je iz druge denominacije. A totalno različite nauke.
Znaš tko od početka nije bio ponizan i poslušan?
Mr.Samson napisao:
Takodjer bih volio čuti o progonstvu katoličke crkve kroz povijest akoimaš kakve relevantne povijesne podatke o tome.
OK, ukratko ću ti prikazati, ali u kratkim crtama, pa ti uzmi par knjiga i čitaj ak te zanima.
U svim razdobljima povijesti je bilo napada i izopačivanja nauka.
1. Arijanizam - Racionalizam – kako je to sve moguće, dvorska religija, vjera vojnika u Africi koja je progonila katoličanstvo na tom području. Imali su svoje biskupe, svoje organizacije i opstali su oko 300 godina. To ti je bilo u 4.st.
2. Islam - predugo da ti pišem, prouči povijest i ratove.
3. barbarska progonstva, gusari
4. Manihejci – također imali svoje biskupe, svećenike, koncile, dominirali potkraj 12. i u 13.st. Pročitaj o bitci kod Mureta
Pod progone sam mislila i na napade i na hereze.
Uvijek će biti neposlušnih koji misle da su pametniji od Crkve i nauka, pa dumaju dumaju i tko zna što im padne na pamet, pa pokušavaju nametnuti svoje mišljenje.
Vjerujem da znaš kakva je ljudska narav. A ponizan čovjek, koji traži Istinu, prihvaća da nije najpametniji i da ne može uvijek sam tumačiti Pismo.
Katolička Crkva je bogata mudrošću, znanjem, naukom, Duhom Svetim što je najbitnije. I čudo bi bilo da nije napadana sa svih strana. I čudo bi bilo da Sotona na razne načine ne pokušava unijeti nemir, razdor, otpad, neposluh, itd. u KC.