Mr.Samson napisao:
Hvala, svakako ću pogledati kada budem imao vremena.Otvoren sam za nove spoznaje, nisam zatucani fanatik jer mi je Bog dao slobodnu volju da biram i razum da shvatim.Nadasve, dao mi je Duha Svetoga da razumijem duhovne stvarnosti koje su uvijek iznad naravnih tj.ovosvjetskih načina razmišljanja.
Drago mi je da ćeš pogledati ovo što sam ti preporučila.Neće biti gubljenje vremena,sigurno.
Dr.Scott Hahn ti je bio gorljivi protivnik Katoličke Crkve,kalvinist i postavljao je pitanja slična ovima koje ti postavljaš.
I onda mu se jednog dana počela otkrivati Istina,za koju je mislio da ju poznaje
i da ju je protumačio sve do kraja i da treba još i katolicima dokazati da su u zabludi.
No Milost ga je ipak dovela na pravo mjesto ,a to je bila Misa-sveto euharistijsko slavlje i tu je sve počelo.
Od progonitelja Crkve je postao jedan od najvažnijh apologeta Katoličke Crkve.
Da nisam katolkinja(hvala Bogu jesam), mislim da bi nakon njegovog svjedočenja i njegovih predavanja,sigurno postala.
Da se razumijemo,ne mislim da si ti u zabludi,ali pošto tražiš mnoge odgovore,
traži ih od ljudi koji su bili u istoj ili sličnoj situaciji kao i ti,jer oni najbolje znaju što znači biti i s jedne i s druge strane.
Samo nemoj imati predrasude ili unaprijed odbacivati njihove argumente,
budi uporan i u slušanju i u čitanju onog s čim se trenutno ne slažeš,jer i na taj način možda dođeš do odgovora.
Zapravo vjerujem da ćeš doći,jer vidim da si za dijalog i razmjenu mišljenja ,
a to te već poprilično približava odgovorima koje tražiš.
Mr.Samson napisao:
Vezano uz prelazak iz protestantizam u katoličanstvo, dozvoli da te podsjetim da postoji i obrnuti slijed, tj. Prelazak iz katoličanstva u protestantizam.Dok sam bio u HR protestantske zajednice su se uglavnom, u većini slučajeva sastojale od katolika koji su prešli u protestante.
Upravo sada čitam knjigu "Far from Rome,Near to God"(Daleko od Rima,bliže Bogu) autora Richard Bennet i Martin Buchingam.
Iz uvoda...
CP.......
Ukratko , u današnje vrijeme je vrlo rašireno vjerovanje kako biti Europljanin (s rimokatoličkim,pravoslavnim ili protestantskim duhovnim korjenima) znači biti kršćanin.No, to je zabluda koja nema veze s istinom.
To što je netko rodjen u rimokatoličkoj ,pravoslavnoj ili protestantskoj obitelji još uvijek ne znači da je kršćanin po nekakvom automatizmu.
Dapače,osoba koja je revni rimokatolik,pravoslavac ili protestant može biti nekršćanin i progonitelj kršćana.
Ima ljudi koji se nalaze u kršćanskim službama ( počevši od najnižih pa sve do najviših položaja), ali nemaju osobni odnos sa Gospodinom Isusom Kristom.Nemaju sigurnost u pogledu spasenja niti je Duh Sveti prisutan u njihovim životima.
Što se tiče ove knjige,probaj pročitati ono što ti je Rora preporučila,al opet bez predrasuda.
Znam da to nije lako,pogotovo kad si protiv nečega,ali ipak pokušaj.
A ovo što piše u uvodu je nešto što se i mnogi katolici pitaju i misle,
ali samo dok su katolici na papiru ili tzv.formalni katolici.
Znači ,obavljaju sve sakramente,idu u crkvu,govore da su vjernici,
a zapravo se cijelo vrijeme ponašaju kao pogani.
Neću sad reći svi,ali dost katolika ti u životu prođe tu fazu,znam ,
jer sam i ja bila takva u jednom razdoblju svog života.
Kao, vjernik si,a zapravo nemaš pojma o ničemu,sve radiš iz navike i običaja
i zapravo uopće ne poznaš svoju vjeru,a kamoli da ju možeš braniti i svjedočiti,jer ne ni ne znaš što braniti.
Kao katolkinja smatram da je to jedan od glavnih razloga zašto katolici postaju protestanti ili se skroz okrenu od Crkve,
a zapravo najviše u toj mlakoj fazi.
Kad si takav i kad u svojoj Crkvi nemaš živih primjera vjere tj.ljudi koji zbilja žive svoju vjeru,
tad ti se protestantske propovijedi i službe čine nevjerovatno privlačno-
tamo svi pjevaju,vesele se, jedni drugima govore o Isusu cijelo vrijeme,drže se zajedno itd.
No kad postaneš "vruć",a ne više "mlak"-a to znači kad se stvarno obratiš
i počneš vjerovati da je Bog milosrdni Otac koji nam uvijek prašta,kad god se pokajemo,
da je Isus došao da nas sve spasi,a ne da nas sudi i da nam je poslao Duha Svetoga Branitelja i Tješitelja
da bi uopće mogli preživjeti i opstati u ovoj suznoj dolini,onda i počneš dobivati odgovore na pitanja.
Pokušavam ti ukratko opisati neko svoje iskustvo dosad.
Pitanja se i dalje pojave,ali sad sigurno znam gdje su odgovori-Sveto Pismo,KKC ,
zapravo kompletan Nauk Crkve i naravno redovan i istinski (a ne formalni )sakramentalni život i naravno redovna molitva.
Mr.Samson napisao:
Knjiga koju čitam sastoji se od svjedočanstava koja govore upravo o tim problemima.Ona jasno pokazuju kako nam ni religija,ni sakramenti niti predanost crkvenoj organizaciji ne mogu donijeti spasenje ni mir, niti nas mogu dovesti u istinski odnos s Bogom.
Autori svjedočanstava ( trinaest rimokatoličkih svećenika) priznaju kako uz svu svoju religioznost,,primljene i udjeljene sakramente ( moć i ovlasti) nisu imali odnos s Bogom niti su bili sigurni u svoje spasenje.
Ima takvih slučajeva puno u Crkvi i mnogi žive i cijeli svoj život tako("U svakom žitu ima kukolja"),
ali to ne znači da je cijela Crkva takva(kad kažem Crkva mislim na sve katolike i laike i zaređene).
Al dobro ,daješ nam šansu da ti damo svoje argumente,pa mislim da ćemo svi nešto naučiti iz ovakvog dijaloga.
BTB