www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 22:01

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 12 lis 2006 22:40 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Vedra: evo spojila sam nekoliko tema u kojima se provlači pitanje o /ne/razumijevanju nekoga mjesta u Bibliji

Poštovani,

Biblija nam prenosi da nije samo Mojsije ("licem u lice") imao to iskustvo, vec i ostali.
Npr. u Suci 13,22 čitam sljedeće: "Zacijelo ćemo umrijeti - reče ženi - jer smo vidjeli Boga".

Pa onda čitam ovo: "A ti - doda - moga lica ne možeš vidjeti, jer ne može čovjek mene vidjeti i na životu ostati" (Izl 33,20).

I onda još jedan stih iz Ivan 1,18 gdje čitam: "Boga nitko nikada nije vidio".

Sad vas pozivam da se pojasni malo ovo gledanje Boga. Kako protumačiti ove stihove i koga je to vidio Mojsije i drugi, ako su zaista vidjeli. Gdje leži ključ objašnjenja? Da li je to samo slikoviti izraz i slicno, ili doslovce?

Pozdrav svima i hvala!
Smjerno u Kristu brat Ćubela :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 lis 2006 10:39 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Zasto bi te pogresno razumjeli kad si jasno pisao i sebi prvom nisi dao za pravo tvrditi sto je istina vec iznijeti sto vjerujes. Postajes pazljiviji brate Cubela prema neistomisljenicima, pises s vise razumjevanja pa bi se mogli na tebe ugledati oni visi predstavnici raznih crkvi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 lis 2006 13:36 
Odsutan

Podijelio: 36 zahvala
Zahvaljeno je: 26 zahvala
čovjek je nastao čistim Božjim djelovanjem, Riječ-Logos itd
u americi se sada na veliko preispituje darvinističko učenje o amebi, glisticama, ribama, kornjačama... majmunima, pa ljudima :cry:
dinosaurusi su nestali možda radi potopa, možda radi klime
bio to potop ( možda su bili preveliki pa nisu mogli ući u Noinu arku, ako su još tada postojali :) :D :roll: ) ili klima njihov nestanak ne dokazuje ništa u prilog darwinu
upitno je samo da li bukvalno tumačiti 6 dana stvaranja ili je to samo na razini simbolike

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 lis 2006 20:32 
Odsutan

Darwinova teorija evolucije nestaje a sve se vise potvrdjuje Mojsijevo izvjesce o stvaranju.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 lis 2006 20:39 
Odsutan

Ne znam je li Mojsije slikovito ili doslovno vidio Boga, al ako znas brate Cubela, reci nam pa da i mi znamo.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 lis 2006 21:33 
Odsutan

meni se to čini ovako nekako- Boga mi pojmamo osjetilima koja imamo, iskustvima koja smo stekli i znanjima koja smo usvojili. Mnogi Boga doživljajvaju kao starca s bradom, koji sjedi na oblaku. No, Bog nema svoj fizički oblik- njega je dobio u svome Sinu, kojeg je poslao na zemlju da otkupi naše grijehe. Tada je morao preuzeti fizičko, raspadljivo tijelo, da bi bio jednak s nama raspadljivima (drugo vjerojatno ne bismo mogi prihvatiti, zato je došao siromašan i jahao je na magarcu). Bog je svuda oko nas, sveprisutan je i bezvremenski. Kad razmišljam o Bogu na ovaj način moram iz glave isključiti zakone fizike kojoima je podvrgnuto postojanje na Zemlji- isključiti vrijeme, prostor, tri dimenzije... a pokušati usvojiti, hmm cak se i u jeziku to zovu 'apstraktne' imenice, kao što su ljubav, beskonačnost koja se širi (kao vrijeme ili svemir), i sve ono što nam je teško spoznati bez tih naših famoznih pet osjetila. kada govorimo o Božijem (ob)liku usudila bih se reči da svi mi Njegove manifestacije gledamo svakodnevno, samo ih je teško prepoznati, a puno toga ovoisi i u čemu ih tražimo. ja je vidim u rastu stabala, u djeci, u ljudima koje volim, u gestama poznatih i nepoznatih ljudi, u letu bumbara, leptira, šišmiša... mislim da su ljudi koji su vidjeli Boga 'licem u lice' vidjeli onu manifestaciju u kojoj im se On želio izravno i nedvosmisleno (nesvakodnevno sam upravo izmislila, možda bolje paše) prikazati, objaviti. lagala bih kad bih rekla da Boga mogu (u potpunosti) pojmiti, shvatiti. tko zna što bih učinila da vidim gorući grm... vjerojatno bih ga poželjela ugasiti. možda bih i pobjegla od vatre. Bog se prikazuje kome želi, kako želi i možda samo taj zna što vidi i što mu se dešava. a ostali vide ono što žele, što im osjetila, iskustvo i znanje dopuštaju...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 lis 2006 07:31 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Poštovani Ćubela,o doslovnosti čitanje Biblije sam bio već pisao,pa ću ovdje samo kratko kazati. Bog u SP nigdje nije opisan kako bi on izgledao i njegovo lice nitko nije vidio pa ni Mojsije.Sve su to poštovani kolega simboli u kojima se skriva i nama otkriva u njima,da bi bio bliže nama,u fizičkim oblicima vatre,potresa,dima,vjetra,oblake munja itd.I kao što si naveo Ivana 1,18,ja ti mogu kazati,kada jednoga dana budemo na cilju svojega života,kada se s njim potpuno združimo,tek tada ćemo mi Boga i vidjeti i spoznati u pravom smislu.I kao što nam piše u poslanici:"Doista sada gledamo kroza zrcalo,u zagonetki,a tada,licem u lice!Sada spoznajem djelomično,a tada ću spoznati savršeno,kao što sam i spoznat"(1 Kor13,12-13)A imamo i nastavak Ivanove rečenice 1,18 koji kaže..." Jedinorođenac-Bog-koji je u krilu Očevu.on ga obznani!"Stoga ja sam svoga Boga do sada vidio u svem svom spoznajnom okruženju,od prirode,sunca i mjeseca,zvijezda,pa sve do svoga najbližega u kojemu moj Bog prebiva.I zaista nekada mi se zrcalo zamagli,pa slabije ili nikako ne vidim,nekada imam puno zagonetki,više puta i na više načina spoznajem samo djelomično,ali znam da ako ustrajem u tom gledanju svoga Isusa Krista,Trojedinoga Boga,..."tada ću spoznati(vidjeti) savršeno,kao što sam i spoznat"

S poštovanjem,
varietas delectat

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 lis 2006 11:09 
Odsutan

Leo napisao:
Ne znam je li Mojsije slikovito ili doslovno vidio Boga, al ako znas brate Cubela, reci nam pa da i mi znamo.

Čisto sumnjam da ti nemaš ama baš nikakav odgovor.
Ovo zaključujem temeljem muške intuicije. Nazire mi se neka čudna poniznost s tvoje strane. Razuvjeri me vrli brate, ako griješim. Molim te bratski, naravno.

Srdačan pozdrav iz Paradisa.
Smjerno, ali i iskreno, naprijed u Kristu.
Ćubela :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 lis 2006 21:45 
Odsutan

Ćubela napisao:
Leo napisao:

Čisto sumnjam da ti nemaš ama baš nikakav odgovor.
Ovo zaključujem temeljem muške intuicije. Nazire mi se neka čudna poniznost s tvoje strane. Razuvjeri me vrli brate, ako griješim. Molim te bratski, naravno.

Srdačan pozdrav iz Paradisa.
Smjerno, ali i iskreno, naprijed u Kristu.
Ćubela :D

Ne mogu te razuvjeriti oko za tebe cudne poniznosti, intuicija ti dobro govori..., imam odgovor, a to je - ne znam. Doista se ne usudjujem ustvrditi na koji je nacin Mojsije vidio Boga, al Joakimov citat iz Prve Koricanima daje odgovor u sto vjerujem. Cak i da mene pitas jesam li ja vidio Boga, vjerojatno bih sam prvi pogrijesio - jesam a nisam, nisam a jesam.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 lis 2006 22:20 
Odsutan

Ćubela napisao:
Poštovani,

Biblija nam prenosi da nije samo Mojsije ("licem u lice") imao to iskustvo, vec i ostali.
Npr. u Suci 13,22 čitam sljedeće: "Zacijelo ćemo umrijeti - reče ženi - jer smo vidjeli Boga".

Pa onda čitam ovo: "A ti - doda - moga lica ne možeš vidjeti, jer ne može čovjek mene vidjeti i na životu ostati" (Izl 33,20).

I onda još jedan stih iz Ivan 1,18 gdje čitam: "Boga nitko nikada nije vidio".

Sad vas pozivam da se pojasni malo ovo gledanje Boga. Kako protumačiti ove stihove i koga je to vidio Mojsije i drugi, ako su zaista vidjeli. Gdje leži ključ objašnjenja? Da li je to samo slikoviti izraz i slicno, ili doslovce?

Pozdrav svima i hvala!
Smjerno u Kristu brat Ćubela :D

Osobno mislim da još nitko ŽIV nije vidio Boga licem u lice, jer mi to nije logično, naravno osim ako se ne govori o Isusu Kristu!

Bog je duhovno biće, koje ni na koji način ne možemo u potpunosti spoznati za života.

Bog se čak niti svojim utjelovljenjem nije u potpunosti prikazao.

On nam se ponekad javlja kroz materiju - vatra, voda, vjetar, oblak... a i kroz neke ljude koji nas usmjeravaju ili upozoravaju...

Boga nikako ne možemo staviti u nikakve granice / okvire!

Bog je transcedentan, nije u našoj dimenziji potpuno, već je istovremeno sveprisutan u cijelom svemiru i ako što više postoji -

ON JE IZVAN SVEGA, IZVAN VREMENA I PROSTORA i svaki pokušaj da ga se nekako definitra bio je više ili manje bezuspješan!

+ Što se tiče Mojsija i ostalih za koje piše da su vidjeli Boga, to je bilo davno i postojala su mnoga božanstva i sl. pa bi rekla da im se Bog prikazao, ali samo djelomično - jer zemaljskim očima nismo sposobni vidjeti nešto što je toliko iznad nas!

Nadam se da sam bar približno odgovorila...

Mir vama!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]