Za početak, hvala na pokušajima odgovora na moje pitanje
Ali još nisam dobio odgovor na svoje pitanje
Konkretno pitanje se odnosilo na Knjigu Enohovu - čisto radi same činjenice da su detaljno opisani Anđeli, njihovo ustrojstvo, sam pad Lucifera i pobjeda Sv. Mihaela nad njim... - stvari koje me zanimaju radi želje da saznam više i o tome dijelu koji nije opisan u Bibliji.
anapaula napisao:
Zbog različitih pogrešnih, tj. krivih učenja, Crkva je odredila kanon - službeni popis - svetopisamskih spisa Staroga i Novoga zavjeta, te su apokrifi smatrani i danas se smatraju lažnim, krivovjernim i tendencioznim spisima. Međutim, kako tumači dr. Bodrožić, po sebi ova riječ ne znači da se radi o heretičnoj književnosti, jer su mnogi od apokrifa sadržavali valjane doktrinarne elemente koji nisu bili zapisani u kanonskim knjigama, ali zbog mnoštva legendarnih natruha, kao i nerazumljivih opisa čuda, nisu bile prihvaćene u kanon.[/b]
(iz glasa koncila)
I baš zbog ovoga sam molio pomoć. Pa i danas je mnoštvo lažnih proroka koji nas obmanjuju i mažu oči - logično da je tako bilo i prije - zato sam zamolio za pomoć želeći od upućenijih saznati što misle o istinitosti te konkretne knjige.
Matyjesus napisao:
ovdje imas obrazlozenje,.. mozda si ga vec i procitao,.. ali svejedno ga stavljam:
http://hr.wikisource.org/wiki/Molitva_s ... n%C4%91eluHvala na linku.

Naravno, vidio sam ga jer sam pretraživao sve što sam mogao naći na tu temu. I to je jedna od molitvi koju mu molim svaki dan.
Leo napisao:
Ako ti je dano mogućnosti istraži apokrife, u njima ćeš naći dosta korisnog, no doduše i lažnog. No pišem ti da se ne zadržavaš isključivo na Bibliji oko svetog Mihaela, jer naša se vjera, katolička, ne oslanja samo na Bibliju. Crkveni oci, oni koji zapisivaše nakon vremena Biblije, koji su životima branili pravu vjeru u Boga i Crkvu koju dragocjenom Krvlju sagradi, kod njih potraži njihova iskustva s arhanđelom Mihaelom.
Upoznat ćeš kolika mu je vlast od Boga data i što sve može, posebno u tvojoj borbi protiv anđela sotoninih, protiv napasti, protiv očaja.
Blagoslovljen budi Mihaele arhanđele.
Pa apokrife nije problem pronaći na internetu, dapače mnoštvo je lokacija gdje su dostupni - ali baš zbog ove dileme koja me muči nisam odlazio na te stranice. A naravno da tražim i van Biblije, a Knjiga Enohova me zanima iz već navedenih razloga - konkretno - od literature posvećene anđelima pronašao sam samo onu malu knjižicu Devetnice Anđelima i tamo su opisana ona tri ukazanja Sv Mihaela u Garganu i nastanak papine molitve - i to je to.
naggar napisao:
..danas apokrifi.. ..sutra da vinčijev kod...sutra..vanzemaljci..
Dragi brate, žao mi je što s prezirom gledaš na moju želju da saznam više. Ja sam konkretno naveo što me zanima - Sv Mihael, i ne vidim zašto moje zanimanje za njega izjednačavaš s ovakvim stvarima. Isto tako, pljuješ po stvarima do kojih mi je stalo što nije u redu niti imalo lijepo.
naggar napisao:
..ne moraš znati..osnovnu građu materije..etera..potke..
.da bi ljubio..
ne želim biti pametan i sve znati.. želim biti ponizan toliko da shvatim..
.DA .je
"ISUS MOJ JEDINI PUT ŽIVOT I ISTINA"
Zašto misliš da želja za znanjem poništava ili isključuje ljubav? Ja malo znam o Sv. Mihaelu, ali tko kaže da ga nisam spoznao i osjetio uz sebe i da radi želje za znanjem ne ljubim? Zašto je krivo štovati ga i ljubiti? Nisam ga doveo na razinu idolopoklonstva - svjestan sam svake riječi molitve upućene njemu i svjestan sam da mi je on poslan po Bogu i da nije iznad Njega. Želim samo saznati nešto više o Arhanđelu koji je zaštitnik Crkve, koji (uz Mariju) tješi duše u Čistilištu, koji je po Bogu srušio Sotonu, koji će po Isusu doći na Posljednjem Sudu - mislim da mu to daje dovoljno "kredibiliteta i važnosti" da bih ga smatrao bitnim u svom životu.
A kamo me je dovelo štovanje Sv Mihaela? Svaki dan, moleći se njemu - molim za cijelu Crkvu. I baš radi ZNANJA koje sam dobio istražujući više počeo sam redovito moliti i za duše u Čistilištu - da se Sv Mihael i BDM spuste tamo i olakšaju im muke. A moleći za duše u Čistilištu počeo sam češće moliti i Krvi Kristovoj.
Dakle ono što je počelo sa Sv Mihaelom samo me učvrstilo i ojačalo u mojoj vjeri i iz dana u dan proširivalo moje molitve.
Isto tako - ljudi štuju svece - mole im se kao svojim zastupnicima pred Bogom - ali oni su živjeli na ovome svijetu - ljudi mogu iz njihovih životopisa saznati stvari koje ih nadahnjuju - Sv Franjo, Sv Brigita... moguće je doći do podataka o njima. Ja samo želim isto s Sv Mihaelom Arhanđelom.
A ako su već nužna objašnjenja zašto želim više, evo i toga za Nevjerne Tome:
Prije 7-8 godina krenuli su snovi gdje sam okružen potpunom tamom oko sebe. Proganjalo me Zlo. Tama je gutala sve oko sebe, ništa se nije vidjelo, ja sam samo trčao, ali znao sam da ne mogu pobjeći. U jednom trenu shvatio sam da moram vrisnuti da bih se probudio (svjestan u snu da je to san) i počeo sam vrištati. Tama je gutala moj glas i muk je bio svuda oko mene.
U stvarnosti to je izgledalo tako da bi me supruga samo probudila u jednom trenu i rekla mi da sam vrištao tako jako da sam probudio cijelu zgradu.
Ti snovi su prestali.
Prije 3-4 godine uslijedila su dva identična sna - susreti sa Sotonom. Ovaj put puno "ljepši" - borio sam se sa Sotonom osobno i na sebi sam imao oklop i mač. On je nasrtao na mene, ali sa smješkom sam mu cijelo vrijeme odgovarao:"Bog je uz mene. Ja sam vitez Božji i ništa mi ne možeš." Nakon toga bi odlazio i budio bih se sretan, svjestan Boga uz sebe i njegove zaštite.
Prije mjesec dana, nakon 2 godine teškog zastranjenja, nakon što mi je Bog otvorio oči, još jedan događaj - u snu mi se počela nejasno javljati jedna riječ, potom druga i prema jutru sve su jasnije zvonile u mojim ušima. Kad sam se probudio bile su jasno definirane - Gog i Magog. Tog trena sjetio sam se Mihaelove pojave u Otkrivenju, sjetio sam se svojih snova... i tako je krenulo.