Prije nego bilo šta napišem Dujkane, moram te strogo prekoriti i upozoriti. Što dulje tvoje izlaganje o molitvi traje, to više postaje, blago rečeno: sumnjivo. Zato te moram upozoriti: pazi šta pišeš ubuduće. Također, moram te upozoriti da bi zbog takvog pisanja mogao završit na ignoriraj listi. Kako je iskustvo često puta dosad pokazalo, samo je jedan korak između upozorenja i liste. Zato pripazi. Da opet ja ne ispadnem "babaroga" na ovom forumu koji ljude kažnjava jer eto, tako mu je došlo.

Šta misliš sa svojim životom činiti, na tebi je, nije moje da u to zabadam "nos". Druga stvar je nauk katoličke Crkve. Ako netko počne otvoreno pisat protiv nauka, i u tome ustraje nakon upozorenja, prisiljen sam kažnjavati.
dujam napisao:
Ne ne govorim o duspari. Govorim o zdravoj duhovnosti. Pa Boze moj covjek se razvija i nije sve za svako vrijeme. Nekad ti ne odgovara nikakva poboznost.
U pravu si. Čovjek se razvija i u duhovnosti postoje "godišnja doba" kako bi to Sv. Franjo Saleški rekao. I nekad čovjek ne može nikako izmoliti. Ali treba se truditi da moli. Čim prije to bolje. Nikako nije rješenje zapustiti molitvu i čekati da ti dođu "nebeski poticaji" na molitvu.
dujam napisao:
Dat savjet nekome da moli moze bit poguban savjet.
Dati nekom savjet da moli spada u duhovna djela milosrđa. Dobro, ne treba pretjerivati. Ne spada. Jer svaki tupsan zna da treba moliti, ili, bi barem trebao znati da treba moliti.
dujam napisao:
To se pokazalo i osudeno je puno puta od Crkva; tip zlostavljanoj zeni rec; moli Boga za muza. Heh, Crkveni stav vise nije bas takav. Dajem banalan primjer, ali poatna je jasna; davat nekome savjet da moli, pa koliko god on dobronamjeran bio, moze bit poguban i pogresan.
Ako Crkva kaže da treba moliti onda treba moliti. Nema se tu kaj dodati ili oduzeti.
dujam napisao:
No, ne mozes na silu. Nekad su potrebne godine da netko nesto dosegne, sto netko postigne u tjedan dana.
Istina da nismo svi isti, pa opet, svi trebamo moliti. Nema duhovnog pomaka ni napretka bez molitve.
dujam napisao:
Zato mene nervira kad ljudi skoce na cilj nekog redovnika i misle da su duhovni. Smijesno izgleda.
Ovaj put si u pravu.
dujam napisao:
Pa vecina muskaraca u braku sigurno nece molitvom doc do Boga. Poslusaj gore Ivancica. Naravno da ce redovnici tako spoznat Boga, zene i djeca. No muskarac je drugaciji, a posebno muskarac u braku.
Nego kako?! Kako bi to muškarac trebao doći do Boga?! I zašto to muškarac ne bi trebao moliti?! Ni vrag da je muškarac previše muževan da bi molio.
dujam napisao:
Pavao je jasan da se grijeh ne treba pravdat. Nitko ni ne sugerira taj put. Ako je tvoje najbolje da sad mozes samo dobro radit svoj posao i ne bit, ono sto se u narodu kaze "govno", onda cemu potreba za usporedivanjem s necijim duhovnim zivotom? Mozda je to najbolje sto ti mozes u ovom trenu dat.
Koliko svaki od nas trenutno može, može, nitko nikog na ništa ne sili, pa ni sama Crkva.
dujam napisao:
Kazem ti, Crkva ne smatra grijehom ako svakodnevno ne molis.
Ne znam kako Crkva gleda na to, nikad nisam čitao o tome, ali znam da Crkva kaže svaki dan moliti. I sasvim je sigurno da duže zanemarivanje molitve spada u grijeh propusta.
dujam napisao:
Netko u molitvi dozivi Boga, netko u ducanu. Pa sam si pisao o tome koliko se sjecam.
To je druga stvar. Boga se može doživjet svugdje, no to ne znači da molitvu treba zapustiti, ili, ne daj Bože, da moliti ni uopće ne treba.
dujam napisao:
Dobro je radit, dobro je stvarat nesto, dobro je pomoc nekome nekad....Svugdje tu ima duhovnosti. Boga se moze spoznat kroz sve i svasta ne samo kroz molitvu.
Ovaj put si u pravu. No opet, molitva se unatoč tome ne smije zapustiti.
dujam napisao:
Nauk Crkve je jasan; nedjeljom na misu sa sakramentima. Post petkom ako posao omoguci.
Ni sam to nauk Crkve. Ima više toga.
dujam napisao:
Kako kaze ivancic nek zene i djeca mole!
A šta je sa muškarcima?! Kakva ti je ovo podjela na muško i žensko?! Mlado i staro?!
P. U kojim prilikama moramo osobito moliti?
O. Osobito moramo moliti u opasnostima, u napastima i kad nam se približuje smrt. Osim toga moramo često moliti, a dobro je moliti se ujutro, navečer i na početku važnijih dnevnih poslova.
Veliki katekizam sv. Pija X.
KKC 2757 "Bez prestanka se molite" (1 Sol 5,17). Moliti je uvijek moguće. Štoviše, to je životna potreba. Molitva i kršćanski život neodvojivi su.
KKC 2720 Crkva poziva vjernike na redovitu molitvu: dnevne molitve, Časoslov, nedjeljnu euharistiju i blagdane liturgijske godine.
KKC 2742 "Bez prestanka se molite" (1 Sol 5,17); "svagda i za sve zahvaljujte Bogu i Ocu u imenu Gospodina našega Isusa Krista" (Ef 5,20); "molite se u Duhu svakovrsnom molitvom i prošnjom u svakoj prigodi; poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete" (Ef 6,18). "Nije nam određeno da neprestano radimo, bdijemo i postimo, dok nam je zakon da bez prestanka molimo". Ta neumorna revnost može doći samo iz ljubavi. Borba molitve protiv naše tromosti i lijenosti jest borba ljubavi ponizne, pune povjerenja i postojane. Ta nam ljubav otvara srce za tri jasne i životvorne vjerske spoznaje:
KKC 2743 Moliti je uvijek moguće: vrijeme kršćana jest vrijeme uskrsloga Krista koji je s "nama u sve dane" (Mt 28,20), ma kakve bile oluje. Naše je vrijeme u Božjim rukama: Često i žarko moliti moguće je čak i na tržnici ili na šetnji, te također sjedeći u svojoj prodavaonici, bilo kupujući bilo prodajući, pa čak i kuhajući.
KKC 2744 Moliti je životna potreba. Suprotan dokaz nije manje uvjerljiv: ako se ne prepustimo vodstvu Duha, padamo u ropstvo grijeha. Kako Duh Sveti može biti "naš Život" ako je naše srce daleko od njega? Ništa nije ravno molitvi; ona čini mogućim ono što je nemoguće, i lakim što je teško... Tko moli, sigurno se spašava; tko ne moli sigurno je osuđen.
KKC 2745 Molitva i kršćanski život su neodvojivi, jer je riječ o istoj ljubavi i istom odricanju koje provire iz ljubavi. Ista je sukladnost sinovska i puna ljubavi s nacrtom Oceve ljubavi. Isto je preobrazujuće jedinstvo u Duhu Svetom koji nas sve više suobličuje Isusu Kristu. Ista je ljubav za sve ljude, ljubav kojom nas je Isus ljubio. "Što god zaištete Oca u moje ime dat ce vam. Ovo vam zapovijedam: ljubite jedni druge" (Iv 15,16-17). Bez prestanka moli onaj tko povezuje molitvu s djelima i djela s molitvom. Samo tako možemo smatrati ostvarivim načelo molitve bez prestanka.O tome se radi. Tvoje izlaganje o molitvi Dujkane je poprilično udaljeno od ovog izlaganja. Ne poprilično, nego je toliko udaljeno da se više ni ne vidi koliko je udaljeno. Zato sam te upozorio. Sa svojim životom raspolaži kako te volja, ali nemoj udarat po nauku Crkve.
Molitva je temelj duhovne građevine; ona je svemoćna. Sv. Josemaria Escriva "Put"
Zrak koji dišemo, kruh koji jedemo, srce koje kuca u grudima nužni su za život čovjeka jednako kao što je molitva prijeko potrebna kršćaninu da bi mogao živjeti kao kršćanin. Sv. Ivan Eudes (cit. prema: Francis W. Johnston "Let duše")
Kao što naše tijelo ne može živjeti bez hrane, tako ni naša duša ne može duhovno ostati na životu bez molitve. Sv. Augustin (cit. prema: Francis W. Johnston "Let duše")
Jednostavno je nemoguće, bez pomoći molitve, živjeti kreposno. Sv. Ivan Zlatousti (cit. prema: Francis W. Johnston "Let duše")
Snaga molitve uistinu je ogromna. Sv. Terezija od Djeteta Isusa (cit. prema: Francis W. Johnston "Let duše")
Molitva je našoj duši ono što je kiša zemlji. Obilno nahranjeno tlo ostat će neplodno ukoliko ga ne zalijevaju česte kiše. Sv. Ivan Vianney (cit. prema: Francis W. Johnston "Let duše")
Nužno je započeti svakodnevno moliti s čvrstom odlukom da ćemo ustrajati u tome. Sv. Terezija Avilska (cit. prema: Francis W. Johnston "Let duše")
Samo onaj tko ustraje u molitvi, traženju i kucanju primit će, naći će i ući. Sv. Ljudevit Montfortski (cit. prema: Francis W. Johnston "Let duše")
Započnite i završite dan molitvom. Dođite Bogu kao dijete. Ako vam je teško moliti, recite: "Dođi Duše Sveti, vodi me, štiti me, očisti moje misli da mogu moliti." Kada molite, zahvalite Bogu za sve Njegove darove, jer sve je Njegovo i sve je Njegov dar. Ako ste kršćanin, možete moliti molitvu Gospodnju, ako ste katolik, Oče naš, Zdravo Marijo, Krunicu, Vjerovanje - sve poznate molitve. Ako vi ili vaša obitelj imate svoje osobne pobožnosti, onda njih molite. Sv. Majka Terezija "Misli, anegdote, molitve"
Zavolite molitvu! Tijekom dana osluškujte potrebu za molitvom i potrudite se moliti. Želite li dobro moliti, morate moliti sve više. Uvijek možete moliti - u svakom trenutku, na svakom mjestu! Nije nužno biti u kapeli ili u crkvi! Sv. Majka Terezija "Misli, anegdote, molitve"O ovoj temi bi se moglo citirati u nedogled. Podcjenio sam se kad sam napisao, citiram;
Fran26 napisao:
Da sad ne idem po 157 citata o molitvi.
Ima ih valjda bezbroj!
A tebe sam Dujkane precjenio kad sam napisao, citiram;
Fran26 napisao:
Da moliti trebaš znaš i sam. I zašto trebaš moliti znaš sam.
Što se kaže: pamet u glavu.

francesco1 napisao:
Dujam razumijes se u molitvu ko ja u opus Ratizgera ili Tome Akvinskog.Tebi je definicija molitve valjda jos ona sa vjeronauka,molitva je razgovor s Bogom,a slika molitve su ti bakice sa crnim šudarima kako mole krunicu prije Mise.
Sramotiš se stari..
Imaš tri stupa duhovnog rasta;duhovni život(ali onaj kršćanski)a to su Sakramenti,izbjegavanje teškog grijeha i vježbanje u krepostima,drugi ti je molitva,treći je spoznaja samog sebe..Ako ti šteka bilo koji od ta tri,nema duhovnog rasta,nema shvati.To veli i sv.Faustina,kod duhovnog rasta nema stagnacije,ili padaš ili napreduješ..
Problem je ovog trećeg,zato imaš i likove poput Bonija,koji je u suštini okej lik,ali nemanje te samospoznaje čini ga čudakom..
Tebe Francesco ovde moram prekoriti. Ne strogo prekoriti kao što sam Dujkana, ali prekoriti te morem. Molitva nije nuklearna fizika. Mnoge stare i pobožne žene itekako znaju moliti a da nikad nisu čule za tri stupa duhovnog rasta ili Sv. Faustinu. I na mnogima se vide plodovi te molitve: poniznost, dobrohotnost i ljubav prema drugim ljudima. Moliti može svatko i svagda. Znao pisati i čitati ili ne, bio gladan ili ne. Učenjak i priglup čovjek, jednako mogu moliti. Doslovno svi mogu moliti.