www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 17 lip 2025 18:12

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 27 sij 2009 12:49 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Ja kada na nekoga sanjam, ili ako mi često pada napamet, živ ili preminuo, obavezno se molim za tu osobu - ko zna, svima nam molitva treba.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 sij 2009 13:35 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Papa Benedikt XVI je o tome lijepo napisao u svojoj Enciklici SPE SALVI ( u nadi spašeni) ali ja ju nisam našla prevedenu na Hrvatski jezik.
Ta enciklika je hvale vrijedna i daje nam odgovore na puno pitanja . Vjerujem da ju možete naći u nekoj katoličkoj knjižari.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 sij 2009 14:04 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Mnogi ljudi se pitaju zašto si, Gospodine, uopće stvarao čovjeka, kad si vidio mogućnost njegovoga makar i pojedinačnoga posvemašnjeg promašaja? Zar anđeli i sveci u nebu mogu biti sretni i zadovoljni pored ovih nesretnika u paklu? Ljudi mogu razumjeti kaznu za neko zlo ili zločin, pa i doživotni zatvor, čak i smrtnu kaznu, ali ne razumiju vječnu kaznu, Gospodine! A pakao je upravo to: vječna odbačenost od tebe, sa strašnim mukama. Mnogi opet, Gospodine, ne razumiju tvoju neizmjernu očinsku ljubav prema čovjeku i postojanje pakla. Zar se pakao ne ruga tvojoj muci i smrti na križu, iako će, vjerujemo, golem dio ljudi biti spašen? Zar te, Gospodine, onda čudi da je bilo ljudi u Crkvi, i to vrlo učenih i svetih, kao Origen, sv. Grgur Nazijanski, a u novije vrijeme Giovanni Papini, koji su zastupali apokatastazu, to jest posvemašnje pomirenje s tobom, čak i Sotone!? Mnogima se, opet, sviđaju Jehovini svjedoci, koji ne vjeruju da pakao uopće postoji…
http://www.ver.hr/arhiv/arhiv/ver2000/V ... zgovor.htm

- Ti ne znaš što govoriš. Nisi ni svjestan koliko si besmislica i krivog nauka u ovo malo prostora izrekao. Prije svega: "Mîsli vaše nisu moje mîsli i pűti moji nisu vaši pűti." (Iz 55, 8) A nije li vam već moj sluga Pavao rekao: "O dubino bogatstva, i mudrosti, i spoznanja Božjega! Kako li su nedokučivi sudovi i neistraživi putovi njegovi!" (Rim 11, 33)

Zar nisam preko svoga Sina Isusa dovršio objavu o paklu i kako ga onda neki od vas mogu nijekati? Istina, šeol (hebrejski), had (grčki), podzemlje (hrvatski) kod moga izabranog naroda u početku su označavali boravište mrtvih, i dobrih i zlih, bez posebne nagrade ili kazne. No već u prispodobi o bogatašu i o siromašnom Lazaru to mjesto postaje mjesto kazne i strašnih muka (usp. Lk 16, 19-31). A riječ gehena, koja je u početku označavala dolinu Hinom kod Jerzualema, u kojoj je moj narod, poput pogana, jedno vrijeme palio svoju djecu bogovima, kasnije će označavati mjesto osuđenih na vječne muke, "gdje njihov crv ne gine, niti se oganj gasi" (usp. Mk 9, 43-48) i gdje "će biti plač i škrgut zubi" (Mt 8, 12). Moj sluga Ivan upotrebljava za istu stvarnost riječ jezero ognjeno, gdje "će se mučiti danju i noću, u vijeke vjekova" (Otk 20, 10).

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 sij 2009 15:12 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Ovaj tekst koji citiraš iz Veritasa, istina, u svojoj srži je preslik ljudskih dilema koje se vrte oko jezive spoznaje vječnih muka paklenih i Božje dobrote.
Ono što je svakako neprimjereno da bilo tko, pa tako i neki novinar sebe stavlja na Božje mjesto i u njegovo ime odgovara. To se ne može opravdati nekom književnom formom i tome slično. U prvom licu u Božje ime nitko, ama baš nitko nema pravo govoriti.
Time ne mislim reči da je izrečeno nešto neprihvatljivo u smislu nauka, ali kad je Bog u pitanju, nitko umjesto njega ne smije na taj način govoriti.

Što se pak samog pakla i vječnih muka tiče treba s oprezom o tome govoriti. U katoličkoj crkvi, istina, postoji iskristaliziran nauk da duše pokojnika odlaze na neko od tri mjesta: raj, pakao ili čistilište. Dali je to za svu vječnost? Što je onda sa konačnim sudom na kraju vremena?
Nije li u Knjizi otkrivenja objavljeno da će ma kraju vremena Zlo biti zbačeno i spaljeno u ognjenom jezeru?

Umjesto nagađanja i mudrovanja mi imamo Otkupitelja koji je za naše spasenje bio uzdignut na drvo križa. U njega vjerovati, pouzdavati se i moliti, te živjeti po njegovom nauku najbolji je i najsigurniji put spasenja

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 sij 2009 18:44 
Odsutan

(Odmah u pocetku,nemoj da gledas na moje greske u pisanju,jer ja ne znam drugacije...)

Znam da nisam za ovakav dijalog ovdje,ali kada vidim kako se na sve te stvari gleda,i iskrivljuje ,onda mi nikako nije pravo…
U ovom mojem predhodnom postu sto sam stavila od Veritasa,
za mene je to sve jasno…Ja u tom autoru ne gledam nekoga tko je htjeo (sebe stavlja na Božje mjesto i u njegovo ime odgovara ) da se stavi na Bozje mjesto,nego nekoga koji je na jednostavan nacin htjeo predociti slikovito ,zivot u stvarnosti…Nista tu ne vidim neistine..Zasto bi se to moralo pravdati s nekom knjizevnom formom…U Ime Isusa ,duzni smo da propovjedamo Evandjelje,a nitko se ne stavlja na Njegovo mjesto,nego jednostavno navjestuje Rijec Bozju…Dok je Isus zivio na zemlji,za Njega je sve bilo jednostavno….a mi danas,sve toliko kompliciramo,i sami sebi otezavamo zivot in nauk Rijeci Bozje…
Ja u prvom pogledam gledam na smisao teksta,sta je napisao i sta se navjesta…ono sto nam je autor htjeo predociti...

Ja ni na tvoj post ne gledam tebe kao covjeka,nego na ono sto ti pises..
A tvoje pisanje mi je tesko za shvatiti...Na nas forum su uvjek dolazili clanovi razlicitih Vjerospovjesti,ali cim se spominje Otkrivanje,Akopolipsa...znamo ,da nije jedan od nas...Tako,da je za mene vazno ono sto ti pises,a ono sto se pise,to je ogledalo duse,srca..Ono sto ti je u srce usadjeno to i pises,jer tako mislis...

Mene su ucili od malena,da sve sto treba da cujem i znam sve cu to saznati u mojoj RKC…Bez ikakvih pametovanja…do sada sam se trudila da zivim nacinom kako Crkva nalaze…i kako Crkva tumaci…Postoji,cistiliste,raj i pakao,.I ja sam grijesnica .I ja ,se trudim da moje grijehe oplacem,da se istinito pokajem, cvrsto odlucim ne vise grijesiti i trudim se svakim danom biti bolja,da bi tako postala dijete Bozje….A sam Bog nece dozvoliti da Njegova dijeca idu u vjecne muke…S tim ne zelim reci da ja znam kuda idem,ali se nadam...
Samo bi nam jos to trebalo da znamo ,sta ce biti na kraju s nama i kakav ce nam biti vjecni sud…Mi u stvari vec sada znamo,kakav zivot zivimo,sta cinimo i sta dajemo od sebe…Covjek u zivotu obicno sto cini i DA,to ustvari i dobije NAZAD…
Na to sam se na tisuce puta uvjerila u mojem osbnom zivotu…Pa tako je to jednostavno i kod Boga…On ce nam suditi po onome STO SMO DALI…

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 sij 2009 07:36 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

:lol: Nisam ja nikakvi sektaš, a Otkrivenje je knjiga Novoga Zavjeta i treba ju respektirati. Istina, u Crkvi je učiteljstvo uvijek naglašavalo da je ta knjiga posebna književna vrsta koju treba znati tumačiti. Doslovno tumačenje odvelo je mnoge ''istraživače'' na tom području u krivovjerje.
To ne znači da je Knjiga krovovjerna.
Vidi se da si žensko, jer prilaziš svemu s osjećajima i dobronamjernim tumačenjem. Ipak, ponekad je forma itekako važna.
Ništa on nije krivo napisao, samo se drznuo govoriti u prvom licu kao Bog, a to je bogohuljenje, kako god bila dobra nakana.
Mi trebamo naviještati u Isusovo ime, ali samo se pozivajući na ono što je rekao: Isus je rekao, ali nikako: ''Ja vam kažem!''

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 sij 2009 11:18 
Odsutan

amadeus napisao:
:lol: Nisam ja nikakvi sektaš, a Otkrivenje je knjiga Novoga Zavjeta i treba ju respektirati. Istina, u Crkvi je učiteljstvo uvijek naglašavalo da je ta knjiga posebna književna vrsta koju treba znati tumačiti. Doslovno tumačenje odvelo je mnoge ''istraživače'' na tom području u krivovjerje.
To ne znači da je Knjiga krovovjerna.!''

Ja nisam dragi brate ni rekla da si ti sektas,ipak bi nam nilo drago da nam odkrijes tko si...Reci samo gdje si "Krsten u kojoj Krsvanskoj vjeri"
Mi svjedocimo ovdje istinu,nitko se ne boji i ne stidi onoga sto jeste...sramotimo se svojih grijeha,to da...ali da priznamo svoju vjeroispovjest ,nikome do sada nije bio problem..
(oprosti,ako so vec negdje napisao ,onda mi je nehotice promaklo?)
Otkrivenje je knjiga Novoga Zavjeta i treba ju respektirati
Tko kaze da je mi Krscani ne respektiramo..??Zasto nam se to stalno predbacuje...?Isus nigdje nije posebno naglasio na "nju",nego je naglasavao na sve...
Citat:
Vidi se da si žensko, jer prilaziš svemu s osjećajima i dobronamjernim tumačenjem. Ipak, ponekad je forma itekako važna.
Ništa on nije krivo napisao, samo se drznuo govoriti u prvom licu kao Bog, a to je bogohuljenje, kako god bila dobra nakana.
Mi trebamo naviještati u Isusovo ime, ali samo se pozivajući na ono što je rekao: Isus je rekao, ali nikako: ''Ja vam kažem

Iz ovga se stvarno vidi da je tesko naci zajednicu rijec...Postivam tvoje misljenje,prihvacam ,ali se i dalje ne slazem s tvojim misljenjem..
Ujedno,ovo je Katolicki forum...gdje po nauku RKC,i KKC...trudimo se da zivimo svoju vjeru onako kako nam to nasa Crkva i Vodstvo nalaze...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 sij 2009 11:33 
Odsutan

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Rebeka sestro draga,
Otkrivenje ili Apokalypsis označuje objavu kojom Bog otkriva ljudima nešto skrovito , samo njemu poznato , osobito s obzirom na budučnost. U Apokalipsi sve ili gotovo sve ima simboličko značenje.
U tekstu nalazimo određen broj dvojnih odlomaka , prekida u redoslijedu viđenja . Nije ju lako protumačiti i kao što kaže Amedeus neki su otišli herezu. Ima različitih tumačenja Otkrivenja ali važno je da je Jaganjčeva žrtva izvojevala konačnu pobjedu pa kakva god bila zla od kojih trpi Crkva Kristova, ona ne može posumnjati u Božju vjernost sve do trenutka u koji će Gospodin doći .
Otkrivenje je velika epopeja krščanske nade, slavodobitna pjesma progonjene Crkve.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 sij 2009 13:53 
Odsutan

Dva Posljednja Suda?
Citat:
Napad:
Kršćani neće ići na Posljednji Sud zajedno s nepravednicima, već imaju svoj poseban Sud. Na njemu će Bog odrediti status spašenog vjernika u Njegovom Kraljevstvu.

Obrana:
Teorija koju gornji navod zastupa drži da je Kršćanin spašen već na ovom svijetu i ne mora se bojati za svoju budućnost u Raju. Ovo je posljedica teološkog principa "Sola Fide" prema kojem se spasonosna vjera definira kao priznanje Isusa svojim Spasiteljem bez nužnog vršenja Božjih Zapovijedi. Vjernik u Isusa ide na poseban Sud, u kojem se radi odluka kakav će život provoditi u Raju. Ostali će ići na Sud koji će ih jednostavno osuditi na pakao, jer nisu vjerovali u Isusa. Drugim riječima, postoje dva "Posljednja Suda".

Naravno, problemi nastaju kada proučimo Sveto Pismo i shvatimo da mnogi Kršćani sumnjaju u svoje spasenje, iako vrlo jasno dokazuju svoju vjeru. Drugim riječima, gornji "Drugi Sud" je izmišljen da bi obranio Sola Fide u Bibliji. Jer ako Kršćani tvrde za sebe da idu na Sud, koji je Sud u pitanju? Za Katolike nema dileme- Kršćani idu na Posljednji Sud zajedno sa svim ostalim ljudima, ali imaju Isusa kao svojeg Branitelja. Apostoli su jednako tako vjerovali na ovaj način, čemu u prilog ide Sveto Pismo- Biblija. Primjerice, Timotej je upozoren da poučava vjernike za koje je odgovoran jer će tako biti spašen, kao i ljudi koji ga slušaju ( 1 Timoteju 4:10-4:16 ) a Pavao polaže nadu da će Isus biti na pomoć Oneziforu na Sudnji Dan ( 2 Timoteju 1:16-1:18 ). I u jednom i u drugom slučaju nalazimo primjere vjernika u Isusa Krista koji još ne znaju svoj konačan ishod. Za njih, kao i što uči Katolička Crkva, borba još traje. Isus je pobjedio na Križu, ali Njegovi sluge još moraju svojom vjerom i svojim životima dati svjedočanstvo Isusove pobjede.

Apostol Jakov je vrlo izrazit kad govori da je Kršćanin pod Sudom Slobode, ali jao onom koji ne čini djela milosti- bio Kršćanin ili ne- propasti će bez djela bez obzira na svoju vjeru ( Jakovljeva Poslanica 2:12-2:20 ).Jakov upozorava svoje vjernike da ne bude mnogo učitelja, jer su učitelji pod strožim sudom radi svojih "talenata" i odgovornosti koje imaju ( Jakovljeva Poslanica 3:1 ). K tome upozorava da se živi u miru jer i Kršćanin može biti osuđen (Jakovljeva Poslanica 5:9 ).

Petar govori, dapače, da Sudnji Dan počinje s Kućom Gospodnjom (1 Petrova 4:17 ). Pavao govori "svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo." ( 2 Korićanima 5:10 ) i ovdje je iznimno važna riječ "nam" jer se odnosi na "nas Kršćane". Filipljane Pavao hrabri da budu bespogovorni u Dan Isusa Krista ( Poslanica Filipljanima 1:10 ).

Opisi Posljednjeg Suda jednako tako govore da postoji samo jedan Sud, i da na tom Sudu prisustvuju svi ljudi (Evanđelje po Mateju 25:31-25:32, Otkrivenje 20:12- 20:15 ).
http://defensorfidei.blog.hr/2008/02/index.html#dan22

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 sij 2009 18:56 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Citat:
naggar napisao:
Thompsonovac napisao:
Otkrivenje mi je najomiljeniji dio Biblije
mislim da ga shvaćam
ali ne želim ga pretjerano tumačiti drugima, jer ako sam u krivu da druge ne zavedem na krivi put

..koiristi. dok ne zavedeš neku djevojku i onda je oženiš..

..onda će ti to biti otkrivenje...kad otkriješ ljepotu svoje bračne družice.. :lol:

:lol: :lol: :lol: Ovo ti je najpametnije što si do sad napisao.
Znam da ćeš se uvrijediti jer te nisam napao.
U načelu ne napadam ljude, tako da se nemaš čemu nadati. :lol: :lol: :lol:

Odoh ja k Rebeki.
Šlušaj me dobro. Ja sam ti pravi, pravcati katolik. Ne turbo, nego onaj mali katolik. Vjerujem sve što majka Crkva uči, ali pssssst, ne svaku glupost koju je kadar kakav fratar izgovoriti ispred oltara ili napisati u kakvim svojim novinama. :roll:
Umjesto da samnom raspravljaš i provjeravaš moj JMBG ili kako se još ovaj novi broj zove; ozbiljno bih ti preporučio da pokušaš s nekim stupiti u kontakt tko je završio teološki fakultet i ima prakse bare 10g i ne lupeta gluposti, e, zamoli ga da ti preporuči ili dade skripta ili knjigu o Pavlovoj teologiji. Prošla godina je bila Pavlova g., pa je možda netko nešto i napisao. Prouči to. Nitko u Crkvi nije tako genijalno i iz vlastitog gorkog iskustva iznio teologiju spasenja, ne po Zakonu, nego po milosti i to isključivo milosti Isusa Krista, koji nas je oslobodio ropstva grijeha i uveo nas u rodbinstvo s Bogom. ''Djeca se Božja zovemo i jesmo!''
Ostavi ti sterilne fraze sola fide, sola scriptura...kojima su kitili protestante; da li s pravom ili ne to me ne zanima.
Ono što je srž vjere u Pavlovoj teologiji je Kristova ljubav i naš odgovor na tu ljubav.
Nigdje, nikada Pavao nije rekao da djela nisu važna, ali ne kao posljedica straha pred Zakonom po kojemu ćemo biti suđeni, nego iz čiste ljubavi i zahvalnosti. Tek tada se možeš zvati dijete Božje, inače si rob, vezan uz jasle Zakona poput vola, kako veli Grgur Nazijanski.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]