www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 17 lip 2025 01:45

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 26 stu 2010 15:17 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Ovo o čemu pričaš zanemaruje slobodnu volju koju također i anđeli imaju (ne samo ljudi).
Ako imaju slobodnu volju, mogu se odlučiti za ili protiv Boga.
A ako je čovjek začetnik zla, tko je onda Sotona...

"Jer vam je otac đavao, pa volite činiti zlo koje on čini. On je od
početka ubojica i mrzi istinu, jer u njemu nema ni trunka istine."

Ako je čovjek začetnik zla, onda nauk RKC nema smisla jer ne postoji Sotona.
Prema tome, ovo bi bila zabluda.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 stu 2010 16:29 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Ovo je ulomak iz intervjua koji je Peter Seewdal obavio sa tadašnjim kardinalom Ratzingerom čini mi se 2000 godine, cijeli intervju se može naći u knjizi „Bog i svijet“.

TAKOZVANO ZLO

Mit govori kako su nebeski duhovi u početku bili obasjani milošću i ljepotom. Smjeli su gledati Boga i moliti mu se i bili su potpuno sretni. Jedan od Božjih anđela, Lucifer, podlegao je napasti oholosti i ustao protiv gospodina. On i njegovi sljedbenici morali su zbog toga otići u pakao.
O fenomenu zla, koji biblijski mit pokušava objasniti , još i danas postoje oprečna mišljenja. Znanstvenici se, međutim, bave „umnažanjem empirijske mjerljive strahote i nerazumljiva zla“ među ljudima. Sveti Pavao piše:“Nalazim dakle ovaj zakon: kad bih htio činiti dobro, nameće mi se zlo.“ Također kažu da je Luther vidio utjelovljeno zlo, sotonu, i da mu je bacio u glavu posudu sa tintom. Ostaje pitanje: Zašto je Bog stvorio sotonu? Zašto bi nebeski kralj sam sebi stvorio protivnika?

Priča o padu anđela kao takva u Bibliji nije izravno ispričana, nego je tijekom vremena izrasla iz različitih tekstova.No, i u Bibliji se javljaju zli duhovi. U početku manje, tek postupno postaje jasno da nema samo dobrih anđela, nego da postoje duhovna bića koja su zla i koja djeluju na svijet i na čovjeka, ugrožavaju ga i žela ga povući za sobom. Ni u kojem slučaju ne može se reći da je Bog stvorio sotonu. Priča o Luciferovu padu, koja se polako učvrstila u kršćanskoj savjesti, upravo želi reći da takve duhovne sile - koje su sasvim vidljive u Isusovu okruženju pri istjerivanju vragova – nije stvorio Bog. Bog je stvorio samo ono što je dobro. A zlo nije nikakva samostalna bit, nego se može zamisliti samo kao negacija bića koje je zapravo dobro. Čista negacija ne bi mogla postojati.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 stu 2010 17:00 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Dalmatinac napisao:
Ovo je ulomak iz intervjua koji je Peter Seewdal obavio sa tadašnjim kardinalom Ratzingerom čini mi se 2000 godine, cijeli intervju se može naći u knjizi „Bog i svijet“.

TAKOZVANO ZLO

Mit govori kako su nebeski duhovi u početku bili obasjani milošću i ljepotom. Smjeli su gledati Boga i moliti mu se i bili su potpuno sretni. Jedan od Božjih anđela, Lucifer, podlegao je napasti oholosti i ustao protiv gospodina. On i njegovi sljedbenici morali su zbog toga otići u pakao.
O fenomenu zla, koji biblijski mit pokušava objasniti , još i danas postoje oprečna mišljenja. Znanstvenici se, međutim, bave „umnažanjem empirijske mjerljive strahote i nerazumljiva zla“ među ljudima. Sveti Pavao piše:“Nalazim dakle ovaj zakon: kad bih htio činiti dobro, nameće mi se zlo.“ Također kažu da je Luther vidio utjelovljeno zlo, sotonu, i da mu je bacio u glavu posudu sa tintom. Ostaje pitanje: Zašto je Bog stvorio sotonu? Zašto bi nebeski kralj sam sebi stvorio protivnika?

Priča o padu anđela kao takva u Bibliji nije izravno ispričana, nego je tijekom vremena izrasla iz različitih tekstova.No, i u Bibliji se javljaju zli duhovi. U početku manje, tek postupno postaje jasno da nema samo dobrih anđela, nego da postoje duhovna bića koja su zla i koja djeluju na svijet i na čovjeka, ugrožavaju ga i žela ga povući za sobom. Ni u kojem slučaju ne može se reći da je Bog stvorio sotonu. Priča o Luciferovu padu, koja se polako učvrstila u kršćanskoj savjesti, upravo želi reći da takve duhovne sile - koje su sasvim vidljive u Isusovu okruženju pri istjerivanju vragova – nije stvorio Bog. Bog je stvorio samo ono što je dobro. A zlo nije nikakva samostalna bit, nego se može zamisliti samo kao negacija bića koje je zapravo dobro. Čista negacija ne bi mogla postojati.

Uzmimo na primjer da je čovjek popustio svojem životinjskom nagonu(zmija koja nagovara Evu) i počeo se pokoravati njemu(nagonu) ne Bogu, prvi pad ,u čovjeku nastaje manjak dobra, poslušnosti ljubavi i tako dalje, znamo da su ljudi prije puno, puno duže živjeli i čovjek je sve više i više padao i odmicao se od Boga, umire i dolazi ponovno licem u lice sa Stvoriteljem i ponovno mu kaže ne i zauvijek ostaje proklet. Znamo da čovjek živi i poslije smrti jer jedanput stvoren život ne može se uništiti, tako čovjek postaje lutajuća, prokleta duša koja onda iz svoje zloće nastoji i ostale povući sa sobom. naravno ovo je samo moja teorija, ukratko!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 stu 2010 19:11 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

bit će dobro napisao:
Uzmimo na primjer da je čovjek popustio svojem životinjskom nagonu(zmija koja nagovara Evu) i počeo se pokoravati njemu(nagonu) ne Bogu, prvi pad ,u čovjeku nastaje manjak dobra, poslušnosti ljubavi i tako dalje, znamo da su ljudi prije puno, puno duže živjeli i čovjek je sve više i više padao i odmicao se od Boga, umire i dolazi ponovno licem u lice sa Stvoriteljem i ponovno mu kaže ne i zauvijek ostaje proklet. Znamo da čovjek živi i poslije smrti jer jedanput stvoren život ne može se uništiti, tako čovjek postaje lutajuća, prokleta duša koja onda iz svoje zloće nastoji i ostale povući sa sobom. naravno ovo je samo moja teorija, ukratko!

Osim ako sam krivo shvatio, tvrdiš da je prvi pad čovjekov, i da je pali čovjek zapravo ono zlo kojeg nazivamo Sotona.
Tvoje razmišljanje bi moglo biti u redu ako idemo i izvan granica nauka RKC.
Ukoliko ćemo se truditi ostati unutar tih granica, ova teorija je neprihvatljiva.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 27 stu 2010 16:52 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Lovre napisao:

Osim ako sam krivo shvatio, tvrdiš da je prvi pad čovjekov, i da je pali čovjek zapravo ono zlo kojeg nazivamo Sotona.
Tvoje razmišljanje bi moglo biti u redu ako idemo i izvan granica nauka RKC.
Ukoliko ćemo se truditi ostati unutar tih granica, ova teorija je neprihvatljiva.

to je doista tako. ali da se nisu probijali okviri i granice mi bi smo i danas mislili da je zemlja ploča i da se sunce vrti oko zemlje. dakle pitanje ej imamo li odvažnosti ili ne?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 27 stu 2010 17:30 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Ne bih rekao da je to isto. Zemlja kao ravna ploča ne utječe na Isusov nauk.
Učenje o prvom padu utječe u velikoj mjeri.
Ovaj princip o promjenama i odvažnosti o kojem govoriš može se primjenjivati samo na stvari koje su podložne promjenama.
U suprotnom, možemo dovesti u pitanje da li je Isus uopće postojao? Jesmo li odvažni za tako nešto?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 stu 2010 07:30 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Lovre napisao:
Ne bih rekao da je to isto. Zemlja kao ravna ploča ne utječe na Isusov nauk.
Učenje o prvom padu utječe u velikoj mjeri.
Ovaj princip o promjenama i odvažnosti o kojem govoriš može se primjenjivati samo na stvari koje su podložne promjenama.
U suprotnom, možemo dovesti u pitanje da li je Isus uopće postojao? Jesmo li odvažni za tako nešto?

Ja nigdje nisam pronašla da Isus nešto kaže vezano za nastajanje zla, kao što ništa nisam našla da kaže išta vezano uz prvi pad čovjekov, kao što ne opisuje nigdje raj, pakao ni čistilište osim općenitim pojmovima detalja nigdje nema, prema tome učenje o anđelima ne spada u Isusov nauk, to je plod teološkog razmišljanja teologa, ali sam pronašla da kaže ja sam Bog i to nije isto! Ja vjerujem Njegovoj Riječi, teolozima manje i to uopće ne utječe na dogme kršćanstva mada nisam sigurna da li je to uopće dogma, mislim na pale anđele,

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 stu 2010 08:49 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Mislim da smo se krivo razumjeli.
Nisam htio reći da je nauk o anđelima i načinu njihovog pada itd. dogma, što naravno nije, niti se to točno zna.
Ali ono što jest dogma i što jest osnova katoličke vjere, i što je sam Isus dao naslutiti u svojim izjavama jest da je zlo osoba, duhovna osoba, neprijatelj koji "nije od krvi i mesa". Prema tome je nemoguće govoriti da je zlo stvorio čovjek svojim padom.
Pa i sami zmaj u vrtu edenskom bio je Zlo, i bio je prije čovjeka.
U tom kontekstu sam htio reći da se te istine ne mogu mjenjati, i da razmišljanje o čovjeku kao kreatoru zla ne može biti podržano unutar nauka RKC.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 stu 2010 08:54 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Lovre napisao:
Nisam htio reći da je nauk o anđelima i načinu njihovog pada itd. dogma, što naravno nije, niti se to točno zna.
Ali ono što jest dogma i što jest osnova katoličke vjere, i što je sam Isus dao naslutiti u svojim izjavama jest da je zlo osoba, duhovna osoba, neprijatelj koji "nije od krvi i mesa". Prema tome je nemoguće govoriti da je zlo stvorio čovjek svojim padom.
U tom kontekstu sam htio reći da se te istine ne mogu mjenjati, i da razmišljanje o čovjeku kao kreatoru zla ne može biti podržano unutar nauka RKC.

Mislim da je ovaj nauk ne samo nauk Katoličke Crkve već i pravoslavne a i većine protestantskih, mislim ovo vezano za prvi pad, Sotonu i te stvari. Tu se više manje svi slažu.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 stu 2010 14:09 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Lovre napisao:

Želiš li ti to reći da čovjek nije duhovna osoba? zar zaista misliš da čovjek poslije smrti više nije osoba? što misliš da je? I vjeruješ li ti zaista da je zmaj-zmija u edenskom vrtu zaista zmaj-zmija, ili su to pak simbolično pokazani životinjski porivi čovjeka?

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]