pax napisao:
Svakako poštujem tvoj osobni stav i stav autora koji su napisali Dei Verbum, nisam nikad pročitao Dei Verbum moram priznati ali ako autori Dei Verbuma u tom istom djelu tvrde da Duh Sveti nije autor Svetog Pisma onda samo želim kazati da ja osobno ne dijelim njihovo uvjerenje u tom kontekstu i to govorim uz dužno poštovanje.
Uvjerena sam posve da autori Dei Verbuma ne tvrde kako Duh Sveti nije nadahnuo autore Evanđelja da ih napišu prema potrebama svojih crkvi i za sva vremena.
pax napisao:
Poštujem tvoj stav 100% i drago mi je da si aktivan u ovoj temi. Hvala ti.
Ti Crkveni pastiri koje spominješ a koje sam označio masnim slovima u tvom tekstu su bili dakle pastiri Crkve, viši rang u Crkvi od nas običnih laika ali su kasnije završili onako kako znamo da jesu - bili su isto tako autoriteti. Uvijek kušam i uvijek razlikujem duhove. Istinu biram, a ostalo, a ostalo, nek drugi rade šta ih je volja sa ostalim a ja radije ne bih i nebih se toga ni dirao ni uključivao u svoj vjernički život.
Meni je također drago što sudjelujem u ovoj tvojoj temi jer želim usporediti svoje stavove sa stavovima drugih vjernika i uskladiti ih sa stajalištima Crkve, ako se od njih razlikuju.
Napomenula bih da je to usklađivanje neophodno, što vidimo baš na primjeru boldanih heretika čija učenja svakako ne možemo zanemariti proučavajući povijest Crkve i dogmi.
pax napisao:
Ako ti vjeruješ da je netko molio nad nekim tekstom, pa tko sam ja da tebi kažem da ti u to
ne vjeruješ
Osobno nemam pojma dali je netko molio nad nekim tekstom ili nije, nemam takav dar da mogu vidjeti što se u čijem srcu dešava.
Primijetila sam da si nekoliko puta spomenuo "molitvu nad tekstom". Kako ovdje razgovaramo o osobnim stavovima u vezi s pojmovima Otkupitelj i Spasitelj, bilo bi mi drago kad bi na ovoj ili nekoj drugoj temi pojasnio što to znači "moliti nad tekstom", jer se svi mi više manje ipak služimo duhovnim štivom za formiranje svojih stavova.
pax napisao:
Kažeš da ne polemiziraš ni o čijim osjećajima, nakon par slova kasnije ipak polemiziraš o istima odnosno mojim iskustvima (jer si ih citirao). Sada ulaziš u područje nepristojnog načina komunikacije. S time vrijecaš moj odnos Bogom. Ali ne ljutim se ja, samo me iznenađuješ negativno.
Meni je zaista jako žao što u mojem pisanju vidiš nepristojan način komunikacije, jer mi to zaista nije bila namjera. Mislila sam da je ovo tema na kojoj se uz iznošenje vlastitih mišljenja ta mišljenja mogu usporediti sa mišljenjima drugih. Citiranje tvog stava nipošto nije značilo omalovažavanje istoga, nego moje mišljenje o istoj stvari. Kako se i ti služiš istim načinom komunikacije, oprosti ako sam ga pogrešno razumjela ili primijenila, jer mi to uistinu nije bila namjera.
Nadam se da komunikacija ovdje ne znači samo uljudno, ali i licemjerno potvrđivanje stavova sa kojima se eventualno ne slažemo ili koji su nam nejasni.
pax napisao:
new skin napisao:
Jednako tako, po nadahnuću Duha Svetoga proglašena je dogma o Bezgrešnom Začeću
To je druga tema. Tema je "razgovor o terminima: Otukupitelj i Spasitelj".
Ovakve teme uvijek nužno izazivaju nova pitanja, pa se ispričavam ako je ovaj primjer djelovanja Duha Svetoga i u vremenima nakon pisanja Evanđelja poremetila tijek iznošenja mišljenja o Otkupitelju i Suotkupiteljici.
pax napisao:
new skin napisao:
O ovim pojmovima razmišljam ovako, laički i neteološki: Isus je otkupio svaki grijeh, od prvog Adamovog i Evinog do posljednjeg kojeg će posljednji čovjek učiniti. Znači, svi su grijesi Kristovom Žrtvom otkupljeni.
Međutim, neće svaki čovjek prihvatiti to otkupljenje. Odreći će se slobodnom voljom mogućnosti spasenja i zato se neće svaki čovjek spasiti nego samo oni koji izaberu Isusa kao Spasitelja i Otkupitelja. Znači, neće se spasiti svi, nego mnogi ili čak, rekla bih, samo neki.
U tome vidim razliku među ovim pojmovima.
Hmmm... interesantno razmišljaš.. Lijepo".
Zaista, meni nije važno je li moje mišljenje lijepo, nego je li ispravno i istinito i u skladu s naukom Katoličke Crkve.
pax napisao:
U mojim su očima ti termini sinonimni, to jest : isti - nota bene: za MENE. Za mene je ovako : "Isus je mene spasio tako što me je otkupio (=kupio, to jest, platio svojom krvlju) od ropstva grijeha i sotone u svoje vlasništvo."
Pojedinačno i osobno ti termini se mogu smatrati sinonimima, ali gledajući sveukupnost spasenja i one koji se neće spasiti slobodnom odlukom, čini mi se da ih ne možemo izjednačiti. Ali kažem, to je moje mišljenje i nadam se da će se ovdje naći neki teolog koji će mi ukazati ako griješim.
pax napisao:
Nisam molio nad djelom Redemptoris Mater i nad djelom Marije Valtorte njima svaka hvala i čast pa tu nemam nikakvo mišljenje.
Hvala na sudjelovanju u temi.

Kako opet spominješ da nisi molio nad Papinom enciklikom Redemptoris Mater koja se bavi Marijom kao Suotkupiteljicom, možeš li pojasniti što znači ta molitva i što njome utvrđuješ.
Božji blagoslov i nadam se da moju vjerničku ljubopitljivost nećeš shvatiti kao nepristojnost.
BTB