www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 02 svi 2025 14:11

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 284 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 02 kol 2018 18:01 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 9 zahvala
francesco1 napisao:
Jel vjerujes zaista da su tvoji roditelji,zaista tvoji roditelji?.jesi li dao usporediti DNA analizom?.a ako nisi zasto tako olako prihvacas njih kao roditelje?.zasto tu nemas sumnju da oni mozda to nisu?

Znači na pitanja koja dobiješ ne odgovoriš, a ona na koja sam već odgovorio, ponavljaš.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 02 kol 2018 18:29 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 33 zahvala
Uh nisam vidio da si prije pisao..Kazes da vjerujes da su tvoji roditelji zaista tvoji roditelji jer su vjerodostojni?..Mozes li nam poblize oznaciti kako su oni postigli tu vjero-dostojnost?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 02 kol 2018 18:47 
Odsutan

Na neka pitanja odgovore ne treba pisati jer se podrazumijevaju. Ali ako baš upireš: Vjerodostojnost se ostvaruje tako da se ranije povjerenje potvrđuje.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 02 kol 2018 20:33 
Odsutan

Podijelio: 18 zahvala
Zahvaljeno je: 59 zahvala
why napisao:
Na neka pitanja odgovore ne treba pisati jer se podrazumijevaju. Ali ako baš upireš: Vjerodostojnost se ostvaruje tako da se ranije povjerenje potvrđuje.

Pravi vjernik vjeruje Isusu a to podrazumijeva i vjeru u Crkvu i njen nauk.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 kol 2018 07:39 
Odsutan

Vjeru primamo od drugih, u jednoj obitelji, u jednoj zajednici koja me uči reći “ja vjerujem”, “mi vjerujemo”. Kršćanin nije otok! Ne postajemo kršćani u laboratoriju, ne postajemo kršćani sami od sebe i svojim silama, već je vjera dar, Božji dar koji nam je dan u Crkvi i po Crkvi. A Crkva nam daje život vjere u krštenju: to je trenutak u kojem nam daje roditi se kao djeca Božja, trenutak u kojem nam daje Božji život, rađa nas kao majka.
Ne pripada se Crkvi kao što se pripada nekom društvu, nekoj stranci ili bilo kojoj organizaciji. Ta je veza životna, nalik povezanosti s vlastitom majkom.
Sveti Augustin kaže: “Crkva je uistinu majka kršćanâ”.

Crkva je naša majka u vjeri, u nadnaravnom životu.
Zato što nam je Crkva majka u Nju treba vjerovati kao što vjerujemo u majku.
Tada vjerujemo Isusu koji je dao obećanje apostolima (Crkvi) da je sa njima do konca svijeta uz jamstvo da vrata pakla neće nadvladati Crkvu. Dakle imamo garanciju Krista i Duha Svetoga koji vodi Crkvu.
Ne vjerovati u nauk Crkve znači odbaciti samog Boga i odbaciti Majku. Nije li to ludo?
Zar da volim tuđu mater više nego vlastitu?
Sada se vratimo na moj habitus.
Protiv škole nemam ništa, ali školskog sustava imam, ali to nije sada tema. Crkva i Biblija nisu protiv obrazovanja, ali kada netko propituje nauk i dogme meni je to smiješno jer u 2000 godina jako pametni ljudi su se time bavili i dali potrebne odgovore.
Očito da tvoje neznanje istog je opravdanje za ovu raspravu, samo ne vidim njen smisao ako ova rasprava ne završi tvojim obraćenjem i ako ustraješ u vlastitim zabludama.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 kol 2018 07:46 
Odsutan

Podijelio: 9 zahvala
Zahvaljeno je: 25 zahvala
why napisao:
Pitanje je vrlo konkretno: Je li postojala prva žena? Da ili ne?

Odgovor: DA ! Zašto tako mislim, više o tome pročitaj ovdje: https://www.katolik.hr/krscanstvomnu/pismoipredajamnu/591-adam-kao-povijesna-osoba/
Tomatino napisao:
Imam i ja jedno pitanje za tebe pa te molim da mi iskreno odgovoris:
Postoji li u tvom zivotu netko kome vjerujes, npr. majka, otac, brat, sestra, cura, prijatelji?
Ako je odgovor na prvo pitanje potvrdan molim te odgovori mi zasto im vjerujes?

why napisao:
Naravno, ima puni ljudi kojima vjerujem. Zašto? Pitanje ti je retoričko pa je i odgovor poznat, ali za ove potrebe ponovit ću ga: Vjerujem im zato što su se pokazali vjerodostojni.

Dakle ti svoju vjeru prema tebi dragim ljudima baziraš na svome iskustvu koje te uvjerilo u njihovu vjerodostojnost.
Nemaš dokaze da te oni nekada neće iznevjeriti niti možeš racionalnom spoznajom to dokučiti. Ostaje ti čista vjera u te ljude koja svoj temelj ima u tvojim prethodnim iskustvima(!) s njima.
E pa vidiš, tako je isto i u vjeri u Boga. Većina nas ovdje na forumu je doživjela određeno iskustvo susreta s Kristom i to je ona "vatra" koja nas još uvijek drži, kojom se naša vjera "hrani".
Osim toga postoje i određeni racionalni elementi koji vjeru podupiru, ali postoje i određene stvari koje se ne mogu racionalno objasniti, ali ih se može vjerom prihvatiti upravo zato jer znamo kome vjerujemo.

Uglavnom, da ne duljim previše, bilo bi lijepo od tebe kada bi pokazao malo više poštovanja prema vjernicima jer i sam vidiš da je vjera važna i neizbježna u životu svakog čovjeka.
Mislim da se trebaš osloboditi predrasude (!) koju imaš prema vjeri i vjernicima kao ljudima zatupljenim babskim pričama koje nemaju nikakve racionalne osnove.
U vjeri se sve da objasniti, odnosno postoji određena logika koja počiva na određenim pretpostavkama od kojih su neke racionalne, a neke nije moguće racionalno objasniti (kao npr. sv. Trojstvo).
Tko želi shvatiti i spoznati taj će nači način, a tko želi provocirati tome se ne može pomoći, osobito ne na forumu jer pisanje apologetskih tekstova je vrlo ozbiljna stvar.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 kol 2018 09:21 
Odsutan

Nemam ja namjeru tebi mijenjati uvjerenja, ali vidiš ja sam, za razliku od tebe, otvoren za svaki zaključak jer ljudi koji svoje uvjerenje temelje na razumskoj osnovi nikada nemaju problem preispitati svoje zaključke. Uočavaš li ti da je tvoj problem, a to je problem svakoga vjernika, što je vjernik vezan onim što su ga poučili i iz toga ne smije i ne može.
Eto, konkretno, pito sam da li postoji Prva žena. I ti odgovaraš - da. I kao prilog tome citiraš pisanje Luke Popova. (Možda ti nije poznato tko stoji iza pseudonima citiranog teksta, pa da i to uočiš). To je Luka Popov na kojega se baziraš. Učen čovjek, doktor fizike. Ali što?! Čovjek kao obrazovan shvatio je da je to pitanje Prvog čovjeka – Prve žene, ugaoni kamen cijele Biblije i ako se taj ugaoni kamen makne, da se ruši sve od Starog zavjeta do sv. Pavla. Jer ako nema Prvoga čovjeka, nema ni prvoga grijeha ni smrti kao kazne za grijeh, ničega nema. Luka Popov jako dobro to zna i traži sve da bi potvrdio to Prvo, nema šanse, uvjerava on, da bi Crkva se odrekla dogme o Adamu i Evi.
Ali, Luka Popov, u isto vrijeme silno je pod nevoljom jer doktor fizike zna da je zalutao, da cijeli svijet, svi renominirani znanstvenici svijeta drže teoriju evolucije kao najnapredniju ljudsku misao i na njoj zasnovano shvaćanje svijeta. Luka Popov shvaća da je on Don Quijote koji je izgubljen u vremenu i prostoru jer u 21. stoljeću negira teoriju evolucije. A teorija evolucije uči da nema Prvog čovjeka ni Prve žene. Da je smrt prirodna i da takva postoji od početka života. To učimo u školi.
I što sada može Luka Popov ili Tomatino? Zašto je Luka Popov došao u tu bezizlaznost? Zato jer je kao i ti ponio vjersko obrazovanja kao oklop i sad ne može dalje. Uvjerenje ne može odbaciti, a s njim ne može dalje u shvaćanje svijeta.
Eto to je mala priča o vjeri, o vjerskom problemu, zakočene pozicije iz koje ljudi ne mogu.
Ali ja ti želim sreću u životu u svakom slučaju.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 kol 2018 11:47 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 33 zahvala
why napisao:

Pa naravno,pa i sam kazes,da sve trebas preispitat,u sve trebas sumnjat.Pa tako i ti,trebao bi se preispitati jesu li to zaista tvoji roditelji,ili vjerujes u to jer su ti oni tako rekli,ili su njima to rekli,a mozda su te zamjenili babice u rodilistu.A isto tako mozda su zamjinili tvog prapradjeda,pa ti vise nisi zaista ti,sve se rusi i sve pada u vodu.To stvara ludilo,i ti bi to nudio djeci u skolama,jer ono sto ti nudis je sumnja,nikakakvo kriticko razmisljanje,ne nudis nikakvu alternativu(bar ja u tvojim postovima nisam nigdje vidio.Tvoj duhovni zivot ti se sveo u sumnju svega u Katolickoj vjeri i u RKC.To je maligna sumnja,ne ostavlja prostora ni zasto,osim za nju samu.I velim ti kad pocnes sumnjati u vlastitu sumnju krenut ce tvoj katolicki duhovni zivot.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 kol 2018 13:05 
Odsutan

why napisao:
Nemam ja namjeru tebi mijenjati uvjerenja, ali vidiš ja sam, za razliku od tebe, otvoren za svaki zaključak jer ljudi koji svoje uvjerenje temelje na razumskoj osnovi nikada nemaju problem preispitati svoje zaključke. Uočavaš li ti da je tvoj problem, a to je problem svakoga vjernika, što je vjernik vezan onim što su ga poučili i iz toga ne smije i ne može.
Eto, konkretno, pito sam da li postoji Prva žena. I ti odgovaraš - da. I kao prilog tome citiraš pisanje Luke Popova. (Možda ti nije poznato tko stoji iza pseudonima citiranog teksta, pa da i to uočiš). To je Luka Popov na kojega se baziraš. Učen čovjek, doktor fizike. Ali što?! Čovjek kao obrazovan shvatio je da je to pitanje Prvog čovjeka – Prve žene, ugaoni kamen cijele Biblije i ako se taj ugaoni kamen makne, da se ruši sve od Starog zavjeta do sv. Pavla. Jer ako nema Prvoga čovjeka, nema ni prvoga grijeha ni smrti kao kazne za grijeh, ničega nema. Luka Popov jako dobro to zna i traži sve da bi potvrdio to Prvo, nema šanse, uvjerava on, da bi Crkva se odrekla dogme o Adamu i Evi.
Ali, Luka Popov, u isto vrijeme silno je pod nevoljom jer doktor fizike zna da je zalutao, da cijeli svijet, svi renominirani znanstvenici svijeta drže teoriju evolucije kao najnapredniju ljudsku misao i na njoj zasnovano shvaćanje svijeta. Luka Popov shvaća da je on Don Quijote koji je izgubljen u vremenu i prostoru jer u 21. stoljeću negira teoriju evolucije. A teorija evolucije uči da nema Prvog čovjeka ni Prve žene. Da je smrt prirodna i da takva postoji od početka života. To učimo u školi.
I što sada može Luka Popov ili Tomatino? Zašto je Luka Popov došao u tu bezizlaznost? Zato jer je kao i ti ponio vjersko obrazovanja kao oklop i sad ne može dalje. Uvjerenje ne može odbaciti, a s njim ne može dalje u shvaćanje svijeta.
Eto to je mala priča o vjeri, o vjerskom problemu, zakočene pozicije iz koje ljudi ne mogu.
Ali ja ti želim sreću u životu u svakom slučaju.

Pitanje Adama i Eve nije dogma Crkve.
Pitanje evolucije je tek teorijsko, dakle teorija koja nije dokazana i kojoj bitna karika fali. To što ti vjeruješ da je dinosaur postao kokoš ili da su ti preci majmuni je tvoj problem.
Smrt nije kraj jer znanost koja propagira smrt dolazi od Sotone.
Osobno više se pozdajem u Bibliju i Duhom Svetim nadahnutom tekstu nego ateističkim znanstvenicima koji vode svijet u propast.
Bog postoji vjerovao u to ili ne. Postoji i pakao.
Na svijetu je živio Isus Krist koji je u 3 godine javnog djelovanja učinio više od bilo kojeg čovjeka znanstvenika i smrtnika. Po njemu računamo godine.
Njegov nauk postoji 2000 godina a jednako toliko uvijek ima jadnika koji sumnjaju i pouzadju se u čovjeka, a odbacuju Boga, upravo kao što ti činiš.
Znanost koja negira Boga je maćeha, dok je Crkva dobra majka koja veliča ljubav i život.

Vrh
Citiraj  
PostOvaj post je obrisan od Billy na 03 kol 2018 13:06.
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 284 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]