damir707 napisao:
Što vi mislite?
- da li je naša sloboda nagrada ili Božja kazna?
- kako uskladiti Božju slobodu i slobodu čovjeka?
- kako pomiriti Božju svemogućnost i čovjekovu ograničenost,
- beskonačno biće i konačno biće?
Da, zanimljiva tema

I možda ću malo biti na obesharbrenje na početku, ali to je nešto što nikada teologija nije došla do odgovora tako da ako mi to ne razumijemo ne trebamo se brinuti, ali naravno to ne znači da ne bismo trebali raspravljati o tome.
Ta teološka dilema možda se najbolje može vidjeti u pitanjima izabranja. Pa tako postoji tvz. armenijanski stav (to zastupa katolička crkva i jedan dio protestanata) koji zastupa ljudsku slobodnu volju u spasenju, a postoji i tvz. kalvinizam (jedan dio protestanata to vjeruje) koji daje naglasak na Božju suverenost naspram ljudske slobodne volje.
Znam da se ova tema ne odnosi samo na spasenje, već općenito na stvari u životu (koliko sam shvatila), ali mislim da će naše mišljenje o tome biti jako vezano za stav koji imamo po pitanju spasenjskih stvari.
Dakle armenijanisti će reći kako mi svojom slobodnom voljom biramo dok će kalvinisti reći da je Bog već izabrao za nas-predodredio nas je. To su dva oprečna mišljenja. I ljudi biraju da li će vjerovati u jedan ili drugi stav ili jednostavno vjeruju (što je najčešće) ono što ih uči njihova crkva. No ono što ja vjerujem (i ne namečem to nikome) jest da su u pravu i jedni i drugi!

Kako? Pa po tome što je Bog dao ljudima slobodnu volju i mi zaista biramo stvari kako kažu armenijanisti, ali je isto tako Bog suveren i izabire kako kažu kalvinisti. I koji god da stav uzmemo i da ga pokušamo teološki obraniti vidjet ćemo da i jedni i drugi imaju podjedanko dobar broj argumenata za svoje stajalište! I da je i jedno i drugo točno i biblijski!!! Ali vjerujem da problem leži u ovome - da se slikovito izrazim: npr da pitamo armenijanistu kako izgleda kovanica od 5 kn on će nam reći: ''Imaš kunu nacrtanu, preko nje brojku 5 i ispod piše slovima kuna'' A kalvinist će reći: ''Ne, ne, ne. Ja znam da imaš nacrtanog medvjeda i slovima piše: mrki medvjed, a brojka nije 5 već 1993!'' I obojica imaju dokaze da su u pravu!

A oboje govore različito! A zapravo stvar leži u tome da oboje gledaju na stvar, ali je ne vide u cjelovitosti, već samo jednu njenu stranu-time su obojica u pravu, ali zapravo nisu niti jedan u potpunosti. Tako je isto s tim pitanjem! Čovjek ima slobodnu volju, ali isto također Bog je suveren. Kako mi to možemo shvatiti? Nikako! To naš ljudski um ne može shvatiti, ali problem dolazi kad zbog nemogućnosti ljudskog uma da to shvati čovjek da bi si olakšao počne gledati u samo jednu stranu zbilje.
Nadam se da nisam zakomplicirala stvar

Zašto sam dala toliki uvod? Jer vjerujem da nije skroz dobro gledati stvar jednostrano. Npr. ako vjeruješ da će Bog nešto učiniti ako je Njegova volja jer je suveren, a ti ne činiš ništa u vezi toga najvjerojatnije se neće niti ništa desiti. No ako pak previše gledaš samo na ljudsku slobodnu volju to te može obeshrabriti da vjeruješ u ono što ti je Bog obećao. Evo recimo primjer: ''U Bibliji piše da ako budeš vjerovao spasit ćeš se ti i tvoj dom!'' A ti imaš recimo u obitelji nekog tko je nevjeran. I ti se neko vrijeme za tu osobu moliš i ništa! I onda se obeshrabriš i kažeš: ''Ah, Bog mu je dao slobodnu volju što mu ja mogu ako on neće?!'' I onda više vjeruješ u to da on neće nego u ono što je Bog obećao što je krivo! Jer npr zašto bismo se onda uopće trebali za nekoga moliti za obraćenje ako on ne prihvaća Krista kad bi to bilo samo slobodna volja?! Dakle, ne moramo se niti moliti ako osoba neće Bog će poštivati njegovu slobodnu volju i gotovo! No znamo da nije tako. No što ja vjerujem da se zapravo događa? Prvo - Bog je suveren i što On kaže to će biti (dakle kalvinistički pogled) i Bog je npr. odlučio spasiti tu osobu (umro je za nju), ali ta osoba ima palu narav! E tu leži problem. Padom čovjek je pao na sva tri područja: i duha i duše i tijela. Sve je postalo korumpirano. Dakle, ta osoba recimo svojevoljno odbija Krista. No ja se pitam da li uistinu svojevoljno, slobodnom voljom?! Pa ja bih rekla da ne! Jer je i njegova volja u padu!!! Volja je korumpirana! Ona dakle nije slobodna! Osoba nije slobodna izabrati pravo i dobro. Mi mislimo da ona odbija, ali zapravo osoba nije slobodna prihvatiti! Tu pomaže molitva da se osoba oslobodi i onda ona slobodnom voljom (sad kad je đavo više ne može zarobljavat) prihvaća Krista ili ne daj Bože odbija što sumnjam da bi itko normalan učinio ako je zbilja slobodan izabrati Boga (armenijanski stav). Dakle, vjerujem da je i jedno i drugo tu uključeno. Naravno ja kao ograničen čovjek ne mogu niti zamisliti a kamoli izreći kako te 2 naizgled suprotne stvari funkcioniraju skupa i bolji znalac teologije prepoznat će kod mene ipak više naginjanje ka kalvinizmu iako sam rekla da je i jedno i drugo točno, ali to je problem ograničenosti ljudskoga uma jer ne mogu to povezati iako znam da je povezano, već automatski više vidim jednu stranu kovanice. A ovo što sam napisala je ono kako sam to ja najbolje uspjela shvatiti i objediniti. Naravno to ne znači da je to punina istine jer teško je to shvatiti i objasniti. Što bi se reklo: tajna vjere
Dakle ukratko moj stav je ovaj: ljudska slobodna volja je definitivno dar od Boga i nije ništa loše, ali često ta naša volja baš i nije slobodna (zbog korupcije volje nakon pada) samim time što nije slobodna izabrati dobro pa je treba molitvom osloboditi!