www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 02 svi 2025 16:58

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 234 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2010 11:03 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
vox napisao:
nazovite me radikalnom, al kad meni djete počne ponavljat "šašavih mi prugica" i sl ofre iz Fifi..ja to smatram "dječijom psovkom"...

šašavih mi prugica???
užas! :a1430: :a1430: :a1430:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2010 11:17 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Hrvren, ti mi se činiš dost realnim i stabilnim..a i ćaća si..
de mi reci, što misliš, jesu li tzv poštapalice tupa "polupanih mi lončića, šašavih mi prugica" i sl dobro odgojne za djecu, možda ko fol neutralne il čak loše?? koja im je svrha?', jer vidim da dica vole ponavljat ko papige... ne utabavaju li se tako staze za kasnije p.m. i sl...u svakoj prigodi, na svakom mjestu..ejr to su eto tek nevine poštapalice... :?:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2010 11:28 
Odsutan

vox napisao:
Hrvren, ti mi se činiš dost realnim i stabilnim..a i ćaća si..
de mi reci, što misliš, jesu li tzv poštapalice tupa "polupanih mi lončića, šašavih mi prugica" i sl dobro odgojne za djecu, možda ko fol neutralne il čak loše?? koja im je svrha?', jer vidim da dica vole ponavljat ko papige... ne utabavaju li se tako staze za kasnije p.m. i sl...u svakoj prigodi, na svakom mjestu..ejr to su eto tek nevine poštapalice... :?:

Ma nije uopce nuzno. Mislim, i mi smo odrastali uz razne crtane i bilo je hrpa tih postapalica, pogotovo kod onog ludog pijetla, speedy gonzales, silvester...
ja radi toga nisam poceo psovati :wink:
Mozda je kljucno ipak to sto moji nikada nisu psovali.
Mislim da danas puno stvari odlazi u nasu paranoju radi strahova od ovoga svijeta koji nas okruzuje - da bismo zastitili dijete vidimo opasnosti i tamo gdje ih nema i onda odlutamo.

Lud mi je jedan razgovor koji sam nacuo prije cca 5 godina izmedju 2 zene u parku (i istinit, ma koliko apsurdno zvucalo) -
Setaju dvije zene i ispred njih njihovi klinci. Jedan od njih prilazi i pita mamu da mu kupi banana. Ona mu pocne psovati i vikati da nema sanse. Klinac potisten ode, a ona objasni prijateljici - danas me trazi za banane, a sutra ce za drogu.

Vidis sto paranoja moze uciniti covjeku :wink:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2010 11:33 
Odsutan

ajde, kad si to tako lipo objasnio "bananama i dorogm" ha ha ha (ne vidim poveznice čovječe..banan i droga..psovanje) al vidim tvoju poantu...
bum razmislila
ne kažem da nužno vodi k spovanju
ja eto takvo što samtram čak dičijom psovkom...
i ne vidim nikakve potrebe od tog
niti uzdizanja..
više nazadovanja
po onoj, sve je dopušteno al sve ne koristi...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2010 11:37 
Odsutan

da dodam, jeden prilike smo gledali, čini mi se, Madagaskar..i referen je I like to move it move it..moram li spomenut da je mali odma usvojio taj ref.?? i jopet, valjda sam stvarno paranoična..al meni se to nikako ne sviđa..eto, čak si mislim kako je plan: "od početka zeznut male mozgove"...
možda sam stvarno paranoična :o :?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2010 11:38 
Odsutan

vox napisao:
ajde, kad si to tako lipo objasnio "bananama i dorogm" ha ha ha (ne vidim poveznice čovječe..banan i droga..psovanje) al vidim tvoju poantu...
bum razmislila
ne kažem da nužno vodi k spovanju
ja eto takvo što samtram čak dičijom psovkom...
i ne vidim nikakve potrebe od tog
niti uzdizanja..
više nazadovanja
po onoj, sve je dopušteno al sve ne koristi...

pa i u bilo kojem drugom sadrzaju imas postapalica, uzrecica - ali nisu nuzno i psovke. Bitno je biti autoritet djetetu - u smislu da zna da ce uvijek dobiti odgovor kod roditelja, da ce uvijek biti vremena za dijete i da ce mu se sve objasniti (dakle iskljucena je argumentacija na nacin - to je zato sto sam ja to rekao). Onda dijete samo trazi dalje odgovore kod roditelja i puno jednostavnije prihvaca sugestije roditelja.
Samim time podosta se eliminiraju ti vanjski utjecaji.

p.s. banane/droga je cisto prica o paranoji - kao sto sam i ovdje pokusao sugerirati da ne treba biti paranoican i praviti probleme gdje ih nema :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2010 11:40 
Odsutan

vox napisao:
da dodam, jeden prilike smo gledali, čini mi se, Madagaskar..i referen je I like to move it move it..moram li spomenut da je mali odma usvojio taj ref.?? i jopet, valjda sam stvarno paranoična..al meni se to nikako ne sviđa..eto, čak si mislim kako je plan: "od početka zeznut male mozgove"...
možda sam stvarno paranoična :o :?

haha vidis, na taj refren smo moj mali i ja plesali vrlo cesto :D
a sada ga se niti ne sjeti - dodju drugi crtani, dijete odrasta i prerasta...
Bas ovo odrastanje - dijete u pocetku svoga zivota uci oponasanjem - dakle sasvim normalan dio razvojnog procesa. Proci ce :wink:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2010 11:50 
Odsutan

ja sam sa svojom djecom pogleda 'harry pottera' i objašnjava im što ne valja u tom filmu. u školi i vrtiću se priča o tome i djeca se osjećaju zakinuto za neke sadržaje. smatram da nije dobro bilo što jednostavno zabraniti (i u tome se slažem s hrvrenom) već da djeci treba objasniti i princip djelovanja zla da ga mogu razmontirati.
u protivnom će, smatram, uvijek ostati njihova želja za 'zabranjenim voćem'. poslije toga gledanja filma nikad im nije palo napamet tražiti harry pottera. pitao sam ih žele li. rekli su da to nije dobro i da ih ne zanima.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2010 11:54 
Odsutan

moj mali ima 3,5god, a mlađi 1,5god...nema puno tu razlaganja..nit ću ja za svaku ić razlagat. ponekad se koristim onom "dosta" i nema objašnjavanja. mislim da je to uredu, ovisno od situacije...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2010 11:56 
Odsutan

Kleofa napisao:
ja sam sa svojom djecom pogleda 'harry pottera' i objašnjava im što ne valja u tom filmu. u školi i vrtiću se priča o tome i djeca se osjećaju zakinuto za neke sadržaje. smatram da nije dobro bilo što jednostavno zabraniti (i u tome se slažem s hrvrenom) već da djeci treba objasniti i princip djelovanja zla da ga mogu razmontirati.
u protivnom će, smatram, uvijek ostati njihova želja za 'zabranjenim voćem'. poslije toga gledanja filma nikad im nije palo napamet tražiti harry pottera. pitao sam ih žele li. rekli su da to nije dobro i da ih ne zanima.

Pa bas to - pomoci im da shvate. Zabrana sama po sebi nema nikakve svrhe i iz nje, bez objasnjenja dijete izlazi samo jos zbunjenije.
Jedna je stvar reci ne moze, a dijete vidi da svi ostali to gledaju, a druga je stvar stavku po stavku objasniti stvari djetetu.

Nama je tako bilo za Yu-gi-oh. Kad je bio bas mali niti sam nije mogao skuziti o cemu je rijec. Onda je cak i gledao to, imao karte... da nije bilo tako bio bi totalno drugaciji od svih, a sam je bio premal da shvati to.
Cim je malo odrastao, moglo mu se to objasniti i onda je slijedio razgovor na temu tog crtanog - demonske karte, sile tame... i istog trena je prestao gledati taj crtani i samoinicijativno bacio karte.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 234 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]