www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 19 lip 2025 18:48

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Joga
PostPostano: 17 ruj 2014 13:13 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
ita napisao:
Evo jedno svjedočanstvo koje je Magda stavila prije 4 godine.
Mislim da je baš za ovu temu.
Meni nekako iskustva daju najbolju pouku o životu i vjeri(i moja i tuđa),
a u ovom svjedočanstvu je opisano iskustvo s jogom.

viewtopic.php?f=29&t=5348

Covjek koji ima potrebu bit ovca u toru bit ce, samo mijenja torove.

Inace ono o cemu on govori (krija) nije joga kakvom ljudi obicno identificiraju termin, ne rade asane isl (doduse u toj organiziaciji i rade dopunski van okvira same krije).

Opet ne vidim kakve veze to ima sa jogom. Ima po americi hrpa "bolesnih" sekti koje se pozivaju na krscanstvo pa ne znaci da ce te "oce nas" odvesti u takve gluposti sam po sebi, nije se on bavio jogom nego sektasenjem.

Inace ne samo da je Yogananda cudan lik nego je ta organizacija (ananda-sanga) takodjer mutna, osnivac isplatio milijunske sudske odstete (seksualno iskoristavanje) pa pobjegao iz SAD-a i Italiju...

A sama njihova krija je nekoliko puta mijenjana od one koju je navodno (kazem navodno jer je cijela ta prica previse hagiografski napirlitana da bih joj vjerovao, sumnjam da uopce postoji ikakav Babaji) Lahiri poducavao.

Dakle radio je neku sklepanu tehniku koja i nije izvorna u nekoj cudnoj sekti. I imao je tako velika iskustva?

Covjek je vjerojatno vrlo sugestibaln, povodljiv i podlozan utjecaju. Kako napisah ranije nemaju te stvari veze sa ovim ili onim tehnikama niti ritualima po sebi, poprimjau se utjecaji iz okoline i zajednice u kojoj se nadju, a najcesce se radi o neizgradjenoj osobnosti koja trazi takvu nekakvu podrsku pa se nakaci. Vjerojatno je ista stvar bila i kad se obratio, mora se lakovjerno nakacit na neku lijepu pricu i mitologiju koje mu pruzaju utjehu i nadu u zivotu, samo mijenja predznake :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 ruj 2014 16:12 
Odsutan
Moderator
Moderator

Podijelio: 358 zahvala
Zahvaljeno je: 292 zahvala
GoranM napisao:
Covjek koji ima potrebu bit ............

Nemam ti ja pojma o jogi i iskreno niti ne zanima me to nešto previše,mislim ne samo sad,ni prije nije.
Jedino znam da kršćani,katolici ne bi trebali imat s tim posla.
Kažem,ne bi trebali,a dalje je svačija slobodna volja hoće li ili neće nešto prakticirat.
Ti očito znaš dosta o tome kad razlikuješ sve te različite nazive i govoriš da je nešto od tog svega joga,a nešto nije.
Ako to tebi koristi,a onda šta ti se još može reć,jedino ovo;
ako se jednom obratiš (daj Bože da to bude),onda ćeš shvatit zašto Josip Blažević i
Katolička Crkva govore o jogi tako kako govore. :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 ruj 2014 19:24 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Fascinantno je kako GoranM, zna da svi drugi ne znaju ništa o jogi nego samo i jedino on. Što god netko stavi, on to pobija, prvo Josipa Blaževića, pa čovjeka koji je godinama se tim bavio pa još jednog koji svjedoči o tome iz prve ruke.
I sad bi ovdje ljudi trebali ići učiti da pobiju tvoje teorije, a ta joga(glupost) doista nikog ne zanima i vjeruju ljudima imenom i prezimenom koji se time bave ili su se bavili svaki na sebi svojstven način.
I zato ako ćeš se ti uvjeravati preko nas koji ne zanmo o tome koliko ljudi koji smo ti naveli, ali niti nas zanima, pa sad ako želiš nekog tko se time bavi pa raščisti s njime o tome, kužiš??
Ovako ove tvoje kobasice od postova su zamorne kao ti sam s tom jogom, na kraju ćeš saznati da si ustvari ti izmislio jogu!!

Ajd ti sebi nađi napr. Josipa Blaževića pa si razjasni što ti nije jasno, jer da si neki što se doista razumije u to, ne bi ljepio kobase na nekom tamo forumu TEBE-TRAŽIM, kao što to ne priliči nekom ozbiljnom čovjeku koji se bavi time i sličnim stvarima!!
Ja ne mogu zamisliti da fra Josip visi po forumima ko neka internetska protuha, i da kao ti uvjerava nekog da ge ne ubija struja kada gurne čavao u utičnicu nego elekrtični napon koji dolazi iz HEP-ove elektrane i da ne mora platiti HEPU-u ako ga taj električni napon ubije, jer to nije ništa opasno, jer su struju izmislili dobri ljudi!!

Ajd bok!! :wink: :wink:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 ruj 2014 19:46 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 6 zahvala
Ne treba dozvolit reklamiranje joge na katoličkom forumu.

Možeš mislit onda kakva je situacija na drugim mjestima kada se ovdje, na katoličkom forumu, to dozvoljava.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 ruj 2014 20:07 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Samuel napisao:
Fascinantno je kako GoranM, zna da svi drugi ne znaju ništa o jogi nego samo i jedino on. Što god netko stavi, on to pobija, prvo Josipa Blaževića, pa čovjeka koji je godinama se tim bavio pa još jednog koji svjedoči o tome iz prve ruke.

GoranM je odmah na pocetku rekao da smatra neke katolike poput Jezica daleko upucenijima od njega.

Problem je sto kao i u masu drugih podrucja biti strucan i biti glasan nije jedno te isto, dapace.

Citat:
I sad bi ovdje ljudi trebali ići učiti da pobiju tvoje teorije, a ta joga(glupost) doista nikog ne zanima

Ova te,a jest o jogi, koga ne zanima na njoj vjerojatno niti ne pise ;)

Ljudi koji komentiraju i imaju misljenje o stvarima koje ne poznaju i ne zele uciti o njima i nisu bas najracionalniji. recimo ja nemam misljenje o nuklearnim reaktorima i ne raspravljam o njima.

Ako netko bez znanja o nekoj temi o njoj raspravlja to je njegov, a ne moj problem.

Citat:
i vjeruju ljudima imenom i prezimenom koji se time bave ili su se bavili svaki na sebi svojstven način.

Odlicno. vjeruj onda indolozima. cociolozima, povjesnicarima i eventualno indijskim panditima (iako kod njih kao i kod krscana ne mozes iskljuciti vjersku subjektivnost) i citaj njihovu, a ne onu apologetsku smuljanu dezinformirajucu (bilo krscansku bilo jogicku, svi sa ideoloskim interesima vole muljat).

Citat:
I zato ako ćeš se ti uvjeravati preko nas koji ne zanmo o tome koliko ljudi koji smo ti naveli, ali niti nas zanima, pa sad ako želiš nekog tko se time bavi pa raščisti s njime o tome, kužiš??

Raspravljam o jogi na temi o jogi komentirajuci "autoritete" koje ste sami citirali. Ako nekome nije mjesto na toj temi onda je onima koji imaju misljenje o necemu sto ne poznaju, ne mogu procjeniti niti argumentirati.

Citat:
Ajd ti sebi nađi napr. Josipa Blaževića pa si razjasni što ti nije jasno,

Nemam sto razjanjsavati kod njega. Kako rekoh ima i u crkvi ljudi daleko upucenijih. Izmedju nas dvoje mogao bih samo ja njemu ponesto razjasnit.

Citat:
jer da si neki što se doista razumije u to, ne bi ljepio kobase na nekom tamo forumu TEBE-TRAŽIM, kao što to ne priliči nekom ozbiljnom čovjeku koji se bavi time i sličnim stvarima!!

Ako sam nesto krivo rekao dokazi da je tako argumentima, adhominem napadi to nisu ;)

Citat:
Ja ne mogu zamisliti da fra Josip visi po forumima ko neka internetska protuha

Sad cemo se i vrijedjat? :D

Citat:
Ajd bok!! :wink: :wink:

Bok :wink: :wink:

Zadnja izmjena: GoranM; 17 ruj 2014 20:08; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 ruj 2014 20:08 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Medolino napisao:
Ne treba dozvolit reklamiranje joge na katoličkom forumu.

Možeš mislit onda kakva je situacija na drugim mjestima kada se ovdje, na katoličkom forumu, to dozvoljava.

Ko reklamira jogu? Ja zadnji nagovaram ljude na nju, ima hiljadu stvari kojima se ljudi mogu baviti, nije joga nista toliko posebno (no niti demonsko) da bi se nekog uvjeravalo da se njome bavi. Ali mi je stvarno pocelo ic na neki organ koliko sam nasao dezinformacija i lazi na tu temu kada sam krenuo istrazivat za potrebe jednog clancica. Nikakav problem kako puno puta rekoh sto je to nekome zlo sotonsko maslo, ali ako se u to ima plasi nepostojecim babarogama ne vidim zasto ne bih komentirao.

Mislis da treba zabranitii argumentiranu raspravu koja je on-topic zato sto ne mozete svoje stavove argumentirat?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 ruj 2014 21:32 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Aaa ne prijatelju, ti ovdje njih pobijaš a njih ovdije nema i ne mogu se braniti!!
Mi ovdje nismo dužni biti upučeni baš o svemu, zato postoje ljudi u Crkvi koji se bave tim stvarima i kojima vjerujemo.
A ti kad se sukobiš sa Josipom Blaževićem ili nekim tko je to prošao na svojoj koži, onda nam pokaži prepisku. Ovako doći i uvjeravati nas kako netko tko ne može diskutirati nezna i nije u pravu je jednostrana ulica!!
I da ti budem iskren, sumnjam da bi ti njemu imao što razjasniti, što stoji iza tebe, par postova na nekom forumu?? Što??

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 ruj 2014 21:47 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Samuel napisao:
Aaa ne prijatelju, ti ovdje njih pobijaš a njih ovdije nema i ne mogu se braniti!!
Mi ovdje nismo dužni biti upučeni baš o svemu, zato postoje ljudi u Crkvi koji se bave tim stvarima i kojima vjerujemo.
A ti kad se sukobiš sa Josipom Blaževićem ili nekim tko je to prošao na svojoj koži, onda nam pokaži prepisku. Ovako doći i uvjeravati nas kako netko tko ne može diskutirati nezna i nije u pravu je jednostrana ulica!!
I da ti budem iskren, sumnjam da bi ti njemu imao što razjasniti, što stoji iza tebe, par postova na nekom forumu?? Što??

I Blazevic i ekipa stalno komentiraju druge ljude koji im nisu u datom trenutku u prilici odgovarati. Kako rekoh da su ozbiljni autori ne bi o temema koje sami ne poznaju govorili publici koja ih pozna jos manje niti pisali sund literaturu. Da su strucnjaci objavljivali bi u recenziranim strucnim publikacijama i prezentirali na znanstvenm konferencijama recimo indologa, sociologa i psihologa. Tu uvijek pstoji strucna publika i kritika (no tamo se zato nitko niti ne usudi nastupati na nacin na koji on to radi).

Ako vjerujete nekome na slijepo vas problem, opet, a ne moj.

Na forumu se diskutira, ako ne mozete braniti svoje tvrdnje argumentima, opet je vas problem, a ne moj.

Zar bih se trebao osjecat krivim sto se usudim iznositi cinjenice ili znam o nekoj temi vise od drugog? Ili presucivati necije neistine jer istina nekome smeta?

Vrlo rado cu se javno bilo gdje "isprepisivat" sa Blazevicem, imas neki prijedlog? Mislis da ce on igdje uci u takvu razmjenu? Ne budi naivan, nije nikada sudjelovao niti na znanstvenom skupu niti na debati sa nekime tko ima pojma o temi, samo drzi benava predavanja osobama koje djele njegov svjetonazor i nisu bas u stanju kritcki procjenjivati receno.

Zadnja izmjena: GoranM; 17 ruj 2014 22:08; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 ruj 2014 22:05 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Jednom sam slusao Krmpotickino (relativno poznata knjizevnica koja brije na Sai babu) predavanje. Tvrdila je neke besmislice o tome kako sve zivo i nezivo potice iz indije i ne sjecam se koje sve vec religijsko-mitoloske gluposti. Tvrdila je da je sanskrit izvor indoeuropskih jezika, ukljucujuci hrvatski i to dokazivala nekim opet lingvisticki potpuno promasenim tvrdnjama.

Pa ipak iako mi je bilo jasno da je tako nisam se sigurno dignuo svadit sa njome na predavanju. Sigurno je barem trecina ljudi u dvorani isto mislila.

Dve trecine su vjerojatno bile tipicna newage publika koja pusi bilo sto od onih koji im se prezentiraju kao "znalci".

I ona je "strucnjak", jezikom se bavi citav zivot, napisala je vise knjiga koje su bolje prodavane, istokom se bavi takodjer citav zivot, drzi predavanja itd.
Sto to uopce znaci i dokazuje? Svakakvim glupostima se ljudi bave, o njima pisu i predaju.

No da je isto to pokusala objaviti u nekom lingvistickom casopisu ne bi bas dobro prosla, medjutim. Ili u nekoj javnoj diskusiji sa strucnjacima.

Svaki pastir svojim ovcama djeluje mudro i suvislo, tek kada se suoci u diskusiji sa strukom moze se pokazati u pravom svjetlu.

Blazevic se uglavnom ponasa kao Krmpoticka u tom primjeru. Drzi popularna predavanja publici koja em nije strucna em najveci dio nje unaprijed ima sklonost prihvatiti njegove tvrdnje iz vjerskih/ideoloskih razloga em ga dozivljava kao autoriteta samom drustvenom ulogom i prezentacijom, bez obzira na (nek)kvalitetu onoga sto radi.

Tako da zamjerke koje meni ovdje postavljas u stvari vise ofgovaraju njemu. Osobno sam uvijek otvoren za diskusiju, uostalom forum jest takvo mjesto diskusije. Takodjer nemam problema promjeniti misljenje ako mi prezentiraju argumente. I ja sam kao mulac pusio sektaske price tipa "joga je stara 5000" godina i slicne napuhavanja, ali kad sam jednom naletio na ozbiljnije povijesne radove na temu promjenio sam ga. Ne zastupam neka jogoreligijska stanovista vec znanstvena, indijski fundamentalist se sa njima ne slazu jednako kao niti krscani - jer i oni imaju neku svoju fantazijsku mitologiju koju treba braniti. Stoga ako mi da dokaz za neku tvrdnju i ako ima bolje argumente od protivnicke strane prihvatiti cu.

Ali do sada nisam primjetio da se on bas nesto ubio izlazuci se strucnim raspravama u strucnim krugovima, vec samo prodajuci jeftinu demagogiju plodnom i prijemcivom tlu idoloski jako profiliranih istomisljenika.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 22 ruj 2014 10:13 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Gorane, ja sam, kao i ti, na ovom forumu pokusala razmjeniti svoje znanje i misljenje o yogi posto sam uvidjela da vecina komentatora prema njihovim apsurdnim komentarima nema pojma sto je zapravo yoga. Takodjer sam mislila da bi bilo lijepo osloboditi ih straha od jos jedne "sotone" posto ju oni vide u jednoj tako drevnoj, cistoj i prirodnoj praksi kao sto je yoga. Ja sam mnogo u zivotu naucila prilikom normalnog miroljubljivog razmjenjivanja misljenja i znanja, a naprotiv rasprave su me uvijek samo crpile bez ikakvog smisla. Na zalost, sve sto sam ovdje dobila su pokusaji rasprave i pobijanja,nagovaranja da se odreknem yoge,pomalo vrijedjanja i etiketiranja i stavljanje na ignore listu. Toliko o bratskoj mirnoj komunikaciji kakvu sam ocekivala pronaci na katolickom forumu. Zbog toga sam bila izasla iz komentiranja a isto preporucujem i tebi jer je ovo iscrpljujuce. Nadam se da cemo se nekad sresti na nekom od satova u potpuno drugacijoj atmosferi od ove!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]