www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 05 lip 2025 11:13

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 124 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 15 srp 2008 11:48 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
ja vjerujem da Bog može ozdravit bolesno i oživit mrtvo !

moje skromno mišljenje :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 srp 2008 12:07 
Odsutan

zašto nas draga Vox svojim postom optužuješ za fanatizam?
Zašto smatraš da je naša vjera u Božji plan sa svakim svojim stvorenjem bajka?
ja smatram da s Isusom nema bezizlaznih situacija....ako popustimo na jednom polju i dozvolimo da svjetovno racionalno razmišljanje nadvlada popustit ćemo i na drugom.
poznajem mladu ženu koja je nakon poroda upala u komu, te je i danas 11 godina u komi. Ona živi isključivo od pomoći drugih, nema nikakve funkcije uopće..ne znam točnu dijagnozu...
Ljudski razmišljajući njen život nema smisla...dal bi njeni najbliži trebali prestati davati joj pomoć, hraniti je na sondu, čistiti je, prati, presvlačiti iz razloga što ona kao osoba ne postoji...nego vegetira....*????? te ju tako ubiti...
Il bi trebali rasti u vjeri i Bogu zahvaljivati na tome što im je dao snage da se bore, da rastu u ljubavi, da se hrabre i da vjeruju.
Oprosti....ali vjera nisu tlapnje...vjera nije fanatizam i mi nismo fanatici zato što vjerujemo da je život od Boga dar i da On jedini ima vlast nad našim životima.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 srp 2008 12:25 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
_Anamarija_ napisao:
ako je mozak mrtav i ako nema šanse, i ako se dugo, dugo moli, ( 10,20, god.) a nema uslišanja...
ona bi i bilo jedino fer da se tu osobu dadne na donaciju organa, jer koliko ih može živjeti od donacije koju bi ta osoba dala... samo ako je mozak potpuno mrtav i ako nema nikakve, ama baš nikakve šanse...

moje skromno mišljene.
BVB :grlim te: :grlim te:

nikako se ne bih složila s ovim mišljenjem..jer bi ovo bilo ubojstvo..
i šta znači "nema uslišanja"..čudni su putevi koje prolazimo na ovoj zemlji.. i "jedino fer"..šta je fer..
zamislite sebe ili nekog svog..oca ..majku..sestru..i dati ih za donaciju organa..reži pa kome šta dopadne..
možda ovo malo zvuči grubo od mene..ali to je moje mišljenje..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 srp 2008 12:35 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Napisat ću vam meni najbliži primjer...

Otac moje bliske prijateljice je bio 7 godina u komi...Od vrhunskog čovjeka, oca, supruga, profesora, znanstvenika....postao je preko noći samo nepomično tijelo...

...Koliko tuge i muke za moju prijateljicu i njenu obitelj...Ali NIKAD im nije palo na pamet isključiti aparate...Otac je bio kod kuće, nabavili su mu aparate i tako su ga sami njegovali i čuvali koliko su mogli..U tih 7 godina samo im je ponekad stisnuo ruku i to je sve što su imali od njega...

..Ali koliko je blagoslova ta obitelj dobila preko njihovog tate...Moja se prijateljica potpuno obratila...Sav smisao života joj je Bog...Njenoj majci i bratu također... Znači, tek to što se tati dogodilo je nju trgnulo..Danas je ona vjernica blistave vjere...Voditeljica na jednom katoličkom radiju...Udana za grkokatoličkog svećenika...I najnovija prelijepa vijest - ovih je dana rodila svog prvog sina...Upravo na rođendan svog tate...

Njen je tata umro prije 2 godine... Sjećam se pogreba...Najdostojanstveniji pogreb na kojem sam bila..Bilo je malo suza i puno boli, ali ponajviše VJERE da je otac već u Nebu...
..Ja sam plakala kao kiša..Zbog svoje prijateljice... Nisam mogla prestati..A ona je bila tako hrabra i dostojanstvena...

..Padala je lagana kiša za vrijeme pogreba...Kad je svećenik počeo čitati iz Biblije dio o Uskrsnuću: zasjalo je sunce...I to kakvo sunce...Priroda se tako proljepšala..Još se i sad naježim kad se toga sjetim... To mi je zaustavilo suze..Bio je to tako nekako jasan znak..Da je njen dragi tata u Raju...

Još i sad mi zvone riječi: "O Bože, zar si pozvao mene..."
Da, pozvao je Bog njenog tatu...Ali tek nakon 7 godina "neživota"...
..Tek kad je obitelj postala povezanija nego ikada, kada su svi prigrlili vjeru kao istinski vjernici...

Sigurna sam da Bog ostvaruje svoje planove kad dopusti da netko bude u stanju da ga samo aparati održavaju na životu..
I nemamo pravo ugasiti taj aparat, taj život...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 srp 2008 13:32 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
IvanaMo napisao:
zašto nas draga Vox svojim postom optužuješ za fanatizam?
Zašto smatraš da je naša vjera u Božji plan sa svakim svojim stvorenjem bajka?
ja smatram da s Isusom nema bezizlaznih situacija....ako popustimo na jednom polju i dozvolimo da svjetovno racionalno razmišljanje nadvlada popustit ćemo i na drugom.
poznajem mladu ženu koja je nakon poroda upala u komu, te je i danas 11 godina u komi. Ona živi isključivo od pomoći drugih, nema nikakve funkcije uopće..ne znam točnu dijagnozu...
Ljudski razmišljajući njen život nema smisla...dal bi njeni najbliži trebali prestati davati joj pomoć, hraniti je na sondu, čistiti je, prati, presvlačiti iz razloga što ona kao osoba ne postoji...nego vegetira....*????? te ju tako ubiti...
Il bi trebali rasti u vjeri i Bogu zahvaljivati na tome što im je dao snage da se bore, da rastu u ljubavi, da se hrabre i da vjeruju.
Oprosti....ali vjera nisu tlapnje...vjera nije fanatizam i mi nismo fanatici zato što vjerujemo da je život od Boga dar i da On jedini ima vlast nad našim životima.

eh, lijepa
vidim da uopće ne razumiješ o čem govorim
nekada su čak i sveci razmišljali da čovjek nije živ do tam negdje 3mj po začeću....
ja se na glas pitam, jel uopže život umjetno pumpanje krvi i ostalih organa??? jel to život kao život...a ne ima li smisla tako živjetim, vegetirati i sl.
razlikovanje pojmova vrlo je bitno
i najmanje stvari znaju biti gadnim povodima svađa, kao što je "filoque" kad se radi o Istočnoj Crkvi i Zap Crkvi...
al, treba to znat razumjeti. i ovim te ne vrijeđam.
vidim da više polaziš od srca i osjećaja...

usudila bih se reći da vjera jest fanatizam onda kad nema nikakve veze s razumom....pogledaj Islam. pa oni se niš ne smiju pitati neg sam bubati Kuran na pamet. pa kud pukne pukne...a puklo je do ogranaka fanatizma.

Zadnja izmjena: vox; 15 srp 2008 13:38; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 srp 2008 13:37 
Odsutan

evo opet, jedno je koma, drugo je smrt
pa to medicina razlikuje.
al, mi očito ne.
Elenora, ovo o oživljavanju ide tako duboko u krajnost, da bi čovjek po toj logici treba mrtve ne pokapati jer nikad ne znaš što je volje Božja...možda ga pridigne...
u Verbumu sam kupila "bioetika za svakoga" r.lucas lucas. koliko sam skužila, ponavljam koliko, u moždana smrt upućuje na smrt osobe, i dopušteno je uzeti organe.
iz ove perspektive..iako još puno toga ne znam...ja bi radije da se moji organi daju drugima.
tema je duboka i treba je pretresti sa više stajališta tipa filofija, etika, medicina...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 srp 2008 13:38 
Odsutan

čitala sam da je i Isusu dok je visio na Križu izgreban, izbičevan, krvav, slab, gladan, žedan,

vojnik jedan nabio kopljem spužvu natopljenu pićem za ublažavanje boli i ubrzavanje smrti. i stavio Mu pred usta... (da Mu skrati muku)

Svi znamo da je Isus ODMAKNUO glavu u stranu...

I znao je On dobro zašto je to napravio...

Isto mislim da i te duše koje žive "pod" komom dobro znaju svoje stanje i da je SVE u Božjim rukama i sa NEKIM Bogu poznatim razlogom...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 srp 2008 13:42 
Odsutan

da, i ja sam negdje čitala to...da navodno ocat na neki način uspavljuje...pa bi Isus "mirnije" umra...
no, koma je koma i iz nje postoje makar mini mini šanse za povratkom
iz smrti ne.
a Bog zasigurno nije servis koji će svakog umrlog vraćat međ žive...jer tad čemu Isusova smrt, čemu Uskrsnuće...
a duša je eto besmrtna...bio ti u komi, moždanoj smrti il 5metara pod zemljom.
možda vi tumačite da je čovjek živ budući da mu je duša živa...i to bi bilo točno. no, tijelo je mrtvo i gotovo.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 srp 2008 13:45 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
Gle....sam pojam "moždana smrt" mi je smiješan....da je to doista smrt i da ne postoji nikakva šansa da se čovjek oporavi lječnici bi jednostavno konstatirali smrt i sahranili bi čovjeka i TO JE TO.
No, očigledno niti liječnici ne znaju što se događa s osobom koja leži tako u komi u stanju nazovimo "moždane smrti".
Mozak je toliko neistražen da niti najveći znanstvenici ne mogu dokučiti da li čovjek u tom stanju svjestal ili nesvjestan, da li osjeća il ne osjeća i sl.
Ako duša nije napustila tijelo (što u ovakvim slučajevima očigledno nije) onda se ne može proglasiti smrt..... :arrow: dakle...ako nije nastupila smrt, logično razmišljanje je da je čovjek živ.... :arrow: ....isključiti aparate živom čovjeku, pa čak i ako je vjerojatnost da se fizički oporavi ravna 0 (iako sam ja pobornik one: Bogu je sve moguće)....jednostavno iz ovog slijedi... :arrow: ...isključeni aparati ..... mrtav čovjek....točnije ubijen čovjek......opet napominjem ma kako humano se činilo mi nemamo pravo na to........samo Onaj koji daje život ima pravo uzeti ga.

Draga vox samo te toplo molim da pokušaš prihvatiti različitosti u mišljenju.
NPR meni ne smeta što ti misliš suprotno od mene i ne nastojim promijenuti tvoje mišljenje jer je to tvoje mišljenje i vjerojatno si došla do njega razmišljajući o ovoj temi.
Vidiš tako je npr. i sa mnom....moje mišljenje je ovakvo kakvo jeste jer se meni ovo što sam napisala doima kao sasvim razumno objašnjenje - nikakav fanatizam.
Podjednako ljubim i one koji misle isto kao ja i one koji misle različito, ta svi smo mi djeca istoga Oca i bit će vremena gore negdje da shvatimo što i kako funkcionira.
Do tada svima nam treba vjere plodonosne, vjere čiji je najslađi plod ljubav

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 srp 2008 13:51 
Odsutan

iskopala sam neš, al valjalo bi provjeriti jel to točno točno,ugl:
"Povodom 18. Svjetskog transplantacijskog kongresa početkom rujna 2000. g. u Rimu, papa Ivan Pavao II. izašao je po prvi puta iz Vatikana da bi prisustvovao nekom znanstvenom skupu. To je učinio iz dva razloga: prvi je uputiti poruku da je smrt mozga, i u skladu s katoličkim moralnim naukom, definitivni prekid čovjekovog života, a drugi je namjera potaknuti presađivanje organe od klinički mrtvih osoba kako bi se pomoglo sačuvati život neizlječivim bolesnicima."
link je predugačak al ak tko želi, stavit ću ga...

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 124 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]