www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 15 svi 2025 21:24

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 252 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 21 sij 2008 13:18 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Jedna bajkovita priča,ali koja u sebi nosi veliku "dubinu i širinu"....

PRAVA LJUBAV

Neki se kraljević zaljubi, ali je njegova odabranica bila obična djevojka, pekarova kći, siromašna, ali lijepa i plemenita žena. Nekoliko su godina u braku živjeli skladno i sretno. Ali, nakon očeve smrti, savjetnici kraljeviću dadnu do znanja da zbog časti kraljevstva mora otpustiti sadašnju ženu i uzeti kćer nekoga imućnog susjeda, čime će se osigurati mir i bogatstvo kraljevstvu. „Otpustite je, gospodaru ona je na kraju krajeva samo pekarova kći!“

Kraljević se odupirao tim savjetima, jer je zaista volio svoju ženu, ali je na njihovo navaljivanje ipak popustio: „Moram te otpustiti“, reče ženi koju je volio, „i sutra ćeš se vratiti svojem ocu. Ipak, zavrijedila si da sa sobom poneseš što ti je najdraže.“

Te su večeri za vrijeme obroka šutjeli. Žena, prividno mirna, stalno je lijevala dobro vino u čašu novoga kralja. Na kraju, ovaj usnu dubokim snom. Žena ga omota u pokrivač, stavi u kolica i povede svojem ocu.

Ujutro se kralj probudi u pekarovoj kući. „Gdje sam to ja? Što si to učinil?“ upita kralj. „Rekao si da mogu ponijeti ocu što mi je najdraže. Nisam imala ništa draže od tebe.“ I bajka završava tako da ju je kralj zadržao, a otjerao nasrtljive savjetnike.

Što Bog združi čovjek neka ne rastavlja!

Vrh
Citiraj  
 Naslov: ...
PostPostano: 21 sij 2008 17:02 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
iako svi ovdje pišete kako ne osuđujete...možda ne, ali ni ne razumijete. brak ne može živjeti samo jedan od supružnika, moraju ga oboje živjeti, željeti, stvarati...moliti...
kad jedna strana to više ne želi, kada se nađe sretnijom negdje drugdje, kada se dođe do one točke da za brak više nema lijepe budućnosti...kada se svede na svađe, kletve...udarce...
to onda više nije brak...
možemo ispovjediti kojekakve grijehe, pokajati se za njih, vršiti pokoru...ali za razvod od "divnog" supružnika...nema oprosta.
Manje je draga Bogu ona žena koja zajedno sa svojom djecom sada živi sama..bez galame, bez udaraca????

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 sij 2008 21:41 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Draga Monikaa, mogu samo reci NE DAJ BOZE, i moliti se za sve nase obitelji da u njima vlada ljubav, mir a povrh svega Bog.
Poznam zenu koja je prezivljavala svasta od svog muza, alkohol, batine, istjerivanje iz kuce nje i njihove kcerke...otisla je nakon nekog vremena kada je vidjela da joj je dijete ugrozeno.
Otisla je, nije se razvela, nastavila zivjeti u cistoci, posvetila se Bogu i djetetu.
Sada je baka i blagoslov svojoj obitelji.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 vel 2008 19:39 
Odsutan

monikaa napisao:
iako svi ovdje pišete kako ne osuđujete...možda ne, ali ni ne razumijete. brak ne može živjeti samo jedan od supružnika, moraju ga oboje živjeti, željeti, stvarati...moliti...
kad jedna strana to više ne želi, kada se nađe sretnijom negdje drugdje, kada se dođe do one točke da za brak više nema lijepe budućnosti...kada se svede na svađe, kletve...udarce...
to onda više nije brak...
možemo ispovjediti kojekakve grijehe, pokajati se za njih, vršiti pokoru...ali za razvod od "divnog" supružnika...nema oprosta.
Manje je draga Bogu ona žena koja zajedno sa svojom djecom sada živi sama..bez galame, bez udaraca????

Draga moja Monikaa,evo tek sada vidjeh Tvoj post koji nedavno napisa...potpuno razumijem što želiš reći i kao čovjek i kao vjernik,i nemoguće je da bi čovjek u svojoj nesavršenosti mogao sve razumjeti,ali baš zbog toga nas i naša Crkv auči i poučava što i kako postupati u određenim životnim teškoćama...

Ti,kao i ja,možeš se slagati ili ne slagati u nekim stvarima,no ukoliko si član RKC,tada si obvezatna prihvaćati i regule iste.Nažalost iskustvo nam govori da sve ženidbe nisu savršene.I zaista mnogi ženidbeni drugovi trpe u ženidbenom vezu bez vlastite krivnje svaku vrst maltretiranja i poniženja,mnoga su djeca izložena zlostavljanju i život njih i majke može biti doveden u pitanje.....

Naša Crkva,znajući da se tako nešto može dogoditi u braku(baš kao što i ti kažeš... "kada se dođe do one točke da za brak više nema lijepe budućnosti...kada se svede na svađe, kletve...udarce")... daje propise koji omogućuju ugroženom ženidbenom drugu da raskine zajedništvo života,ali uz trajanje ženidbenog veza!Evo što kaže kanon RKC...

Član 2.
Rastava uz trajanje ženidbene veze

Kan. 1153 - § 1. Ako jedan od ženidbenih drugova dovodi u veliku duševnu ili tjelesnu pogibelj drugog ženidbenog druga ili djecu ili drukčije čini preteškim zajednički život, pruža drugom ženidbenom drugu zakoniti razlog da se rastavi prema odluci mjesnog ordinarija i, ako prijeti pogibelj zbog odgode, prema vlastitoj odluci.

§ 2. U svim slučajevima, pošto prestane razlog rastave, treba da se ponovno uspostavi zajednički ženidbeni život, osim ako crkvena vlast odredi drukčije.

Kan. 1154 - Pošto se provede rastava ženidbenih drugova, treba se uvijek prikladno pobrinuti za potrebno uzdržavanje i odgoj djece.

Kan. 1155 - Nedužni ženidbeni drug može, i to je pohvalno, drugoga ženidbenog druga primiti natrag u ženidbeni život; u tom se slučaju odriče prava na rastavu.

Znači ukoliko bi s e desilo,da je jedan od ženidbenih drugova u velikoj duševnoj ili tjelesnoj pogibelji,ili su djeca izložena sustavnom zlostavljanju,ili pak na neku drugi način život postaje u zajedništvu nemoguć,nedužni drug ima pravo napustiti zajedništvo života.....to se još zove,rastava od stola i postelje-što pak znači da osoba koja je napustila zajedništvo ni u kojem slučaju ne može se vezati uz drugu osobu tjelesnim kontaktom,doklem god traje ženidbeni vez,a to je do smrti jednog od bračnih drugova...

S poštovanjem,
Ljubi i čini što hoćeš!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 vel 2008 19:56 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Slažem se sa stavovima naše Crkve u vezi rastave braka, ali ne mogu da ne suosjećam sa svim onim ljudima koji jaako pate (bez ikakve svoje krivice) u lošim brakovima.
Da, ponekad je bolje rješenje "rastaviti se od postelje", nego ostati pod istim krovom s nekim tko maltretira i supružnika i djecu... Ali teško je i to...Teško je i ostati vjeran i čist , sam s djecom daleko od supružnika koji se jako loše ponašao... Lakše je nego biti i dalje s njim, ali sigurno nije lijepo niti lagano... I što ako tad u tvoj život zaista uđe netko za koga ti se čini: "E, Bože, da barem nisam već udana/oženjena..."

Znam da je ovo moje gledanje pomalo površno, pomalo netipično za pravog katolika, ali ja mislim da je to jaako težak križ: kad zaista nikako ne možeš živjeti pod istim krovom sa suprugom i kad odeš od njega/nje (naravno, bez rastave braka)... To su za mene posebni ljudi, to su borci, to su za mene - sveci.
...Oni koji u miru i tihoj boli za svojom romantičnom ljubavi odgajaju svoju djecu i pružaju im svu ljubav koju imaju...
Oni koji se za Isusa i za svoje spasenje i spasenje svoje djece odriču brojnih napasti koje im Život nosi - ponekad u obliku divne osobe suprotnog spola koja ih je možda duboko i iskreno zavoljela...a oni to nikako ne smiju uzvratiti...
Nije to lako i - dragi Isuse, molim Te, daj milosti i snage svim tim ljudima da ostanu vjerni Tebi... budi im vječna Utjeha i daj da nikad ne osjete manjak Ljubavi...Hvala Ti...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 vel 2008 15:31 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
ela bredi napisao:
Slažem se sa stavovima naše Crkve u vezi rastave braka, ali ne mogu da ne suosjećam sa svim onim ljudima koji jaako pate (bez ikakve svoje krivice) u lošim brakovima.
Da, ponekad je bolje rješenje "rastaviti se od postelje", nego ostati pod istim krovom s nekim tko maltretira i supružnika i djecu... Ali teško je i to...Teško je i ostati vjeran i čist , sam s djecom daleko od supružnika koji se jako loše ponašao... Lakše je nego biti i dalje s njim, ali sigurno nije lijepo niti lagano... I što ako tad u tvoj život zaista uđe netko za koga ti se čini: "E, Bože, da barem nisam već udana/oženjena..."

Znam da je ovo moje gledanje pomalo površno, pomalo netipično za pravog katolika, ali ja mislim da je to jaako težak križ: kad zaista nikako ne možeš živjeti pod istim krovom sa suprugom i kad odeš od njega/nje (naravno, bez rastave braka)... To su za mene posebni ljudi, to su borci, to su za mene - sveci.
...Oni koji u miru i tihoj boli za svojom romantičnom ljubavi odgajaju svoju djecu i pružaju im svu ljubav koju imaju...
Oni koji se za Isusa i za svoje spasenje i spasenje svoje djece odriču brojnih napasti koje im Život nosi - ponekad u obliku divne osobe suprotnog spola koja ih je možda duboko i iskreno zavoljela...a oni to nikako ne smiju uzvratiti...
Nije to lako i - dragi Isuse, molim Te, daj milosti i snage svim tim ljudima da ostanu vjerni Tebi... budi im vječna Utjeha i daj da nikad ne osjete manjak Ljubavi...Hvala Ti...

..pa današnje riješenje..zvuči poput .Kamenovanja

..jednima se prepisuje kamenovanje a jednima se gleda kroz prste..

..i ja se pitam .."Što sad ljubav ima s tim"

..a gdje je ono slavno " IDI I NE GRIJEŠI VIŠE"

"Ja sam došao zbog griješnika"

"Ne sudite , da vam ne bude , suđeno"

..PRIMJENA zakona se izdigla iznad samo zakona ljubavi..

.. s njim je sve zacementirano..

.."Ljubiti svoje neprijatelje"..a čak na ni neprijatelji nisu...

.."Gledaju a ne vide,

"I otpusti nad duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim"

..i onda još govore "Vjerujem u Jedinog Boga Oca svemogućega..

..a gdje su djela...a gdje su djela..ljubavi...a gdje je LJUBAV..

..gdje je ta LJUBAV..

..kao i uvijek na svijetu..LJUBAV NIJE LJUBLJENA..
--------------------------

tajmaut

.povlačim se iz svijeta..
.u svoj mir..
.jer ga ne mogu dati više
.ni sebi,
.ni vama..
.jer sve je samo fama..
.životna salama..
.i drama..

.nutrina se skriva..
..jer svijet je tlači..
..tuku je svi.
..i presveti i bakrači..

..dođoh ...prerano..
..a na početak zakasnih..
..uložih zlato..
.. gvožđem me isplatiše..

..ruže crvene moje..
.lagano ..venu
..vaza je za njih
..kavez ..lajavi
..prestrašni..

.metarski jezik..
.u ćubama ko tunel..
..klepeće ko vodenica..

..slast ..slast..slast..
..VENE, VIDI , VICI..
..P.Pilatus..
..Stratištem sudi..
.a nije mu..ni dano..
.ko nekad davno..

..Ogledalo zrcali..
..svjetiljkom dnevnom..
..a u njemu..
..ni jedan ..
..ljudski lik..
..svi su samo sjene..

..[b]ledolomac lomi srca ledena..
..kamenolomac lomi srca kamena..
..ŽIVOTONOSAC..ljubi srca..nevjerna..

.a svi NA OLIMP
..Slavu svoju, Sizifovu..vuku..
..neprestano..tvrdoglavo..

.da se sakriju .. liku svom..
.svoje boli..
..vrišteće..
..iz ljepote i dubine..
..tihog srca..

.zarobljenog..
..prodanog..
..i neokajanog..
.vjekovima..

.za pregršt..
..šarene šećeralame....
..kupljene na prevaru..
..od medičara starog..
..starog zmaja..

..no nizine..visina..
..dodiruju zemlju..
..i svetošću bjelila ..
..kade tamjanom..
.kal zemaljski..

.da bi se ova..
..hrpa..
..mesa..hormona i mišića..
..duha..
.dotakla..
..Preslavnog..
..sebi na čast i slavu..
..jer naša slava..
..samo je jad i bijeda..
..grotlo..suludo..
..ljubomorno.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 vel 2008 15:52 
Odsutan

naggar napisao:

Dragi moj naggare,mislim da bi zbog jasnoće svima koji ovo čitaju,ipak bilo drago i poželjno, da konkretno obrazložiš,što si pod ovim gore citiranim rečenicama mislio...zahvaljujem...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 vel 2008 16:13 
Odsutan

joakim napisao:
naggar napisao:

Dragi moj naggare,mislim da bi zbog jasnoće svima koji ovo čitaju,ipak bilo drago i poželjno, da konkretno obrazložiš,što si pod ovim gore citiranim rečenicama mislio...zahvaljujem...

-------------------------------------

.pa to što piše..ne može biti kraće i konkretnije..

..to NIJE ZAKON..već moje mišljenje..

..spomenut ćemo samo slavnog Davida kojem se Jahve smilovao
..i David se pokajao..no ..sve je imalo svoju cjenu..

David i Bat-Šeba -

.kralju Davidu se svidjel BatŠeba..a ona bijaše žena od ratnika URIJA..
..Urije izgine u boju..jer ga staviše u prve redove.po Davidovoj volji..

..s BatŠebom..imaše Davide sina...koji umrije...
..prorok Natan ga osudi..
"Gospodinu ne svidje što je David bio učinio" (2 Samuelova 11,27).

Davida na koljenima , dok je priznavao svoj grijeh: "Sagriješi Gospodinu."

). Ovo su riječi koje je Bog želio čuti. Davidov duh je slomljen, njegovo srce je skrušeno

). Kao rezultat toga, David je čuo najljepše, najutješnije riječi upućene čovjeku: "Gospodin je tebi oprostio tvoj grijeh."

..Bog neizmjerno ljubi čovjeka ali je i neizrecivo pravedan.

..što bismo mi danas učinili s Davidom..?
-------------------------------------------

..ali kako ćemo skupiti krhotine ostale nakon loših međuljudskih odnosa..( ne govorimo o ..OPRAVDANJU..već o spašavanju griješnika)
..ako ne praštanjem...
..pokajanjem..ispovijedi i Sv.Pričesti..

.Tko to može uskratiti čovjeku, to se ja pitam ?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 vel 2008 16:38 
Odsutan

naggar napisao:

..što bismo mi danas učinili s Davidom..?
-------------------------------------------

..ali kako ćemo skupiti krhotine ostale nakon loših međuljudskih odnosa..( ne govorimo o ..OPRAVDANJU..već o spašavanju griješnika)
..ako ne praštanjem...
..pokajanjem..ispovijedi i Sv.Pričesti..

.Tko to može uskratiti čovjeku, to se ja pitam ?

Da,možda bi ovdje trebalo postaviti drugačije pitanje...ne što bismo mi učinili s Davidom,već da li bi David i danas isto učinio u ovim okolnostima,u koži jednog između nas?Nismo li svi mi pomalo "Davidi" u sebi,u svojim (ne)promišljenim postupcima?

Isus je Otkupio svakog čovjeka,nakon Otkupljenja,sviam nam je znano što nam je činiti i kojega se Zakona držati...Idi i ne griješi više!...držimo li se toga?Bog i samo Bog sudi i prašta,no Njegova Zaručnica,Sveta Crkva u Njegovo ime brine se,da se Njegovi zakoni čuvaju i obdržavaju!

Čovjeku nije ništa uskraćeno,već mu je pružena šansa da uvidi svoju grešku,svoj grijeh,da s e pokaje,i d a ne griješi više...ženidbeni vez traje do smrti jednog od supružnika...ali isto tako Crkva daje mogućnost,ukoliko rastavljeni od stola i postelje,ne žive u bludu s drugim,ima potpuno pravo pristupanju svim sakramentima...Ne vidim razlog zašto se ovdje brkaju neki pojmovi i svojim vlastitim mišljenjima želi Crkvene zakone i propise svesti pod nazivnik-"kamenovanja"?Ili se dobro ne "poznaju" ti Zakoni,koji u sebi itekako imaju i ljubavi i razumijevanja,ili je posrijedi nešto treće...

Ako nema opravdanja-zašto bi bilo i "pravdanja"?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 vel 2008 17:46 
Odsutan

[quote][Isus je Otkupio svakog čovjeka,nakon Otkupljenja,sviam nam je znano što nam je činiti i kojega se Zakona držati...Idi i ne griješi više!...držimo li se toga?Bog i samo Bog sudi i prašta,no Njegova Zaručnica,Sveta Crkva u Njegovo ime brine se,da se Njegovi zakoni čuvaju i obdržavaju!

..Tada pristupi k njemu Petar i reče: "Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?"

Kaže mu Isus: "Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam."

.zar je samo ženidba svezana..
..zar nisu sve Božje zapovijedi ..svezane ..po zakonu ljubavi..

.Čovjek može imati samo JEDAN CRKVENI BRAK..

.ali svako mora imati pristup
..ispovijedi i Svetoj Pričesti..
..bez obzira , u kakvoj se vezi nalazio, jer mu duša žudi za oprostom....

.. onda predispozicija izlijevanja
BESKRAJNOG BOŽANSKOG MILOSRĐA..
..nije za sve griješnike..ISTA..

.već onda možemo reći..
. da ti neće biti oprošteno... 7 puta sedamdeset..

..već NIJEDNOM..i nikada više..NIKADA..

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 252 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]