Citat:
Svako ima svoje argumente Samuele, moji su II Vatikanski koncil a tvoji pretkoncilske izjave koje su izmijenjene na II Vatikanskom koncilu. Tvoj argument je nekakav sumnjivi članak za kojeg se ne zna ni ko ga je pisao i koji je prenošen i prevođen 100 puta prije nego je došao na portal hrsvijet i u kojem piše
Zanimljivo je to kad kaže čovjek koji neprestano govori."jedan svečenik je rekao", " drugi je rekao", "ovo sam čuo", "ovaj je rekao na jednoj propovjedi" itd!! Ne znam što da mislim o tvom dvostrukom kriteriju! Licemjerje ili što!? Ali biti će da kad ti ne ide nešt u prilog tvome mišljenju da tražiš oštambiljanu izjav sa papinim potpisom!
Citat:
Evo ti još jedan tekst:
Papa Benedikt XVI. ne želi da vjernici primaju Sv. Pričest na ruku a niti želi da stojeći primaju Krista u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
a moj argument je ono što je Papa napisao u svojoj knjizi Svjetlo svijeta, str.184
Citat:
Nisam načelno protiv pričesti na ruke, sam sam je dijelio i primao. Time što sada tražim da se pričest prima klečeći i na usta htio sam postaviti znak strahopoštovanja i uskličnik za stvarnu Kristovu prisutnost
.
Ne obično neobični momče, to je moj argumenat, jer ti si obojao prvi dio rečenice, ja ću obojati drugi dio, što si i sam trebao, ali ti ne paše, jel? Ili što znači riječ "načelno", ili zašto je papa prije primao a danas ne da ne prima, nego je uveo na sojim misama da ne djeli na niti prima na jezik.
Još jednom ti ponavljam, jer imam osjećaj da ovdje želiš stvoriti sliku da ja govorim da je pričest na jezik bezvrijedna, nevaljana ili bogohulna. E to ti moj prijatelju nije istina. Ja sam rekao ne znam po koji puta da je to
:"NEPOTREBAN KORAK", koji nema ama baš niti jedan razlog da se tako prima, i nemoš mi ga naći osim što stalno trubiš da je dopušteno, ali nisi rekao zašto i što takav način dobrog donosi!
Ali za na jezik je sami papin savijet ili preporuka (uzmi kako hoćeš), a navodi i zašto, i ako on to kao jedan od najvećih teologa kaže onda ima jako dobar razlog, a da ne govorim da je razlog sama krađa, pa dodavanje jedni drugima, pa stavljanju u džep i ostavljanje po klupama, a gdje su još čestice koje ostaju po rukama i spadaju tko zna gdje.
Ali ne bitno je da je na ruke dopušteno, a zašto na ruke, e to nemaš pojma, pa i pod cijenu gaženja i krađe, na ruke se svejedno forsira. I tu se može isto išćitati da ni sam ukradeni ili gaženi Krist nije bitan, bitno je inačenje i kočoperenje, iako se ne zna razlog, osim dopušteno je. Higijenski razlozi, moš si mislit!
Citat:
Opća uredba nije običan uvod u Rimski misal ili zbir rubrika, nego
pravi teološko-liturgijski, pastoralni, duhovni i praktični direktorij
za slavljenje euharistije. Stoga će je uzimati u ruke svećenici,
njihovi pastoralni suradnici, profesori i studenti teologije, svi oni
koji po svom poslanju i struci imaju obvezu promicati ispravno razumijevanje
i oblikovanje euharistije, održavanje kateheza ili stručnih
predavanja o njoj, uređenje liturgijskoga prostora, pomna priprava
slavlja, raspored službi i aktivno sudjelovanje svih vjernika.
Ovo ne razumijem zašto si stavio, pa malo pojasni što želiš s ovim reči!??
Citat:
161. Ako se pričest dijeli samo pod prilikom kruha, svećenik
hostiju malo podigne, pokaže je svakomu pojedinom i kaže: Tijelo
Kristovo. Pričesnik odgovori: Amen te primi Sakrament na usta ih,
gdje je to dopušteno, na ruku ako to želi. Pričesnik čim primi svetu
hostiju, odmah je u cijelosti blaguje. Za pričest pod objema prilikama
slijedi se obred opisan na drugome mjestu (usp. br. 284-287).
Ovo nitko ne opovrgava, ustvari to sam ti več objasnio gore.
Ali možeš mi usput reči, jer ovdje piše "gdje je to dopušteno", pa mi objasni zašto na ruku mora biti dopušteno, a na jezik ne smije biti zabranjeno, ako je to toliko isto kao što ti predstavljaš! Ne pokazuje li se u startu samim dopuštenjem ili nedopuštenjem, da na jezik je u prednosti?? Ili zašto, de malo pojasni!!
Citat:
Ako za tebe od ovoga ima jači značaj sumnjivi članak s portala hrsvijet za kojeg se ne zna ni ko ga je pisao i u kojem su iznesene činjenice koje se sa službenim crkvenim odredbama ne slažu onda s tobom nema smisla raspravljati. Uostalom sam si napisao da ti dosad nitko nije uspio objasniti zašto pričest na ruku, očito ni ja neću pa nema smisla da dalje o ovome raspravljamo, samo se stvaraju podjele.
Opet se prosipaš i praviš žrtvom s ovim:"očito ni ja neću", ali nisi ni pokušao, osim što si stalno ponavljao kao papagaj da je dopušteno, što nitko ne opovrgava. Ali osim tog nisi niti jedan razlog rekao, ĆEMU TAJ NEPOTREBAN KORAK?? I ZAŠTO PAPA PREPORUČUJE KLEČEĆI I NA JEZIK?? ZAŠTO!?????????????????????
zAŠTO RISKIRATI LAKŠU KRAĐU ILI ZAŠTO RISKIRATI PADANJE PSOVEČENIH ČESTICA SA RUKU??????????
ZAŠTO JE TOLIKO BITNO NA RUKU, PA I POD CIJENU TAKVIH STVARI????
Unaprijed se veselim tvom odgovoru, iako sumnjam jer moja pitanaj konstantno preskačeš, dok ja tvoje postove stalno seciram i odgovrama ti na svaki!!