www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 lip 2026 23:03

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2008 07:08 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GaUy7Bq_OWU[/youtube]

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2008 10:09 
Odsutan

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: ..
Isuse, daj nam snage da zagledani u tvoje muke, patnje i krv, koju si za nas prolio... u ovom vremenu Korizme budemo barem malo na sliku Tvoju, da se istinski zapitamo tko smo i kuda idemo, da dublje zaronimo u sebe...Isuse ..budi uz nas na ovom hodu...putu do Uskrsnuća

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2008 10:15 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2008 12:57 
Odsutan

Isuse dani su korizme i sjecanje na Tvoju muku,daj i nama snage da znamo trpjeti i nositi se sa svim patnjama koje nam Ti dajes,jer Ti jedini znas zasto,a ono sto nije od Tebe Isuse otkloni od nas i ljeci.Hvala Ti dragi Isuse za kriz koji je od Tebe i kojega moram nositi.Hvala Isuse.Amen.

ISUSE UZDAMO SE U TEBE

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2008 18:52 
Odsutan

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
moya napisao:
U KORIZMI POSTIMO OVAKO

UŠIMA

"O, kad bi me poslušao Izraele!" (Ps 81,9)

SLUŠAJ
Riječ Božju i saslušaj brata koji Te nešto traži ili se želi samo rasteretiti...

NE SLUŠAJ
Isprazne govore, sceniranja i zlonamjerne insinuacije...

USTIMA

"Effatha, otvori se..."(Mk 7,34)

OTVORI SE
Slavljenju Boga u osobnoj molitvi, zajedničkoj u obitelji i župskoj zajednici ...

ODBACI
Govoriti zlo o onome tko Ti je priuštio patnju... Pokušaj moliti za takvu osobu, ali oslanjajući se na Boga da će Ti On pomoći da možeš za nju moliti...

OČIMA

"Ako je tvoje oko zdravo cijelo tijelo će Ti biti u svjetlu..." (Mt 6,22)

GLEDAJ
Svijet, stvari i osobe čistim i dobrim okom, sa zahvalnošću Bogu što su stvorene i Njegovom krvlju otkupljene...

IZBJEGAVAJ
Nedobronamjerne poglede i ono što ne izgrađuje

UMOM

"Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom pameti svojom." (Mt 22,37)

NJEGUJ
Božju misao i njegovu dobrotu... Neka Gospodin bude u Tvojim mislima i u Tvojim svagdašnjim planovima...Uvijek sve planiraj i radi u društvu s Njim....

ODBACUJ
Ružne i zle misli prema događajima svoga života i svome bližnjemu...

Dajem sve od sebe i trudim se više nego ikada...
a što bi mi vrijedilo odbaciti kavu, cigaretu ili bilo što ako ne bih nastojala ovo što Moya napisa...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2008 19:28 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
Citat:
Dajem sve od sebe i trudim se više nego ikada...
a što bi mi vrijedilo odbaciti kavu, cigaretu ili bilo što ako ne bih nastojala ovo što Moya napisa...
[/quote]

...strast je slast...tak i ja sebe..uvjeravam..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2008 19:47 
Odsutan

Ja sam ipak odlucila ne piti kavu pa da vidim dali cu ove godine izdrzati.Prosle sam godine uspjela dva tjedna ali nije vise islo,vidjet cu dali cu ove biti hrabrija,uz to od iduce nedelje idem u jedan staracki dom obilazit starceke koji nikoga nemaju.Vjerujem da ce to biti dobro djelo i Isusu milo.Trudim se biti dobra ali uvijek se negdje podkradu pogreske htjela ja to ili ne.No nastojat cu i na to gledati.Volja je tu a sad uz Bozju pomoc dalje.Hvala Ti Isuse.

ISUSE UZDAM SE U TEBE

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 09:56 
Odsutan

...Svake godine negdje u približno vrijeme,dolazi nam vrijeme kojega svi znademo,najviše po raznoraznim odricanjima.Ne znam da li je potrebno sada objašnjavati i pisati što je Korizma,vjerujem da manje više svi to znademo,ali eto malo d ase podsjetimo...

Korizma je vrijeme koje prethodi i oraspoložuje nas za slavlje Uskrsa ili Vazma.To je vrijeme kada intenzivnije slušamo riječ Božju,pomirujemo s e ljudima i Bogom....to je vrijeme posta,pokore i molitve.Post je oduvijek služio kao kura čišćenja duše i tijela....s medicinskog stanovišta znademo, da je pročišćavanje tijela djelovanje posta.Naša Crkva nam svake godine u proljeće nudi četrdesetodnevnu korizmu kao vrijeme u kojem ćemo pročistiti i dušu i tijelo.Sv.Benedikt u svom pravilu 49,2 savjetuje monasima da u korizmenom vremenu svakom čistoćom čuvaju svoj život,te da s e očiste od nemarnosti.

On očito korizmu shvaća kao vrijeme unutarnjg i vanjskog čišćenja....on aludira kako bi monah trebao svjesnije živjeti,više moliti i izbjegavati krivo ponašanje.....eto nama dobrih smjernica.

Prvo što bi trebali izvući kao pouku,da je korizma vrijeme vježbanja za postizavanje nutarnje slobode. To ćemo najlakše naučiti,ako s e svjesno odričemo nečega što je meni jako drago ili na što sam jako navezan.(ovo odricanje ne treba poistovijećivati sa trendom i ciljem lijepog izgleda,kako s e nažalost to pokazuje i prikazuje u ovom vremenu),bilo d a se radi o slatkišima,kavi,alkoholu,cigaretama itd.Znači svako to odricanje treba promatrati u kontekstu vježbanja nutarnje slobode,jer time što se nečega odričem,dokazujem samome sebi da nisam ni o čemu ovisan,osim što želim biti o Bogu.

To iskustvo nam itekako može pomoći za daljni rast u vjeri,a odmah u početku ćemo osjećati,kako nam nije samo lakše tijelo,već i naša duša i duh, u biti kompletno tijelo.Vrlo lako, to čišćenje možemo razumijeti(naše drage sekice će to najbolje u ovom primjeru)u generalki kuće,stana, bilo svake subote ili jednom mjesečno ili jednom godišnje kod odvoza glomaznog otpada itd....kada krenenmo od kuta do kuta ,ladice do ladice,svakovrsnih papira i papirića,nailaska na raznorazne poruke i porukice koje nas mogu opteretiti uvijek iznova,kada naiđemo na stvari zaostale još od prošlog proljeća,bacimo pogled na to i vidimo da je to prošlo svršeno vrijeme i da to nam više ne treba,dapače samo mi stvara gužvu i nered od svih tih silnih nakupina.

Za neke stvari na koje naiđem možda će mi trebati malo više snage i hrabrosti, jer me sjećaju i dodiruju moju intimu,no ipak u svojoj odlučnosti bacam u koš sve što mi opterećuje moju dušu,sve ono što smatram d a mi je suvišno.Inače znamo iz iskustva,da nam prenatrpan prostor u kojem stanujemo ili radimo, "guši" i dušu i tijelo.Uz sve ovo gore navedeno,pokušajmo urediti i svoj stil i način svakodnevnog života....razmislimo kako i u kojoj strci živimo od jutra do večeri.

Sve mi je prenatrpano raznim izlascima,rokovima,obvezama.....jesam li time zadovoljan i primjećujem li da Bog vrlo malo prosotra zauzima u tom čitavom danu?Znači naš cilj ove, a i svake korizme,bi nam trebalo biti vrijeme čišćenja naše nutrine i bistrina našega uma....jer bistrinu koju želimo,otvoriti će nam jasniji put prema samoj molitvi.....jer post je uvijek bio u duhovnoj tradiciji,put koji je vodio kontemplaciji,biti bliži Bogu,jer tada nam molitva postaje jasnija i čišća.

Ona nije pomućena unutarnjom prljavštinom,rastresenošću.Post nam sve to bistri,zato dragi moji nemojmo se bojati s radošću pristupiti korizmenom vremenu,vremenu odricanja,posta i pokore....jer uz ove kreposti čistimo se i bistrimo,a to nam je vjerujem svima potrebno.Pa eto i Isus kada je postio na brdu Preobraženja,susreo je Mojsija i Iliju.

Tertulijan je post smatrao uvjetom naše preobrazbe.....eto,možda sam bar malo približio što bi u biti ovo korizmeno vrijeme za nas trebalo značiti i kojih sredstava se treba primiti da bi ipak na koncu očistili,pročistili i naše tijelo i našu dušu,kako bi mogli našem duhu,dati veću slobodu "kretanja" prema Bogu.

Ako s e ispravno shvati i post i pokora i molitva,sv.misa, i dobra djela koja činimo,ma tko može biti sretniji i radosniji od nas,kada uđemo tako pročišćeni u najveće otajstvo naše vjere,u Veliki Tjedan,u najveći dar našega Boga,u slavlje pobjede Života nad smrću,u naš Uskrs kojega svi iščekujemo i kojemu se svi nadamo.Stoga, svima Vama i sebi želim da ulaskom u ovu Korizmu i "izlaskom iz nje",doista budemo sretni i radosni da svi možemo osjetiti da smo svakim danom sve bliže i bliže Bogu,te da osjetimo da svakim danom naša vjera i povjerenje u Njega raste,te da nas sve kušnje i napasti ovoga svijeta,ako to ne želimo,ne mogu od Njega nikada odvojiti.

Pa eto, s tim željama,krenimo bodreći i učvršćivajući jedne druge na ovom našem dragom TT forumu,u svojim obiteljima,na poslu,u društvu,pokažimo da želimo i da možemo biti drukčiji,pokažimo svima(ponajprije sebi)da ono što vjerujemo,da to uistinu i želimo i hoćemo i živimo! :D :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 10:03 
Odsutan

Samo malo još da nadopunim...Korizma je inače vrijeme koje je po uzoru na 40-godišnje putovanje Božjeg naroda iz egipatskog ropstva do vazmnog slavlja u domovini kao što piše…Js 5 10"Izraelci se, dakle, utaboriše u Gilgalu i ondje na Jerihonskim poljanama proslaviše Pashu uvečer četrnaestoga dana u mjesecu. 11A sutradan poslije Pashe, upravo toga dana, blagovali su od uroda one zemlje: beskvasna kruha i pržena zrnja. 12I mana je prestala padati čim su počeli jesti plodove zemlje. Tako Izraelci nisu više imali mane, nego su se te godine hranili plodovima zemlje kanaanske".....

Po uzoru na Mojsija…Izl 2418"Četrdeset dana i četrdeset noći boravio je Mojsije na brdu".i samog GospodinaMk 13I "bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu".

Tako se u tom vremenu, zajedno sa našim kandidatima za krštenje(katekumenima) i pokornicima,pripremamo za istinsko slavlje vazmenog trodnevlja.Mi,odnosno Crkva,nastojimo se u tom vremenu odricati svih ugodnih stvari i zamamljivih užitaka,kao i biti spremni u darivanju i pomaganju siromašnih i gladnih,kako bi svi zajedno u zajedništvu i imaštini imali blagdansko slavlje kao što i piše…Neh 810I "Pođite i jedite masna jela, i pijte slatko, i pošaljite dio onima koji nemaju ništa pripremljeno, jer ovo je dan posvećen našem Gospodu. Ne žalostite se: radost Jahvina vaša je jakost." 12I ode sav narod da jede i pije, i da šalje obroke, i da slavi veliko slavlje: jer su shvatili riječi koje su im objavljene".

U tom vremenu svako svoje slobodno vrijeme više posvećujemo Božjoj riječi(korizmene propovijedi,pokornička slavlja) i pobožnije i češće sudjelovanje na sv.misama.Uz sve to poznata i draga nam je pobožnost križnog puta i razmatranje Isusove muke.Još samo da kažem,za one koji možda nisu dovoljno upoznati,liturgijska boja u tom vremenu je ljubičasta,kao i da se u tom vremenu ne ukrašavaju oltari i crkva,ne sviraju orgulje,ispušta se aleluja i Slava,te se zakrivaju oltarne slike i kipovi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 10:05 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

jakime, doista si ovo lijepo i korisno napisao! :grlim te:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]