|
| Korisnik s preko 1000 postova |
 |
Pridružen: 13 vel 2006 13:38 Postovi: 1753 Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš! Podijelio: 0 zahvala Zahvaljeno je: 1 zahvala
|
...Svake godine negdje u približno vrijeme,dolazi nam vrijeme kojega svi znademo,najviše po raznoraznim odricanjima.Ne znam da li je potrebno sada objašnjavati i pisati što je Korizma,vjerujem da manje više svi to znademo,ali eto malo d ase podsjetimo...
Korizma je vrijeme koje prethodi i oraspoložuje nas za slavlje Uskrsa ili Vazma.To je vrijeme kada intenzivnije slušamo riječ Božju,pomirujemo s e ljudima i Bogom....to je vrijeme posta,pokore i molitve.Post je oduvijek služio kao kura čišćenja duše i tijela....s medicinskog stanovišta znademo, da je pročišćavanje tijela djelovanje posta.Naša Crkva nam svake godine u proljeće nudi četrdesetodnevnu korizmu kao vrijeme u kojem ćemo pročistiti i dušu i tijelo.Sv.Benedikt u svom pravilu 49,2 savjetuje monasima da u korizmenom vremenu svakom čistoćom čuvaju svoj život,te da s e očiste od nemarnosti.
On očito korizmu shvaća kao vrijeme unutarnjg i vanjskog čišćenja....on aludira kako bi monah trebao svjesnije živjeti,više moliti i izbjegavati krivo ponašanje.....eto nama dobrih smjernica.
Prvo što bi trebali izvući kao pouku,da je korizma vrijeme vježbanja za postizavanje nutarnje slobode. To ćemo najlakše naučiti,ako s e svjesno odričemo nečega što je meni jako drago ili na što sam jako navezan.(ovo odricanje ne treba poistovijećivati sa trendom i ciljem lijepog izgleda,kako s e nažalost to pokazuje i prikazuje u ovom vremenu),bilo d a se radi o slatkišima,kavi,alkoholu,cigaretama itd.Znači svako to odricanje treba promatrati u kontekstu vježbanja nutarnje slobode,jer time što se nečega odričem,dokazujem samome sebi da nisam ni o čemu ovisan,osim što želim biti o Bogu.
To iskustvo nam itekako može pomoći za daljni rast u vjeri,a odmah u početku ćemo osjećati,kako nam nije samo lakše tijelo,već i naša duša i duh, u biti kompletno tijelo.Vrlo lako, to čišćenje možemo razumijeti(naše drage sekice će to najbolje u ovom primjeru)u generalki kuće,stana, bilo svake subote ili jednom mjesečno ili jednom godišnje kod odvoza glomaznog otpada itd....kada krenenmo od kuta do kuta ,ladice do ladice,svakovrsnih papira i papirića,nailaska na raznorazne poruke i porukice koje nas mogu opteretiti uvijek iznova,kada naiđemo na stvari zaostale još od prošlog proljeća,bacimo pogled na to i vidimo da je to prošlo svršeno vrijeme i da to nam više ne treba,dapače samo mi stvara gužvu i nered od svih tih silnih nakupina.
Za neke stvari na koje naiđem možda će mi trebati malo više snage i hrabrosti, jer me sjećaju i dodiruju moju intimu,no ipak u svojoj odlučnosti bacam u koš sve što mi opterećuje moju dušu,sve ono što smatram d a mi je suvišno.Inače znamo iz iskustva,da nam prenatrpan prostor u kojem stanujemo ili radimo, "guši" i dušu i tijelo.Uz sve ovo gore navedeno,pokušajmo urediti i svoj stil i način svakodnevnog života....razmislimo kako i u kojoj strci živimo od jutra do večeri.
Sve mi je prenatrpano raznim izlascima,rokovima,obvezama.....jesam li time zadovoljan i primjećujem li da Bog vrlo malo prosotra zauzima u tom čitavom danu?Znači naš cilj ove, a i svake korizme,bi nam trebalo biti vrijeme čišćenja naše nutrine i bistrina našega uma....jer bistrinu koju želimo,otvoriti će nam jasniji put prema samoj molitvi.....jer post je uvijek bio u duhovnoj tradiciji,put koji je vodio kontemplaciji,biti bliži Bogu,jer tada nam molitva postaje jasnija i čišća.
Ona nije pomućena unutarnjom prljavštinom,rastresenošću.Post nam sve to bistri,zato dragi moji nemojmo se bojati s radošću pristupiti korizmenom vremenu,vremenu odricanja,posta i pokore....jer uz ove kreposti čistimo se i bistrimo,a to nam je vjerujem svima potrebno.Pa eto i Isus kada je postio na brdu Preobraženja,susreo je Mojsija i Iliju.
Tertulijan je post smatrao uvjetom naše preobrazbe.....eto,možda sam bar malo približio što bi u biti ovo korizmeno vrijeme za nas trebalo značiti i kojih sredstava se treba primiti da bi ipak na koncu očistili,pročistili i naše tijelo i našu dušu,kako bi mogli našem duhu,dati veću slobodu "kretanja" prema Bogu.
Ako s e ispravno shvati i post i pokora i molitva,sv.misa, i dobra djela koja činimo,ma tko može biti sretniji i radosniji od nas,kada uđemo tako pročišćeni u najveće otajstvo naše vjere,u Veliki Tjedan,u najveći dar našega Boga,u slavlje pobjede Života nad smrću,u naš Uskrs kojega svi iščekujemo i kojemu se svi nadamo.Stoga, svima Vama i sebi želim da ulaskom u ovu Korizmu i "izlaskom iz nje",doista budemo sretni i radosni da svi možemo osjetiti da smo svakim danom sve bliže i bliže Bogu,te da osjetimo da svakim danom naša vjera i povjerenje u Njega raste,te da nas sve kušnje i napasti ovoga svijeta,ako to ne želimo,ne mogu od Njega nikada odvojiti.
Pa eto, s tim željama,krenimo bodreći i učvršćivajući jedne druge na ovom našem dragom TT forumu,u svojim obiteljima,na poslu,u društvu,pokažimo da želimo i da možemo biti drukčiji,pokažimo svima(ponajprije sebi)da ono što vjerujemo,da to uistinu i želimo i hoćemo i živimo!
|
|