Da li ispovijed može biti loša?
Zašto se to pitam tj. ja već za sebe imam odgovor jer po meni niti jedna ispovijed ne može biti loša. Možda gledana našim ljudskim očima da, ali niti jedna ispovijed ne može biti loša jer je to direktan razgovor sa Ocem.
Moja zadnja ispovijed bila je prošle subote u Međugorju. Međugorje je kažu, ispovijedaonica svijeta i zaista ima puno ispovijedaonica, puno ljudi koji dođu tamo da se otarase 40-godišnjih grijeha. I to je prekrasno.
Idem i čekam pred red jednog franjevca za kojeg kažu da je prekrasno se ispovijediti, ali čekam i čekam i red se ne pomiče. Ne mogu si priuštiti čekanje od 2 sata jer je tu negdje u šetnji moja kćer od niti 5 godina. Dakle, prijateljica i ja stanemo u drugi redi puno kraći. Čekale smo možda 5 minuta.
Uđem sa namjerom da kažem svoje grijehe i da čujem neku riječ, bilo kakvu, ne mora to biti psihoterapija jer ispovijed to nije. Fratar samo gleda, šuti i uzdiše od riječi ništa niti jedna jedina.
Ovo mi se prvi puta u životu desilo da ne dobijem niti jednu riječ, savjet nešto, bilo što. Čak skoro niti kajanje nisam mogla reći do kraja jer je njegov glas prekrio skroz moj.
I sada, kao čovjek ostanem razočarana, ljuta, čak mi se u nekim trenutcima i plakalo. Pitam Isuse zašto, kako je to moguće?
I onda nakon razgovora sa prijateljicom i nakon mojih razmišljanja shvatim.
Pa, rekla sam sve što sam imala Ocu i On me čuo to sigurno, a ostalo su samo i isključivo detalji moje ljudskosti.
Bio je to meni svojevrstan test da vidim mogu li ja sama sa Njim i da li mi je potrebno mjesto i ljudi.
I odgovor je naravno da mogu i da nije potrebno niti mjesto i nisu potrebni ljudi.
Ispovijed je dobra i super kakvagod ona bila, kakvagod ispovijednik bio jer smo mi tada pred Ocem našim!
Hvala Ti što si mi dao taj "test" i nadam se da sam prošla
Hvala Ti Oče za našu svetu Katoličku crkvu!