www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 02 svi 2025 15:27

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 278 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 28  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 09 ožu 2012 11:34 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Meni odgovara što je kod nas misa na hrvatskom jeziku...

Što se tiče pjevanja i instrumenata...ne smetaju mi gitare i sl...ti mladi i dječji zborovi...No draže mi je da ipak sudjeluje cijela crkva u pjevanju, a ne samo npr. dječji zbor....

Harmoniku ipak ne mogu zamisliti...i mislim da njoj nije mjesto u crkvi....

No gitare, klavir, violina, flauta...to mi je prekrasno....

Orgulje i ništa drugo osim orgulja mi je premonotono...iako mi to ne smeta, ali kako volim rock (onaj dobar rock, ne nikakav sotonski i sl.) - ma meni su gitare suuupeeer....

Ipak, mislim da ni pjevanje ni čitanje nije toliko važno....niti instrumenti...Ako razumiješ svrhu svete mise, svejedno ti je i kakav je svećenik, i tko pjeva..i tko čita.... ti znaš da je važno samo jedno...sve ovo drugo su nijanse...koje ne bi smjele previše utjecati na doživljaj mise...

Jedino što mi je ponekad malo neobično jest kad čitaju djeca.... I to djeca nižih razreda.... Čini mi se da je možda to ipak neprimjereno jer, iako su neviniji od odraslih, mislim da ipak rijetko tko od njih shvaća što čita.... A tko zna, možda je baš to i dobro? Možda ipak njih oblikuje već i tad Božja riječ, iako je ne razumiju....

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 ožu 2012 12:27 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Meni je isto tako lijepo čuti gitaru, flautu, violinu na misi, isto tako mi je lijepo biti na misi u malim kapelicama, mislim da je sve stvar onoga što osjećamo u srcu, na kraju krajeva glazbom i moltvom slavimo Boga, a sad kako tko slavi stvar je osobnog ukusa, ne vjerujem da je Bogu bitno slavimo li ga gitarom ili orguljama ako ga slavimo doista srcem a ne da smo na misu došli zbog glazbe, što se liturgije tiče, ne znam, teško mi je i zamisliti misu na latinskom jednostavno zato jer je nikada nisam čuo :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 ožu 2012 17:21 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
..meni je bilo prekrasno čuti pjesme na nepoznatom afričkom jeziku..
..koje je snimio naš misionar fra.svećenik.. u svojoj misiji sa svojim seljanima..

.mislim da nije bitan jezik..niti instrumenti..
.već čistoća srca ljudi ..koji pjevaju..

..to čini radost u mome srcu.. 8)

..ja npr..uživam u "transu" u crkvi S.Jakova u Međugorju..
..kad čujem za vrijeme mise..kako ljudi pjevaju..osim na hrvatskom i na puno stranih jezika..
..nastaje jedan fini žamor..koji stvar jedan..fini val..koji u mom srcu ..stvara radost.. 8)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ožu 2012 10:14 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Misa na latinskom ili hrvatskom jeziku? Na hrvatskom svakako, i sve što krasi mise na latinskom
možemo doživjeti i danas... ali uviđam da može biti itekako razlike od mise do mise (u samoj srži ne, ali u "manje važnim stvarima" itekako).
Ovdje ću navesti neka svoja zapažanja koja će vam se činiti potpuno nebitnim i nevažnim ali primjećujem ih i volio bih da su drugačije.

- teško mi je to uopće i izgovoriti ali mislim da pojedini svećenici ne služe mise sa velikom predanošću, pobožnošću, poniznošću ... nekako mi to ponekad sliči samo obavljenom poslu i točka. Npr. način činjenja znaka križa na sebi, brzi izgovor molitve i čitanja, nepodizanje hostije dovoljno visoko, blagi naklon umjesto spuštanja na koljeno ispred oltara...i sl. Znam da možda ispadam licemjer...

- propovjed ... može uspavati čovjeka ali isto tako razbuditi ga i žestoko uzdrmati, da ne kažem ponovno obratiti. Ljudi su čudne biljke i teško im je udovoljiti, ali ne mogu se oteti dojmu da svečenik koji je dobar propovjednik može privući veći broj vjernika pogotovu onih mlake vjere.

- pjevanje ... moram priznati da su mi priličnije stare pjesme pa čak ako su pjevane i bez pratnje orgulja nego ove novije. Npr. glori aleluja više mi zvuči kao neka koračnica nego pjesma prikladna za Sv. misu. Ima prekrasnih pjesama koje se mogu pjevati uz gitaru ali meni se nekako ne uklapaju u mise, ne znam, nisu mi za liturgiju. Sjetio sam se jedne koje pjevaju čak i naše bake pod sv. misom,
nisam siguran za naziv ali ide nekako ovako "Kruh i vino prinosimo Bogu... za tebe molimo.... lijepa naša zemljo Hrvatska". Ponavljam, krasna pjesma ali po meni ne ide nedjeljom...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 02 tra 2012 11:51 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Discipula Domini napisao:
Rapidus napisao:
Misa na latinskom ili hrvatskom jeziku? Na hrvatskom svakako, i sve što krasi mise na latinskom
možemo doživjeti i danas... ali uviđam da može biti itekako razlike od mise do mise (u samoj srži ne, ali u "manje važnim stvarima" itekako).
Ovdje ću navesti neka svoja zapažanja koja će vam se činiti potpuno nebitnim i nevažnim ali primjećujem ih i volio bih da su drugačije.

- teško mi je to uopće i izgovoriti ali mislim da pojedini svećenici ne služe mise sa velikom predanošću, pobožnošću, poniznošću ... nekako mi to ponekad sliči samo obavljenom poslu i točka. Npr. način činjenja znaka križa na sebi, brzi izgovor molitve i čitanja, nepodizanje hostije dovoljno visoko, blagi naklon umjesto spuštanja na koljeno ispred oltara...i sl. Znam da možda ispadam licemjer...

- propovjed ... može uspavati čovjeka ali isto tako razbuditi ga i žestoko uzdrmati, da ne kažem ponovno obratiti. Ljudi su čudne biljke i teško im je udovoljiti, ali ne mogu se oteti dojmu da svečenik koji je dobar propovjednik može privući veći broj vjernika pogotovu onih mlake vjere.

- pjevanje ... moram priznati da su mi priličnije stare pjesme pa čak ako su pjevane i bez pratnje orgulja nego ove novije. Npr. glori aleluja više mi zvuči kao neka koračnica nego pjesma prikladna za Sv. misu. Ima prekrasnih pjesama koje se mogu pjevati uz gitaru ali meni se nekako ne uklapaju u mise, ne znam, nisu mi za liturgiju. Sjetio sam se jedne koje pjevaju čak i naše bake pod sv. misom,
nisam siguran za naziv ali ide nekako ovako "Kruh i vino prinosimo Bogu... za tebe molimo.... lijepa naša zemljo Hrvatska". Ponavljam, krasna pjesma ali po meni ne ide nedjeljom...

Rapiduse,
sve što si napisao potpisujem u potpunosti!
Naveo si upravo one stvari koje i mene malo smetaju.
Ovaj crveni dio - o tome bih mogla pričati do sutra.
Sama to gledam svake nedjelje u crkvi u koju idem na misu.
Ostanem zaprepaštena kako svećenik gotovo UVIJEK za vrijeme podizanja doslovno
BACI hostiju u ciborij, a kad spušta kalež, dobro da ne dođe do mikrofonije od udarca
kaleža na oltar.

Možda cepkamo dlake, ali znam o čemu govorite, rutina i hladnokrvnost. Ufff ni ja to ne volim! Ali ima ih koji su predivni, koji služe Misu da po pokretima odaju koji značaj ima sveta Misa!! Nekad trnci prolaze!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 02 tra 2012 12:24 
Odsutan

Zahvaljeno je: 5 zahvala
Isus nas je upozorio da ne sudimo izvanjski.Vec sam ovo negdje napisao.
Napravio netko nesto brzo s vjerom i žarom ili netko sporo i bez vjere....kako mi mozemo znati?
Ne mozemo mi znati sa kakvom ljubavi ili vjerom netko vodi misu samo zato kako neke stvari radi.
Ne mozemo znati koliko se trudi da nam je sto vise priblizi.Mozda se netko trudi skroz ali mu ne ide.
A i ne prisustvuje misi samo svecenik nego svi mi.
Svi se trebamo truditi sa sto vecim zarom i ljubavi prisustovat misi.Tako da pomognemo sveceniku da cijela misa bude svima bliža i na vece spasenje.
Mozda kada svecenik vidi nas žar,ako je njegov malo usahnuo mozda se i njegov raspiri.
Mozda svaki dan gleda ne zainteresirane vjernike pa pocne sumnjati u sebe.On je covjek isto.
Ja se prvi pitam mogu li ja vise pridonjeti?vjerujem da mogu.

Ovo pisem opcenito,ne govorim da se netko ne trudi na misi,nikoga nisam prozvao.
Samo mislim da mi ne mozemo znati kako je biti svecenik.Po svakoj logici ne bi trebalo biti nista teze.
Svecenik je onaj koji mora voditi duse,nema li vece zadace od toga.Nece li biti najvise napadan radi toga?

Samo hocu reci da im treba vise nasa podrska nego kritika.
Svaki svecenik svjestan svoga zadatka nema vece kritike nego svoju savjest.Pitanja dali je mogao vise.

Ne moze on svakome udovoljiti,netko voli ovako netko onako.
Netko mu kaze pre duge su ti propovjedi,drugi kaze pre kratke su.
Tako i ostalo.

Trebamo pustiti pastire da nas vode a ne da mi vodimo njih.

Nije lijepo pricati protiv svecenika,zato ovo pisem.

Svi ih napadaju sa svih strana,ne moramo jos i mi radi toga kako je se prekrizio.
Nije napravio nista krivo.

Mi ocekujemo da oni cijelo vrijeme izgaraju za Isusom sto vecina i radi.Ako mu dodje mala kriza,tamna noc duse il nes slicno odma ih prozivamo.
Sto bi onda oni nekima trebali reci.Nekima se malo da ici za Isusom pa im se ne da pa opet da.
Odu malo grijesit pa se vrate na ispovijed kada zagusti.Po tko zna koliko puta tako.
Onda bi meni trebao reci,pa di si bio 10 godina?Sto sada hoces?
Ili kada bi mu rekao da ne vodi dobro misu.Mogao bi mi komotno odgovoriti.
Sada bi lijepe mise pune žara a gdje si bio one godine kada su bile takve?
Kada sam davao cjeloga sebe gdje si ti bio?
Sta bi mu mogao reci?

A oni su odabrali Isusa za cijeli zivot,nema hocu pa necu.
Budimo im podrska kakvi se god oni nama cinili,jer oni su nama cijelo vrijeme bili na raspolaganju.

Ponavljam da ne mislim na nikoga jer ne znam kakvi ste vi,vise gledam od sebe pogotovo na kraju.
Na pocetku vise opcenito sve.
Ne zelim nikoga uvrijediti svojim misljejem.

Ja isto pomislim vidi kako se brzo prekrizi,trebao je duze pustiti tisinu poslije pricesti.Sto nije duze drzao hostiju.
I tak to.

S ovim se potpuno slazem,kazem i ja bih volio da su neke stvari drukcije.

Rapidus napisao:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 tra 2012 08:25 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

sluga napisao:
Isus nas je upozorio da ne sudimo izvanjski.Vec sam ovo negdje napisao.
Napravio netko nesto brzo s vjerom i žarom ili netko sporo i bez vjere....kako mi mozemo znati?
Ne mozemo mi znati sa kakvom ljubavi ili vjerom netko vodi misu samo zato kako neke stvari radi.
Ne mozemo znati koliko se trudi da nam je sto vise priblizi.Mozda se netko trudi skroz ali mu ne ide.

Apsolutno nisam namjeravao optuživati niti zamjerati, pogotovu ne svečenicima. Slažem se sa rečenim.
Možda sam se trebao drugačije izraziti, jer zaista NE MISLIM da pojedinim svečenicima nedostaje dovoljno vjere i predanosti, jednostavno ponekad steknem takav dojam i nadam se pogrešan.

sluga napisao:
Samo hocu reci da im treba vise nasa podrska nego kritika.
Svaki svecenik svjestan svoga zadatka nema vece kritike nego svoju savjest.Pitanja dali je mogao vise.Ne moze on svakome udovoljiti,netko voli ovako netko onako.

Koliko pamtim, do danas u mojoj župi se izmijenjalo šest svečenika. Naravno, šest različitih karaktera,
neki su bili više a neki manje omiljeli među pukom. Nikada nisam imao otvorenih primjedbi niti na jednog od njih, sa svima sam se veoma dobro slagao i imao dobru suradnju.

sluga napisao:
Svi ih napadaju sa svih strana,ne moramo jos i mi radi toga kako je se prekrizio.
Nije napravio nista krivo.

Nažalost, napadaju se i ogovaraju svakodnevno. Iako sam bio svjedokom jednog žalosnog događaja kada se naš župnik neprimjereno ponio, nisam mu zamjerio jer takvu je osobnost imao i vjerojatno nije osjetio potrebu da drugačije reagira. Taj svečenik mi je dapače bio i posebno drag.

sluga napisao:
i ocekujemo da oni cijelo vrijeme izgaraju za Isusom sto vecina i radi.Ako mu dodje mala kriza,tamna noc duse il nes slicno odma ih prozivamo.
Sto bi onda oni nekima trebali reci.Nekima se malo da ici za Isusom pa im se ne da pa opet da.
Odu malo grijesit pa se vrate na ispovijed kada zagusti.Po tko zna koliko puta tako.
Onda bi meni trebao reci,pa di si bio 10 godina?Sto sada hoces?
Ili kada bi mu rekao da ne vodi dobro misu.Mogao bi mi komotno odgovoriti.
Sada bi lijepe mise pune žara a gdje si bio one godine kada su bile takve?
Kada sam davao cjeloga sebe gdje si ti bio?
Sta bi mu mogao reci?

Potpuno se slažem.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 tra 2012 09:23 
Odsutan

Zahvaljeno je: 5 zahvala
Rapidus napisao:
Apsolutno nisam namjeravao optuživati niti zamjerati, pogotovu ne svečenicima. Slažem se sa rečenim.
Možda sam se trebao drugačije izraziti, jer zaista NE MISLIM da pojedinim svečenicima nedostaje dovoljno vjere i predanosti, jednostavno ponekad steknem takav dojam i nadam se pogrešan.

Oprosti sto si se osjetio prozvanim.Nisam htjeo tebe optuziti za nista niti prozvati.Citirao sam tebe jer i meni je sve ono palo na pamet sto si i ti napisao.
Jedino sto se meni sve pjesme sviđaju(skoro).Zelio sam samo na neki nacin obraniti svecenike koji se ne mogu braniti i mozda da netko promisli kako nije
lako niti svecenicima i da svi trebamo imati vise razumjevanja pocevsi od mene.
Ti ne mislis da nekome nedostaje vjere i predanosti.Super. Nisam to niti htjeo reci.
Ja sam htjeo reci da se moze to dogoditi i svecenicima pa da im tada trebamo biti potpora.
Jer ja ne vjerujem da oni nisu kusani po pitanju vjere,ja bi rekao da su i vise nego mi.

Rapidus napisao:
Nažalost, napadaju se i ogovaraju svakodnevno. Iako sam bio svjedokom jednog žalosnog događaja kada se naš župnik neprimjereno ponio, nisam mu zamjerio jer takvu je osobnost imao i vjerojatno nije osjetio potrebu da drugačije reagira. Taj svečenik mi je dapače bio i posebno drag.

Bas zato sam i napisao ovo.Jer ih vecina gleda kao da nisi ljudi i da su ne pogresivi,pocevsi od mene.
I zato sto se ne mogu obraniti,zasto je nesto kako je.

Kao da svi cekaju da negdje pogrijesi pa da ga mogu ogovarati.
Vjerujem da je to cisto psihicki,ljudi misle da su oni bolji ako je i svecenik los.
Pa sto vise loseg o njemu tako opravdati sebe.Ako on radi to zasto i ja nebi ovo il nes slicno.
Ovo zadnje je nekako moj zakljucak zasto ih drugi vjernici ogovaraju među sobom.(Ponavljam ne mislim na nikoga,zakljucak je iz moje okoline)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2013 15:22 
Odsutan

hm, meni se ne sviđaju ni mise na karizmatskim susretima, mise za mlade gdje tamburaju perviše, neokatekumenske mise :shock:
drago mi je da je ponovo popularizana misa na latinskom (hvala papi Ratzingeru :))
i nekako, što sam starija, sve više volim normalnu, tradicionalnu misu.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2013 15:30 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Ovo je loše ko Eurosong.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 278 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 28  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]