Tko mene slijedi, sigurno neće ići po tami, nego će imati svjetlo koje vodi u život. Sam Isus kaze da je to ljudima bez Boga nemoguce: "Sto je nemoguce ljudima, moguce je Bogu!" (Lk 18, 27) Nemoguce je ostvariti velikodusno i potpuno predanje Bogu bez Bozje pomoci. Jer znamo da smo bez Njega,nista.Ali biti ucenik Isusa Krista, u danasnje vrijeme i biti njegovo svjetlo, zivjeti njegovim zivotom, takav vjernik,takav ucenik ...moze biti ponosan ,sto ima putokaz...koji kaze;
Isus je rekao: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, nece hodati u tami, nego ce imati svjetlost zivota" (Iv 8, 12). "Ja sam Put i Istina i Zivot!" (Iv 14, 6) Isto tako rekao je svojim ucenicima: "Vi ste sol zemlje... Vi ste svjetlo svijeta..." (Mt 5, 13-14)
Isusova Rijec jednako vrijedi danas kao i u njegovo doba.Iako,danasnje moderno doba ,tesko tumaci Rijec Njegovu.mi znamo ,i nedamo se zavesti .. Jer Isusov ucenik jednako je danas, kao i u Kristovo vrijeme, svjetlo svijeta i sol zemlje uz uvjet: da Isusa slijedi, da Isusa slusa, da tezi svetom zivotu ,da u svojem zivotu ponovi Isusov zivot prema osobnim mogucnostima i prema milosti koju mu Bog daje,da postane dijete Bozje..
Svijetlos je nesto predivno, zivjeti u svijetlosti.
Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima." Mt 5, 14-16"Svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga." Lk 2, 32
"Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla. Uistinu, tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova;.
Covjek i ne zna ...sta ja svijetlost, dok ne naidje na mrak, i tek tada zna sto znaci ceznja za svjetlom,i zivjeti sa svijetlom,a bez svijetla smo slijepi. puni straha ,i cesto bez cilja.Mi danas , svakodnevno smo izlozeni raznim tamama,mrakovima..To su mrakovi oko nas i u nama,koji nas tiste i zasljepljuju..Mrak u nasem srcu... Tuge i ocaji, patnje,pitanja bez odgovora i beznadja, tragedije, neimastine, zablude,ljubomore,zavisti ,nasilje, ratovi, izvrnute vrednote, unistavanje zivota alkoholom, drogom, ne postivanje nikoga i nicega, nista nam vise nije sveto, gazenja svake svetinje…dovodimo u pitanje postivanje RKC. Mnoge tame,i jazbine oko nas su katkada toliko jake, mracne i svatko je vjerojatno to iskusio.Lazna svjetla.
Dok sam na svijetu, svjetlost sam svijeta. Ja - Svjetlost - dođoh na svijet da nijedan koji u mene vjeruje u tami ne ostane." Iv 9,5; 12,46
Naivnom i neiskusnom putniku na putu zivota nude zivot bez patnji, bez muka i borbi, lake i pohlepne zarade,zelje za bogatstvom..Ne rijetko to… lazno svjetlo ucini se spasonosnim ,i dobrom ponudom ,a naivno zaboravljamo da nam ono upropastava zivote.
Danasnji covjek zivi u ozracju nezadovoljstva, praznine, besmisla i bez plana za buducnost ,cilja za vjecni zivota. Tako cesto trazimo zadovoljstvo, smisao i puninu zivota, svjesno ili nesvjesno,drugim rijecima , trazimo Boga. Postajemo Isusovi ucenici, koji su se susreli s Bogom, koji su dopustili da ih Bog obasja svojim svjetlom, da ih ispuni svojim zivotom, trebaju neprestano rasti u tom bogatstvu i od svoje punine dijeliti drugima, po Isusovoj zelji i naredbi:
"
Idite i ucinite mojim ucenicima sve narode, krsteci ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i uceci ih cuvati sve sto sam vam zapovjedio!" (Mt 28, 19-20).
Bozja Rijec je toliko jaka ,da obasjava vjernika Isusovim svjetlom.Ona ga hrabri.. Daje mu snagu.daje mu milosti ,i ispunja ga radoscu sto moze biti Isusov ucenik, sto moze biti dionik Isusova svjetla, sto moze zivjeti Isusovim zivotom, sto danas moze Isusovo svjetlo i bogatstvo Isusova zivota dijeliti drugima,svakom bratu i sestri,na svakom mjestu...i preko "interneta"
A On!?On je ovdje , On je upalio svjetlo. On je svjetlo.On svijeti sve nas.. I kad se osjecam ugrozenom i u tami, upaliti mi je svjetlost Krista pobjednika.Koji mi daje signale ,da se uzburkano u meni stisa..
I kad je mrak tako uocjiv ,kada me obara i ulazi u svaku poru moje nutrine ,gusi me i bez moje volje zeli me privuci u sebe.
U tim trenutcima dovoljno je da naslonim glavu na Njegove grudi kao njegov Ljubljeni ucenik. Dovoljno je da upalim Kristovo svjetlo,koje vjecno svijetli..
. Isus - svjetlost svijeta: Isus im zatim ponovno progovori: "Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." Iv 3, 19-20; 8,12
Kada bi se danas upitali.."Sto za mene uopce znaci svijetliti ,kakva je to svijetlost.?
To je moj zivot, posvecen Njemu ,gdje se zlim povezati sGospodinom Isusom Kristom i dozvoliti mu da ,On vlada mojim zivotom ,da svoje bozansko svjetlo ,izlije na moje slabo bice....Koje uz Njegovu pomoc,uci,
strpljivo i mudro sutjeti, trpjeti, patiti,prihvacati i u svakom covjeku vidjeti brata i sestru , bez biranja, i kad to ne zasluzuju ,i ako mi nisu simpaticni, smijati se i radovati zajedno "i kada moje srce place, kad je ispred mene provalija,kraj i zid, a iza vrata zatvorena,i kada mislim, "svi su me napustili..pa i Ti..."
"Da, nekoć bijaste tama, a sada ste svjetlost u Gospodinu: kao djeca svjetlosti hodite - plod je svjetlosti svaka dobrota, pravednost i istina -i odlučite se za ono što je milo Gospodinu." Ef 5, 8-10
Tu je svijetlo moje vjere, vjerovati unatoc svemu jer znam da je On u ladji mojeg zivota,i da je On moj Kormilar..
Moj zivot se mora osjetiti po darivanju bez interesa i ocekivanja zahvalnosti, po plodovima ,koji su mi neophodno potrebni...znaci trebam djelovati...istinski djelovati..na svim razinama..
A ovo je navještaj koji smo čuli od njega i navješćujemo vama: Bog je svjetlost i tame u njemu nema nikakve!" 1 Iv 1,5
Uvjek miriti i prastati,traziti oprostenje i izvinjenje .
moliti, biti spremna na molitvu,uz drgog,sa drugim i za drugog moliti..
Ljibiti,kao sto Isus ljubi nas...