www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 27 lip 2025 21:29

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 06 lip 2010 10:22 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Lk 7

Nakon toga uputi se Isus u grad zvani Nain. Pratili ga njegovi učenici i silan svijet. Kad se približi gradskim vratima, gle, upravo su iznosili mrtvaca, sina jedinca u majke, majke udovice. Pratilo ju mnogo naroda iz grada. Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: "Ne plači!" Pristupi zatim, dotače se nosila; nosioci stadoše, a on reče: "Mladiću, kažem ti, ustani!" I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci. Sve obuze strah te slavljahu Boga govoreći: "Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj!" I proširi se taj glas o njemu po svoj Judeji i po svoj okolici.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 lip 2010 10:23 
Odsutan

Gospodine, osluškujem tvoje riječi i želim da dopru do dubina moga srca:
"Ne plači! Utješi se, ohrabri se! Nisam te zaboravio premda ti je teško, premda te pogađaju križevi života.
Ne plači, nisi sam: ja sam tu, na putu tvog križa, na stazama tvojih napora i nastojanja, u tajnama tvojih uspjeha i neuspjeha.
Ne plači nad sobom, nad svojom ostavljenošću i bijedom, nad svojom prazninom i slabostima. Ja sam veći od tvojega srca i ako te ono u čemu optužuje, ja ću te opravdati.
Ne plači nad grubostima života, nad krivnjama i ranama što su ti ih drugi zadali. Ne plači, jer ja mogu iscijeliti sve tvoje rane, sve tvoje bolesti.
Ne plači nad tragedijama drugih, nad tragedijom koja pogađa tebe. Suosjećaj, trpi, ali ne plači, ne očajavaj, ne kloni! Ja sam sposoban i od mrtvih izdići ono što ti se čini u nepovrat izgubljeno!"
"Mladiću, tebi kažem: Ustani!
Ustani iz svojeg mrtvila i klonulosti!
Ustani od mrtvih i počni živjeti novim životom!
Ustani i otvori se novoj nadi, povjerenju u život, svjetlu i istini!
Ustani! Tebi kažem!
Tebi danas, ne samo onom mladiću iz Naina! Tebi u tvojim brigama i mučnim okolnostima života! Tebi kažem: Ustani!'
Hvala ti, Gospodine, na riječi koja nosi ohrabrenje, koja daje život. Tvoja je riječ i danas živa, životvorna, snažna da iz mrtvila grijeha i zla pridigne svakog čovjeka. Tvoja riječ, Gospodine, i danas poziva na život i zaustavlja povorku smrti.
Tvoja je riječ i danas jača od zlih navika i sila tame. Ti nas možeš istrgnuti iz pandža grijeha i smrti.
Hvala ti, Gospodine, za tvoju riječ, za ljubav, Nađi se, Isuse, na putu kojim prolazi povorka koja često vodi u fatalizam i beznađe, u ropstvo, ovisnosti, u smrt, Budi onaj koji će zaustaviti povorku tame i usmjeriti moj život prema svjetlu i dobru.

Fra Zvjezdan Linić

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 lip 2010 06:36 
Odsutan

Mt 5

Ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati: "Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! 4Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju! Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi! Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe! Blago čistima srcem: oni će Boga gledati! Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati! Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!" "Blago vama kad vas - zbog mene - pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 lip 2010 06:38 
Odsutan

Liturgijska meditacija iz Samostana sv. Margarite na Pagu

Mt 5, 1-12

Propovijed na gori započinje s blaženstvima. Una se odnose na siromahe, patnike, krotke, na one koji gladuju i žeđaju za pravednošću, na milosrdne, nedužne, miroljubive, progonjene... Spadamo li među njih? Isus postavlja oštru grnicu između onih koje proglašava blaženima i onih koji to nisu. Oni koje tako naziva, njihov život u Božjim očima već sada ima smisao i ispunjenje, i za njih će nebesa biti otvorena. - Propovijed na gori nije moraliziranje. Da je tako, morali bismo očajavati zbog naših neuspjeha i nevjera. Propovijed na gori ne započinje sa zahtjevom, nego s obećanjem. To znači da naše blaženstvo, naša sreća, ne ovise o tome što mi "proizvedemo", nego o tome da dopustimo Bogu da poradi na nama.

"Jesi li sretan?" Prema Isusovim riječima, sretni smo ako, svjesni da su naše ruke prazne, sve očekujemo od Boga. Ako smo žalosni, on će nas utješiti. Ako se odričemo nasilja, on će nas pomoći da izdržimo u teškim situacijama. Ako se prema nama postupa nepravedno, on će nas uspraviti i pomoći da oprostimo. Ako činimo milosrđe, on će se nama smilovati. To je nebeska perspektiva naše sreće. Isus nam želi nebo staviti u ruke. No pružamo li svoje prazne ruke prema njemu?

Molitva

Bože našega neba i naše zemlje, tebi je poznato kako funkcionira naš svijet: čovjek mora nešto učiniti da bi održao korak s drugima, mora se upinjati da ne bi ostao posve bezuspješnim. Traži se sposobnost nametanja, želja za samopotvrđivanjem. No Isus proglašava blaženima upravo one ljude koji u našemu društvu stoje u sjeni života. Daj da se zauzimamo za one kojima je potrebna naša dobrota i naša ljubav, kako bismo i mi iskusili tvoje obećanje. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 lip 2010 06:48 
Odsutan

Mt 5

"Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze." "Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 lip 2010 06:52 
Odsutan

SOL ZEMLJE, SVJETLO SVIJETA
Utorak, 8. lipnja

Čitanja:

1 Kr 17, 7-16

Bih li bio kadar podijeliti s nekim ljudskim bićem posljednje što imam, umjesto da to u strahu čuvam za sebe? Bi li to čak mogla biti sreća?

Mt 5, 13-16

Mi smo "sol zemlje, svjetlo svijeta". Kakva li naziva! I ujedno, kakva li zahtjeva! Sol daje okus i začin je, ona konzervira i kao takva predstavlja mineral koji je neophodan za život. Svjetlo pak jamči orijentaciju, toplinu, životnu energiju. No i sol i svjetlo mogu djelovati tek ako se daju i troše. Zrno soli postaje začinom tek kad se rastopi. A svijeća se sagorijevanjem troši. U obitelji koja nosi dvostruko prezime, "Sol-Svjetlo", nije uvijek lako živjeti u skladu s tim imenom. Kako se samo često osjećamo slabima, neuspješnima, potrošenima! Tada bismo trebali s Isusom uzaći na "goru", kako bismo zauzeli distancu od svakodnevnih briga i muka te kako bismo crpili snagu s mjesta gdje se on nalazi. Često može pomoći jednostavno pitanje: Tko me danas treba kao sol i svjetlo? Čiji je život bezokusan i bljutav te čezne za nekim tko bi ga mogao začiniti? Gdje je to tama koja čeka na moje svjetlo? Ako mi na to pitanje dođe pred oči neki muškarac, neka žena ili dijete, tada su oni moja briga, moja današnja zadaća koju mi je Bog namijenio.

Molitva

Bože, ti koji si eliksir našega života, ti si nas počastio pozivom da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta. No često se osjećamo slabima i tupima te se prije može reći da oko sebe širimo mrak nego svjetlo. Daj nam svoje snage i probudi u nama želju da kao sol i svjetlo djelujemo ondje gdje nam je mjesto. To te molimo po Isusu Kristu, koji želi da radimo na tvojemu kraljevstvu. Amen

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 lip 2010 06:45 
Odsutan

Mt 5

"Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potez iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 lip 2010 06:47 
Odsutan

Mt 5, 17-19

Isus ne misli na obdržavanje zapovijedi u skladu s nekom izvanjskom normom, nego na ispunjavanje njihovog najdubljeg smisla, a to je ljubav. Ljubav - ona se ne može zakonski nametnuti, nju mogu samo nesebično živjeti.

Molitva

Bože, ti si nam od početka dao svoje zapovijedi kako bismo međusobno živjeli u miru i uzajamnom poštovanju. Pomozi nam ne samo da ih izvršavamo, nego da ih ispunjavamo u smislu u kojem si ti želio: tako da ljubimo. To te molimo po Isusu Kristu, za kojega je svaka tvoja zapovijed izvedenica iz one najveće zapovijedi, a to je ljubav. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 lip 2010 07:05 
Odsutan

Mt 5

"Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.""Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: 'Luđače!', bit će podvrgnut ognju paklenomu." "Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar." "Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 lip 2010 07:07 
Odsutan

Mt 5, 20-26

Obdržavamo Deset zapovijedi koliko god možemo. To je razumno. Ali to se može činiti i s pola srca. Zato Isus kaže: "Ne bude li pravednost vaša veća... nećete ući u kraljevsto nebesko." Na kakvu se to pravednost misli? Isus to pokazuje na primjeru pete zapovijedi: Ne ubij! To može shvatiti svatko. Je li to uopće potrebno dodatno komentirati? Isus to međutim čini, i to tako da proširuje pojam ubojstva. Ubojstvo započinje već onda kad za to postoji raspoloženje, ili kad se u čovjeku začinje nemir. U Božjim očima pravednost znači izložiti samoga sebe poradi drugoga. Ako sam, primjerice, s nekim u svađi, bez obzira na to tko je kriv - na meni je da uklonim zlo iz svijeta u kojemu živim. Tako Bog vidi cjelovitost srca. Imajući u vidu pravednost, ljudi pomoću zakona postavljaju granice. No Božja pravednost granica ne postavlja. - Ali kako udovoljiti tome zahtjevu? Ta mi smo samo ljudi, toliko smo zauzeti samima sobom, odveć često djelujemo s pola srca. Bogu budi hvala što njegova silna ljubav želi oko sebe okupiti što je moguće više ljudi! To ne znači da smijemo zapustiti zapovijedi. Bez njih bi naš svijet potpuno propao. Potrebna su nam pravila za međusobno ophođenje. No pravednima nas ne čini ispunjavanje zapovijedi. Jedino nas Bog opravdava, čini pravednima. Prepustimo mu svoje opravdanje!

Molitva

Bože, ti si bezgranično otvoren, dok je nama često vrlo teško prevladati granicu prema drugome, osobito ako mislimo da nam je učinio nepravdu. Pomozi nam da odgovorimo tvojim zahtjevima za većom pravednošću te da se odvažimo na prvi korak ka pomirenju. To te molimo po Isusu Kristu, koji nam je svojim životnim primjerom pokazao što je to veća pravednost. Amen.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]